* Black Friday

Lieve beste majesteit,

Ik kreeg gisteren mail met een groot hoera-gehalte waarin stond dat het vandaag Black Friday is. Vandaag kreeg ik nog meer hoera-mailtjes die over Black Friday gaan. Allemaal roepen de mailtjes ‘koop koop koop’. De ene aanbieding ná de andere omdat het Black Friday is. Ik kijk naar buiten, de zon schijnt alsof het sunny-Friday is. Zou ik nou veel te vroeg ontwaken uit een diepe winterslaap, en nog niet helemaal wakker zijn, daarom dagen geen kalender meer gezien, en nu pas naar buiten kijken maar niet de kant van de kale bomen op kijken, dan zou ik in een zomerjurkje naar buiten huppelen. Maar dan was ik wel weer snel naar binnen gehuppeld want het is ondanks de zonnestralen flink koud buiten.

Wat is dat dan toch met die Black Friday? Ik ging op zoek. Nu weet ik het. Het is in de Verenigde Staten Thanksgiving. Thanksgiving word in de VS gevierd op de vierde donderdag van november. En in Canada word het gevierd op de tweede maandag van oktober…. Thanksgiving is een oogstdankfeest. De pelgrims in de VS dankten vroeger de indianen omdat zij hen hielpen toen de oogst van de pelgrims slecht was….of zo.

Danken voor de oogst van afgelopen jaar. Daarom is het vandaag Black Friday. Ik weet wat U nu denkt…”dat het niet logisch is”. Maar toch is het nou eenmaal zo. Oogstdankfeest is toch dankje zeggen tegen de natuur dat ik mooie appeltjes heb geplukt van mijn appelboom, besjes van de struiken, rabarber van de rabarberstruik, prei en sla uit de groentetuin. De boeren zeggen dan Dank voor de aardappels en het graan van het land. Zodat de bakker er lekker brood van kan bakken of zo.

Black Friday word gezien als het begin van het seizoen voor de kerstinkopen (en bij ons Sinterklaasinkopen) Daarom adverteren winkels met speciale aanbiedingen. Die winkeliers gaan dus nu eigenlijk ook oogsten….of zo.

Ik ga een kop thee zetten met een lekker meergranenkoekje.

Doei.

©missie M.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.