** Hoera-geroep voor Zweedse zanger en Boe-geroep voor Russische zangeres bij het songfestival

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Zweden heeft gewonnen. Ik keek naar de Zweedse zanger, luisterde naar zijn lied, maar keek vooral naar de prachtige achtergrond bij het winnend lied. Ik vind het lied een lied-zoals-al-zovelen, “ohoo ho ho oho o hohoo….we are the heroes”….maar ach het word spontaan gebracht, de zanger blijkt populair te zijn, hij heeft geen diepe decoleté, geen wijde aladin-suit nodig, gewoon een leuke broek een leuk shirt, makkelijke schoenen en hoppa klaar is Kees, …dat daar de punten van omhoog schieten is het dus niet….maar de achtergrond vind ik geweldig. Oké ik vind het een goede winnaar….maar wacht eens even…waar is de krant van gisteren? wat stond daar ook alweer in over die Zweedse zanger Måns Zelmerlöw? Hij had vorig jaar uitspraken gedaan tegen homoseksualiteit waar velen niet gecharmeerd over waren.Hij is zelf ook en deed zijn best om het minder heftig te laten lijken.

Het festival. Conchita Wurst als mede-presentator heeft er zijn eigen show gehad. Wat zal hij van die eerdere uitspraken van Máns vinden? Ik vind het sowieso moeilijk of ik Conchita met hij of zij moet aanspreken. Ik laat het bij “hij”. Als ik overmorgen een corduroy heren colbert aantrek en naar het Gemeentehuis ga met een pasfoto waar ik op sta met opgeplakte baard, dan maakt de burgemeester geen uitzondering om de letters “mevrouw” door te strepen met typex en er meneer neer te schrijven vanwege het corduroy jasje. De pasfoto kan er ook niet mee door met die aangescherpte pasfoto-regeltjes.

Verder, En dan….zie ik een foto van een hevig geemotioneerde blonde zangeres. Zij houd de hand voor haar mond en ik zie aan de uitdrukking op haar gezicht dat ze geschrokken en heel verdrietig is. Het is de Russische Polina Gagarina. Waarom is ze zo van streek? Ze zong prachtig, had een mooie lieve uitstraling, niks ordinairs. Kreeg in het begin veel punten. Dan lees ik de woorden:  “Boegeroep Rusland toegestaan op tv” . Het was toegestaan om in de zaal BOE te roepen voor Rusland. Het boe-geroep zou worden weggefilterd voor de kijkers thuis (schijnheilig) maar tijdens de puntentelling was het BOE-geroep op het Eurovisie Songfestival goed te horen. Boe-geroep voor Rusland toegestaan? Op een vrolijk zingfestival waar veel landen aan deelnemen? Hoezo hebben ze het over bruggen bouwen? (Hoezo heet het trouwens nog Euro-visie-Songfestival? Er zijn veel deelnemende landen die niet Europees zijn.)

De Russische zangeres kreeg in het begin heel veel punten uit omringende landen. Ook van Duitsland kreeg het 12 punten. Dat is mooi. Maar helaas, ook in het perscentrum werd de zangeres uitgejouwd zoals de Telegraaf vastlegde.

Zal de lieve Conchita Wurst ook BOE hebben geroepen? Ik denk het niet. De Russische zangeres-die-prachtig zong maar vanwege haar afkomst (Rusland) publiekelijk werd gediscrimineerd. Want dát is het! Zelf heeft dat mensje geen vlieg kwaad gedaan denk ik.

Ik vind het verschrikkelijk dat mensen die “zo fijntjes” zijn, precies weten hoe het “heurt” , en dan zo walgelijk reageren. Met honderden of duizenden mensen tegen één vrouw “Boe” roepen….terwijl de rest van de wereld het kan horen.

Doei.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.