*** Oudste Scholekster en maneschijn…

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

De dag begon vanmorgen zo mooi. Ik sla de krant open en ik lees dat een vogelaar afgelopen maandag de oudste Scholekster van Nederland op de Maasvlakte heeft gezien. Die Scholekster is wel zeker 46 jaar oud. Hoe ik dat weet? Dat heeft Sovon gemeld. Hoe zij dat weten? Ik geloof niet dat men dat kan zien aan de grijze veren, zwakke pootjes of rimpels om de Schol-eksterogen. Neehee deze mooie oude Scholekster is op 3 maart 1972 op Texel geringd, en toen was de vogel al minimaal 2 jaar oud. Hij krijgt de ring d’r zelf niet van af om de ring door te geven. Geweldig dat dit ringen toch heel goed is. Scholeksters worden zelden ouder dan 20 jaar en de vorige recordhouder was 43 jaar oud, las ik.

Dit moet toch ook een jippiemoment zijn voor Uw schoonbroer Pieter van Vollenhoven want hij is al een paar jaartjes Beschermheer Vogelbescherming Nederland. Zeg maar tegen hem dat ik trots op hem ben.

Maar vanmiddag las ik …..ik moet even een slokje water drinken want ik schiet weer bijna halfvol…

Het Amerikaanse bedrijf Moon Express heeft gisteren toestemming gekregen van de VS om commerciële vluchten naar de maan uit te voeren. Sinds gisteren zijn ‘voor straks’ vakanties naar de maan mogelijk….Ik weet het, ik weet het, het is verschrikkelijk. Het bedrijf zegt dat het over een aantal jaar voor iedereen mogelijk is om naar de maan te reizen. Nou dat lijkt me stug, want het kost 36.000 euro per kilo dat je weegt. Druk zal het gelukkig nog niet worden.

Maar’uh de VS heeft toestemming gegeven stond in het bericht…maar het is ook onze maan, en de maan van de Aboriginals, de Belgen, de Duitsers, de Engellanders, de Spanjaarden en Grieken, de Chinezen en vele anderen. Als Poetin deze toestemming had gegeven waren de rapen gaar…meer dan gaar…Dat kunt U wel zien aan de boze gezichten in de VS vanwege de Krim. Er is geen referendum over ’toetreding op de maan’ geweest.

Een vakantie-naar-de-zon is niet genoeg meer…Maar wat ik ook verschrikkelijk vind…er gaat zelfs mijnbouw plaats vinden. Huilie huilie…het bedrijf denkt dat het op korte termijn ongeveer duizend miljard kan verdienen aan maanmineralen. Drie zeldzame elementen die te gebruiken zijn voor medische doeleinden en voor het versterken van staal. Graven naar elementen op de maan kan echt niet. Kunnen ze niet gewoon op aarde Pokémon spelen? Als ik s’ avonds naar de maan kijk vind ik die kraters op de maan precies goed zo. Ik wil geen bouwlampen en tunnels op de maan zien.

En het kan nog erger…. één van de (inmiddels al vijf) klanten van Moon Express heeft een bedrijf dat op verzoek van nabestaanden urnen met as naar de maan wil brengen. Majesteit, U moet hier een stokje voor steken.

Het word zo wel erg volle maan hé. Majesteit, trek Uw zoon aan zijn koningsmantel en roep “Ho Stop, trek die VS eens terug”. Of kan Uw schoonbroer Pieter niet ook Beschermheer van de Maan worden? Hij heeft veel ervaring in het Beschermheerschap. Als ik s’ avonds romantisch naar de maan kijk wil ik niet dat een urn op mijn hoofd valt. De gedachte dat er een maanmannetje op de maan zat wat zand in de ogen strooide zodat je beter in slaap kon vallen vond ik al niet zo rooskleurig klinken, maar as strooien?

Waar zit Greenpeace als je ze nodig hebt? Ik zeg “Neeeheeeee, geen toerisme, geen urnenveld, geen urnenmuur, en geen graafmachines op de maan”. Ik keten me vast aan de raket zodat die niet kan opstijgen. Doet U mee?

Doei.

©missie M.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.