* Troonrede op Prinsjesdag

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik zat muisstil bij de tv te luisteren naar onze koning. Hij was heel goed, vertrouwd en sprak rustig zijn woorden. Mooie woorden. Het was eigenlijk helemaal geen negatieve troonrede, en ook geen saaie langdradige rede. Geen participatiepannetje-soep, geen gaatjes bij maken in de broeksriem, de werkeloosheid daalt? Miljoentje hier en miljoentje daar. Waarom was ik tot nu toe zo ongerust over ons landje? Ik had het gewoon niet gemerkt dat het zo jofel ging blijkbaar. Toen de koning klaar was met de troonrede riep iedereen “Leve de Koning Hoera Hoera Hoera”. Ik riep ook “hoera hoera hoera”. De koning liep naar de koninginnenkamer en velen volgden hem. Jus-pauze hoorde ik zeggen. Ik zag Mark Rutte, minister Assher en Dijzelbloem in een onderonsje lachen. Minister Ard van der Steur genoot stilletjes zag ik aan zijn gezicht. Ze waren blij want ze lachten. Ik zou wel willen weten welk mopje ze onderling vertelden.

Ik wil het niet over de jurk van Maxima hebben…en ook niet over de jurk van Laurentien…oké even dan. De jurk…(of was het een rok met blouse?)…van Maxima had een mooie kleur maar het stof oogde stijf. De jurk van Laurentien had een supermooi rokmodel, maar was erg somber van kleur. Ik zag U staan in een blauw mantelpakje, een blauwe kokerrok. Het geheel stond U prachtig. Genoeg over de jurken.

Uw paard Pascal liep ook mee in de stoet naar paleis Noordeinde. Alleen hengsten en geen enkel merrie liep mee, dat zou voor onrust kunnen zorgen zei de presentator. Toen het koningspaar samen met Constantijn en Laurentien boven op het balkon stonden te zwaaien zong het volk massaal “Oranje Bove”.  Ik vond dit heel mooi en ik zag dat de koning het ook heel mooi vond. “Oranje Boven Oranje Boven”. De Oranjes stonden daar boven op het balkon.

Toen kwamen politici aan het woord. Wat vonden zij van de troonrede:

Alexander Pechtold en Jesse Klaver waren het niet eens. Ze vonden het ‘op de borstkloppen’ terwijl het helemaal niet goed gaat en er nog zoveel te doen is.

Henk Krol vond het “Beschamend”. Dat men de troonrede misbruikt om verkiezingscampagne te voeren.

Wilders dacht dat hij in een sprookje op de Efteling zat in plaats van in de Ridderzaal.

Diederik Samsom was ook realistisch. Hij is pas tevreden als anderen dat zijn. Aan de daling van de werkeloosheid heeft een werkeloze niks als hij werkeloos blijft en niet aan de bak komt. Er is nog veel werk te doen. Ook moet er gepraat worden over het hoge ‘eigen risico’ bij ziektekosten.

Emile Roemer omschreef de rede als een WC-eendverhaal. “Een marketingverhaal over een slecht product. Trots? Ze moesten zich schamen voor wat ze hebben aangericht aan de samenleving”. Het is campagnetijd, mensen die een baan hebben zullen het niet voelen of zien, maar mensen zonder baan of mensen in de zorg zien het donker in. Het geld dat vrij komt zijn eigenlijk goedmakertjes van problemen die ze voorheen hebben veroorzaakt. Ze proberen bij de mensen in-de-plus te geraken. Maar er is 50 miljard uit de Nederlandse economie gehaald, dat heeft flink veel offers gekost. Offers die niet nodig waren geweest.

Majesteit, Ik heb U al vaker geschreven “ze dweilen met de kraan open”… nee ik zei destijds “dat is dweilen met de sluis open”. want mensen ontslaan om 10 miljoen uit te sparen en vervolgens honderd miljoen gebruiken om de werkeloosheid te bestrijden. Ze mogen zich zeker niet op de borst kloppen want er is veel kapot gemaakt en afgebroken, en vooral de veiligheid in een vredig landje is wankel geworden.

Gert-Jan Segers zei: Het gaat goed, maar mensen willen meer “gezinnen zijn de stiefkinderen van deze begroting”.

Halbe Zijlstra van de VVD zei dat “de mensen het nog moeten gaan voelen” en “nu vruchten plukken van beleid wat we hebben gedaan”.

En bij die laatste woorden werd ik onwel….wat er toen nog meer is gezegd weet ik niet…ik werd wakker naast de tafelpoot…ik was blijkbaar flauwgevallen…. een poos buiten bewustzijn…en ik had bij het ontwaken gelukkig al mijn organen nog.

Welterusten

©missie M.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.