** Nieuw ‘regerings’vliegtuig voor Oranjes en regering

Lieve beste majesteit, prinses, KBX

Een woordvoerder van het ministerie van “Infrastructuur en Milieu” vertelde vorige week dat er ergens in 2017 een nieuw vliegtuig komt voor het koningshuis en onze regering.

Het huidige wit-oranje vliegtuig van het merk Fokker word dan vervangen. Dan zal de nummerplaat voor het vliegtuig ook wel vervangen worden neem ik aan. Want nu is het kenteken PH-KBX.  Het klinkt naar een type crossfiets. De BX-fiets. maar nee, KBX staat voor koningin Beatrix las ik. Ik heb de grote letters goed bekeken. De letters PH staat voor Nederland in de vliegwereld. KBX= Koningin Beatri X

Er zouden wel al gesprekken zijn over welk type het nieuwe regeringstoestel word. Misschien wel de luxe versie van de Embraer 190. Wat zal het kenteken van het nieuwe vliegtuig zijn? PH-KWMA (PH-Koning WilleM Alexander). Of PH-KPWA Koning Piloot Willem Alexander want onze koning zal vast zelf zo nu en dan de piloot willen zijn. Zo krijgt hij tenminste voldoende vlieguren om zijn brevet geldig te houden. Dat brevet is toch privé neem ik aan of is dat een van de functie-eisen van een koning?

In het KBX-toestel zitten best veel raampjes. Ik telde minstens 22 raampjes aan een kant…en dan heb ik de grote voorruit niet mee geteld. Door welk raampje kijkt U het liefste naar buiten of ging U elke keer achter een ander raampje naar de wolken koekeloeren?

De Tweede Kamer vond een paar jaar geleden dat de Oranjes niet zoveel privé moesten vliegen met het toestel. En toen gebeurde het dat de ministers steeds vaker met het toestel vlogen. In het laatste jaar dat U koningin was vlogen ministers 15 keer met de KBX, en in het eerste jaar van Koning Willem-Alexander vlogen de ministers wel 40 keer. Vooral Mark Rutte en Dijsselbloem maken ruim gebruik van het toestel las ik.

Het AD deed een onderzoek naar de vliegbestemmingen. Minister Mark Rutte vloog een paar keren naar Berlijn, naar de Olympische Spelen in Sotsji , en naar een internationale economische conferentie in Sint Petersburg.

Het doel van de Tweede Kamer om de kosten te drukken, en daarom alleen nog maar drie  Oranjes gebruikt maakten van het toestel, en ook niet meer zoveel vlogen waren de kosten toch met een ton gestegen stond in een artikel van het AD. Het onderzoek ging moeilijk, omdat het ministerie geen inzicht in de prive-uitstapjes van de Oranjes geeft. Maar’uh, Privé is privé. Dan moeten de Oranjes het uitstapje ook privé zelf zien te klaren vind ik zelf-met-Uw-goedvinden of niet-goed-vinden.

De kennismakingsreisjes van het nieuwe koningspaar, en de bezoekjes aan de Caribische delen van het koninkrijk waren al ruim twee ton, en de “ritjes” naar de vakantievilla in Griekenland tikken natuurlijk ook aan. Maar die vakantievilla is toch ook privé neem ik aan.

Doei.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.