– ‘Niet rusten tot recht is gedaan’ sprak de koning

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik wist niet hoe ik dit blog moest beginnen. Het blog over de kandidaatstelling van onze koning in de VN raad.

Was dit goed nieuws of juist niet? Onze koning in de VN-raad…zijn echtgenote werkt al jaren voor de bank-van-de-VN. Terwijl ze in hun eigen land geen zeggenschap meer hebben en alleen duur-betaalde-PR-mensen zijn. Is dit een goeie zet van de koning? Vind het wel dapper dat hij het probeert. Was dit een gooi naar hogerop? Is de VN wel hogerop voor onze koning? Moet ik me zorgen maken? Of juist niet?

Vandaag stond een groot stuk in de krant over de speech van onze koning op de Algemene Vergadering van de VN. Een verlengde van de troonrede leek het wel. “Geweld mag nooit overheersen” had de koning gezegd. Natuurlijk niet….als onze koning dit moet verkondigen op de vergadering van de VN-veiligheidsraad….dan vraag ik me af “wie zit in zo’n veiligheidsraad?”. Dat is als wanneer je op een symposium van de beste sterren-koks gaat hebben over “er moet vooral niet teveel zout gebruikt worden, want anders word het gerecht te zout”. Onze koning ging verder met de woorden “Onrecht doet pijn als een open wond” en die woorden vloeiden over in het stukje over de nabestaanden van de MH17. Om…natuurlijk…te verkondigen “De Nederlandse regering zal- in samenwerking met alle betrokken landen en organisaties- niet rusten voordat ook hier recht gedaan is”.

En…natuurlijk klinken deze woorden moedig…maar toen was ik toch toe aan een sterke kop thee. Is dit een vloek wat onze koning uitsprak? ….succes met de ik-blijf-wakker-marathon, want van rusten….komt voorlopig niet veel terecht. Dit onrecht had nooit mogen gebeuren als ONZE eigen regering de waarschuwingen niet naast zich neer hadden gelegd nadat diplomaat Gerrie Willems hen meteen na de waarschuwings-bijeenkomst had ingelicht over het zorgwekkende gevaar in het luchtruim waar een paar dagen later de MH17 verongelukte.

Onze koning zei ook “Nederland vindt dat de Veiligheidsraad van de VN ‘doortastender moet kunnen optreden bij ernstige, grootschalige wreedheden, Meer terughoudendheid bij het uitspreken van veto’s helpt daarbij”.

Wil ik ook even noemen wat Poetin beklemtoonde in zijn speech voor de Algemene Vergadering van de VN. Hij zei “De Verenigde Naties hebben ons door decennia van problemen geholpen en erger voorkomen. We moeten ons wel aan het internationaal recht houden. Poetin zei dat het Westen zich in het Midden-Oosten al heel lang niet aan het internationaal recht houdt. Zo hebben westerse mogendheden rebellen getraind en bewapend.

Ik heb meermaals gelezen en gehoord dat IS bewapend is door de VS. Als ieder land allereerst eens naar zich zelf kijkt en verbeterpunten aan draagt op zo’n VN-vergadering dan schieten we misschien op met de veiligheid.

Zo dát was het wat ik-als-leek zeggen wou. Doei!

©missie M.

2 reacties op “– ‘Niet rusten tot recht is gedaan’ sprak de koning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.