** Koning van Zweden 70 jaar

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Morgen (op 30 april) word koning Carl Gustaf XVI van Zweden 70 jaar. Hij is afgelopen maandag met zijn koningin Silvia begonnen aan een verjaardagsmarathon las ik.

Dan denk ik meteen aan een vermoeiende inspannende verjaardag met sportschoenen, joggingpak en zweetbandje…. nee geen Zweeds-bandje maar een zweet-bandje om de zweetdruppels op het voorhoofd op te vangen. ….en dan moet zijn koningin mee rennen. Ze zijn op 19 april voor de vijfde keer opa en oma geworden. Begin maart schreef ik U nog dat ik had gehoord dat hun dochter prinses Victoria (Uw peetekind) en haar prins Daniël een zoon hadden gekregen, prinsje Oscar Carl Olof. En dus nu heeft hun zoon prins Carl Philip en zijn prinses Sofia een zoon gekregen, prinsje Alexander. Dit prinsje heeft al de titel hertog van Södermanland.

“Gaan opa’s en oma’s op-vandaag nog gauw gekke spurten uithalen met een marathon?” vroeg ik me af.  Nee, het is ‘gewoon’ een verjaardagsweek met elke dag een festiviteit. En ik las dat het ‘zwaartepunt’ op 30 april ligt met een lange gastenlijst voor het galadiner…Het Zweedse hof heeft de gastenlijst nog niet vrijgegeven.

Het Spaanse hof heeft al laten weten dat koning Juan Carlos en koningin Sofia er naar toe reizen, En volgens het Belgische hof zullen koning Filip en zijn koningin Mathilde van België aanwezig zijn.

Wie er van Nederland naar toe reist weten we nog niet…kunnen we alleen raden. Maar ik vraag me wel af hoe dat was gegaan als we in Nederland op 30 april koninginnendag…een verjaardagsmarathon….hadden gevierd.

Het valt me wel op dat er veel Carl/Carlos en Philip/Filip-namen in koningshuizen vertoeven. Ook Sofia’s komen geregeld voor. Als dat maar niet voor onduidelijkheid aan de dinertafel zorgt.

Ben benieuwd wie er nog meer naar toe gaan. Welterusten.

©missie M.

* Het nieuwe “Onze vader” gebed

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

In 2014 heb ik hier een brief geschreven waarin ik het heb over de nieuwe versie van het nieuwe “Onze Vader” gebed.

Destijds schreef ik dat nog bekend gemaakt zou worden wanneer het gebed word gebeden. Eergisteren is op de Nederlandse Bisschoppenconferentie bekend gemaakt dat de nieuwe versie in het Nederlands taalgebied op 27 november word ingevoerd.

De bisschop van Breda zei: “Het is mooi en verheugend dat Nederland en Vlaanderen nu dezelfde tekst van het Onze Vader kunnen gaan bidden”. Hij begrijpt dat het niet makkelijk is voor sommigen gelovigen om van de oude versie van het Onzevader over te gaan naar de nieuwe vertaling.

Het verschil is niet zo groot zegt hij….maar waarom dan zo’n gedoe? Voor de Belgen veranderd er niet zoveel.Voor de Nederlanders is de schuld en schuldenaren in meervoud toe genomen.

In plaats van: … “en vergeef ons onze schuld zoals ook wij aan anderen hun schuld vergeven: en leid ons niet in bekoring”

word:

en vergeef ons onze schulden, zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren, en breng ons niet in beproeving, maar verlos ons van het kwade”.

Wat ik er van vind kan U lezen in mijn brief van 2014, mijn mening is nog steeds hetzelfde.

Welterusten.

©missie M.

* Lang leve de koning en koningin

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Wat was het een prachtige koningsdag. Ik zag de tv-beelden, het ‘Oranje-journaal’ vanuit Zwolle waar de koninklijke familie koningsdag vierden.

Prinses Laurentien en prins Constantijn aan het volleyballen, Prins Maurits en zijn Marilene aan het basketballen.

Wat waren de meisjes gegroeid. Prinses Amalia, Alexia en Ariaan straalden en genoten. Samen met het volk en hun vader-de-koning springen op muziek van Taifoon. Prachtig!!

Lang leve de koning en koningin en hun familie.

** Me and mrs. Jones

Lieve beste majesteit,

David Bowie, Johan Cruijf, en Prince gestorven, en vandaag stond in de krant dat Billy Paul (Paul Williams) zondagmorgen op 81 jarige leeftijd is gestorven.

Hij zong zo mooiiiii het lied “Me and mrs Jones”. Miee..hieee..ieee and mrs mrs mrs mrs Jonessssssss, we got a thing going on

Tja…welk thing ?, ze wisten dat het fout was want hij zong: “we both know that’s it’s wrong”. Maar het was te strong om het los te laten. Ze zagen elkaar elke dag in het zelfde café om six-thirty, handje houden, plannen maken, en de juxe box speelde dan hun favoriete ‘songs’….en toch moesten ze extra voorzichtig zijn want mrs Jones had haar eigen obligations….Wazig gedoe, eerst “a thing” welk thing? en than “eigen obligations” waar hij verder niks over los laat. Dat kan van alles wezen…..had ze morele verplichtingen? ….maar ze wisten beide dat het wrong was…en dan toch elke dag weer elkaar “meeten” in het zelfde café, handjes houden, plannen maken, met de favoriete liedjes in de juxe box. Elke dag weer. In het café rondhangen.

Majesteit, het is maar een liedje….ze hingen toch niet elke dag in het café….dat werd veel te duur…destijds werd er nog gerookt in café’s, en mrs Jones had misschien een café-allergie-obligation…..daarom moesten ze voorzichtig zijn want ‘it hurts so much’ , en toen is mrs Jones haar eigen weg gegaan en niet meer naar het café gegaan….geen favoriete songs uit de juxe box meer, geen plannen plannen,….gewoon een lied dat mooi klinkt en mooi gezongen werd.

Rust zacht Billy Paul.

Welterusten.

©missie M.

** Stom journaalbericht

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Op het journaal zei de mannelijke nieuwslezer dat het draagvlak voor de monarchie lager was geworden. En alsof dat nog niet genoeg was kwam er nog een vrouwelijke verslaggeefster in beeld en aan het woord en zei dat de monarchie minder populair zou zijn geworden…..de verslaggeefster vertelde dit zonder dat de tanden van elkaar gingen, alleen haar lippen bewogen. Ergens hoorde ik het woord “verbondenheid” vallen. En dat woord werd er uit geperst alsof het een vies woord was.Toen kwam de nieuwslezer weer aan het woord….het leek wel alsof de nieuwslezer vrouwenlippen had gekregen en lippenstift op zijn lippen had. Wat is dat toch met die praatjesmakers die uit het niets vertellen dat het volk straks ons koningshuis in eens niet meer zo nodig vind. Dat het volk misschien liever een president ziet. ONZIN.

Er zouden ook cijfers zijn uitgedeeld. Hij vertelde dat het volk onze koning een 7,3 had gegeven, U kreeg een 7,4 en Maxima zou een 7,7 hebben gekregen.

Nietus !! Ik heb geen vragenlijst gezien, mij heeft niemand gevraagd om een cijfer te geven. U was altijd een prachtige en krachtige koningin, eerlijk en oprecht, U staat er altijd geweldig netjes en correct op, mooi sierlijk hoedje op U mooie Beatrix-kapsel, jasje of poncho altijd netjes en up-to-date, nooit een ladder in de panty. En ons koningspaar is ook geweldig.

Onze ministers en premier maken er soms een potje van..belangrijke stukken verdwijnen of worden zwart gelakt…..of belangrijke militaire kazernes waar wapens en granaten liggen zijn niet goed beschermd hebben we kunnen zien….en van die ‘politieke blunders’ word sinds kort één keer per jaar een ‘grapjesshow’ gemaakt zoals Obama dat doet. Voor de luchtigheid? Ik vind het draagvlak voor het kabinet wel aan de krappe kant. Een draagvlak voor Clinton-of-Trump-achtige-verkiezingen is al helemaal van de baan. Ik wil ook geen Witte Huis naast het paleis van onze koning. Een duur Wit Huis waar een dure president met zijn dure first-lady-of-the-house vijf jaren in gaan wonen bij de candle-light-suppers. En ná die vijf goudenhanddrukjaren kunnen ze verhuizen en de rest van hun leven verder leven als een koning-met-pensioen, en komt er weer een nieuwe dure president met dure first-lady-en-first-kinderen.

Ik wens U voor morgen een prettige koningsdag, met niet al teveel sneeuw en regen…behalve lintjesregen.

Majesteit, ik geef U en ons koningspaar elk een 9,5 Dat is een mooi cijfer.

Leve de koning en koningin!!

©missie M.

** De Queen word 90 jaar

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Morgen is Queen Elizabeth II van Engeland jarig. Het word wel moeilijk om een cadeautje te bedenken voor een dame die al alles heeft en morgen 90 jaar word. Heeft U een cadeautje voor haar? Misschien een zelf gebakken appeltaart of een zelfgemaakt schilderij. Geen clutch hé, want die heeft ze vast al genoeg in de kast liggen.

Ik zou een lied voor haar willen zingen. Het lied “Power” van Cliff Richard. Ik vind het een krasse dame, meestal mooi stijlvol kleurig gekleed. Ze is de langst regerende monarch in de Britse geschiedenis. Goed hé.

Want ze is al sinds 1952 koningin van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland las ik. Ik citeer: Ze is tevens staatshoofd van twaalf “Commonwealth realms” die sinds haar aantreden onafhankelijk werden. Namelijk:Jamaica, Barbados, de Bahama’s,, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize, en Saint Kitts en Nevis.

In 1947 is ze getrouwd met haar husband Philip Mountbatten. Wat ik niet wist was dat prins Philip eerst een Grieks-Deense prins was en in 1947 de Britse nationaliteit kreeg. Is hij al een prins van geboorte, dat is ook niet niks, en trouwt hij een koningin.

Elizabeth en Philip zijn beide nakomelingen van koningin Victoria. Daar moest ik even het fijne van weten dus ging ik dit effe uitzoeken. Koningin Victoria was hun bet-overgrootmoeder. Philip is de achterkleinzoon van prinses Alice,de dochter van koningin Victoria. En Elizabeth is de achterkleindochter van de zoon van koningin Victoria, (de broer dus van Alice) koning Eduard VII. Beiden stammen ook af van de koning van Denemarken Christiaan IX van het Verenigd Koninkrijk, de opa van Elizabeth. Wat een hoop koningen en koninginnen in de familie allemaal. Ze zijn dus verre verwanten van elkaar.

Elizabeth en Philip trouwden en kregen vier kinderen, Dé Charles-prins van Wales, de prins die met Diana trouwde en toch voor Camilla ging. Dan dochter Anne-princess Royal, dat klinkt naar een duur porseleinen servies met rode rozen en een goudrandje, zoon Andrew-Hertog van York en Edward-graaf van Wessex.

Maar nu ga ik tanden poetsen, pon aantrekken en slapen.

Welterusten,

©missie M.

** De beer is los, en de jas van Maxima

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Afgelopen maandag las ik in de krant “De beer is los in Slowakije”. In het dorp Vysoke Tatry in het gebergte Hoge Tatra zijn de beren uit hun winterslaap ontwaakt,  Het begon met nachtelijk wroeten in de afvalemmers, maar de laatste weken komen de beren op klaarlichte dag in het dorp. De schrik zit er behoorlijk in bij de bewoners. De burgemeester heeft de noodtoestand uitgeroepen. Toen dacht ik “laat ik me daar maar niet over schrijven want het is wel zware-kost, een beetje huiverig-voor-gevorderden zo op de vroege ochtend, op de nuchtere maag”.

Ik heb eergisteren, gisteren en vandaag gelezen over Merkel’s nachtmerrie. De Duitse cabaratier Jan Böhmermann was niet kies met zijn woorden over Recep Tayyip Erdogan , president van Turkije. De president die in eigen land journalisten om het minste en geringste laat opsluiten. In een telefoongesprek met de Turkse premier Davutoglu omschreef Angela de woorden van Jan als “bewust kwetsend”. Had ze nou maar niks gezegd of aan de president uitgelegd dat het alleen foute satire was. De Turkse president wil dat Bohmermann ‘hangt’…zo stond in onze krant. Nu zit Angela tussen twee vuren. Danst ze naar de pijpen van Erdogan of verzet ze zich tegen een proces? Jan zit inmiddels ondergedoken. Veel Duitsers zijn ontevreden over de gevolgen van Angela’s open-grenzen voor honderdduizenden asielzoekers. Ze riep steeds “wir schaffen das” ook na de Sylvesternacht, de nachtmerrie voor veel westerse vrouwen, maar nu zit Angela zelf midden in een nachtmerrie vanwege één Turkse president en een Duitse komiek. Ach…Angela du schafts das. Hopelijk.

Vandaag las ik dat de Franse premier Manuel Valls een hoofddoekverbod op universiteiten wil. Twee onderwijsministers zien niets in dat verbod. Er is verzet in het Franse kabinet.

Ik las dat oppositiepartijen onze premier Mark Rutte en minister van buitenlandse zaken dhr. Koenders, verwijten dat ze ondanks het grote nee van het Nederlandse volk het verdrag met Oekraïne overeind proberen te houden.

Jette Klijnsma zat moeilijk op haar stoel zag ik op de krantenfoto, ze krijgt steeds meer kritiek van arme Nederlanders. Er is een woord bedacht “Klijnsmaniseren”. Jette riep nog: ”als ik nou ergens voor gemotiveerd ben, is het dat; armoede bestrijden voor kinderen”.

Bestuurders van verpleeghuizen voor ouderen en chronisch zieken luiden de noodklok over de geplande bezuiniging van 500 miljoen. Men vind dat de grens is bereikt. Een woordvoerster zei:“Je kunt een citroen wel blijven uitknijpen, maar uiteindelijk komt er geen sap meer uit”.

En dan die onrust bij de grens Macedonië en Griekenland.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert was eergisteren allerminst blij met de actie van Alberto Stegeman die vorige week ongehinderd de kazerne in Oirschot binnen kon om in het programma Undercover in Nederland te laten zien hoe slecht de controle op de kazerne is. De minister liet gisteren weten dat de controles aan de poort van kazernes inmiddels zijn aangescherpt. …Ik wil dan even vermelden dat het niet de eerste keer was. In 2008 zorgde Alberto Stegeman ook al voor ophef toen hij wist binnen te dringen op het militair vliegveld Woensdrecht en dichtbij gevechtsvliegtuigen kon komen. Op de zwaar’ts beveiligde plekken van ons land, waar oa F16’s staan en granaten liggen kon Alberto komen. En op de kazerne in Havelte kreeg hij het voor elkaar om met een legervoertuig van het terrein af te rijden. In deze tijd van terreurdreiging!!

En vandaag zag ik een mooie foto in de krant waarop koningin Maxima in een supermoderne auto zit. De auto, een showmodel van BMW in Munchen, leek wel op een goudvis. Niet echt mijn smaak maar wel apart. Hoe komt zij nou daar terecht? dacht ik bij het zien van de foto. Wel, nu weet ik het, onze koning Willem-Alexander en zijn koningin Máxima zijn begonnen aan een tweedaagse bezoek aan het Duitse Beieren. Speciale aandacht voor de sectoren higtech, agrifood en logistiek. Het bezoek begon vandaag in München. De Duitsers zijn dol op ons Koningspaar dus voor hen was het dolle-pret. Tot zover leuk leuk leuk…zou ik denken, maar vanavond las ik dat de applicaties op de grijze jas die onze koningin Máxima vanmorgen (donderdagmorgen) droeg, nogal voor opschudding in Duitsland hebben gezorgd tijdens het koninklijk werkbezoek aan het Beierse Erlangen en Neurenberg. TZ uit München kopte “Koningin Máxima zorgt met Hakenkruis-jas voor verontwaardiging” en volgens Bild Zeitung was er opwinding over ‘Máxima’s hakenkruismantel’. In Oostenrijk vatte de Salzburger Nachrichten het samen als ‘heibel’ om de ‘hakenkruisjas’. Na goed bestuderen van de foto zag ik inderdaad op de rug een soort hakenkruis en het ijzeren kruis. De Duitsers hebben dat wel snel gezien want mij was het eerst niet opgevallen.

Majesteit, Bij alle berichten vond ik achteraf-gezien de beren in Slowakije, die uit hun winterslaap zijn ontwaakt, nog het minst engst. Alle personen in bovenstaande berichten zitten moeilijk tot heel moeilijk, sommigen misschien ook door ‘hun eigen doen’. Misschien mag ik het niet zeggen of hard-op denken maar volgens mij heeft de burgemeester in Slowakije nog het “makkelijkste” probleem aan te pakken.

Welterusten.

©missie M.

 

 

** ‘Ook gescheiden katholiek welkom’ zei de paus

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik las afgelopen zaterdag dat paus Franciscus de “onvolmaakte’ katholieke in de armen heeft gesloten. Hij …ik citeer..:

hij riep op tot meer medeleven en een kerk die zich openstelt voor gelovigen op wie tot dusver iets of veel viel aan te merken, zoals gescheiden of hertrouwde mensen.

en de woorden:

“Niemand is voor altijd verdoemd, omdat dat niet de logica is van het evangelie. In dit geval heb ik het niet alleen over gescheiden en hertrouwde  mensen maar over iedereen” , had de paus in het document  “Amoris Laetitia” geschreven.

Bisschop Frans Wiertz van Roermond omarmt de woorden van de paus stond gisteren in de krant.

‘Wat ik er van vind’ vraagt U zich vast af….Nou…hoeveel jaren en wijze boeken zijn er aan vooraf gegaan eer één paus deze woorden uitspreekt? Waarom zou een gescheiden moeder of hertrouwde vader volgens de ‘geldende leer’ niet ter communie mogen gaan? Waarom zouden zij ‘onvolmaakte katholieken’ zijn alleen omdat ze gescheiden zijn? Misschien bidden ze harder en vaker dan iemand die het geluk heeft om niet te hoeven scheiden….Misschien hebben zij de kerk, dat schouderklopje of die bemoedigende woorden juist hard nodig, want een scheiding zal vast geen pretje zijn. Zo’n verdriet of stress gaat niet over als je anti-stresszooltjes in de schoenen stopt.

Ik zou het eerder een ‘onvolmaakte’ paus, pater, pastoor, priester of bisschop vinden als ze preken over vergeving, over liefde en geloof, en zelf mensen zouden wegsturen of denken dat deze mensen onvolmaakt zijn.

‘Petje af’ dus voor paus Franciscus. Hij heeft de ‘onvolmaakte’ katholiek in zijn armen gesloten, en de bisschop omarmt de woorden van de paus…en ik omarm de woorden van de paus, de bisschop en  U.

Maar nu ga ik mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

* Eurovisie songfestival

Lieve beste majesteit,

Ik las dat op 10 mei de eerste halve finale voor het Eurovisiesongfestival is.Dit jaar in Zweden. Douwe Bob gaat voor Nederland, en is dan als zesde aan de beurt met het lied “Slow Down”. Die dag zullen er achttien landen proberen een plaatsje in de finale te halen. Op 12 mei komen dan de andere negentien landen aan de beurt.

Dat zijn véééél meer deelnemende landen dan vroeger. Het songfestival word sinds 1956 uitgezonden en destijds deden 7 landen mee, en drie landen waren te laat met aanmelden las ik. Een jaar-of-twee later waren het al 12 landen die mee deden, sinds 1967 word het festival ook buiten Europa uitgezonden. In 1969 wonnen zelfs vier landen. Echt waar….maar dat weet U vast beter dan ik. In 1974 waren het 17 landen die mee deden. In 2012 deden 42 landen mee, en in 2014 waren het 37 landen.

Douwe zet 1000 euro in op zich zelf. Een ding is zeker….ik denk dat er dit jaar geen discussie komt over “welke jurk?”.

Fijne nachtrust, doei.

©missie M.

* Aan de wandel

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Vorige week stond de regenboog met één poot in onze tuin. Gisteren was het best mooi lenteweer en vandaag is het zonnig met hier en daar een wolk en een frisse wind. Wat gaat U vandaag doen op de vrije zondag? Ik weet het nog niet.

Misschien moet ik toch even op de frisse lucht…vooral nadat ik de krant nog eens had na gelezen. Het Nederlandse volk heeft heel duidelijk een grote nee gestemd. Dat vind de Poolse EU-president Tusk niet leuk….Hij liet weten dat het verdrag desondanks gewoon doorgaat. Hij blijft in contact met onze premier Mark Rutte en zegt hij: “ik moet van hem horen wat voor conclusies hij en zijn regering trekken uit het referendum“. Hij heeft toch gehoord wat Nederland heeft gestemd….welke conclusies trekt hij hier zelf uit?

Ook de Europese Commissie liet weten dat een Nederlandse afwijzing weinig invloed zal hebben. ‘Het verdrag is unaniem aangenomen en getekend door de regeringsleiders van de EU, daar brengt een Nederlands nee geen verandering in‘ liet een woordvoerder van de Europese Commissie weten. Mijn woordvoerder is het in ieder geval niet.

Majesteit… trek Uw zoon-de-koning aan zijn mantel en zeg dan dat hij met Mark goed om de tafel moet gaan zitten..hem voorbereiden zodat onze Mark zich niet onder de tafel laat praten door de Poolse EU-president “Tusk-en-consorten”.

..Ik moet hoognodig de frisse lucht op.

Misschien is er ergens een mooie wandeling….er is altijd wel ergens een wandeling.

Hapjeswandeling, vollemaanwandeling, ontdekkingswandeling, lentekriebelswandeling, gezinswandeling, lentewandeling, bevrijdingswandeling, instapstadswandeling, voorjaarswandeling, themawandeling, aan de wandelwandeling, speurtochtwandeling, verrrassingswandeling,vogelwaarneemwandeling,natuurwandeling,zonsondergangwandeling, avondwandeling.

….ik denk dat ik voor een zelfgekozen fietstocht ga, niet te ver, niet te kort, eentje die ik elk moment kan inkorten.

Doei.

©missie M.