**Robot in de zorg

Lieve beste majesteit,prinses Beatrix,

Er word een robot ingezet in de zorg las ik. Een sprekende robot die dan vragen stelt aan de bewoner in een verzorgingstehuis of verpleeghuis. Voor de persoonlijke aandacht…Nou wat onpersoonlijk. Ik zeg “wat krijgen we nou?” Een zorgrobot. Ik zag hem ook op tv. Tja,wat vind ik daar nou van? Een speeltje? Moet die nou echt voor de “persoonlijke aandacht” zorgen? Zijn we zover heen? Ik zeg “Nee, nee nee, wat kil, ik ga niet praten tegen een pratende stofzuiger-achtige”. Willen we dat echt?  Een robot kan toch nooit een praatje van de verzorgende vervangen”. Vorige week las ik dat zwarte Piet uit de Hema word geweerd en deze week lees ik dat er een robot komt in de zorg. Dat is me wel wat veel schokkend nieuws allemaal. Ik stap later in een tijdmachine en druk dan op de verre-terug-in-de-tijd-knop.

Al jaren bestaat de knuffelzeehond in de zorg. Ja op afdelingen waar demente mensen verblijven is dat ideaal. Zowat het zelfde effect als een babypop op schoot maar dan is die pop goedkoper. Maar voor de gesprekken een robot ? Waarom word er niet meer gerept over “belevensgerichte zorg” als ik later een omaatje ben? Alles word ruim voor mijn neus afgeschaft. Ik vind het al verschrikkelijk als ik in een trein of wachtkamer mensen voortdurend op een schermpje zie ‘glotsen’ voor de “persoonlijke aandacht” terwijl ik graag met ze wil praten. Ze verleren live te communiceren. Vraag ik me af of het ooit over gaat….nee dus, want dan komen ze later in een verpleeghuis en gaan ze praten met een robot terwijl ik graag met ze wil praten.

Men verwacht dat de robot straks ook word ingezet bij wasbeurten of andere handelingen. Wasstraat voor ouderen?

Als die robot zo goed is dat hij iemand op de pot kan zetten, kan zien of ruiken of iemand een blaasontsteking heeft, een wasbeurt kan verzorgen, en een praatje kan maken….dan kan die vast ook een potje koken…dan kunnen hulpbehoevenden net zo goed thuis blijven wonen en niet meer naar een verpleeghuis gaan. Dan maar meteen een robot die de groenten in de moestuin zaait en poot. Het onkruid schoffelt, De prei in het participeer-pannetje-soep doet, Mantelzorgen voor de oude buren….nee dat laten we achterwege, want die hebben dan een eigen robot…voor je het weet lopen er mini-robotjes rond. Onze robot die de boodschappen doet via de bestelservice. Me naar de fysio brengt….oh nee…hij is natuurlijk ook tevens de fysiotherapeut. Hij regelt de belastingpapieren. Geeft de auto een grote beurt. Samen naar de tv kijken.

Oké, ik ben om. Let op mijn woorden. Die robot krijgt vast huwelijksaanzoeken.

Welterusten.

©missie M.

2 reacties op “**Robot in de zorg

    • Sympathie en empathie voor de hulpbehoevende stond er steeds op sollicitatieformulieren. Nu word geld uitgegeven voor een stofzuigerachtige die een geprogrameerd vragenriedeltje afdraait. Dat noem ik geen empathie-v.d.-hulpvrager maar voor-de-gek-houden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.