* Dieren en het verkeer

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Gisteren zag ik op het nieuws prachtige herten door Zandvoort lopen, het waren er erg veel, het worden er steeds meer. De herten steken de weg over zonder uit te kijken, waardoor de situatie in het verkeer erg gevaarlijk is.

Eergisteren las ik “Bejaarde dame rijdt nandoe dood”. Ik dacht meteen aan een ver, vreemd en veel te warm land. Een nandoe (struisvogel uit Zuid-Amerika) die uit de bosjes springt en onder de safari-jeep van een krasse dame komt. Maar de botsing die de 92 jarige dame had met de nandoe was in Schlagsdorf in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. ‘Hoe komt die nandoe dan in Duitsland’ hoor ik U denken. De nandoe is niet te voet gekomen vanuit Zuid-Amerika. Eind jaren negentig zouden een paar exemplaren zijn ontsnapt bij een fokker in Sleeswijk-Holstein. De exoot bleek te kunnen overleven, voortplanten en verplaatste zich naar het oosten. Eind november werden er al meer dan 200 geteld las ik.

Vorige week las ik dat het waterschap zijn handen vol heeft aan de schade veroorzaakt door de streng-beschermde uit-gezette bever. Een vissersvereniging bij Peel en Maas gingen dennenbomen planten omdat de bevers bijna alle bomen rond de visvijver had doorgeknaagd. Dennenbomen zouden ze niet zo graag lusten. De bevers steken de weg over naar de vijver en worden soms doodgereden.

Twee weken geleden zag ik in de krant een foto waarop etende wasberen stonden. Daar boven de woorden “Wasberen duiken op in Limburg”. Meldingen uit de hele provincie. “Hoe komen die wasberen in Limburg? hoor ik U denken. Het dier komt van nature in Amerika voor. Ze zijn naar Europa gehaald voor de pelzen. Hoogstwaarschijnlijk zijn het uitgezette of ontsnapte exemplaren, nakomelingen van ontsnapte wasberen hebben onder meer in Duitsland vaste voet aan de grond gekregen. De wasberen in ons landje zouden dieren kunnen zijn die vanuit Duitsland of Wallonië de grens over komen. Leuk zou U denken, maar de dieren kunnen huizen binnen dringen, schade aan daken veroorzaken, én ze kunnen parasieten als de wasbeerrondwormdragen via uitwerpselen verspreiden. De worm kan ernstige neurologische klachten veroorzaken bij de mens stond in de krant. Ook waren er meldingen van doodgereden wasberen langs de A2 en de A76.

Majesteit, ga nu maar eerst slapen en dan bekijken we (we=de koning en de regering) morgen wel wat we hier aan kunnen doen. Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.