* Geslacht

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Als ik aan het woord geslacht denk dan gaan mijn gedachten twee kanten op. Allereerst zie ik in gedachten fotootjes in de krant van ‘de vier geslachten’….nee niet dat wat U denkt…ik zie dan een foto waarop een trotse overgrootvader zit, ernaast of er achter een grootvader, en een lachende vader met een babyzoontje. Of een foto met een overgrootoma, een grootoma, een moeder en een dochtertje. Aan de andere kant zie ik een oud ‘tafereel’ dat we vroeger wel eens zagen in het dorp, een geslacht dier.

Maar een paar dagen geleden las ik in de krant: ‘Geslacht niet langer registreren’. Het benoemen van het woord man of vrouw. Voor het paspoort zal het noodzakelijk blijven,maar voor andere zaken zal het niet meer nodig zijn. Het nieuwe kabinet gaat paal en perk stellen aan het registreren van het menselijk geslacht. Overheden moeten ‘waar mogelijk’ genderneutraal gaan werken. In het regeerakkoord komen die punten terug in het ‘Regenboog Stembusakkoord’.

Wat ik er van vind? Ik probeer me voor te stellen hoe dit in zijn werk gaat bij Bevolkingsonderzoeken voor bv borst- of baarmoeder-onderzoek als het geslacht niet genoemd word.

En…leuk voor transgenders en interseksuelen….maar het geeft me ook wel een vreemd smaakje bij dit ‘regenboog-stembus-akkoord’. Iemand met wie ik onlangs in discussie was zei dat hij er voor was om het geslacht niet meer te vermelden op een geboortekaartje.

Ik heb jaren geleden eens een doosje met verschillende ansichtkaartjes gekocht.Eentje is er nog van over. En wel het kaartje ‘proficiat met de geboorte van jullie baby’. Ik vind het onpersoonlijk en het straalt iets uit van desinteresse. Stel; Men komt op straat de hartstikke trotse blije verse ouders tegen die al twee weken een grote nep-ooievaar en een groot bord in de tuin hadden staan met daarop in roze letters ‘hoera het is een meisje’, en dan vraagt men ‘hoe gaat het met de baby?’ dan denk je toch meteen dat ze dit vragen omdat men niet meer weet of het een zoontje of dochtertje was…omdat ze het veel te druk hadden met andere dingen.

Niet dat het ene geslacht interessanter is dan het andere, maar je vraagt toch ook ‘hoe heet het kind?” terwijl het niet uit zou maken of het kindje Dex heet, Henk of Juul, de naam maakt het toch net dat beetje persoonlijker.

Majesteit, Fijn dat U onze koningin was en geen koning Beatrix. Fijn dat Willem-Alexander onze koning is en geen koningin Willem. En fijn dat we het gewoon mogen benoemen.

Nu ga ik mijn tanden poetsen en slapen.Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.