** Huis ten Bosch

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Toen ik afgelopen weekend de krant las en de foto’s zag van de renovatie van Uw vroegere kasteel was ik blij dat ik geen directeur Vastgoed van de Rijksgebouwendienst ben. De renovatiekosten van Huis ten Bosch zijn nu al 2 x zo duur dan de bedoeling was. In plaats van de geschatte 35 miljoen zitten ze al op 63,1 miljoen en ze zijn nog lang niet klaar met de renovatie. Het ziet er niet al te best uit. Het paleis word ‘paleis in verval’ genoemd.Dat moeten we niet pikken majesteit. Geen kwaad woord over Uw vroegere kasteel. Het moet gewoon goed en grondig gerenoveerd worden.

De installaties van het paleis zijn ‘over de datum’. Groot onderhoud aan gevels en daken zijn hoognodig, de schoorstenen, daken en bordestrap is in slechte staat en zullen vervangen moeten worden, alle ruimtes hebben scheuren in muren plafonds en vloeren, vloeren en kozijnen hebben waterschade opgelopen, het dak lekt, de beveiliging voldoet niet meer aan de eisen, de ijzeren rioleringspijpen zijn doorgeroest,…..dat is sowieso niet best want dan kan de keutel niet lekker doorglijden.

In de Japanse zaal zit ‘actieve houtworm’ in het paneelwerk….alsof er ook niet-actieve houtworm is. In de Chinese zaal zou het nog erger zijn. Daar hebben zilvervisjes het Chinese papierbehang aangevreten, en de historische gordijnen zijn tot op de draad versleten. De zilvervisjes kunnen onderling wel zeggen ‘wij hebben vandaag Chinees gegeten”. Houtrot en roest. En weer de term ‘hokkerige kamers’. Dat klinkt oneerbiedig. Overal asbest is niet best. En er is een particuliere bewaking voor het bouwterrein aan genomen.

Dat kost allemaal heeeeel veel geld. Dan denk ik al gauw aan een ton of twee, drie aan onverwachte kosten. Maar de tonnen vliegen er om de oren. Er word niet op een dubbeltje gekeken.

Eerst werd nog overwogen om de werklui hun smartphones te laten inleveren aan het begin van de werkdag, in ruil voor een oud Nokiatoestel…dat vast niet in oude staat gekocht word…., zodat er geen foto’s gemaakt konden worden, maar nu moet iedere werknemer een contract ondertekenen met strikt foto en filmverbod. Want we willen geen bouwvakkers-foto’s in roddelbladen…foto’s van de bouwtekening waar de kluis word ingemetseld…terwijl er nog geen kip woont, ook geen privé foto’s van een slechte schoorsteen of slechte bordestrap in roddelbladen. Ons koningspaar was terecht woest toen in 2003 foto’s van hun interieur van Villa Eikenhorst waren uitgelekt naar Privé.

Over privé gesproken, Het privégedeelte van het paleis gaat helemaal op de schop. In het woongedeelte gebeurt meer dan alleen maar beveiliging of achterstallig onderhoud. Het word aangepast aan de eisen van deze tijd. De hokkerige kamers is niks voor een modern gezin had de architect gezegd, …..maar U was toch ook best modern…enfin er komt een tweede trap, nieuwe veranda, grote ruimtelijkheid, meer kleur en daglicht. De ruimte op de begane grond, wat eerst voor het personeel was word nu omgetoverd’ tot privévertrek met openslaande deuren naar de nieuwe tuin. De architect van het koningspaar wil “verlost worden van de gesloten sfeer en het gebrek aan daglicht’ die als negatieve kwaliteit van het paleis worden ervaren, dat is nodig voor huisvesting van modern gezin”. Majesteit, Had U al die jaren het gevoel van een ‘gesloten sfeer?”

Het koningspaar zullen nodige meubels vanuit Villa Eikenhorst mee verhuizen, volgens de woordvoerder van de koninklijke familie word niet alles nieuw aangeschaft. Wat alle ingrepen in de privévleugel kosten wil de Rijksgebouwendienst om privacyredenen niet op ingaan, maar de renovatie vindt plaats onder verantwoordelijkheid van het Rijksvastgoedbedrijf…..komen die kosten er dan nog eens extra bovenop of zit dat al in het bedrag van 63,1 miljoen mee gerekend?

Het is een flinke onderneming. Als maar duidelijk is wie er wat doet. En wat er wat kost. Dat ze vooral de bonnetjes bewaren en vooral niet kwijt raken.

Buiten de materiaalkosten en salarissen voor de mensen met de werkhandschoenen, moeten er ook mensen met stropdassen betaald worden. Directeur Vastgoed van de Rijksgebouwendienst, Architect en voormalig Rijksbouwmeester, Dienst van Rutte, Aannemer, de particuliere bewakingsfirma, de Staatssecretaris, de architect van koninklijk paar, de woordvoerder van de koninklijke familie, de werknemers. en de Rijksvoorlichtingsdienst.

So. Ik ga mijn nachtpon aantrekken en mijn tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.