** Geluksgeur in het zweet

Lieve beste majesteit,

Ik ben de laatste tijd wat slordig met brieven schrijven. Ik wil het met U nog over zoveel zaken hebben. Kijk dit bijvoorbeeld: “Geluk is ook in de geur van zweet te vinden” stond vorige week in onze krant. “Wie het zweet ruikt van een gelukkig mens ontkomt niet aan een glimlach” hebben Utrechtse onderzoekers aangetoond in een publicatie “A sniff of happiness”. En als dieren angst ruiken bij een soortgenoot worden ze zelf ook angstig, en dat geld ook bij mensen. Niet alleen gezichtsuitdrukkingen, woorden en daden maar we brengen ook emoties over via zweet. De Utrechtse onderzoekers hebben onderzocht of dit ook geld voor geluk en lieten twaalf mannen met wattenschijfjes onder hun oksels naar drie filmpjes kijken. Een blije film, een angstige film en een neutrale film. Die wattenschijfjes lieten ze aan 35 vrouwen ruiken. De vrouwen waren ook een soort proefpersoon, want zij wisten niet welke wattenschijfjes naar welke film hadden gekeken. Als de vrouwen aan de wattenschijfjes roken werden hun spierbewegingen in het gezicht opgemeten door de onderzoekers.

Bij de blije film spanden de dames de glimlach-spieren. Onbewust zeggen de onderzoekers.

Bij de angstige film activeerden de vrouwen iets meer frons-spieren in hun voorhoofd.  Ze werden er zelf niet bewust blijer of angstiger door. De onderzoekers stellen dus dat emoties van invloed zijn op de geurstoffen in ons zweet.

Veel weet ik er niet van…ik ben geen onderzoeker. Ik weet wel dat ik vaker de uitdrukking hoor “ik deed het in de broek van angst”. Of “ik hield het niet meer droog van het lachen”. En die geuren zijn heel duidelijk én bewust waar te nemen zonder spierbewegingen in het gezicht te meten of frons-spiertjes aan te spannen. Allemaal emoties.

Ik ben wel benieuwd welke gezichtsuitdrukking er word aangespannen bij de zweetsokken-geur van een blije voetballer nadat hij net een goal scoorde.

Ik wens U een fijne dag, doei.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.