* Koning kan formatie een duwtje geven

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Het kabinet is vorige week gevallen. Dat had ik niet zien aankomen, maar is wel goed zo. Jammer dat ‘de gesprekken’ al weken hebben geduurd. Informateur Edith Schippers heeft het wel moeilijk omdat één of twee partijen de boel blokkeert. Edith heeft daarom alle partijen opgeroepen om dit weekend te gebruiken als ‘een moment van reflectie’ want anders komen ze er niet uit.

Ook ik deed dit weekend aan reflectie. Toen ik de zaterdagkrant las was ik er al uit, nog voordat ik de kop thee leeg had. In de krant las ik dat vier oud-informateurs (de heren Dries van Agt, Frits Korthals Altes, Frans Leijnse en een anonieme oud-informateur) zeggen ‘we missen de koning bij formatie’. Majesteit, Dát is de oplossing. Op één zaterdagmorgen was mijn reflectie al in kannen en kruiken.

Bij het lezen van de woorden van de oud-informateurs maakte mijn hart een sprongetje. Wat zou het mooi zijn als onze koning er bij betrokken word. De oud-informateurs stellen dat een moreel beroep van de koning doorslaggevend kan zijn. Een “moreel beroep”…ach wat klinkt dat mooi.

Dries van Agt vertelde dat hij koningin Beatrix heeft mee gemaakt en die kon een zekere psychologische pressie uitoefenen.Leuk hé dat Dries van Agt dit over U zegt. Letterlijk zegt hij:

“ik sluit niet uit dat een sterke persoonlijkheid als Beatrix in staat zou zijn mensen een stapje verder te brengen dan mevrouw Schippers kan doen”

Dries van Agt is toch een toffe peer hé? Onze koning zou een duwtje in de goede richting kunnen geven. Ik hoop zo dat ze onze koning vragen voor een ‘moreel beroep’. In 2012 heeft de Kamer besloten de regels te veranderen en zelf het voortouw te nemen zonder koningin of koning. Laat ze de regels in 2017 maar weer terug draaien en de koning er bij betrekken, en dat onze koning “een lel geeft van heb ik jouw daar”. Dat ze die ene partij (Jesse Klaver) die alles blokkeert er maar uit flikkeren…en die Pechtold met zijn voorstel om mensen “vroegtijdig-uit-het-leven-wil-laten-stappen”…. laten we hem maar beter vroegtijdig uit het kabinet stappen.

Minister Schippers komt er niet uit…zij als VVD-ster is niet onpartijdig als U het mij vraagt. Onze koning wel…toch? Als ze er niet uitkomen, komen er maar nieuwe verkiezingen als U het mij vraagt. Wedje dat ik (en velen anderen) een heel andere keuze zal maken bij de volgende verkiezingen. Maar zover is het nog niet.

Ik ga eerst mijn tanden poetsen en pyjama aandoen. Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.