** Betoverd land-Onttoverd land

Lieve beste majesteit, voormalige koningin Beatrix,

Ik wil toch nog even terug komen op een citaat wat ik 30 juni had gelezen. En wel deze:

een citaat van Maastrichtenaar Hakan Külcü. De woorden: “Moslims in Nederland zie ik als betoverden in een onttoverd land. Dat leidt natuurlijk tot conflicten.”

Ons land “onttoverd”? Wat gaan we nou krijgen? Ik heb daarom de woorden “betoverd” en “onttoverd” opgezocht.

van Dale:

be·to·ve·ren (betoverde, heeft betoverd)

1 toverkracht laten ondergaan; beheksen

2 in verrukking brengen: een betoverend lachje

 

Onttoverend:

1 iets van de betovering ontdoen

2 van de betovering ontdoen

 

Ik vind ons landje “betoverend mooi”. Met prachtige velden en bossen, met mooie gebouwen, beekjes en kerkjes. Betoverende mensen in alle kleuren en meningen. Spiritulaliteit,  en meerdere geloof-gemeenschappen. Er vliegen betoverend mooie vlinders door de tuin. Langs betoverend mooie bloemen. Bijen snoepen van de bloemen zodat wij een lepeltje honing in de thee kunnen doen….dat is toch een beetje “bijtjes die ons in verrukking brengen”. dat is toch betoverend mooi.

Onze koningspaar is sprookjesachtig  betoverend, en U, onze voormalige koningin is ook betoverend. U woont in een kasteel met de naam “Draekensteijn” en U heeft een boot met de naam “De Groene Draeck” waardoor U een betoverend lachje op Uw gezicht tovert. En vroeger kwam elke week Tita-Tovenaar op tv, velen hebben een Tita-Tovenaarspreuk geleerd. Nu hebben we Hans Klok en Hans Kazan.

Er gebeuren ook betoverende dingen. Toen de afgelopen dagen de zweetdruppeltjes op mijn voorhoofd dwarrelden omdat de thermometer 36 graden aangaf, de tuin er erg droog bij lag….verlangde ik heel even naar de herfst….en hopsakee vandaag was het een herfstdag met regen en wind.

Maar blijkbaar is dit niet wat Hakan bedoelde. Hij wil problemen bespreekbaar maken omdat hij als moslim dat wel kan doen wat een westerling niet zou mogen of kunnen, en hij word daarom al snel als “afvallige” gezien door moslims omdat hij heilige teksten ter sprake wil brengen..

Ik ging op zoek. Waar heeft men het over bij de woorden “onttoverd land”? En kwam op een site over “Geloof en Wetenschap”. Mens en Samenleving. Met uitspraken van “filosofen en geleerden”.

Maar nu ga ik eerst slapen. Welterusten

WORD VERVOLGD
©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.