Kunst

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Het is weer zover. De Tefaf is begonnen. Op het vliegveld Maastricht Airport landen 200 tot 300 privévliegtuigen van exclusieve kunstkopers. Allemaal komen of kwamen ze voor de Tefaf kunst en antiekbeurs in het MECC Maastricht. Vóór de opening was er al een schilderij verkocht voor heel veel miljoenen. De verkoper had het schilderij negen jaren geleden p[ een veiling gekocht voor 10 miljoen euro. De prijs waarvoor het nu verkocht is zou een heel stuk hoger zijn maar men wil niet zeggen voor hoeveel.

Majesteit, bent U ook weer naar de kunstbeurs gestapt en heeft U iets leuks gezien dat U graag zou willen kopen?

Ongeveer twee weken geleden zag ik een foto van een schilderij in onze krant staan. Dat was een schilderij van de Italiaanse kunstenaar Caravaggio. Een schilderij waar een waarde van 880 miljoen euro aan werd gegeven stond onder de foto. Dat bedrag moet vast een typefout zijn geweest. Wie zou er zoveel geld willen uitgeven aan een schilderij. En wat voor een schilderij…..Ik bedoel…als hulpverleners een slachtoffer helpen dan is het niet netjes als je met je neus er bij staat of daar een foto van knipt. Laat staan dat je er met je schildersezel bij gaat zitten en alles haarfijn op doek schildert. Maar de dame in dit schilderij is niet bij de EHBO zover is duidelijk.

Het doek heette ‘Judith onthoofd Holofernes’ . Ik weet niets over Holofernes, en ik weet niet waarom Judith dit doet met Holofernes, hij zal niet de braafste zijn geweest maar wat Judith doet is ware horror. Misschien is het helemaal niet echt gebeurd. Maar zoiets bedenkt een schilder toch ook niet in een vrolijke bui.

Ik geef toe dat de schilderkunst magnifiek is. Het schilderij ‘Judith onthoofdt Holofernes”  zou 400 jaar oud zijn en is pas in 2014 ontdekt in het Franse Toulouse. Ik kan wel begrijpen dat iemand dit schilderij jarenlang op zolder heeft verstopt. We zien hoe Judith met een zwaard een man de keel doorsnijd…onthoofd. En naast Judith staat een vrouw met een dikke hals en kijkt naar Judith. Bloederig allemaal.

Dat hang je niet echt voor de fun boven je sofa als je kinderen naar Sesamstraat willen kijken….en al helemaal niet boven je bed.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en mijn tanden poetsen. Welterusten. Doei.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.