*Luc de Vos- zanger van Gorki

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Niet schrikken. Ik las zo net dat de zanger van Gorki is overleden. U weet wel de Vlaamse zanger van Gorki die zo mooi over Mia zong. Hij was pas 52 jaar, gehuwd en een zoon. Ik zal morgen een kaarsje voor hem en zijn naasten aansteken.

Welterusten.

©missie M.

*Vliegtuig aanduwen

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

U heeft vast wel eens gezien hoe mensen een auto aanduwen. Maar heeft U het ooit gezien hoe mensen een vliegtuig aanduwen? Nee ik ook niet. Het stond gisteren in de krant. De passagiers van een Russisch vliegtuig van het type ‘Tupolev 134’ hebben op het vliegveld van Igarka in Siberië hun vliegtuig moeten aanduwen. Het remsysteem zat vast omdat het 52 graden vroor.

52 graden onder nul bbbrrrrrr….Dapper.

Welterusten

©missie M.

*Zoveel nieuws….

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik had de afgelopen dagen niet veel gelegenheid om U te schrijven. Uitgerekend nu. Er was zoveel nieuws. Ik had het met U willen hebben over de 80-jarige massamoordenaar en zijn 26 jarige bruid, ik had het ook willen hebben over het vliegtuig waar U2-ster Bono met vier vrienden inzaten en ongeveer 4000 meter boven Duitsland een luik uit de achterkant van het vliegtuig verloor. Luik weg en bagage weg. En ook had ik het willen hebben over de 38-jarige verpleger in Nedersaksen die verdacht word van meer dan honderd sterfgevallen, Dat er in Stockholm dit jaar geen Sint intocht is omdat de Hollandse club in de Zweedse samenleving Piet niet langer als een zwart gekleurd hulpje willen neer zetten….Ik heb Piet nooit als een zwart-gekleurd-hulpje gezien. Ook had ik het willen hebben over Turkije vanwege beschuldigen richting Nederland vanwege discriminatie naar Nederlandse Turken, En de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un die afgelopen week de Amerikanen kannibalen en moordenaars noemde. Ook dat er geen bewijs is gevonden dat de mobiele telefoon van de Duitse Angela Merkel is afgeluisterd door de Amerikaanse geheime dienst NSA .Of over Frans Timmermans die terug werd gefloten door EU-voorzitter Juncker….iets over plastic wegwerpzakjes-EU-regeltjes. Boeien! Krijgt iemand tussen de 23.000 en 27.000 euro per maand salaris om het over plastic zakjes en eco-labels te hebben? Over Bill Cosby wil ik het helemaal niet meer hebben. Over België dat zich voorbereid op stroomuitval had ik het wel willen hebben. Over de baby met vier armen en benen in het Indiase Baruipur, wiens ouders dolblij zijn omdat hij met zijn extra ledematen op een hindoegod lijkt. Sommigen geloven dat de geboorte van het kind het einde van de wereld inluidt. Maar artsen vermoeden dat de baby een soort Siamese tweeling is waarvan de helft is misvormd. Ook over de Spaanse Grande d’Espana Botox-koningin die afgelopen week is overleden had ik het willen hebben. Huhhhhhh zuchtttttttttt wat veel hé.

Maar nu ga ik even een kopje thee zetten.

Doei.

©missie M.

*Wildplassers besproeien Koninklijk paleis Amsterdam

Lieve beste prinses Beatrix, majesteit,

Ik heb er vorige week over gelezen. Het schijnt een serieus probleem te zijn dat Paleis op de Dam onder een urinegolf lijdt. En niet alleen pies maar ook nog klodders mayonaise en andere etensresten.Het tast de zandstenen gevel aan. Minister Stef Blok weet niet om hoeveel liters urine het gaat maar om het probleem aan te pakken trekt hij 1 miljoen euro uit.

Wildplassen tegen het officiële ontvangstpaleis van het Koninklijk Huis kost 140 euro boete, maarja Amsterdam kan moeilijk iemand 24 uur per dag op wacht zetten. Dagelijks schoonspuiten is ook geen goed idee want dan word de zandstenen gevel nog sneller aangetast…dus heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een andere aanpak gekozen.

Aanpak:Vanaf december floepen er schijnwerpers aan zodra iemand er een plas tegen aan slingert. De lampen zijn gedeeltelijk gekoppeld aan bewegingssensoren. En ‘zo staat er in de krant’ als de schriklampen niet genoeg helpen volgt stap 2. Een plaskast op de Dam. Deze urilift is overdag ondergronds en schuift in de avond omhoog. Mocht stap 2 niet helpen volgt er een zwaarder geschut, een ingrijpende bouwkundige maatregel….fijnmazige schermen in de openingen van de arcade….hekjes en palen met kettingen voor de gevel….ook zou de bestaande trap voor de arcade vergroot kunnen worden met eventueel een pop-up-hek van spijlen die overdag in de trapperij verdwijnen.

Ook stond in de krant dat de gevel van het paleis tussen juni 2009 en eind 2011 aleens grondig is gerenoveerd. Door zwerfvuil en wildplassen sloeg het verval al snel toe. Om erger te voorkomen werd er een tijdelijk hekwerk voor de arcade geplaatst, De woordvoerder van Stef Blok zegt: “maar dat is het paleis onwaardig, het doet afbreuk aan het monument en geen recht aan de plek in publieke ruimte”.

Mijn lieve hemel…1 miljoen euro voor een aanpak dat uit stap 1 2of 3 bestaat en waarschijnlijk weg gegooid geld kan zijn. Een publieke ruimte is geen publiek toilet.Een urilift doet me denken aan een sciencefiction  aflevering uit Startrek als kapitein Kirk aan Spock vraagt “beam me up”. Als kind wou ik altijd dat up-beamen in het echt zien…dat kan dus vanaf december op de Dam….en die floep-aan lampen kunnen het de wildplasser alleen maar makkelijk maken want dan hoeft ie niet in het duister te plassen.

In Griekenland werd er een hekwerk geplaatst rond de vakantievilla van de koning op een strookje land (land twv 35,000 euro) van de buurvrouw, en betaalde het Rijk aan deze buurvrouw 461,000 euro pacht voor 30 jaar.

Het hekwerk in Griekenland is dus belangrijk vind Ivo Opstelten en doet blijkbaar geen afbreuk aan het riante gebouw….er is niet gekozen voor lampen die aanfloepen als mensen er een pies tegen aan slingeren…geen plaskasten die ’s avonds uit de grond geschoven komen…geen pop-up-hek van spijlen die overdag in de trapperij verdwijnen….of fijnmazige schermen in de arcade…Mijn lieve hemel wat een gedoe. Plaats een mooi hekwerk om het Paleis op de Dam en hang er wat kleurige bloembakken of natuurlijke kerstslingers met verlichting aan zodat het geen afbreuk doet aan het paleis. Als men in Griekenland zoveel geld betaalt voor een strookje grond 30 jaar lang te pachten…waarom 1 miljoen voor wat tijdelijke gedoe? Dat is toch allemaal halve aanpak…men moet toch geleerd hebben van de renovatie van 2009 tot eind 2011…Als het paleis straks verzuipt in de urinegolf en klodders mayonaise is het zeker paleis-onwaardig.

Zo, dat moest ik even kwijt. Welterusten.

©missie M.

.Maxima op ziekenbezoek

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

De Rijksvoorlichtingsdienst liet gisteren weten dat Maxima afgelopen weekend naar Argentinië is gegaan op ziekenbezoek bij haar vader Jorge Zorreguieta.

Dat weten we dus weer.

Hij krijgt vast de beste zorg in het ziekenhuis en als hij naar huis kan krijgt hij vast de beste Thuiszorg.

©missie M.

*De steek van Napoleon

Lieve beste prinses Beatrix majesteit,

Soms lees ik zoveel geweldtroep in de krant. Dan vraag ik me af “zal ik de krant opzeggen?” En soms lees ik nieuwtjes die ik niet zou willen missen. Zoals gisteren, toen las ik dat iemand bijna 1,9 miljoen heeft betaald voor de steek van Napoleon. De steek was in 1800 door Napoleon gedragen tijdens de slag bij Mareno in Italië en , zo las ik, komt de steek uit de collectie van de Monegaskische koninklijke familie en was door veilinghuis Osenat geschat op een waarde van maximaal 400.000 euro.

400.000 euro voor een spitsige muts van Napoleon vind ik al van de zotte. Dat een verzamelaar uit Zuid-Korea er dan 1.884.000 euro voor betaald……wapper wapper wapper…wat een geld.

Je moet er toch niet aan denken dat er een mot voorbij gevlogen komt en de steek als tussentijdsverblijf ziet.

Majesteit, U kan die hoedjes van U maar beter goed in ere houden. Er zijn vast rijke verzamelaars die het hoedje in hun kastje willen hebben en er veel geld voor betalen.

Doei.

©missie M.

*Das wort zum sontag

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Vroeger keken we veel naar de Duitse tv-zender. Door die Duitse films leerde ik de Duitse taal. Op zaterdagavond was er altijd “Das wort zum sontag”. Toen ik puber was vond ik dat “Wort zum Sontag” zoooooooo ontzettend saai. Er leek geen einde aan te komen. Als we dat doorstaan hadden konden we er weer een week tegen. Wat er in die preek werd vertelt weet ik dan weer niet, maar het hoorde er bij.

Toevallig zag ik afgelopen zaterdag weer een meneer staan praten tegen kijkers thuis op de bank. En toen zag ik het staan “Das Wort Zum Sontag”. Het bestaat nog steeds. Ik moet toch eens gaan luisteren wat de meneer vertelt, Blijkbaar heeft hij veel kijkcijfers.

Waarom hebben wij in Nederland geen “het woord voor zondag”?

Onze koning kan zo wijs uit de hoek komen als hij ergens op de wereldbol een toespraak in het Engels houd. Volgens mij zijn die woorden van te voren samen met hem besproken,doorgenomen en gefilterd wat mag wel en wat niet gezegd worden. Dussssssssssss het is belangrijk dat er een goed woordje gesproken word.

Welterusten.

©missie M.

*Neil Daimond

Lieve beste prinses Beatrix, majesteit,

Had U vroeger ook Uw favoriete liedjes? Ik vond onder-andere de liedjes van Barry White zo mooi. Ik zat op school toen zijn liedjes bij Toppop kwamen. Enne.. Niel Daimond  zong ook zo mooi. Ik stel me voor als ik bij hem aan de voordeur zou aanbellen….De deurbel zou vast een mooie warme achtergrondkoortjesklank hebben. Als de deur dan open gaat zingt hij vast “Hello again” of misschien wel “september morn” als het september was…of in november als hij zijn kalender niet heeft doorgebladerd. Hij loopt blij door de hal en roept dan onder aan de trap op zijn vrouw met het mooie lied “Sweet Caroline” wat heb jij een “Beautiful noise” of “I am I said”  “forever in blue jeans”. Bij het aanrecht ligt de oplaadbare snoerloze microfoon voor als hij zingend de tuin in loopt.

Welterusten

©missie M.

**Oktober-en-een-half

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vandaag was de allerzielen/allerheiligenviering. Tot voor kort vroor het meestal met Allerheiligen. En ik ging vandaag zonder jas op de fiets. Nu hebben we het al november…maar het weer is, net als vorig jaar, nog september/oktober. Kunnen we eens overwegen…tijdens het Staatsbanket…of er een maand, halve maand of een week bij gemaakt moet worden?

Een verlenging van oktober omdat het eigenlijk nog niet november is maar mijn kalender zegt van wel. Oktober-en-een-half, of  ‘oktober-plus’.

Terwijl ik door het zonnetje fietste, naar de gekleurde bladeren in de bomen keek, dwarrelde heel sierlijk een herfstblaadje omlaag. Ik volgde het blaadje en het blaadje maakte naast mijn fiets een landing op het wegdek. En bleef liggen. In november waait het meestal hard en komt dat blad misschien wel 20 kilometer verderop terecht. Wat zegt U? Laten zoals het is? Vanwege de horoscopen? Oké ik begrijp het. Dan wens ik U een fijne nachtrust.

Doei.

©missie M.

**Het Staatsbanket

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik lees geregeld over “het staatsbanket”. Dat klinkt lekker knapperig met een krokant laagje en zachte zoete vulling, het klinkt naar gevulde amandelletter met rozijntjes…en stukjes hazelnoot…en rice-crispy…met muesli zonder onnatuurlijke toevoegingen.

Het klinkt ook naar deftige kleren, serveersters, witte damasten tafellakens, naar gevouwen servetten en veel teveel bestek, glimmend crystal, wit porselein met een gouden randje. Dat gedeelte klinkt wat kakkig.

Het woord staatsbanket ruikt naar de winkel van de warme bakker. …s’morgens vroeg als hij klaar is met bakken. En het hele dorp naar warm brood ruikt. ……Ik kan het bijna ruiken. Zal ik de koffie al inschenken?

Als U ooit eens een introducé bij het Staatsbanket nodig hebt …U weet me te vinden.

Welterusten.

©missie M.