*** Beatrix naar Prado in Madrid

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

U bent morgen in het Prado in Madrid als de Spaanse koning Felipe en de Spaanse koningin Letizia de tentoonstelling over Jeroen Bosch openen. Misschien word het wel druk in Spanje. Voor het volk is het dubbel-op. Ze zien dan kunst van Jeroen Bosch, plus een Spaanse koning en koningin, plus een Nederlandse oud-koningin. Toen onlangs in het Noord-Brabantse Museum een deel van de tentoonstelling te zien was waren er 422.000 bezoekers geweest las ik.

Praat U Engels of Spaans tegen het koningspaar en tegen alle andere mensen op de tentoonstelling? Ik ken een paar woordjes Spaans.

Olé…maar dat woord heeft U vast niet nodig. El Rey – de koning. La reina – de koningin. No is nee, Si betekend ja. Twee keren si snel achter elkaar word sisi en dat is een glaasje prik. 😉   Senora en senor voor mevrouw en meneer. Bello voor als U een schilderij mooi vind. Maar dat weet u allemaal veel beter dan ik….of dat schilderij mooi is ja of te nee.

Pas geleden is op een veiling in New York een bedrag van 298.000 euro betaald voor de gitaar van Elvis Presley. Elvis had deze gitaar van zijn vader gekregen in 1969 en in 1975 gaf hij de gitaar aan een fan. Twee keren kreeg iemand de gitaar gratis.

Er is een bedrag van 316.000 euro betaald voor een handgeschreven tekst van John Lennon. Voor een jasje van Michael Jackson werd 228.000 betaald.

Dat is eigenlijk ook kunst vind ik. Geen olieverfschilderij, geen geboetseerd standbeeld, geen uit steen gekapt beeld, of prachtig uitgesneden houtsculptuur, maar een kunst om er zoveel geld voor te krijgen. Nog een grotere kunst is om dat bedrag er voor te kunnen betalen. Of het er voorover te hebben.

Majesteit, Buenas noches (klinkt naar lekkere chips maar dat is het niet)

©missie M.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.