* Uw schilderij

Lieve beste majesteit,

Vorige week las ik een stukje over antieke voorwerpen, kunst en veilingen. Met de vraag “Hoe weet je wat nep is of echt?” Volgens de directeur van een Zeeuws veilinghuis worden in China veel vervalsingen gemaakt. Die vervalsingen zijn bijna niet van echt te onderscheiden. De spullen worden naar Europa verscheept zodat Chinese kopers denken dat het uit een oude Europese inboedel komt terwijl het nieuw is. Dat is slecht voor de markt. Tip: laat het taxeren en/of ga je verdiepen in de herkomst. Van wie was het, waar heeft het gestaan. De naam kan zorgen dat de spullen extra veel opbrengen. Er worden deze maand ook 20 tot 30 kavels uit de nalatenschap van de in 2010 overleden prins Carlos Hugo de Bourbon de Parma geveild. Uw ex-schoonbroer. Door zijn naam te noemen kan de prijs drie keer zo veel opbrengen las ik.

En in de krant van afgelopen vrijdag stond een foto van Uw schilderij…met paarden. U zou dit in 1950 hebben geschilderd toen u 12 jaar was. Het schilderij word geveild in Venduehuis Dickhaut in Maastricht. Volgens het veilinghuis moet dit doek tussen de 3000 en 6000 euro opbrengen. Ik ben een Oranje-fan, maar zoveel geld neer tellen voor een doek dat U maakte toen U 12 was? Nee, maar toch gebeurd dit want in 2009 werd dit doek ook geveild, voor welk bedrag is onbekend. Ik vind het toch veel geld voor een schilderijtje wat eigenlijk niet eens kunst is maar gewoon een kleurige verftekening, een prent die menige zwarte Piet opgerold uit een schoen haalt bij zijn ronde, een mooie afbeelding van paarden. Het is maar 24×31 cm. maar Uw naam zal de prijs wel opschroeven.

Wat is een eerlijke of redelijke prijs? Radioman Giel Beelen krijgt een jaarsalaris van 565,000 euro om een praatje te maken en liedjes aan te kondigen op de radio. En Venezolaanse vrouwen verkopen in Colombia hun haren om medicijnen, luiers en levensbenodigdheden te kunnen kopen omdat er een economische crisis is in hun land. Van het haar worden extensions gemaakt en die worden in grote steden verkocht. Had een van deze vrouwen een beroemde naam, dan konden hun haren niet snel genoeg groeien want dan zou iedereen een extensions willen kopen voor drie keer zoveel geld. In ons landje worden afgeknipte haren bij de kapper met stoffer en blik opgeveegd. Ik denk niet dat ik er medicijnen of een kilo aardappelen van zou kunnen kopen, maar volgens mij worden er wel pruiken van gemaakt.

De een krijgt teveel geld voor iets ‘leuks’ terwijl diegene al erg veel heeft, en de ander moet rare capriolen uithalen om te overleven.

Rare wereld. Ik ga mijn nachtpon aantrekken en slapen, welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.