Beste reizigers

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Sinds gisteren is bij de Nederlandse Spoorwegen, in de trein en op het station, de aanhef ‘dames en heren’ veranderd in ‘beste reizigers’.

Voor het geval er een man loopt of in de trein zit die niet man genoemd wil worden, voor het geval er een vrouw loopt of in de trein zit die niet vrouw genoemd wilt worden. Voor het geval een man liever vrouw wil zijn of een vrouw liever man wil zijn. Voor het geval iemand noch vrouw noch man genoemd wil worden.

Door de luidsprekers klinkt dus nu niet meer ‘Dames en Heren’  maar ‘beste reizigers’. Het woord ‘beste’ is er aan toegevoegd.

‘Beste’ vind ik wel mooi. Ook voor reizigers die zich vandaag niet zo best voelen. Het woord ‘reizigers’ klinkt zo ver weg van huis. En dat was vandaag op veel stations het geval in verband met de sneeuwval die het verkeer ontregelde.

Ik hoop dat iedereen vanavond op tijd en veilig en wel in zijn bedje ligt.

Welterusten.

©missie M.

Wensen

Lieve beste majesteit Beatrix,

Majesteit, bijna word U 80 jaar. Geeft U dan een groot feest met een lange gastenlijst? Met lekkere hapjes en drankjes. Met veel cadeautjes en bloemen.

Vroeger maakte men een geschenkenklappertje. Een aanstaand bruidspaar maakte van een klein blokje of schriftje een geschenkenboekje waar men op elke bladzijde een plaatje inplakte van spullen die men op het verlanglijstje had.

Bijvoorbeeld op de eerste bladzijde een plaatje van een mixer, op de tweede bladzijde een weegschaal, op de derde bladzijde een strijkplank, op de vierde bladzijde een strijkijzer. Familie en vrienden konden dan als ze persoonlijk werden uitgenodigd in het boekje bladeren en als ze dachten ‘ik koop die weegschaal’ dan trokken ze de bladzijde met de weegschaal er uit. Dan zou de kans maar erg klein zijn dat er nog iemand met een weegschaal naar het feest zou komen.

Maar wat schenk je een oud-koningin die al een strijkplank en strijkijzer heeft?

Ik kijk graag naar huis en tuin tv-programma’s. En ik besef dat ik een ouderwetse keuken heb. Vaak zegt de ontwerper op tv “en dan maken we hier een kookeiland’. Ik hoef geen kookeiland. Heeft U een kookeiland in Uw kasteel?

Had U het vandaag ook zo koud? Ik heb mijn flanellen pyjama aan gedaan en ga nu slapen. Welterusten.

Doei.

©missie M.

De koning en koningin

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Een grote foto vandaag op de voorpagina van de krant, waarop onze koning lachend staat met in zijn handen trommelstokken. Zijn armen in de lucht. Uw schoondochter Maxima ook achter zo’n trommelton.

Ik las dat ze naar de wederopbouw van de Bovenwindse eilanden zijn gaan kijken nadat orkaan Irma er in september flink had geraasd.Ze bezochten een noodopvang voor orkaanslachtoffers. Een steelband nodigde het koningspaar uit om mee te drummen. En dat zag er vrolijk uit.

Het programma toont de betrokkenheid van het vorstenhuis bij zowel feestvreugde als verdriet.

Dat is mooi gezegd. Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten. Doei.