. VVD

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Gisteren stond er een mooi recept in onze krant voor Gebakken paardenbloem uit de oven. Maar gisteren en ook de dagen daarvoor stond er ook zoveel over de minister van Defensie in de krant. Wie heeft het dan nog over Gebakken paardenbloem uit de oven?

Lang heb ik me ‘keduc’ gehouden. Het was toch ook weer zielig voor Jeanine Hennis-Plaschaert. Het defensieapparaat is heeeeeel groot en ik kan me voorstellen dat het een en ander ook wel eens niet meteen in het oog valt van deze minister van Defensie. Daar zijn toch ook weer opperhoofden voor bij Defensie? Maar het was ook Jeanine met haar bezuinigingen en haar nalatigheid dat gevaar voor militairen met zich mee bracht. Ze had het rapport waarin stond dat de mortieren gevaarlijk waren naast zich neergelegd in plaats van meteen op te treden. Twee jonge mannen zijn verongelukt door deze ondeugdelijke mortieren. De OVV deed onderzoek na een mortierincident in Mali. En dat rapport van de OVV was niet mis.

Zo’n schuldgevoel wil je niemand geven. Schrijven dat de president van Frankrijk elke dag voor 300 euro visagie nodig heeft lijkt me een prettiger onderwerp. Maar afgelopen zaterdag jeukten mijn handen wel toen ik las dat minister Jeanine verbaasd en geïrriteerd was op minister Asscher.

Vice-premier Asscher liep ná de ministerraad naar de pers en noemde het snoeihard rapport over ondeugdelijke mortiergranaten ‘zwaar genoeg voor aftreden’. Terwijl Jeanine naar de camera’s liep en een andere toon gaf dan de dag ervoor. “Hoe kan ik stellen dat het veilig was als er twee mensen zijn omgekomen?” In de krant stond dat de uitspraak van Asscher leidde tot woede in de VVD-burelen. Het werd gezien als een mes in de rug. Er was namelijk na de ministerraad bij een overleg tussen Asscher die als premier optrad, Jeanine Hennis en de hoogste ambtenaar van Defensie afgestemd wat de twee tegen de pers zouden zeggen. Afgesproken werd dat de twee met één mond zouden praten.

Afgesproken dus om met één mond te praten, er werd overlegd ‘wat’ ze tegen de pers zouden zeggen. Dat was wat mijn handen lieten jeuken. Men zag de eerlijkheid van Asscher als een mes in de rug? Hoe noemt men het dan om het volk via de pers ’toe te liegen’? Afstemmen wat er gezegd word zodat beide hetzelfde zeggen dat is wat men in Duitse krimi films doet om elkaar een alibi te geven zodat men niet verdacht word, dát is een mes in de rug van de naaste familieleden en het volk.

Tijdens een eerder interview met Siebe Sietsma bleef Jeanine haar organisatie verdedigen, ze was breedsprakig, maar antwoord of de randvoorwaarden voor de militairen om te werken veilig waren gaf ze niet, ook niet na diverse pogingen. En dan nu zo reageren voor de camera’s en geïrriteerd zijn op Asscher?

De Tweede kamer neemt haar vooral kwalijk dat ze het conceptrapport al sinds juni had en er pas vorige week enigszins naar handelde. Dat had ze eerder moeten doen.Vorige week hoorde ik Jeanine zeggen dat ze minister van Buitenlandse zaken wou worden.

Asjeblief zeg. Waarom naar Buitenlandse Zaken als Defensie je zo goed bevalt? Als dat was gelukt zou zij een opvolger krijgen, als dan het rapport pas boven water was gekomen had de opvolger zich hiervoor moeten verantwoorden. Dat is een mes in de rug van haar opvolger. Had Jeanine er dan niks meer mee te maken gehad? Majesteit,dat kan toch niet. Een opvolger kan toch niet gezadeld worden met de erfenis van zijn voorganger?

Minister Asscher was ná de ministerraad woedend en meende dat ze bij de VVD alleen maar bezig waren om Hennis uit de wind te houden, die immers koste wat kost in het volgende kabinet moet komen’. Asschers uitspraak was geen verspreking maar een bewuste kwalificatie.

Minister Rutte houd iedere VVD-er de hand boven het hoofd. Dat konden we zien bij Frans Weekers, Fred Teeven, Ivo Opstelten, Aard van der Steur. Volgens mij is minister Melanie Schultz ook geen ster om de kerncentrales in Doel en Tihange als veilig te omschrijven terwijl er meerdere incidenten waren en een gebrekkig veiligheidscultuur heeft. Er was lof voor de vertrekkende minister Edith Schippers. Die de eindstreep goed heeft gehaald. Is dat zo? Ze zou geld vrijmaken voor een lyme-centrum in Nijmegen. Maar daar is echt niets veranderd, lyme-patiënten lopen nog altijd tegen een dikke muur op. En de zorg heeft er nog nooit zo belabberd bijgelegen als sinds Edith minister van zorg is. Waarom is de zorg in België en Duitsland wel mogelijk zonder ‘eigen risico’ ? De zorgverzekeraars hebben een flinke buffer opgebouwd met dank aan Edith.

Aangezien minister Mark Rutte ook meer dan eens ‘jokt’ en liegt zal het wel een functievereiste zijn voor de VVD. Ik maak me wel zorgen voor de inhoud van de Troonrede die Uw zoon voorlas op prinsjesdag, want die is geschreven door Mark Rutte en kan nog alle kanten op zwabberen.

Fijne dag,doei.

©missie M.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.