* St. Maartensfeest

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Gisteren was het de elfde van de elfde, het carnavalsseizoen is begonnen.

Maar gisteren was het ook Sint Maarten. Gek genoeg heb ik er dit jaar niets van gemerkt. Dat kan ook komen omdat ik het zo koud vond en op tijd binnen was. Daardoor zag ik geen kinderen met uitgeholde pompoen, uitgeholde suikerbiet, of gewone lantaarns die samen met hun ouders in het donker naar het grote Sint Maartensvuur trokken. Daar waar dan een Sint-Maarten-look-a-like op een paard rond de brandstapel rijd terwijl de kinderen met hun ouders liedjes zingen. En na afloop alle kinderen een appel krijgen. Of het nog steeds een appel is weet ik niet.

Wat weten we van Sint Maarten? Hij was geliefd bij armen en had veel volgelingen. Toen er in de stad Tours een bisschop werd gezocht hoopten zijn volgelingen dat St.Maarten bisschop zou worden maar anderen bisschoppen vonden dat St.Maarten slordig gekleed ging en zich niet goed waste. Ook zou Maarten een hekel hebben gehad aan tanden poetsen, maar of dat echt waar is weet ik niet. Boeit ook niet. Ik merk er anno-nu niks van al zou hij zich een heel jaar niet gewassen hebben, zolang hij maar niet zwart genoemd werd, anders was het St.Maartensfeest anno-nu allang het middelpunt van heftige discussies geweest. Dan telt de goede daad waar hij beroemd mee werd, (toen hij een arme in de kou de helft van zijn mantel gaf), niet echt meer mee voor anti-Pieten-volk.

Vandaag was het echt herfstweer. Ik ga mijn nachtpon aantrekken want ik ben hartstikke moe.

Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.