** Regen regen regen, en een duur schilderij

Lieve beste majesteit,

Wat een regenweer hé. Al drie dagen lang. Vanmorgen zelfs hagel. Vorige week stond Uw zoon nog de neusje-neusje-groet te doen met een plaatselijk stamhoofd in Nieuw-Zeeland,  en vandaag zal onze koning wel met zijn neus tegen het raam hebben gestaan. Turend naar de Hollandse regendruppels. Het is nat buiten.

Majesteit, gisteren hoorde ik “Willem de Koning verkocht voor 61 miljoen”. Ik sloeg groen uit, kreeg allergievlekken op mijn armen. Het zal toch niet waar zijn?…. Maar de uitslag verdween gelukkig weer snel, want het was Kooning met twee o’s. Het ging om een schilderij van de in Rotterdam geboren schilder Willem de Kooning (1904-1997). Het schilderij uit 1977 met de naam Untitled XXV werd door de oud-premier van Georgië en miljardair Bidzina Ivanishvili  (…schrijf ik de naam goed?…yep ik schrijf het goed….) verkocht.

De oud-premier kocht dit schilderij in 2009 van de Las-Vegas-casinohouder Frank Fertita voor 26,3 miljoen dollar. Daarmee was het toen al het duurste naoorlogse kunstwerk. Maar nu is het schilderij op een veiling in New-York verkocht voor 66,3 miljoen dollar, omgerekend 61,9 miljoen euro.

Voor één schilderij 61,9 miljoen euro neerdokken majesteit. Het 2 meter grote schilderij was geschat op 40 miljoen dollar (37 miljoen euro)….wat ik al van de zotte-veel-geld vind. Ik ging meteen op zoek “hoe ziet dat schilderij uit?” Lijkt het op een dure Rembrandt? of op een zeer-zeldzame van Gogh wat jarenlang op zolder lag en het daglicht nog nooit gezien heeft…behalve die ene keer toen het door van Gogh overdag geschilderd werd….of zo. Nee majesteit, niets van dit alles. Ik heb de formule “waarom is dit schilderij zo duur” nog niet gekraakt.

Ik heb mijn nachtpon aangetrokken en mijn tanden zijn gepoetst, welterusten.

©missie M.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.