*Hoge kerkdeuren

Lieve beste majesteit,

Ik zag vandaag een foto in onze krant. Op die foto uit 2008 stond oa oud-bisschop Jo Gijsen. Toen hij leefde vond ik het een enge man en nu hij dood is vind ik hem nog enger….over hem wil ik het niet hebben…of wil ik dat toch? Nee…Ja eigenlijk wel over de situatie, maar niet over de persoon-zelf.

Iedereen is boos op het Bisdom Roermond omdat zij al twee maanden op de hoogte waren van het misbruik dat Gijsen bij twee jongens pleegde. De huidige bisschop Frans Wiertz had dit wel met de slachtoffers besproken, maar niet meteen aan de grote media-klok gehangen. Waarom is er vanaf februari jl.gezwegen? Schaamte? Want juist van zo’n hoge oud-kerkbaas die over goed en kwaad kon preken, verwacht je dat hij de les “wat wel en wat niet mag” uit het hoofd zou kennen. En dan nu weer zo’n schandaal. Het lijkt me niet makkelijk om vol afschuw met de gebakken peren van je overleden voorganger om te gaan. Maar zwijgen? Was het een grove inschattingsfout?  Zelfs minister van Volksgezondheid Edith Schippers vindt die afwachtende houding “kwalijk”.

Maar volgens mij is minister Edith Schippers (en haar collega’s oa. Opstelten) wel wat gewend met “problemen negeren” en “doofpotten”. De enige die alles uit de doofpot wil halen heeft al jaren bodyguards nodig. Ook daar wil ik het nu niet over hebben.

Ik wil het over die foto hebben. Wat me opviel op de foto waren de hoge kerkdeuren. Je ziet op de foto hoe Gijsen door de openstaande deuren naar buiten loopt. Als iemand bovenop de schouders van de ex-bisschop was gaan staan, dan hadden ze nog met gemak kunnen touwtje springen zonder de bovenkant van de kozijn te raken. Waarom had men zulke hoge deuren? Was dat uit voorzorg voor het geval een reus de kerk in zou lopen? Was het grootheidswaan? Hoorde dat zo bij het erg grote kerkgebouw? Of was het de bedoeling dat men vooral een “nederig” gevoel kreeg in de hoge deurpost? U weet het ook niet neem ik aan. In ieder geval “hoge deuren vangen veel wind”.

Majesteit, welterusten.

ps. Vandaag 16 april las ik dit citaat in de krant: 

“Ze hebben schande verwekt, door daden te verrichten die het daglicht niet kunnen verdragen: misbruik van kinderen. Erger kan niet.

Bisschop Frans Wiertz tijdens de boeteviering in Maastricht, waarin hij krachtig afstand nam van het misbruik begaan door dienaren van de kerk.

©missie M.

1 reactie op “*Hoge kerkdeuren

  1. Te triest voor woorden allemaal! We kennen een paar mannen die op internaten gezeten hebben en misbruikt zijn geweest door paters: ze zijn nooit getrouwd, of gescheiden omdat ze niet konden functioneren, of homofiel geworden als gevolg van het misbruik.
    De kerken waren expres zo groot om het volk klein te houden. Wreed, want zo is God echt niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.