* No Tinc Por en Brandend Zand

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Afgelopen zaterdag ging in Spanje een grote anti-terreurmars door Barcelona als reactie op de laffe terreurdaad van anderhalve week geleden. Die terreurdaad koste 16 onschuldige mensen het leven en 24 mensen liggen nog steeds in het ziekenhuis.Op een groot spandoek de boodschap “No tinc por” wat ‘ik ben niet bang’ betekend. Deze leus werd in meerdere talen mee gedragen, ook in het Arabisch. De politie had het aantal deelnemers aan deze mars geschat op een half miljoen. De Nederlandse ambassadeur uit Madrid liep ook mee, maar ook…vooral ook koning Felipe. Gekleed in het zwart.Tussen het volk. Wat een mooi gebaar van deze koning. In onze krant stond dat het de eerste keer in de geschiedenis van de Spaanse monarchie was dat de vorst deel nam aan zo’n massabijeenkomst.

De IS-moordenaars die de aanslag in Barcelona pleegden hadden eerst met explosieven een aanslag willen plegen op de prachtige prachtige beroemde basiliek Sagrada Familia en ook bij andere monumenten in Barcelona. Maar de dag vóór de aanslag ging er in het huis van de daders iets mis bij het ‘fabriceren’ van de bommen en vloog de hele tent plus imam de lucht in. Ze hadden anders nog meer aanslagen gepleegd op populaire toeristische plaatsen in Spanje.

De politie in Keulen heeft daarom betonblokken voor de Dom van Keulen geplaatst om de kathedraal en de bezoekers te beschermen. De Dom van Keulen is het symbool van Keulen en bekend over de hele wereld. Ik ben er een paar keren geweest.

Nou even wat anders voor het slapen gaan. Afgelopen zaterdag zong de 75 jarige Anneke Grönloh voor de laatste keer het lied “Brandend Zand” op het podium. Het lied dat ze in 1962 voor het eerst zong. Om gezondheidsredenen stopt ze met optreden. Ze zong dat dus in Uw jonge jaren. Wat deed U in 1962? Ik zocht op “prinses Beatrix 1962”. En hopsakee, U bezocht toen onder andere het Aitchison college in de West-Pakistaanse stad Lahore. De leerlingen van die jongensschool voerden een zwaarddans op en de oudere leerlingen gaven een demonstratie paardrijden. U zat bij de demonstratie naast een wat dikkere man, met tulband op zijn hoofd, enthousiast te klappen. Wat nog meer in 1962 ? Op oudejaarsavond 1962 heeft U Claus voor de eerste keer ontmoet op een feestje in het Duitse Bad Driburg. Misschien sloeg toen al een klein vonkje over of gebeurde dat later?

Maar nu ga ik mijn tanden poetsen en slapen. Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.