– PolitiekSongfestival finale

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix

Ik vond het een rare puntentelling. Er was geen pijl op te trekken. Raar ook dat het prachtige lied, goede zanger met perfecte show van Rusland lange tijd niet de punten kreeg dat het verdiende….(vorig jaar werd de Russische zangeres door het publiek ‘buiten beeld’ uitgejouwd terwijl ze best goed was)….dat vond ik wel ‘politiek-getint’. Dat noem ik “geen eerlijke gelijke behandeling”…eigenlijk noem ik het een vuil spelletje.

Een voetbalclub wint als het meer goals dan de tegenstander heeft gescoord, en niet omdat men ‘dure’ feestjes geeft met kaviaar en champagne, ook niet omdat de manager bevriend is met de jury. Maar ook niet als we liever een ander merk voetbalschoenen zouden willen zien. Zo hoort een zanger te winnen vanwege het lied dat hij zingt. Het heet ‘songfestival’ en het gaat dus om de songs, gezongen door zangers uit verschillende landen. Een leerling in de klas krijgt een 8 als hij zijn proefwerk goed heeft gemaakt, het zou oneerlijk zijn als die goede leerling een 4 krijgt omdat de leraar liever wil dat een andere leerling beter is.

Eigenlijk word er op deze manier iets gespeeld wat ze de Limburgse Jos van Rey verwijten. oa Belangenverstrengeling.

Dit jaar waren er echt veel geweldige liedjes. Het lied van Letland vond ik nu beter dan de eerste keer. Deze zanger moest meer energie er in steken (om te zingen wat hij zingen wou) dan onze Douwe deed. Polen vond ik ook een goede winnaar maar bleef lang achter bij de eerste puntentelling. Gelukkig haalde Polen flink in na de ‘echte’ punten (tele-voting). Rusland kreeg ook de meeste stemmen via tele-voting. Wel flink veel stemmen van het volk, maar bijna niet via de landenambassadeurs. Ik wist dat het een moeilijke keuze ging worden want ik had meerdere winnaars in gedachte. En wel:  Polen, Zweden, Rusland, Israël, Nederland, Duitsland, Australië en Oostenrijk. België was ook goed. Bij Spanje en Oekraïne had ik een vraagteken want “hoe vind ik die nou echt?”

Douwe is elfde geworden. De winnaar: Deze keer geen Israëlische diva die een statement had te maken, deze keer ook geen vrouw met baard…pardon, een man met een jurk uit Oostenrijk die een statement had te maken.

Deze keer won Oekraïne. Ik vind het stiekeme oorlogsvoering vanwege de Krim, terwijl het grote merendeel koos voor aansluiting bij Rusland.

©missie M.

 

Stukje geschiedenis opgezocht:

In april 1940 besloten de Duitsers bij het Poolse stadje Oswiecim een concentratiekamp in te richten. Het kreeg van de nazi’s de naam Auschwitz.

De eerste gevangenen waren Poolse tegenstanders van nazi-Duitsland, die in juni 1940 in het kamp aankwamen. Later volgden gevangenen van andere nationaliteiten. Velen stierven van honger, uitputting of aan besmettelijke ziektes. Ook werden er vele gevangenen doodgeschoten, vooral de Polen.

In 1941 groeide Auschwitz uit tot een groot kamp, door de bouw van kamp Birkenau en andere nevenkampen. In dat jaar begonnen ook de experimenten met het gas Zyklon B om gevangenen te vermoorden. De eerste slachtoffers waren 650 Russische krijgsgevangenen en 250 zieke kampbewoners.

Vanaf 1942 werd Auschwitz het grootste vernietigingskamp voor joden uit heel Europa. Treinen reden af en aan met slachtoffers voor de gaskamers. In totaal zijn er naar schatting anderhalf miljoen mensen vermoord, waarvan het merendeel joden.

In januari 1945 bevrijdde het Russische Rode Leger Auschwitz. Zestigduizend gevangenen werden vlak daarvoor gedwongen om met de Duitsers richting Duitsland mee te komen. Nog duizenden gevangenen stierven tijdens deze ‘dodenmarsen’ van de kou of werden doodgeschoten als ze niet meer verder konden.

(bron: website Stichting Nederlands Auschwitz Comité)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.