** Koningsdag

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix

OPSTAANNNNNNNN!! Het is koningsdag vandaag. We hebben een vrije dag, althans velen hebben een vrije dag. Ook Uw zoon de koning. Die heeft vandaag “ander-werk-aan-de-winkel” op zijn verjaardag, koningsdag, maar hij heeft de lintjes gelukkig al uitgedeeld aan de burgemeesters. Dit jaar waren het minder.

Vorig jaar kregen 3155 mensen een lintje. Dit jaar waren er 3151 mensen voorgedragen, maar hebben maar 2838 mensen een lintje gekregen. Dus een stuk minder dan vorig jaar. Het “Kapittel voor de Civiele Orden” gaat over de onderscheidingen en weet niet waarom het nu minder is. Ruim 1000 vrouwen en ruim 1800 mannen kregen een lintje stond in de krant.

Twaalf kregen een lint in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de anderen in de Orde van Oranje-Nassau  Of je word “lid” in de orde….of je word “ridder” in de orde.Offff….een stap hoger dan ridder is officier, Dan word “officier” in de Orde van Oranje-Nassau. Ik zou het te gek vinden om geridderd te worden. Mijn eigen ijzeren harnas in de gang. Met pluim op mijn muts als ik op de fiets naar de Liddl ga. Maar dat gaat zomaar niet, o nee. Men word eerst “voorgedragen” …..terwijl de aanstaande officier, ridder of lid-in-de-orde van niets weten….en zeker vijf personen moeten deze voordracht ondertekenen of onderstrepen. En dan word bekeken of men voldoet om een lintje te krijgen. Dan is het beter om geen strafblad te hebben, of nog veel openstaande verkeersovertredingen….of op de Dam hebt  staan schreeuwen…. of pas een paar weken of maanden actief als vrijwilliger zijn. De meeste lintjesontvangers zijn inderdaad vrijwilliger. Maaruh:

Jurgen Raymann heeft een ridder-lint gekregen omdat hij cabaretier is, én tv-presentator, én hij maakt via workshops maatschappelijke taboeonderwerpen bespreekbaar, zoals huiselijk geweld.

Oscar Hammerstein, een advokaat, werd geridderd voor zijn inzet voor HIV-patiënten. Geweldig.

Oud-PSV-directeur Jan Reker werd “Ridder in de Orde van Oranje Nassau”.

Jan Slagter, oprichter en directeur van Omroep Max, werd “Officier in de Orde van Oranje Nassau”. Goed werk.

Oud Hoofddirecteur van de ANWB Guido van Woerkom werd ook “Officier in de Orde van Oranje Nassau”.

Marga Bult werd geridderd omdat ze in 1987 mee deed aan het Eurovisie Songfestival……Maar….Iedere zanger of zangeres strijd ervoor en wil het ooit een keer mee maken. Maar helaas kan dat niet want elk jaar kan er maar eentje mee doen. Als je dan al mee mag doen heb je vet-geluk. Maar moet men daarvoor “Geridderd” worden?

En toen was ik toe aan een sterke kop thee.

Fijne koningdag! Doei.

©missie M.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.