** Nederlandse ziekenhuizen lieten gevangenen aan medische dossiers werken

Lieve beste majesteit,

Het kan toch niet waar zijn dat Nederlandse ziekenhuizen vertrouwelijke medische dossiers door gevangenen in de Belgische gevangenis Leuven lieten voorbewerken zodat de dossiers ingescand konden worden. Zeven ziekenhuizen hebben dit bevestigd maar volgens een oud-medewerker van het scanbedrijf en een gedetineerden gaat het hier om veertien ziekenhuizen.

Kennemer Gasthuis in Haarlem (nu Spaarne Gasthuis)

Medisch Centrum Alkmaar

UMC Utrecht

Isala Klinieken in Kampen en Zwolle

Amphia ziekenhuis in Breda

Gemini ziekenhuis in Den Helder

bevestigen dat gevangenen met hun dossiers werkten. Het Belgische scanbedrijf iGuana (eerst had dit bedrijf de naam Allgeier) liet de dossiers vrij maken van nietjes, paperclips tabbladen en foto’s zodat ze ingescand konden worden. Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de Wet op geneeskundige behandelingsovereenkomst is het verboden om onbevoegden inzage te geven in de vertrouwelijke medische dossiers. Een ziekenhuis moet schriftelijk toestemming geven als het scanbedrijf de klus uitbesteed.

Het Kennemer Gasthuis wist er van en kreeg korting, zij kozen hier bewust voor, maar het Reinier de Graaf Gasthuis had expliciet aangegeven dat de dossiers niet naar de gevangenis mocht, maar toch gebeurde het. Meldpunt sprak met een gedetineerde die vertelde dat hij ook dossiers in handen heeft gehad van ziekenhuis Meppel, Goes,Middelburg,Groningen, AMC Amsterdam en dat gedetineerden de privacy en medische geheimhouding niet respecteerden. Er was geen toezicht en er was geen geheimhouding-verklaring ondertekend. De gevangenen werden per kilo betaald en er werden ook papieren mee naar hun cel genomen en ongemerkt in de prullenbak gegooid.

Na de uitzending van Meldpunt stelde Renske Leijten van de SP mondeling vragen aan minister Schippers. Minister Schippers was niet te spreken over de gang van zaken en zei “dat het niet de bedoeling was dat gedetineerden dit werk doen”.

Persoonlijk vind ik dit erg softie klinken. Het klinkt zo: “oei het is niet de bedoeling maar tja…” Ik was als minister van Sport en Volksgezondheid allang op mijn fiets gesprongen en met de vuist op tafel geslagen. Neeheee de minister schrijft dat de Autoriteit Persoonsgegevens actie moet ondernemen…en de Inspectie voor de Gezondheidszorg moet ziekenhuizen tot “zorgvuldigheid” manen….

Was dit een Olympisch spektakel geweest in een luxe wintersportoord waarbij de minister van Volksgezondheid samen met ‘collega’s’ als toeschouwer aanwezig had kunnen zijn omdat ze nou eenmaal ook de minister-van-Sport is dan was ze vast hoogstpersoonlijk zelf gegaan.

Ook minister van Veiligheid Aard van der Steur verwijst naar de Autoriteit-Persoonsgegevens voor de vraag of het bewerken van vertrouwelijke medische dossiers door gevangenen wettelijk mag. Of het mag?? Heeft minister van Veiligheid daar zelf geen antwoord op? Volgens Wet-bescherming-persoonsgegevens en de Wet-op-geneeskundige-behandelingsovereenkomst is het verboden om onbevoegden inzage in vertrouwelijke medische dossiers te geven. Het heet toch niet voor niks “vertrouwelijk” en de gedetineerden hebben geen geheimhoudingsverklaring ondertekend. Er zouden ook pedofielen-gedetineerden aan de dossiers werken en foto’s van kinderen en blote borsten bekijken en betasten en onze minister van Veiligheid weet niet het antwoord te geven en doet voor het antwoord verwijzen naar de Autoriteit Persoonsgegevens.

En wat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens? Die wil niet mee werken aan de uitzending en geeft ook geen uitsluitsel of bewerken door gedetineerden wettelijk is toegestaan. Zuchttttttttttt…..

Een reactie van Zorgverzekeraars Nederland: Zorgverzekeraars betalen ziekenhuizen voor zorg inclusief een goede, zorgvuldige en privacybestendige administratie. Dat doen ze met geld van de verzekerden. Het is de verantwoordelijkheid van ziekenhuizen hun interne processen goed en zorgvuldig te regelen en daarbij wetten en voorschriften in acht te nemen, zoals ook de minister eerder in antwoorden op Kamervragen liet weten. Het ligt niet voor de hand om premiebetalers daarvoor twee keer te laten betalen!”

Majesteit, weet U nog dat U en het hele Koninklijk Huis in rep en roer was toen een pedofiel de hockeymeisjes in het omkleed-lokaal had begluurd en gefotografeerd. De angst dat er foto’s gemaakt waren van de meisjes, Uw kerngezonde mooie kleindochters? We moeten er toch niet aan denken wat er gebeurd met vertrouwelijke medische informatie, want als medische informatie geheim moet blijven….. dan vraag ik me af voor wie het geheim moet blijven als zelfs een gevangene er met zijn neus boven op kan zitten.

©missie M.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.