* Hugo

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik las in de krant dat De Raad van State vandaag het ‘finale bezwaar’ van prins Carlos zou behandelen. Prins Carlos wil voorkomen dat zijn oudste en buitenechtelijke zoon Hugo Klynstra zijn naam en titel gaat dragen.

De 21 jarige Hugo Klynstra is de zoon van Brigitte Klynstra uit Hummelo en prins Carlos, en heeft al in 2015 de achternaam van zijn vader opgeëist inclusief de bij behorende adellijke titulatuur.

Carlos krijgt als twintiger een relatie met de 12 jaar oudere verpleegster Brigitte Klynstra uit Hummelo. Tégen zijn wens wordt Carlos op zijn 26-ste vader. Vlak na de geboorte staan Carlos en Brigitte in de rechtbank. Brigitte wil dat gerechtelijk wordt vastgelegd dat Carlos de vader is. Carlos is op financieel gebied vader, maar mag op een bepaalde leeftijd zijn zoon niet meer zien. Dat voelt niet goed lijkt mij. Toen zijn zoon 18 werd eiste hij de achternaam en adellijke titels op.

Als de Hoogste bestuursrechter hem in het gelijk stelt kan Hugo zich ‘Zijne koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme noemen. Hij is het eerste achterkleinkind van prinses Juliana en prins Bernard. En het kleinkind van prinses Irene en de Spaanse prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme.

Prins Carlos heeft nooit ontkend dat Hugo zijn zoon is. Hij heeft ook altijd voor hem betaald. Waarom prins Carlos dan toch wil voorkomen dat Hugo zijn naam en titel gaat dragen is me niet helemaal duidelijk. Maar ná de uitleg van Carlos denk ik dat er meer aan de hand is dan alleen die ‘achternaam’.

Carlos is na het overlijden van zijn vader hoofd van het Huis Bourbon de Parme en wil dat Huis beschermen. Carlos legde aan een betrokkene uit:

…dat hij zijn Huis, dat hele complex van tradities en familieregels, als een belangrijk instituut ziet. Het steekt Carlos dat zijn zoon zich dan Koninklijke Hoogheid mag noemen en het Huis mag vertegenwoordigen terwijl de jongen niet voldoet aan de eeuwenoude regels. Als die regels worden overtreden worden in Carlos ogen tradities van zijn huis aangetast en daarmee het huis zelf.

In het kort noem ik het: Noblesse Oblige. Ik ga mijn nachtpon aantrekken, tanden poetsen en slapen. Welterusten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.