* 9 mei Europa-dag

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Het is vandaag Europa-dag. De dag ter viering van vrede en eenheid in dit werelddeel. Je zou bijna denken dat elk moment de deurbel ‘dingdong’ doet en dat dan iemand voor de deur staat met een ingepakt gebakje waarop een klein aardbeitje zit en in dat aardbeitje een mini vlaggetje geprikt ter ere aan Europa-dag. Maar voor ons is het een dag als alle anderen. Een fijne dag, dat wel. Zelfs voor de ambtenaren van de Europese Unie is het vandaag een gewone dag, ze hebben vandaag eens geen vrij, maar die vrije dag mogen zij later dit jaar inhalen.

Later dit jaar? Maar dan is het toch geen Europa-dag meer. Dan nemen de Europese-Unie-ambtenaren die dag vast op als het hen beter van pas komt ergens in juli of augustus als het gras is gemaaid en hij of zij uitgebreid kan zonnen. Dan vraagt de buurman ’s avonds “wat ben je bruin geworden, had je vrij vandaag?” en dan zegt de Europese-Unie-ambtenaar “ach, die had ik nog tegoed, het was een inhaaldag ter ere van Europa-dag”. De buurman vraagt verbaasd: ‘wat word gevierd op Europa-dag?’ “De vrede en eenheid in dit werelddeel” antwoord de ambtenaar. Buurman vraagt met sterk-verbaasde blik: En daarom heb jij vrij en ik niet?

Waarom de Europa-dag op 9 mei zou plaatsvinden weet ik inmiddels ook. In 1985 werd deze datum tijdens de Top in Milaan vastgesteld door de Staatshoofden en regeringsleiders die tijdens de Europese Top in Milaan aanwezig waren. Heel soepel ging dat niet las ik. Maar ze zijn er uit gekomen. Omdat op 9 mei 1950 de toenmalige Franse minister van Buitenlandse zaken in zijn toespraak over het belang van samenwerking voor het bewaken van vrede in Europa de volgende woorden sprak: “De wereldvrede kan alleen worden beschermd door een krachtsontplooiing die evenredig is aan de gevaren die haar bedreigen”.

Hij pleitte voor een gemeenschappelijk beheer van Duitse en Franse producten zoals kolen en staal. Stoffen die destijds belangrijk waren voor oorlogsvoering.

Dusssss die woorden hebben er voor gezorgd dat de Europa-dag op 9 mei is.Nederland heeft in mei al veel feestdagen. Eentje meer of minder maakt niks uit.

Ik wens U een fijne Europa-dag. Doei.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.