Resomeren

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Wat is het toch warm en droog hé. Het zou de droogste zomer van de eeuw zijn las ik. Poepoeh, overal is het gras dor, en de bloemen en struiken hangen slap.  Er mag geen verspilling van water plaatsvinden, niet uit de kraan en niet uit de beken. Ik zag verdorde rabarberbladeren en een triest bietenveld…zo dor en droog. In gedachten kon ik het gesnik van de boer horen.

Maar ik wil U al weken spreken over iets anders. Ik bleef het maar  voor me uitschuiven, maar nu moet ik het toch echt kwijt.

Tot nu toe kon men kiezen tussen een begrafenis, crematie of je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap.

Nu komt er iets nieuws voor ons land…iets wat tot nu toe verboden is…of was: resomeren. Het zou niet schadelijk zijn voor het milieu. En veilig voor de mensen die dat werk doen. Zegt TNO na een onderzoek in opdracht van uitvaartorganisatie Yarden. In opdracht van Yarden dus. Gelooft U die uitslag van dat onderzoek? Ik niet. Yarden wil resomeren gaan aanbieden maar dan moet de wet op de lijkbezorging veranderd worden.

Bij het resomeren wordt het lichaam ondergedompeld in kalium-hydroxide. Dat wordt opgewarmd en na drie uur blijft alleen wat botweefsel, protheses en tanden over stond in de krant. Dat klinkt naar een redelijk agressief goedje.

Majesteit, de vraag ‘wil je later begraven of gecremeerd worden?’ vind ik een redelijk gewone neutrale vraag. Het antwoord is altijd goed. Nu ligt dat anders. Niet de vraag ‘wil jij later geresomeerd worden?’ maar wel de vraag ‘vind ik dat goed dat jij geresomeerd word’. Het is niet voor niks tot nu toe verboden geweest….lijkt mij.

Ik doe extra geen chloor in de wc-pot omdat het niet goed is voor het milieu. Ik gebruik liever een natuurlijker poetsmiddel. En omdat het al weken niet heeft geregend zijn wij met z’n allen zuinig met leidingwater en de boeren zijn zuinig want ze mogen geen water uit beken halen.

Men zal er niet veel van merken maar het water waar opa of oma in heeft gelegen…..dat water waar ze in lagen te resomeren….word daarna uitgekieperd door het riool. Oneerbiedig en Blurppp…blurp….

Majesteit, zeg tegen Uw zoon ‘Laat dit eerst tot de bodem goed uitzoeken en onderzoeken’ want ik geloof er niks van als men zegt dat dit goed is voor het milieu.

Dan ga ik nu mijn tanden poetsen en slapen. Welterusten.

©missie M.

Zonnepanelen op Huis ten Bosch

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vandaag las ik in onze krant dat Uw zoon koning Willem Alexander graag zonnepanelen op Huis ten Bosch wil. Maar de wet staat geen veranderingen toe aan het uiterlijk van Rijksmonumenten.Dus zonnepanelen op Huis ten Bosch zijn verboden. Maar de koning geeft de strijd nog niet op.

Ik las vanmorgen het stukje in de krant en keek toen minuten lang voor me uit, denkend aan die grote renovatie van Huis ten Bosch. Ik heb U in december 2017 hier nog een brief over geschreven, het blog met de titel “Huis ten Bosch”.

Zowat alles ging en gaat op de schop in Huis ten Bosch, men wou van die kneuterige hokkerige kamertjes af, er kwam een nieuwe bordestrap, een tweede trap, een nieuwe veranda, nieuwe schoorstenen en dak, een groot privévertrek met openslaande deuren naar de nieuwe tuin enz.

En mag dan bij al die renovaties geen zonnepaneel op het dak? Er zijn toch vast ook moderne zonnepanelen die men niet ziet liggen. Ik vind het heel verstandig van onze koning dat hij zonnepanelen op het dak wil. De stookkosten in de winter zullen niet mals zijn voor een modern gezin in een groot paleis met ruimtelijke vertrekken.

Misschien dat er toch onder voorwaarden een uitzondering gemaakt mag worden.

Ik ga nu mijn tanden poetsen, een luchtige nachtpon aantrekken en  slapen. Welterusten.

©missie M.

Poepoeh

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Wat is het toch warm in ons koninkrijk hé, het was zelfs nog warmer dan op de Nederlandse Antillen las ik bij een krantenfoto waar Uw zoon en schoondochter een kort bezoek brachten. Het is ook zo droog. En een boel vlinders dat er rond vliegen dit jaar, dat is mooi om te zien. Ik denk dat de vlinders het minste last hebben van de warmte, sterker nog, ik denk dat de vlinders helemaal in hun nopjes zijn met dit warme droge weer.

Tussen al die Koolwitjes,Bont zandoogje, Citroenvlinders, Dagpauwoog, Atalanta, Landkaartje, Boomblauwtjes ….en noem maar op…..allemaal fladdertjes die aan mijn bloemen slurpen…zag ik twee sierlijke koninginnenpages met elkaar flirten. Ze dansten om elkaar heen en gingen steeds hoger. Ze gingen snel door de lucht, over de heg en weer terug, achter de boom en weer terug…ik bleef ze volgen. Na een paar minuten vlogen ze boven de hoge conifeer, en toen zakten ze plops in de kruin van de conifeer. Zo de bosjes in….ik bleef turen….in eens komt er één koninginnenpage uit de conifeer en vliegt rustig naar huis…waar dat ook mag wezen. Ik bleef turen naar de conifeer…..waar is die andere koninginnenpage? Dan zal dát de koninginnenpage wel zijn geweest, en die wat al naar huis is gefladderd is vast de koningpage.

Ik loop terug, terwijl ik naar de bloemen kijk vliegt er een klein fladdertje om me heen, ik lach naar het fladdertje. Dan in eens land het fladdertje op mijn arm. Ik dacht ‘hij neemt me bij de arm’. Het fladdertje had geen gewicht maar ik voelde duidelijk een vlindertje op mijn arm. Ik zeg heel zacht ‘wat doe je?’ En toen vloog het Landkaartje weg. Ik werd er vrolijk van, en vermoed dat het fladdertje een onzichtbare injectie met vlinderserum in mijn arm heeft gezoeft.

Gelooft U dat? Dan wens ik U een fijne nachtrust, doei.

Op Zolder

Op ‘zolder’ liggen weer een paar oude brieven van:

 

O.L.S. 2013  geplaatst op 6 juli 2013 (vanwege het OLS dat vandaag plaats vind)

…………………

‘heeft u een ogenblikje?’ Zaterdag 30 juni 2007

Zekerheid op aarde, Welness 15 maart 2015

Kasteel Balmoral Maandag 8 augustus 2005

 

…………………

 

Verder liggen er nog even de brieven :

oogcontact 16 oktober 2015  (De Rembrandts Maarten en Oopjen)

Zondag 25 oktober 2009 Gevangenis in België

twee iets oudere brieven uit 2013 en 2014 met als thema ‘lyme’

13 jaar

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Proficiat met de dertiende verjaardag van Uw kleindochter Alexia.

Ik las vanmiddag iets vaags, iets over dat Alexia voor de eerste keer viraal ging. Ik dacht ‘oei dat klinkt naar koorts en flinke keelpijn’. Maar dat was het niet. Viraal gaan is “trending zijn”, dat is als je foto of video als een inktvlek over internet gaat. Om viraal te gaan moet iets een hoge shareability hebben

Wat wil ze later worden? Prinses is ze al. Misschien is zij er helemaal niet mee bezig of juist wel. Met dertien lijkt alles oneindig, als men dan al ‘hoog shareability’ is…. dan staat er nog wat te ‘verwachten’.

Toen ik dertien was had ik nog nooit van een gsm of internet gehoord. Alleen de huisarts had een telefoon in zijn auto. En die kon hij niet mee naar binnen nemen want die zat aan de auto vast. Nu heeft bijna iedereen een telefoon in zijn jaszak. Computers had ik nog nooit gezien? Netflix, nooit van gehoord? Bij het woord filterbubbel had ik vast gedacht dat het met de pomp van de watercentrale te maken had. Ik hoor het woord de laatste tijd vaker en ben er nog niet helemaal achter wat het is.

Met dertien had ik een spijkerbroek waar ik zelf een bloem op had geborduurd. Nee nee, niet dat ik een keurig borduurmeisje was dat na school deftig met een borduurwerkje op schoot onder de gouden regen zat. Het was toen ‘in’ om van katoenen garen een kleurige bloem op je spijkerbroek te parkeren. Dat was gewoon ‘in’ leuk en hip, verder niks.

Ik ben wel blij dat ik vroeger nooit ‘viraal’ ben gegaan, maar gewoon een meisje van dertien jaar mocht zijn. Want de leeftijd van dertien jaar duurt maar één jaar, daarna ben je veertien jaar.

Ik wens U een fijne nachtrust, het is volle maan. Doei.

©missie M.

 

Prinses Christina

Lieve beste majesteit,

Ik las net dat Uw jongste zus prinses Cristina botkanker heeft. Haar conditie is gelukkig stabiel. De 71 jarige prinses Cristina beschouwt haar ziekte als een chronische conditie waar zij goed mee kan leven, aldus de RVD.

Dit zou in het najaar van 2017 aan het licht zijn gekomen las ik.  Majesteit, Wenst U haar veel beterschap.

Was getekend, missie M.

Helden

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Op 4 december 2015 had Uw zoon en onze koning,…..een en dezelfde….de militaire Willemsorde uitgereikt. Met een ridderslag op zijn schouder ontving Gijs Tuinman toen de hoogste dapperheidsonderscheiding voor zijn getoonde leiderschap in Afghanistan in 2009.

Er was die dag in 2015 een koude oostelijke wind met een gevoelstemperatuur van ruim drie graden onder nul. Toen de koning vanuit de Ridderzaal naar het spreekgestoelte wandelde vroeg de koning “Wie heeft het bedacht dat dit in de winter moest worden uitgereikt?” Politiek Den Haag wees toen naar het secretariaat van de koning “zij bepalen zelf de agenda”.

Maar dat Uw zoon klaagt over een beetje kou, …oké het was erg koud…op de dag hij een held de ridderslag geeft en de hoogste dapperheidsonderscheiding uitreikt, vind ik toch wel een beetje watjes-gedrag als ik zo vrij mag zijn. Maar dat de volgende militaire Willems-orde in augustus uitgereikt word is ook niet verkeerd.

Majesteit, Fijne dag, Doeg.

©missie M.

Op Zolder

Op ‘zolder’ liggen weer een paar oude brieven van:

 

O.L.S. 2013   juni 2013 (vanwege het OLS dat vandaag plaats vind)

Zaterdag 30 juni 2007 ‘heeft u een ogenblikje?’

 

………………………….

Zekerheid op aarde, Welness 15 maart 2015

Maandag 8 augustus 2005 Kasteel Balmoral

 

…………………

 

Verder liggen er nog even de brieven :

oogcontact 16 oktober 2015  (De Rembrandts Maarten en Oopjen)

Zondag 25 oktober 2009 Gevangenis in België

twee iets oudere brieven uit 2013 en 2014 met als thema ‘lyme’

Het golfballetje

Lieve beste majesteit,

U zult wel boos op me zijn omdat ik lang niets van me liet horen. Ik was er niet om U te feliciteren met de 47-ste verjaardag van Uw schoondochter Maxima. Ik was er niet om Maxima sterkte te wensen bij het overlijden en begrafenis van haar zusje Inés. Ik was er niet voor U toen een groot artikel in de krant stond over de gewassen en gesteven tafellakens van Uw zus prinses Margriet toen zij in 1967 is getrouwd. Ik was er niet om U aan te moedigen toen U onlangs een molen ‘opende’. Zuchtttttt….Sorry sorry sorry.

Mijn welgemeende excuses dat ik lang niets van me heb laten horen. Maar het kon even niet anders. Ik was de verjaardag van Maxima heus niet vergeten maar het kon even niet anders. En het overlijden van Inés is weer een groot verdriet voor onze koningin. Wilt U haar toch nog condoleren namens mij? Ik las dat Maxima op 27 juni een bezoek brengt aan een Muziekcentrale in Ittervoort om een convenant te ondertekenen voor beter muziekonderwijs op scholen.

Het was zondag een mooie fietszondag. Want met het warme weer op de fiets is er altijd wel een briesje wind. We namen de weggetjes langs velden en weien, de paden langs het bos. In de verte een golfbaan. Dat ziet prachtig uit. Zoals in de film. Maar mij te warm en te vermoeiend om op zo’n zonnig grasveld met heuveltjes en dalletjes op slakkentempo te lopen, met aan de ene arm een golfstok en aan de andere arm een karretje vooruit trekkend.

Het akkerland lag er ook prachtig bij, de aardappeltjes, het gerst, de prei, en bietjes. Ook de mais kwam mooi op. We mogen toch wel superblij zijn met onze boeren.

We fietsten over een zandweg met hobbels en kuiltjes. Daar lag in eens een wit bolletje op het pad. Een golfballetje. Ik stapte af, pakte het balletje en keek om me heen. Waar is een golfer die zijn balletje zoekt? Nergens zag ik een zoekende golfer. De golfbaan lag toch te ver weg. Ik nam het balletje mee en fietste verder. Mocht ik een golfer tegenkomen die iets aan het zoeken was dan kon ik vragen ‘zoek je deze?’, maar ook dat gebeurde niet. Wel golfers, maar die waren druk met een balletje.

Ik stopte het balletje onder de snelbinder. Ik weet dat dit vreemd klinkt. Toen ik thuiskwam zat het bolletje nog steeds onder de snelbinder. U bent lid van een golfclub als ik me niet vergis. Mocht U een lid kennen dat een balletje kwijt is dan weet U me te vinden.

Hoogachtend, missie M.

 

 

 

Dalai Lama naar Nederland

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik zag Laurentien zo straks op tv bij omroep Max. De schat.

Maar waar ik U over wou spreken is over het bezoek dat de 82 jarige Dalai Lama, de geestelijk leider van de Tibetaanse boedhisten, in september aan ons land brengt. Hij komt op uitnodiging van ‘Stichting Bezoek Dalai Lama’ van 14 tot en met 17 september wat lezingen geven. Zelfs een gesprek met Richard Gere in de Ahoy staat op het programma.

Het bezoek van Dalai Lama aan ons land staat volgens de organisatie ‘in het teken van mededogen en waarom juist mededogen essentieel is in deze onrustige tijd’.

In 2014 was hij ook in ons land en had toen een ontmoeting met onder andere oud minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Of er nu een ontmoeting met een politici zal zijn is niet bekend. China was destijds niet blij met het bezoek en wil voorkomen dat Dalai Lama internationale politiek steun verwerft.

Nou ging ik dus vandaag het woord ‘mededogen’ opzoeken. Ik weet wel wat het woord betekent, maar er zouden vast meer betekenissen zijn die ik over de kop zag. Ik vond inderdaad meerdere betekenissen maar ze komen uiteindelijk toch op het zelfde neer. Hoewel ik toch een verschil zie tussen meeleven, meevoelen of verdrietig voelen als iemand iets naars mee maakt. Wel meeleven, maar niet mee lijden. Want als je met iedereen mee lijd ga je daar aan onderdoor….is mijn mening.

Dalai komt pas in september, en ik ben geen Dalai Lama maar ik zal nu alvast een spoed-lezing’kje geven, want ik schrok van een bericht dat ik vandaag las. Pegida wil namelijk in juni, als de Ramadan begint, gaan BBQ-en vóór de moskeeën. Dat vind ik zwaar ongepast. Compassieloos. Pegida zegt dat ze dit doen omdat activisten het sinterklaasfeest wilden verpesten. Maar majesteit, het hoeven helemaal geen moslims te zijn geweest die boe riepen tegen Piet. Mensen met een donkere kleur kunnen net zo goed Surinamers zijn met een heel ander geloof of geen geloof.

Trek Uw zoon-de-koning aan zijn rode mantel en zeg dan ‘zoonlief, hier over moet je als de wiedeweerga een fikse lezing over gaan geven’.

Dan ga ik nu slapen, Welterusten.

Mededogen:

1:Meevoelen met iemand die iets vervelends heeft meegemaakt’       2:Welwillend medelijden.    3:Morele betrokkenheid bij anderen.      4:Medelijden, compassie. 5:Verdrietig gevoel als iemand anders iets naars mee maakt. 6:Barmhartigheid. Deernis, Innig medelijden, Medeleven, Menselijkheid.