**Koninklijke peettantes en peetooms

Lieve beste Majesteit,

Ik lag met gesloten ogen op bed en alles draaide…oehoooeeeee……..duizel duizel….blurp

Nee ik heb geen griep. Hoe het komt dat ik duizelig werd?

Ik zag afgelopen weekend koningin Margaretha van Denemarken op tv. Dochter van Frederik IX van Denemarken en prinses Ingrid van Zweden……………..

(prinses Ingrid was derde kind van de Zweedse koning Gustaaf VI Adolf en Margaretha van Connaught (dat was weer een dochter van prins Arthur,  hertog van Connaught en Stratheam, of te wel kleindochter van koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk en prins-gemaal Albert van Saksen Coburg en Gotha en kleindochter van prins Frederik Karel van Pruisen en prinses Maria-Anna van Anhalt-Dessau……………..o help….en dat gaat nog veel verder zo… Enfin)

………….Koningin Margaretha had niet alleen ‘veel voorouders’ maar ook hééél veel peettantes en peetoom’s  Koningin Margaretha is een nicht van koning Karel XVI Gustaaf van Zweden.

Zij is al 47 jaar getrouwd met de Franse diplomaat Henri de Laborde de Monpezat. Prachtige naam hé. Samen hebben ze twee zoons. En dit jaar word zij 75 jaar. Wat een interessant paar zult U vast zeggen én weten. Ja dat vind ik ook.

Koningin Margaretha II van Denemarken is peettante van onze koning Willem-Alexander. “Wat grappig” dacht ik. Ik ging “zoeken”. En daar begon mijn duizeligheid.

De oudste zoon van koningin Margaretha van Denemarken is kroonprins Frederik, getrouwd met de knappe Mary. Samen kregen ze vier kinderen. De oudste is geboren in 2005, zoon Cristian (peettante is de Zweedse kroonprinses Victoria (Victoria, waar U weer peettante van bent), de Noorse kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit en een Griekse prins Paul plus een oom van Cristian) Vijf “peetten” voor een kind…en wat voor peetten.

De kroonprins van Denemarken, Frederik en zijn Mary kregen in 2007 hun tweede kind, een dochter, Isabella (peettante is koningin Mathilda van België en prinses Alexia van Griekenland en Denemarken (wat weer een nicht van prins Frederik is) en plus vier andere “peetten”)

En in 2011 kreeg het paar een tweeling, een jongen Vincent en een meisje, Josephine. Over die “peetten” kon ik niets vinden.

*De Noorse kroonprins Haakon en zijn Mette Marit (de peetten van Cristian) kregen in 2004 een dochter, Ingrid Alexandra (peetoom is de vader van kroonprins Haakon, de zus van kroonprins Haakon, de kroonprins Frederik van Denemarken…(Frederik, de vader van Haakon’s petekind Cristian), kroonprinses Victoria van Zweden (Victoria, waar U peettante van bent….en de Victoria-peettante van Cristian) en kroonprins Felipe van Spanje en de moeder van Mette-Marit) en in 2005 samen een zoon, Sverre Magnus. Onze Koningin Maxima is daar weer peettante van, tezamen met nog een stuk of zes “peetten”).

Dusssss de vrouw van het petekind van de koningin van Denemarken is peettante van de kleinzoon van de koning van Noorwegen. En U bent peettante van de peettante van de kleinzoon van de peettante van Uw zoon.

Overnieuw, maar nu anders”: Dus U bent peettante van de peettante (Victoria van Zweden) van de kleinzoon (Sverre Magnus van Noorwegen) van de peettante (Margaretha van Denemarken) van Uw zoon (Willem-Alexander van Nederland).

Het draait U nou ook? Hou U goed vast aan het nachtkastje en sluit de ogen. Ik heb het nog niet eens gehad over de peettantes en -ooms van Uw kleinkinderen. Genoeg voor vandaag. De koninklijke hoogheden…het lijkt wel één pot-nat. Indrukwekkend, prachtig en ingewikkeld….Ik hoop dat ze allemaal een degelijke verjaardagskalender op het toilet hebben hangen zodat ze geen verjaardag vergeten. Ik vind het prachtig dat een kind zoveel mensen om zich heen heeft die van hem/haar houden.

ps ik hoorde dat koning Albert en koningin Paola van België hun huwelijkscontract hebben gewijzigd. Zij zijn in 1959 getrouwd op huwelijkse voorwaarden zodat bezittingen gescheiden bleven. Ik vind het wel mooi van koning Albert dat hij een Paola wil beschermen.

Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.