* Salvador Mundi

Lieve beste majesteit,

U heeft het schilderij vast al gezien. Misschien wel van dichtbij. Het schilderij Salvador Mundi van Leonardo Da Vinci. Vertaald: ‘De Verlosser van de wereld’. Dat schilderij is gisteren bij Christies geveild voor…hou U vast…voor 450 miljoen dollar of te wel 382 miljoen euro.

Een Russische verzamelaar liet het veilen omdat hij een paar miljard moet betalen voor een echtscheiding. Een paar miljard voor een scheiding?

Men verwachte wel een recordbedrag voor het schilderij omdat het exclusieve kunst is, omdat er veel rijken zijn, en weinig aanbod waar ze zich mee kunnen onderscheiden, stond in de krant.

Majesteit, Als U het snapt dan mag U me uitleg geven want ik snap het maar niet. Het is niet echt een mooi schilderij vind ik. Het lijkt wel een Jezus-achtige Mona Lisa, en er zijn nog steeds twijfels over de echtheid. Het schilderij werd tien jaren geleden voor 8000 euro verkocht. En dat vind ik al een flink bedrag. Deze Rus heeft dan wel flink winst gemaakt met het schilderij, dat vind ik dan ook weer een kunst.

Wat kun je allemaal kopen voor 450 miljoen? *Men zou de pausmobiel met gesigneerde motorkap kunnen kopen voor 262.000 euro met een volle tank benzine, vier winterbanden, plus een dure autoverzekering, en nog een hoop geld overhouden. *Afgelopen zomer bood de hoogste bieder 1,7 miljoen euro voor paleis Soestdijk:Het grote Paleis, het landgoed met prachtige vijver, en de bijgebouwen. En dat allemaal voor maar 1,7 miljoen. Dat vond ik weer veel te goedkoop ook al moest het een en ander opgeknapt worden, hier en daar een behangetje, een mooi vloertje, gordijntjes en een paar blikken verf. Het is nog altijd het paleis waar U als kind heeft gewoond.

Als de toiletpot waar John Lennon van 1969 tot 1972 zijn boodschap op ‘verzorgde’ 11.550 euro kan opbrengen, dan kan een paleis dat vol staat met koninklijke toiletpotten alleen al aan toiletpotten een mega bedrag opleveren. En dan heb ik het niet eens over de badkuipen.

Als ik mocht kiezen tussen een exclusief schilderij of een mega groot paleis met landgoed en bijgebouwen dan hoefde ik daar geen seconde over na te denken. Daar zijn we het toch over eens hoop ik. Dan ga ik nu mijn nachtpon aantrekken en mijn tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

ps. Op 8 dec. las ik dat het Salvador Mundi van Leonardi da Vinci komt te hangen in het spiksplinternieuwe  Louvre Abu Dhabi. Volgens The New York Times is de koper een Saoedische prins.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.