** Slimme vogels

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Gisteren las ik in de krant dat Stadse vogels slimmer zijn dan vogels van het platteland. Canadese onderzoekers schreven in het blad “Behavioral Ecology” dat stadsvogels tijdens experimenten met goudvinken uit Barbados beter opdrachtjes konden oplossen dan de landelijke tegenhangers. Dat zou gelden voor aangeleerde taakjes maar ook voor ‘puzzels’ waarvoor de vogels iets nieuws moesten bedenken.

Vorige week zag ik nog een koolmees met een flinke pluk sprietjes, pluisjes en mos in zijn bek. Hij zat op de tuintafel en keek vluchtig rond. Geniaal dat meesje. Het was net een koolmees met een baard.

Toen ik vanmorgen in de stad was en de stadsvogels zag, vroeg ik me hardop af “is het echt waar, zijn jullie slimmer dan onze plattelandsvogels?” Maar niet één stadsvogel knikte. Ik geloof wel dat de stadsvogels ‘gehaaider’ zijn dan onze tuinvogels….maar ik denk dat onze plattelandsvogels uiteindelijk slimmer zijn omdat ze bij ons wonen en van het platteland houden. Van de plattelandslucht in plaats van stadslucht.

Ik zag woensdag in de krant een grote fleurige foto met veel bloesem van bomen en struiken en blije Chinese mensen. Op een berg in Guangdong in het zuiden van China kunnen toeristen ontsnappen aan de stadse lucht en zakjes frisse lucht kopen. De fleurige geklede Chinese dames van de groene regio verkopen plastic zakjes lucht. Het waren net opgeblazen pedaalemmer-zakken. Een klein zakje kost 1,30 en een grotere zak kost 4 euro. En zo te zien op de foto hebben ze het druk met de verkoop. In 2014 zou een Canadese firma hier al mee zijn begonnen. Lucht uit de Rocky Mountains, 17 euro per flesje.

Majesteit, Ik ga mijn nachtpon aantrekken en mijn tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.