** ‘Simpele’ bijbel voor de koning

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Lieve majesteit, In onze krant stond dat de herfst dit jaar veel te vroeg is. Er zijn al veel bladeren verkleurd of gevallen en er zijn door het vochtige weer ook al veel paddenstoelen in het bos. Als U een paddenstoelensalade wilt maken of een bospaddenstoelen-soepje, dan  moet U super voorzichtig zijn want ze kunnen giftig zijn, in het gunstigste geval zit U dan een halve middag op het toilet en in het ongunstigste geval word het erg druk in de kerk.

Ik sta elke dag eventjes versteld van iets dat ik in de krant lees. Iets groots, iets engs of iets wonderlijks. Iets dat vast in geschiedenisboeken komt te staan. Een stap-voorwaarts in de kennis en kunde. Vandaag las ik onder andere dat onderzoekers bij Stonehenge 17 onbekende kapellen hebben ontdekt en honderden andere archeologische monumenten of objecten, Geweldig groots en machtig mooi deze ontdekking.

En dan nog een nieuwtje over een grote dinosaurus die bleek visjes gegeten te hebben, Wat een kunst om dat nu na zoveel jaren te ontdekken, terwijl anno 2014 het mooiste visje bij de visboer na een week of een maand misschien allang over de datum zou zijn.

En dan het nieuws over “Jack de Ripper” die een Poolse immigrant blijkt te zijn met de naam “Aaron Kosminski”. Moet U zich eens even voorstellen…In 1888 pleegde hij vijf moorden en nu in 2014 weten ze wie hij was. Dankzij een DNA-expert uit Finland die DNA-onderzoek deed bij een oude sjaal van het slachtoffer. Onvoorstelbaar goed dat men dit na zoveel jaren nog kan uitzoeken en ontdekken.

Vanavond hoorde ik de weerman op tv iets vertellen over de zon…ik was niet echt met de gedachten bij het weer en ook niet bij de weerman, maar er was iets op de zon waardoor het zelfs bij ons mogelijk was om vannacht of morgenvroeg Poollicht te zien. Uitzonderlijk toch?

Dan was er nog iets….Ja gaat U maar even achterover zitten. Neem een slokje water en ontspan. Ik las één ding waarbij ik denk ” hopelijk komt dit niet in het geschiedenisboek of slimme ontdekkingsboek”.  Dan heb ik het over een krantenartikel met de naam “‘Simpele“‘ bijbel voor de koning“. Ja het stond er echt. Een soort “bijbel-voor-dummy’s” denk ik dan. De koning weet ervan want volgens de Rijksvoorlichtingsdienst neemt hij het eerste exemplaar op 1 oktober in ontvangst. In Den Haag. Ik moet er vast niet te zwaar aan tillen. Het boek is niet speciaal alleen voor onze koning simpel vertaald, maar is er voor iedereen. Wellicht is de titel overdreven en gaat het gewoon om een bijbel in Gewone taal. Het Nederlandse bijbelgenootschap wil de bijbel in gewone-mense-taal. Korte zinnen en …hoe staat het er?….algemeen bekende woorden. Ze zijn in 2006 gestart met vertalen van de bijbel. En nu anno 2014 hebben ze de simpele versie pas klaar. Dus van moeilijk naar makkelijk.

De Protestantse kerk vond laatst dat de koning het in zijn toespraak te weinig over God heeft.

Dat klopt wel…maar dat kan ook komen omdat de koning weinig toespraken houd. We mogen al blij zijn als er een mooie toespraak van de koning komt. Mijn overbuurvrouw roept wel geregeld “Mijn God” als ze schrikt, en als iets niet lukt of iets mis gaat roept ze om hulp met de woorden “och God och God och God” . Nee dat willen we ook niet als de koning dit roept.

Mijn oude buurvrouw zegt dat iemand die niet echt gelooft, de bijbel niet kan of zal  begrijpen. Iemand die “het licht” heeft gezien kan bijna elk woord in de bijbel begrijpen. Een bijbel vertalen (van moeilijk Hebreeuws) naar gewone-mensentaal (rare uitspraak, is er dan ook ongewone mensentaal?) is vast een moeilijk karwei, en misschien nog wel minder werk dan iemand “gelovig” maken in deze tijd, anno 2014.

Ik wens U een fijne nachtrust,Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.