** Koning van Zweden 70 jaar

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Morgen (op 30 april) word koning Carl Gustaf XVI van Zweden 70 jaar. Hij is afgelopen maandag met zijn koningin Silvia begonnen aan een verjaardagsmarathon las ik.

Dan denk ik meteen aan een vermoeiende inspannende verjaardag met sportschoenen, joggingpak en zweetbandje…. nee geen Zweeds-bandje maar een zweet-bandje om de zweetdruppels op het voorhoofd op te vangen. ….en dan moet zijn koningin mee rennen. Ze zijn op 19 april voor de vijfde keer opa en oma geworden. Begin maart schreef ik U nog dat ik had gehoord dat hun dochter prinses Victoria (Uw peetekind) en haar prins Daniël een zoon hadden gekregen, prinsje Oscar Carl Olof. En dus nu heeft hun zoon prins Carl Philip en zijn prinses Sofia een zoon gekregen, prinsje Alexander. Dit prinsje heeft al de titel hertog van Södermanland.

“Gaan opa’s en oma’s op-vandaag nog gauw gekke spurten uithalen met een marathon?” vroeg ik me af.  Nee, het is ‘gewoon’ een verjaardagsweek met elke dag een festiviteit. En ik las dat het ‘zwaartepunt’ op 30 april ligt met een lange gastenlijst voor het galadiner…Het Zweedse hof heeft de gastenlijst nog niet vrijgegeven.

Het Spaanse hof heeft al laten weten dat koning Juan Carlos en koningin Sofia er naar toe reizen, En volgens het Belgische hof zullen koning Filip en zijn koningin Mathilde van België aanwezig zijn.

Wie er van Nederland naar toe reist weten we nog niet…kunnen we alleen raden. Maar ik vraag me wel af hoe dat was gegaan als we in Nederland op 30 april koninginnendag…een verjaardagsmarathon….hadden gevierd.

Het valt me wel op dat er veel Carl/Carlos en Philip/Filip-namen in koningshuizen vertoeven. Ook Sofia’s komen geregeld voor. Als dat maar niet voor onduidelijkheid aan de dinertafel zorgt.

Ben benieuwd wie er nog meer naar toe gaan. Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.