* Dure prins

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

We vinden de renovatie van Huis ten Bosch duur…mmmmaar als U hoort wat de kroonprins van Saudi-Arabië, “via schimmige constructies”,zo staat in de krant, twee jaren geleden heeft besteed aan onder andere het volledig gerestaureerde Franse kasteel Louis XIV ten westen van Parijs….dan vallen U de schoenen uit.

Dankzij The New York Times en de Paradise Papers weet men dat Kroonprins Mohammed bin Salman al-Saud van Saudi-Arabië de koper is. Hij betaalde 275 miljoen euro voor het riante woonoppervlak van 5000 vierkante meter, met grote tuinen, en een “wondere wereld” van moderne techniek en binnenhuisarchitectuur. Er zou een kamer zijn met een aquarium als plafond, een ondergrondse disco, een bioscoopzaal, en fonteinen kunnen worden bediend via een speciale app op het mobieltje. Vast niet het eerste het beste mobieltje.

En dat is niet het enige wat de 32 jarige prins heeft gekocht. Twee jaren geleden kocht zijn investeringsmaatschappij van een Russische wodka-baron voor 420 miljoen een jacht van 134 meter lang. En heeft er vijftig mensen bemanning op. Zwembaden, nachtclubs, klimwand, beachclub, twee helikopterlandingsbanen, een bioscoop, een onderwatergarage voor een duikboot. Er is ook nog een landgoed gekocht in Condésur-Verge nabij Parijs. Ach en dan het dure schilderij Salvator Mundi van Leonardo da Vinci voor 380 miljoen euro.

Prins Mohammed bin Salman al-Saud wil laten zien dat hij een moderne liberale hervormer is die een eind wil maken aan “de genante geldsmijterij van de oliesjeiks”. Majesteit, Ik kan de tegenstrijdigheid toch niet rijmen. Sobere woorden en dure daden…of anders om.

Pluspunt is dat vrouwen nu mogen auto rijden in Saudi-Arabië. De prins wil ook laten zien dat hij niet corrupt is, en hij roept landgenoten nadrukkelijk op zich een beetje te matigen.

Zucht. Wij Nederlanders bin-Zuunig.Gelukkig.

Welterusten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.