* Koning Kigeli V Ndahindurwa van Rwanda gestorven

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik las zo net dat de 80-jarige koning Kigeli V Ndahindurwa, de laatste koning van Rwanda, gistermorgen in de Verenigde Staten is gestorven. De koning leefde daar in ballingschap.

Dit is bekend gemaakt op de website van zijn stichting. Koning Kigeli was een Tutsi. Hij kwam na de plotselinge én mysterieuze dood van zijn halfbroer koning Mutara III Rudahigwa in 1959 op de troon. Een maand later volgde een bloedbad toen de Hutu’s in opstand kwamen tegen de Tutsi’s. In 1960 ging Kigeli naar Congo dat toen een paar dagen onafhankelijk was van België waar Rwanda destijds ook bij hoorde. Maar toen hield de Belgische overheid een referendum over de toekomst van de monarchie in Rwanda en stemde 80% van het volk voor een einde van de monarchie.Koning Kigeli beweerde dat er geknoeid was met het referendum en ging terug naar Rwanda. In 1961 kreeg hij daar huisarrest en werd naar Tanzania ‘gedeporteerd’. In 1992 gaf de VS hem politiek asiel. De koning bleef zich evengoed inzetten voor de Rwandezen en riep meermaals op tot vrede in het land. Hij richtte de King Kigeli V Foundation op. De stichting komt op voor vluchtelingen uit Rwanda. In 2007 gaf de koning aan dat hij wilde terug keren naar Rwanda. Dat wou hij alleen doen als het volk van Rwanda hem zou accepteren als constitutioneel monarch. Het is er nooit van gekomen. Waar en wanneer hij word begraven is nog niet bekend.

Achhhh, ik ken die hele man niet, nooit van gehoord, moeilijke naam ook, maar ik heb wel sympathie voor deze koning na het lezen van het artikel. En ik snap niet dat de Belgische overheid in 1960 zich hier nog mee bemoeide. Het zou me niks verwonderen als er inderdaad geknoeid is met dat referendum. Wat triest dat een koning in ballingschap moest leven.

Doei.

©missie M.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.