** De beer is los, en de jas van Maxima

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Afgelopen maandag las ik in de krant “De beer is los in Slowakije”. In het dorp Vysoke Tatry in het gebergte Hoge Tatra zijn de beren uit hun winterslaap ontwaakt,  Het begon met nachtelijk wroeten in de afvalemmers, maar de laatste weken komen de beren op klaarlichte dag in het dorp. De schrik zit er behoorlijk in bij de bewoners. De burgemeester heeft de noodtoestand uitgeroepen. Toen dacht ik “laat ik me daar maar niet over schrijven want het is wel zware-kost, een beetje huiverig-voor-gevorderden zo op de vroege ochtend, op de nuchtere maag”.

Ik heb eergisteren, gisteren en vandaag gelezen over Merkel’s nachtmerrie. De Duitse cabaratier Jan Böhmermann was niet kies met zijn woorden over Recep Tayyip Erdogan , president van Turkije. De president die in eigen land journalisten om het minste en geringste laat opsluiten. In een telefoongesprek met de Turkse premier Davutoglu omschreef Angela de woorden van Jan als “bewust kwetsend”. Had ze nou maar niks gezegd of aan de president uitgelegd dat het alleen foute satire was. De Turkse president wil dat Bohmermann ‘hangt’…zo stond in onze krant. Nu zit Angela tussen twee vuren. Danst ze naar de pijpen van Erdogan of verzet ze zich tegen een proces? Jan zit inmiddels ondergedoken. Veel Duitsers zijn ontevreden over de gevolgen van Angela’s open-grenzen voor honderdduizenden asielzoekers. Ze riep steeds “wir schaffen das” ook na de Sylvesternacht, de nachtmerrie voor veel westerse vrouwen, maar nu zit Angela zelf midden in een nachtmerrie vanwege één Turkse president en een Duitse komiek. Ach…Angela du schafts das. Hopelijk.

Vandaag las ik dat de Franse premier Manuel Valls een hoofddoekverbod op universiteiten wil. Twee onderwijsministers zien niets in dat verbod. Er is verzet in het Franse kabinet.

Ik las dat oppositiepartijen onze premier Mark Rutte en minister van buitenlandse zaken dhr. Koenders, verwijten dat ze ondanks het grote nee van het Nederlandse volk het verdrag met Oekraïne overeind proberen te houden.

Jette Klijnsma zat moeilijk op haar stoel zag ik op de krantenfoto, ze krijgt steeds meer kritiek van arme Nederlanders. Er is een woord bedacht “Klijnsmaniseren”. Jette riep nog: ”als ik nou ergens voor gemotiveerd ben, is het dat; armoede bestrijden voor kinderen”.

Bestuurders van verpleeghuizen voor ouderen en chronisch zieken luiden de noodklok over de geplande bezuiniging van 500 miljoen. Men vind dat de grens is bereikt. Een woordvoerster zei:“Je kunt een citroen wel blijven uitknijpen, maar uiteindelijk komt er geen sap meer uit”.

En dan die onrust bij de grens Macedonië en Griekenland.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert was eergisteren allerminst blij met de actie van Alberto Stegeman die vorige week ongehinderd de kazerne in Oirschot binnen kon om in het programma Undercover in Nederland te laten zien hoe slecht de controle op de kazerne is. De minister liet gisteren weten dat de controles aan de poort van kazernes inmiddels zijn aangescherpt. …Ik wil dan even vermelden dat het niet de eerste keer was. In 2008 zorgde Alberto Stegeman ook al voor ophef toen hij wist binnen te dringen op het militair vliegveld Woensdrecht en dichtbij gevechtsvliegtuigen kon komen. Op de zwaar’ts beveiligde plekken van ons land, waar oa F16’s staan en granaten liggen kon Alberto komen. En op de kazerne in Havelte kreeg hij het voor elkaar om met een legervoertuig van het terrein af te rijden. In deze tijd van terreurdreiging!!

En vandaag zag ik een mooie foto in de krant waarop koningin Maxima in een supermoderne auto zit. De auto, een showmodel van BMW in Munchen, leek wel op een goudvis. Niet echt mijn smaak maar wel apart. Hoe komt zij nou daar terecht? dacht ik bij het zien van de foto. Wel, nu weet ik het, onze koning Willem-Alexander en zijn koningin Máxima zijn begonnen aan een tweedaagse bezoek aan het Duitse Beieren. Speciale aandacht voor de sectoren higtech, agrifood en logistiek. Het bezoek begon vandaag in München. De Duitsers zijn dol op ons Koningspaar dus voor hen was het dolle-pret. Tot zover leuk leuk leuk…zou ik denken, maar vanavond las ik dat de applicaties op de grijze jas die onze koningin Máxima vanmorgen (donderdagmorgen) droeg, nogal voor opschudding in Duitsland hebben gezorgd tijdens het koninklijk werkbezoek aan het Beierse Erlangen en Neurenberg. TZ uit München kopte “Koningin Máxima zorgt met Hakenkruis-jas voor verontwaardiging” en volgens Bild Zeitung was er opwinding over ‘Máxima’s hakenkruismantel’. In Oostenrijk vatte de Salzburger Nachrichten het samen als ‘heibel’ om de ‘hakenkruisjas’. Na goed bestuderen van de foto zag ik inderdaad op de rug een soort hakenkruis en het ijzeren kruis. De Duitsers hebben dat wel snel gezien want mij was het eerst niet opgevallen.

Majesteit, Bij alle berichten vond ik achteraf-gezien de beren in Slowakije, die uit hun winterslaap zijn ontwaakt, nog het minst engst. Alle personen in bovenstaande berichten zitten moeilijk tot heel moeilijk, sommigen misschien ook door ‘hun eigen doen’. Misschien mag ik het niet zeggen of hard-op denken maar volgens mij heeft de burgemeester in Slowakije nog het “makkelijkste” probleem aan te pakken.

Welterusten.

©missie M.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.