Op Zolder

Op ‘zolder’ liggen weer een paar oude brieven van:

Maandag 15 februari 2010 Prins Carlos Hugo

Zaterdag 19 februari 2011  Jaguar-verblijf

 Zondag 14 maart 2010  Prins WA, Camiel en Wouter

Zondag 6 maart 2011  Op de koffie bij de sultan

 Donderdag 3 juni 2010,  Tafelrede

 Zaterdag 19 juni 2010  Koninklijke bruiloft in Zweden

 Dinsdag 27 september 2011  WMC 60 jaar

 

 

Verder liggen er nog even de brieven :

oogcontact 16 oktober 2015  (De Rembrandts Maarten en Oopjen)

Zondag 25 oktober 2009 Gevangenis in België

twee iets oudere brieven uit 2013 en 2014 met als thema ‘lyme’

* Onder de vloer van Buckingham palace

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Niet alleen het paleis voor onze koning word gerenoveerd. Sinds april vind er ook een grote renovatie plaats in Buckingham Palace. De werklieden vonden een bijzondere vondst onder de vloer van Buckingham Palace las ik.

Bij zulke woorden gaan mijn ogen en oren wijd open. Bij U ook? Ik was razend nieuwsgierig, en automatisch ga ik al raden ‘wat zal er onder de vloer hebben gelegen?’ Vieze boekjes uit 1950? Botten van een oer-queen? Goud stukken? Een houten lunch trommeltje uit de prehistorie? Snel ga ik het bericht lezen. Wat dacht U?

Oude sigaretten pakjes en een stukje krant uit de Evening Standard van 7 november 1889. Was het dat? Dat was het. Ik moet wel zeggen dat het krantenstukje ging over de verzameling brieven van de graaf van Chesterfield. Jammer dat het niet de brieven zelf waren.

De sigaretten pakjes waren merken uit de negentiende eeuw. Aangenomen word dat deze zijn weggegooid door hovelingen aan het hof van koningin Victoria.

Niks gouden munt of een glimmende steen die uit de kroon viel en onder de vloer rolde, maar een stukje krant uit 1889.

Majesteit als U wilt dat U over honderddertig jaren nog ‘hot’ in het nieuws komt, dan weet U wat U te doen staat. Een krant van vorig jaar en wat sigarenbandjes…of een wikkel van de pindakaas-pot verstoppen onder Uw vloer. Of Uw brievenverzameling die nooit de brievenbus hebben bereikt. Dan ga ik nu mijn nachtpon aantrekken en lekker slapen. Welterusten.

©missie M.

Storm

Lieve beste majesteit,

Heeft U vanmorgen en vanmiddag ook met Uw handen voor de ogen naar buiten gekeken toen de storm tekeer ging? De bomen zwiepten heen en weer. Takken braken af. Of bomen vielen om. Treinen reden niet. Ik zag op tv hoeveel vrachtwagens waren omgewaaid op de snelwegen.

Op het Duitse nieuwsbericht sprak men over de storm met een vrouwennaam. Het werd een orkaan genoemd met de de naam Friederieke. Je zult maar net pech hebben gekregen door orkaan Friederieke. Die naam zal dan na de stormschade ook niet zo snel in de top tien van favoriete meisjesnamen komen.

Ik ga nu slapen. Welterusten.

Hugo

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik las in de krant dat De Raad van State vandaag het ‘finale bezwaar’ van prins Carlos zou behandelen. Prins Carlos wil voorkomen dat zijn oudste en buitenechtelijke zoon Hugo Klynstra zijn naam en titel gaat dragen.

De 21 jarige Hugo Klynstra is de zoon van Brigitte Klynstra uit Hummelo en prins Carlos, en heeft al in 2015 de achternaam van zijn vader opgeëist inclusief de bij behorende adellijke titulatuur.

Carlos krijgt als twintiger een relatie met de 12 jaar oudere verpleegster Brigitte Klynstra uit Hummelo. Tegen zijn wens wordt Carlos op zijn 26-ste vader. Vlak na de geboorte staan Carlos en Brigitte in de rechtbank. Brigitte wil dat gerechtelijk wordt vastgelegd dat Carlos de vader is. Toen zijn zoon 18 werd eiste hij de achternaam en adellijke titels op.

Als de Hoogste bestuursrechter hem in het gelijk stelt kan Hugo zich ‘Zijne koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme noemen. Hij is het eerste achterkleinkind van prinses Juliana en prins Bernard. En het kleinkind van prinses Irene en de Spaanse prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme.

De moeder van Hugo wou destijds haar zoon alleen opvoeden. Prins Carlos heeft nooit ontkend dat Hugo zijn zoon is. Hij heeft ook altijd voor hem betaald. Waarom hij dan toch wil voorkomen dat Hugo zijn naam en titel gaat dragen is me niet helemaal duidelijk.

Carlos is na het overlijden van zijn vader hoofd van het Huis Bourbon de Parme en wil dat Huis beschermen. Carlos legde aan een betrokkene uit:

dat hij zijn Huis, dat hele complex van tradities en familieregels, als een belangrijk instituut ziet. Het steekt Carlos dat zijn zoon zich dan Koninklijke Hoogheid mag noemen en het Huis mag vertegenwoordigen terwijl de jongen niet voldoet aan de eeuwenoude regels. Als die regels worden overtreden worden in Carlos ogen tradities van zijn huis aangetast en daarmee het huis zelf.

In het kort noem ik het: Noblesse Oblige. Ik ga mijn nachtpon aantrekken, tanden poetsen en slapen. Welterusten.

 

Late kerstkaartjes

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Majesteit, heeft U dit jaar ook minder kaartjes gekregen vergeleken met vorig jaar,  terwijl we vorig jaar al minder kaartjes hadden gekregen vergeleken met andere jaren. Geen nood, U hoeft geen namen op de lijst-voor-kerstkaarten door te strepen want ze kunnen nog steeds in Uw brievenbus vallen. Ik las dat de postbodes nu nog kerstkaartjes rond moeten brengen. De postbodes vinden het zelf ook niet leuk dat de kaartjes zo laat bezorgd worden.

Welterusten.

* Storm in a D-Cup

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Het Londense Lingeriehuis Rigby & Peller waar Queen Elizabeth haar lingerie koopt is na 57 jaar het ‘vurig gewenste’ predicaat ‘hofleverancier’ kwijt. De 82 jarige June Kennedy van Rigby & Peller hielp de Queen altijd bij het uitzoeken en passen van geschikte bustehouders. June schreef een boek met de titel ‘Storm in a D-Cup’. Er zouden details zijn onthuld over het aanmeten van de beha’s van Queen Elizabeth.

De schrijfster houd vol dat er niets wezenlijks is onthuld over Queen Elizabeth maar Buckingham Palace is onverbiddelijk. Het Lingeriebedrijf heeft een verklaring vol spijt gegeven stond in de krant.

De titel zegt wel genoeg over de cup-maat. Majesteit, ik stond vorige week in een Duits warenhaus in de rij bij de kassa. Bij de kassa lag een beha met een behoorlijke cupmaat op de lopende band. Iedereen kon zien dat daar een best wel privé-gevoelig kledingstuk lag. Ik wou U vragen of daar geen oplossing voor gezocht kan worden. Bijvoorbeeld dat men ná het passen die beha in een zakje of doosje mee kan nemen naar de kassa..als men dit prettiger vind. Bij de kassa hoeft de kassiëre dan alleen even onder het deksel te kijken en de streepjescode te scannen.Want nu weten op z’n minst 10 mensen dat die mevrouw een huidskleurige beha draagt met giga cupmaat en brede schouderbandjes. ;-)

Welterusten.

©missie M.

** Telefoongids

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik las vandaag dat dit jaar de telefoongids na 138 jaar trouwe dienst voor het laatst op de mat valt. Echt waar. De uitgever van de telefoongids heeft dat gisteren bekend gemaakt. Nog maar 2% van de mensen vind de telefoongids onmisbaar. Dat is inderdaad weinig…maar hoe weten ze dat van die 2%? ik kan me niet herinneren dat mij is gevraagd of ik de gids onmisbaar vind.

Voor de ouderen die niet goed met internet uit de voeten kunnen bied men straks cursussen aan om online telefoonnummers en adressen te vinden op detelefoongids.nl. Maar majesteit, ouderen die niet goed met internet uit de voeten kunnen hebben misschien niet eens internet. Dan kunnen ze de oude telefoongids maar beter niet weggooien of ze kunnen de nummerinformatielijn 1819 bellen.

Ik kan het wel begrijpen, maar het is toch een beetje nostalgie dat verdwijnt. Ik kon er telefoonnummers maar ook adressen en postcodes in opzoeken én gebruikte de gids ook om bloempjes in te drogen. Dan schoof er wel eens een fijn plat en glad paars viooltje of klavertje vier tussen de bladzijdes uit.

Majesteit, hou de telefoongids maar in ere. Van de allerlaatste gids maken ze een speciale laatste editie, ‘een collectors item’.

Welterusten.

©missie M.

 

* Flirten

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vandaag stond een heel klein stukje in de krant met als titel “Catherine Deneuve: flirten geen misdaad”

Deze Franse actrice heeft samen met 99 andere vrouwen hun afkeer geuit tegen ‘de golf van puritanisme’ die sinds de affaire Weinstein de westerse wereld lijkt te overspoelen.En hun afkeer hebben ze geuit tegen de mannenhaat die radicale feministen uiten.

Catherine en de 99 andere vrouwen zeggen:Verkrachting is een ernstige misdaad, maar flirten, verleiding en hoffelijkheid zijn geen macho agressie”.

Ik kan hen wel goed begrijpen, maar durf er bijna geen uitspraak over te doen. Want flirten en flirten kan van persoon tot persoon verschillen. De uitspraak die Jort Kelder deed over vrouwen vond ik zwaarder en onprettiger dan wanneer iemand zou flirten. Jort zei in een radioprogramma over de rol van testosteron bij mannen en vrouwen:“Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat vrouwen bij mij aandringen om verkracht te worden”

Ik ben wel altijd benieuwd naar de mening van Jort, die vind ik meestal goed, maar ‘in deze’ kan ik het me niet voorstellen dat er dames zijn die dit zouden vragen. Ik ken ze niet. Het klinkt zo wanhopig en vooral goedkoop…maar toch zegt hij dit over vrouwen alsof het alle vrouwen zijn,…niet een paar vrouwen… maar vrouwen. Misschien komt Jort te veel in de verkeerde kringen en weten ze niet meer ‘hoe ut heurt’.

Jort bood later wel zijn excuses aan voor zijn verkrachtingswoorden, en zei:Maar ik heb het gevoel, en ik hoor het ook in mijn omgeving van zowel mannen als vrouwen, dat hoogopgeleide vrouwen seksueel actiever zijn. Ik word er wel eens bang van.

Een grote groep vrouwen worden door Jort over één kam geschoren vanwege hun hoge opleiding en hun geslacht. Rapper Boef noemde een grote groep vrouwen kech (hoer) vanwege hun kleding, uitgaan en het drinken van alcohol.

Ach majesteit, wat een gedoe. Ik hou niet van alcohol, ik hou niet van ordinair, ik hou niet van ‘dom gezwets’ op de radio, en al helemaal niet van discriminerende uitspraken.

Ik hou wel van hoffelijkheid. Dat siert. Maar met mate.

Majesteit, ik wens U een fijne nachtrust. Doei.

©missie M.

* De wilde kat is terug

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

De Wilde kat is terug in Nederland stond in de krant. Dat wil zeggen, de Wilde kat is gezien in Zuid-Limburg. Men verwacht dat de Wilde kat binnen tien jaar de opmars maakt richting het noorden van Nederland. Majesteit, ze komen vast dan ook richting het bos of park rond kasteel Draekensteyn. Dat hoeft niet verkeerd te zijn want ze jagen op muisjes, wilde muizen.

Volgens mij komen de Wilde katten vanuit de Eifel naar ons land. De Wilde katten zullen steeds andere gebieden zoeken want ze jagen elkaar weg. Vroeger werden ze doodgeschoten maar nu zijn ze beschermd. Dat geld niet voor zwerfkatten, die mogen worden afgeschoten las ik.

Het verschil zit in de staart. De staart van de Wilde kat is dikker en heeft vijf of zes strepen. En de aanhechting onder het pootje is beige bij de Wilde kat. Bij de huiskat is dat zwart. Mocht U twijfelen of het een Wilde kat is of een huiskat…door kruisingen, dan kan men een DNA-onderzoek doen met de keutel van de kat.

De Wilde katten zijn gezien doordat men wildcamera’s hadden opgehangen.

Ik zie ook geregeld vreemde katten door onze tuin sluipen. En ‘s nachts jankt er wel eens een kat..en soms klinkt dat wild..maar dat is niet wild genoeg om het een Wilde kat te noemen. Als de buurman ziet dat een kat in zijn tuintje heeft ge-DNA’t dan word de buurman best wel wild. Dan roept hij geen nette dingen door de lucht. Hij kan met de beste wil dan geen katten-fluisteraar genoemd worden.

Maar ik ga het lampje nu zachtjes uitknippen en slapen. Welterusten.

©missie M.

* Pakjes

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vandaag was ik in Duitsland en zag daar een Duitse postbode, in een donker postbode-uniform met gele streepjes, de post rondbrengen. Heeft U ook het gevoel dat een Duitse postbode in een Duits postbode-uniform heel andere pakjes en brieven brengt dan een Nederlandse postbode? Alsof die pakjes spannender zijn. Niet dat er iets mis is met onze Nederlandse post en postbodes. Niet.

Een ding is sowieso anders, de postzegel.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en slapen. Welterusten.

©missie M.