**Smarties en poeziëalbums

Lieve beste prinses Beatrix, Majesteit,

De wereld gaat echt sneller dan vroeger als U het mij zou vragen.

Met alle luxe van vandaag vind ik het een arme boel geworden. In ons dorp waren er vroeger bijna geen tweeverdieners, men had het niet ‘breed’, als U begrijpt wat ik bedoel. Niemand had een pinpas denk ik, internet was er nog niet, en toch had dat piepkleine dorp een groene kruisgebouw, een bakkerij, kruidenier, een melkman, een smid, een postbank en een ‘boerenleenbank’. En een kerk, een kleuterschool en lagere school, een fanfare, een zangkoor, een vrouwenbond, een grote voetbalclub mét voetbalveld én kantine, een scoutinggroep. Nu, nu staan er overal tig winkelpanden en scholen leeg en is er niet eens een pinautomaat in het dorp…..te duur aan onderhoudskosten zegt men. Zo’n vierkantig klein hokje waar men kan pinnen is nog te duur, maar vergeleken met vroeger besparen ze er een groot gebouw met verwarming, water, stroom én personeel mee uit.

Vroeger was het vanzelfsprekend dat zieken of hulpbehoevenden pillen en thuiszorg kregen. Maar soms sprong de familie of buren in om te helpen. Iedereen betaalde een normaal bedrag aan het ziekenfonds, en rijkerds hadden een particulieren verzekering, ze kregen dan ook een “eersteklas” ziekenhuiskamer en waren eerder aan de beurt bij een dokter of tandarts. Nu betalen de “gewone” mensen veel en veel meer geld dan toendertijd de particulieren voor veel minder zorg.

Ministers zoals bv van Agt of den Uil kon je gewoon geloven, dat waren ‘hoeders’ van het volk. Nu? Helaas. Vroeger was alles anders, echter. Als je ergens mee in je maag zat waren er altijd een paar oren die naar je te luisterden, en anders was er nog wel ergens een biechtstoel.

Vaak verlang ik terug naar die tijd van rolletjes smarties, zakjes treets of naar het poeziealbum met versjes van ouders, broertjes en zusjes, vriendjes en klasgenootjes erin. Ja zelfs de kleuterjuf, en de juffen uit de tweede en derde klas maakten er een leuke bladzijde in. Mooie poezieplaatjes met glittertjes en grappige spreukjes op de linkerbladzijde.

welterusten.

©missie M.

 

3 reacties op “**Smarties en poeziëalbums

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.