*Wildplassers besproeien Koninklijk paleis Amsterdam

Lieve beste prinses Beatrix, majesteit,

Ik heb er vorige week over gelezen. Het schijnt een serieus probleem te zijn dat Paleis op de Dam onder een urinegolf lijdt. En niet alleen pies maar ook nog klodders mayonaise en andere etensresten.Het tast de zandstenen gevel aan. Minister Stef Blok weet niet om hoeveel liters urine het gaat maar om het probleem aan te pakken trekt hij 1 miljoen euro uit.

Wildplassen tegen het officiële ontvangstpaleis van het Koninklijk Huis kost 140 euro boete, maarja Amsterdam kan moeilijk iemand 24 uur per dag op wacht zetten. Dagelijks schoonspuiten is ook geen goed idee want dan word de zandstenen gevel nog sneller aangetast…dus heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een andere aanpak gekozen.

Aanpak:Vanaf december floepen er schijnwerpers aan zodra iemand er een plas tegen aan slingert. De lampen zijn gedeeltelijk gekoppeld aan bewegingssensoren. En ‘zo staat er in de krant’ als de schriklampen niet genoeg helpen volgt stap 2. Een plaskast op de Dam. Deze urilift is overdag ondergronds en schuift in de avond omhoog. Mocht stap 2 niet helpen volgt er een zwaarder geschut, een ingrijpende bouwkundige maatregel….fijnmazige schermen in de openingen van de arcade….hekjes en palen met kettingen voor de gevel….ook zou de bestaande trap voor de arcade vergroot kunnen worden met eventueel een pop-up-hek van spijlen die overdag in de trapperij verdwijnen.

Ook stond in de krant dat de gevel van het paleis tussen juni 2009 en eind 2011 aleens grondig is gerenoveerd. Door zwerfvuil en wildplassen sloeg het verval al snel toe. Om erger te voorkomen werd er een tijdelijk hekwerk voor de arcade geplaatst, De woordvoerder van Stef Blok zegt: “maar dat is het paleis onwaardig, het doet afbreuk aan het monument en geen recht aan de plek in publieke ruimte”.

Mijn lieve hemel…1 miljoen euro voor een aanpak dat uit stap 1 2of 3 bestaat en waarschijnlijk weg gegooid geld kan zijn. Een publieke ruimte is geen publiek toilet.Een urilift doet me denken aan een sciencefiction  aflevering uit Startrek als kapitein Kirk aan Spock vraagt “beam me up”. Als kind wou ik altijd dat up-beamen in het echt zien…dat kan dus vanaf december op de Dam….en die floep-aan lampen kunnen het de wildplasser alleen maar makkelijk maken want dan hoeft ie niet in het duister te plassen.

In Griekenland werd er een hekwerk geplaatst rond de vakantievilla van de koning op een strookje land (land twv 35,000 euro) van de buurvrouw, en betaalde het Rijk aan deze buurvrouw 461,000 euro pacht voor 30 jaar.

Het hekwerk in Griekenland is dus belangrijk vind Ivo Opstelten en doet blijkbaar geen afbreuk aan het riante gebouw….er is niet gekozen voor lampen die aanfloepen als mensen er een pies tegen aan slingeren…geen plaskasten die ’s avonds uit de grond geschoven komen…geen pop-up-hek van spijlen die overdag in de trapperij verdwijnen….of fijnmazige schermen in de arcade…Mijn lieve hemel wat een gedoe. Plaats een mooi hekwerk om het Paleis op de Dam en hang er wat kleurige bloembakken of natuurlijke kerstslingers met verlichting aan zodat het geen afbreuk doet aan het paleis. Als men in Griekenland zoveel geld betaalt voor een strookje grond 30 jaar lang te pachten…waarom 1 miljoen voor wat tijdelijke gedoe? Dat is toch allemaal halve aanpak…men moet toch geleerd hebben van de renovatie van 2009 tot eind 2011…Als het paleis straks verzuipt in de urinegolf en klodders mayonaise is het zeker paleis-onwaardig.

Zo, dat moest ik even kwijt. Welterusten.

©missie M.

3 reacties op “*Wildplassers besproeien Koninklijk paleis Amsterdam

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Ze kunnen toch een mooi hek om het paleis heen zetten? In Engeland doen ze daar ook niet moeilijk over! Daar zijn ze toch wat nuchterder wat deze zaken betreft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.