*De paus zei: “Gedraag je niet als konijn”

Lieve beste majesteit,prinses Beatrix,

Weet U wat paus Franciscus eergisteren na zijn bezoek aan de Filipijnen zei? “Katholieken hoeven zich niet voort te planten als konijnen”. Hij riep gelovigen op om vooral verantwoordelijke ouders te zijn. Hij blijft tegen kunstmatige geboortebeperking, maar stelt dat er voldoende door de kerk toegestane manieren zijn om gezinsomvang te beperken” las ik.

Na het lezen zat ik toch plotsklaps in een wirwar van vragen en emoties.

Allereerst: Haha wat grappig dat de paus zulke woorden gebruikt. Ten tweede: Huh? dat de paus zulke woorden gebruikt. Ten derde: Waarom denkt de paus dat konijnen geen verantwoordelijke ouders zijn? Ten vierde: Goeie stelling “liever verantwoordelijke ouders te zijn”. Ten vijfde: Welke “toegestane manieren” om gezinsomvang te beperken zal hij bedoelen?

Ik probeerde meer info te vinden over die door de kerk “toegestane manieren”. De paus is tegen hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld  het condoom. Wat is wel toegestaan? Tijdelijke onthouding (de beste anti-conceptie) en seks tijdens de onvruchtbare periode van de vrouw is toegestaan. De paus zei: Niet de kwantiteit van de seks telt, wel de liefdevolle kwaliteitVerantwoord ouderschap is de sleutel tot het paradijs; zegt de paus. Wanneer dat de vrouw in de onvruchtbare periode zit moet wel klip-en-klaar zijn vóór de daad hé…..Dat is vast een  andere “sleutel” . De sleutel voor verantwoordelijkheid?

Over “het paradijs” heb ik onlangs nog een discussie gehad.  Daar wil ik het morgen wel over hebben, want nu ga ik eerst slapen. Welterusten.

©missie M.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.