** Wereld Vegetarisme Dag 2016

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Aanstaande zaterdag 1 oktober is het Wereld Vegetarisme Dag. “Wat houd dat in?” vroeg ik me af. Gaan dan alle vegetariërs gezamenlijk hand in hand langs de weg staan en roepen dan “wij houden van sla en worteltaart maar niet van knakworst”. Of gaan ze samen naar een vegetariërs-banket? Pompoenkoekhappen? Zaklopen in duurzame biologische jute? Gaan ze naar de bioscoop waar dan een speciale vegetariërsspeelfilm draait? En delen ze in de pauze prikkerhapjes uit met een druifje,tomaatje en feta boterbloemkaasje, een brandnetelsoepje of een groente-wrap?

Wel ik ging op zoek. Er word wereldwijd door tal van organisaties evenementen georganiseerd zoals: diners (dacht ik al, want het draait natuurlijk allemaal om het eten), flyer-acties (..reclamefolders?), workshops (…is dat dan een “hoe bereid ik een worteltaartje-workshop?) en debatten om aandacht te trekken voor het vegetarisme (…ik lust geen knakworst en wat vinden we daarvan?)

Voor de ene Vegetariër-organisatie is de vegetarisme-dag de eerste dag van de vegetariër-week, en voor de andere vegetariër-organisatie is de vegetarisme-dag de eerste dag van een vegetariër-maand. Die maand staat in het teken van bewustwording “weet wat je eet”.

Weet wat je eet. Prima, maar daar trekken ze een maand voor uit. Ik neem aan dat men de rest van het jaar ook weet wat men eet. Gisteren aten we spaghetti met gehaktballetjes in lekkere tomatensaus. Vandaag aten wij boontjes met gebakken aardappeltjes. Flauw van me…ik ga geen flyers uitdelen over mijn eetgewoonten. Workshops organiseren ook niet. Discusiëren? Een poos geleden was ik in discussie met een collega tijdens een etentje, zij wou geen vlees eten, keek met afschuw naar de rijst waar piepkleine stukjes vlees in zat, want…die arme varkens in die vrachtwagens…..neehee mijn collega was vegetariër en at geen vlees, daarom kreeg zij een hele grote zalmmoot. Ik vroeg haar toen of ze wel eens had gezien hoe die volle visnetten uit het water werden getild, en hoe de visjes met hun vissenstrot door het overvolle visnet staken, snakkend naar water. Ze antwoordde toen “ik moet wel mijn voedingsstoffen binnen krijgen”.

Dus, ik wil wel in discussie. Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.