**Staatsbezoek in Japan

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Het Staatsbezoek van ons koningspaar aan Japan schijnt zeer geslaagd te zijn verlopen las ik zo net. Ze werden afgelopen week bij het keizerlijk paleis in Japan hartelijk ontvangen door keizer Akihito en keizerin Michiko, de kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako. Dat zijn wel moeilijke namen vind ik. Ze eindigen op “hito” “hiko” of “ako”. Ook al spreekt men goed Engels…die namen zijn Japans en lijken op elkaar. Ik zou de keizerin met gemak en per ongeluk aan kunnen spreken met de naam van haar man-de-keizer. Ik zie niet het verschil of het een mannennaam of een vrouwennaam is. En de naam Masako doet me eerder denken aan een ‘moeilijk te krijgen’ ingrediënt voor een moeilijk Japans gerecht op een Japanse kookworkshop. Iets dat tussen de sushi’s word gedaan of in gevulde koek. Ik zou naar de winkel gaan en vragen “hebben jullie nog Masako’s?”

De Japanse kroonprins en zijn prinses lijken me zeer sympathiek.

De Japanse keizer Akihito refereerde woensdag naar de oorlog tijdens zijn toespraak voor ons koningspaar. Tijdens het staatsbanket (een staatsbanket lijkt me heerlijk) sprak de keizer :Terwijl we het verleden niet moeten vergeten, hopen we meer aandacht te geven aan het bewerkstelligen van meer goodwill tussen onze landen.

Hij vond het hoogst ongelukkig dat de lange vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en Japan door de oorlog zijn beschadigd las ik. Geachte keizer Akihito er is wel veel meer beschadigd dan alleen “vriendschappelijke betrekkingen”. De mensen (velen inmiddels al overleden) die in Japanse concentratiekampen gevangen zaten zijn gruwelijk en beestachtig behandelt, en dat is ‘hoogst ongelukkig’ niet in de kouwe kleren gaan zitten.

Onze koning, Uw zoon, beaamde dat de oorlog niet vergeten mag worden. Hij zei:”Het verdriet om de slachtoffers blijft schrijnen.Die wonden die in die jaren zijn geslagen blijven het leven van velen beheersen.”.

Wilt U onze koning een sms sturen met de boodschap “missie M. zegt: “goed gezegd”. Hij en koningin Maxima deden het geweldig vond ik. Ik zag tv-beelden van het staatsbezoek. Ze hebben ons land goed vertegenwoordigd. Ze waren een echt piekfijn koningspaar. Lief dat ze sushi kregen omdat U het zo lekker vond een paar jaar geleden.

Ik ga mijn tanden poetsen en de pyjama aantrekken en dan ga ik slapen. Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.