** Doornroosje

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ga maar eerst even in een makkelijke stoel zitten met de beentjes op het voetenbankje. Met de bel voor de butler binnen handbereik. Want ik moet U iets vertellen.

Een Britse moeder wil dat het sprookje van Doornroosje niet meer op de school van haar zesjarige zoon word voorgelezen.Ze vind dat sprookje geen goed voorbeeld voor kinderen omdat Doornroosje slaapt als de prins haar wakker kust. Volgens de moeder maakt de prins zich schuldig aan seksueel misbruik want Doornroosje had geen toestemming gegeven.

De #MeToo discussie openden de ogen van de Britse moeder met de naam Sarah Hall. Beetje doorgeslagen reactie dus. Volgens deze moeder zijn er in andere sprookjes ook problemen. Ben wel benieuwd welke sprookjes en welke problemen in sprookjesland.

Ik denk diep na. Hans en Grietje zaten in de problemen maar dat had met een boze heks te maken. En Roodkapje had problemen met een boze wolf die zich had vermomd als haar oma toen Roodkapje haar oma ging opzoeken en koekjes mee nam voor oma. Oma lag in bed……maar oma was in tegenstelling tot Doornroosje wel wakker….maar eigenlijk was het de wolf die zich vermomd had als de oma. De wolf had namelijk oma al in zijn wolvenbuik zitten…Roodkapje vroeg verbaasd “oma wat heeft U grote ogen?” toen zei de vermomde wolf ‘dan kan ik je goed zien mijn kind’ maar oma wat heeft U grote oren? Dan kan ik je goed horen mijn kind. Maar oma wat heeft U een grote mond….en daar begon het probleem…de wolf had blijkbaar nog steeds honger en wou toen Roodkapje én de zelfgebakken koekjes opeten. …..Toch wel vreemd, erg vreemd. Ook als je de nachtpon en slaapmuts van oma herkend, zie je toch ook wel dat het gezicht van oma niet het gezicht van oma is…dan moet roodkapje toch eens langs de brillendokter, of ze heeft haar oma al heeeel lang niet meer bezocht.

Maar dat probleem word niet bedoeld door de #Metoo-ers. Al die andere problemen in de andere sprookjes hebben allemaal te maken met ‘kussen zonder toestemming’.

Als ik het sprookje destijds goed heb begrepen was Doornroosje in slaap gevallen….zeg maar gerust in coma geraakt nadat ze zich had geprikt in de naald van het spinnewiel of rozendoorn. Ze sliep jarenlang. Gelukkig kwam de prins eindelijk voorbij en vond hij de slapende Doornroos tussen de verwilderde struiken. Niemand had haar wakker gekregen, de prins kuste haar en door de kus werd ze wakker……hoewel ik me nu afvraag…was het wel een kus of zal het een mond op mond beademing zijn geweest? Dat iemand in coma raakt na een prik is toch niet echt een goed voorbeeld van hoe het zou moeten gaan. Zat er een fout stofje op de doorn of prikpen? Was Doornroosje allergisch? Als hij haar niet had gekust dan lag ze nu nog steeds te slapen en was Doornroosje én het kasteel-van-Doornroosje helemaal onder de verwilderde rozenstruiken bedolven geraakt.

Ik ken verder geen kind dat bij dit sprookje een fout voorbeeld zag maar ben nu wel benieuwd in welke andere sprookjes de Britse moeder seksueel misbruik heeft gezien. In Sneeuwwitje? Is die niet ook gekust door een prins toen ze in een glazen kist lag, terwijl de zeven dwergen verdrietig om de kist zaten? Wel klagen over de kus van de prins….maar zul je zien dat er vast geen kwaad woord word gerept over de gemene stiefmoeder met haar spiegeltje spiegeltje aan de wand wie is het mooist van heel het land. En na het gesprek met de spiegel een giftige appel aan Sneeuwwitje gaf.

En dan was er nog dat sprookje met de kikker en die gouden bal….de kikker vroeg aan het meiske ‘kus me’, en toen hij een kus kreeg veranderde de kikker in een prins.

Het moet niet veel gekker meer worden hé Majesteit, voor U het in de gaten heeft moet U met alle prinsen onderduiken in Canada of elders waar niemand U kan vinden. Als ik U ergens mee van dienst kan zijn….een bus klem zetten of zo….dan hoor ik dat graag.

Ik ga nu ook slapen, mijn nachtpon heb ik al aan. Welterusten.Doei.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.