* Olympische spelen

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik zag Uw zoon koning Willem Alexander, zijn Maxima en hun dochters op de tribune bij de Olympische spelen. Aanmoedigen en juichen voor de Nederlandse topsporters. Wat mooi. Ons Staatshoofd is al jaren aanwezig bij de spelen, eerst als IOC-lid, nu als ere-lid. Ik vind het mooi dat ons koninklijk gezin zo geniet van de Spelen. Toen maandag het Nederlandse dames hockeyteam won met 3-2 van de Argentijnse dames was Maxima fan van het Nederlandse team. Toen de Nederlandse windsurfer Dorian van Rijsselberghe na zijn overwinning aan boord van het jacht van het koningspaar was geklommen om het koningspaar te begroeten dacht een commentator van de Amerikaanse zender NBC dat koningin Maxima de vrouw was van de Nederlandse windsurfer nadat Maxima hem omhelsde en feliciteerde met het behalen van de gouden plak. Ha ha ha, U zult toen wel opgestuiterd zijn van uw stoel hé

Toen ik gisteravond naar het turnen keek kreeg ik kippenvel van de winnaars. De Nederlandse Sanne heeft de gouden plak dubbel en dik verdiend. De tweede en derde plaats (beide Amerikaanse) waren ook zeer gegund. Wat een mooie winnaressen. De een is superblij met brons, terwijl de ander blij mag zijn om überhaupt mee te kunnen doen vanwege een gebroken pols, haalt zilver en is ontevreden. Dat vind ik onsportief.

Ik heb nog nooit de Engelse Queen Elizabeth met haar husband prins Philip en hun kinderen zien juichen op de tribune. Nu was wel prinses Anne aanwezig op de spelen. Zij deed in 1976 mee aan de Olympisch Spelen als springruiter. Welke plaats dat ze haalde kan ik niet achterhalen. En sinds 1988 is zij lid van het Internationaal Olympisch Comité. Ik las dat prinses Anne sinds 1994 Lady of the Garter, in de Orde van de Kousenband is. The Most Noble Order of the Garter. Dat is de hoogste ridderorden van het Verenigd Koninkrijk, en een van de oudste Europese ridderorden. Dat is ook niet niks hé. Dan klim je toch niet meer op een wild paard.

Koning Felipe VI van Spanje was te druk met binnenlandse politiek hoorde ik. Hij was in 1992 lid van het Olympisch zeilteam van Spanje en met het Olympisch zeilteam deed hij mee met de spelen in het Spaanse Barcelona. De ploeg eindigde toen op de zesde plaats.

De Deense kroonprins Frederik en zijn prinses Mary zijn van 31 juli tot 21 augustus in Rio de Janeiro. Mary is 10 augustus weer terug naar Denemarken gegaan meen ik gelezen te hebben. Kroonprins Frederik is lid van het IOC, Het Internationaal Olympisch Comité. Kroonprinses Mary, bezocht vorige week een school in de buitenwijk van Rio de Janeiro en had voor de kinderen lego meegenomen. Samen met een grote Deense delegatie bezocht Mary een locatie van het Institute for Child Development en gaven vijfduizend dozen legoblokjes aan de scholengemeenschap waar driehonderd scholen in Brazilië aan verbonden zijn. Mooi hé.

En de broer van prins Frederik, prins Joachim en zijn vrouw prinses Marie zijn tot 8 augustus op de spelen geweest. Ik zag een artikel van 3 augustus met de titel:Prins Joachim op de fiets naar het strand. De prins en zijn gezin maakten een fietstocht naar het Ipanema-strand. Zijn jongste twee kinderen, de zevenjarige prins Henrik en de vierjarige prinses Athena, zaten in een fietskar. Joachim op een fiets en …als ik het goed zie op de foto…rennen bodygaurds naast hem. Dat vind ik zo raar. Dat die bodygaurds dan ook maar een fiets krijgen. Of zijn twee oudste kinderen uit zijn eerste huwelijk, de zestien jarige Nikolai en de veertien jarige Felix, er ook waren heb ik nergens gelezen.

Het Belgisch koningspaar Koning Filip en koningin Mathilde zijn van 4 tot 8 augustus bij de Olympische spelen in Rio de Janeiro. Ze wilden graag in de miljoenenstad een bezoek brengen aan de krottenwijken en een bezoekje aan een sociaal project rond straatkinderen. De interim-regering van Brazilië heeft dit niet alleen afgeraden maar ten stelligste verboden. Met als reden dat hun veiligheid niet gegarandeerd kan worden meldde omroep VTM. Het Belgische koningspaar had ‘zin in hun bezoek aan de favela’s’ (krottenwijken) aldus de verslaggever. Helaas voor hun ging dat niet door. Het koningspaar ging daarom naar een museum voor moderne kunst niet ver van Copa Cabana. Daar is altijd wel goede bewaking neem ik aan. 😉

De Braziliaanse interim-president Michel Temer werd bij de openingsceremonie door het publiek massaal uitgejouwd. De muziek werd toen harder gezet om dit uitjouwen te overstemmen zodat het niet zo pijnlijk was.De onpopulaire interim vervangt de afgezette president Dilma Rousseff. De interim-president kiest  er nu voor om  aanstaande zondag niet aanwezig te zijn bij de sluitingceremonie om geen nieuwe publieke vernedering mee te maken.

Sport en politiek majesteit. Ik ga slapen.

Welterusten.

©missie M.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.