*Sint en de herdertjes lagen bij nachte

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Afgelopen week zat bij DWDD een knappe blond-kapsel-mevrouw aan tafel, een dame die veel wist over het Sinterklaasfeest en alles er omheen leek het. Zelf deed ze roet-Pieten bestellen voor haar kinderen. Haar kinderen merkte het niet eens. Wat een goede oplossing dacht ik, nog altijd beter dan een stroopwafel-Piet of een paarse Piet. Ik luister verder. Dan laat Mathijs een stukje snoep zien waarop Sint een bruin heeft. Dan zegt zij “Sinterklaas zwart ? ‘waarom niet? “Ja of als vrouw” zegt ze.

Sinterklaas als vrouw? Toen …viel mijn mond open…op dat moment raakte ze me voor de helft kwijt.

Sinterklaas heeft echt bestaan en is geboren als man. Werd bisschop. Heeft een hele goede reputatie opgebouwd. Draagt wel een lang gewaad maar hij heeft een lange grijze baard. Voor mijn part worden vrouwen priester of bisschop, dat boeit me niet….maar je kan iemand die geboren werd als man, iemand goed is geweest voor de armen, zo’n goede reputatie heeft, na zovele jaren toch niet van geslacht laten veranderen omdat er een handje-vol zeurpieten een discussie opjengelen.

De knappe blond-kapsel-mevrouw wil niemand beschuldigen van discriminatie….neeheee helemaal niet, ze benadrukt die woorden nogmaals….maar ze vraagt zich af wat de echte reden is van die Pieten discussie…ze kijkt daarbij op een enge manier. Ze vermoed iets veel ergers. Toen….was ze me helemaal kwijt.

Als ik mijn hele leven in de koude donkere decembermaand uitkijk naar de kerstboom. Mijn adressenboekje tevoorschijn haal om alle mensen in dat boekje een vrede-op-aarde-kaartje te sturen. En mijn spaarcentjes besteed aan cadeautjes voor mijn naasten. Of zelf iets knutsel of brei om cadeau te geven. Dat ik in de Supermarkt iets geef voor de voedselbank en een goed-doel-actie. Dat de kassiëre persé een hoofddoek wil dragen en haar baas er niets van mag vinden…zien we wel door de vingers…ook al voel ik me daar zeer ongemakkelijk bij want wat is er mis met mijn blote haren? Waarom is voor haar niet iedereen gelijk ? Enfin, niet over piekeren, ik wens haar van harte fijne dagen. En iedereen op straat wens ik “zalig kerstmis”. Met kerst-vrede-op-aarde-feest, gezellig onder de kerstboom met een kopje warme chocomel in mijn rechterhand, een schitterende flikkerster in mijn linkerhand, en het “de herdertjes-lagen-bij-nachten zing, blij kijk bij het kerststalletje met kerstbeeldjes. Dan moet me niemand na zovele jaren gaan vertellen dat ik aan discriminatie doe omdat de herdertjes bij nachte in het veld lagen…of dat de os naast de ezel staat….dat de drie wijzen zo’n lange afstand te voet af moesten leggen voor mijn kerst….en dat elk jaar weer overnieuw….of dat het kindje Jezus net zo goed een meisje had moeten zijn….Dat het kindje geen verantwoord matrasje in de kribbe had liggen….want dan …..dan ben ik beledigd…dan word ik onterecht beschuldigd.

Zo is het ook met de Pieten discussie. Zwarte Piet is zeer gewenst en voor mijn part mag hij roetvegen in zijn gezicht hebben….maar beschuldigen van discriminatie? Is foute boel. Er is zoveel onrecht op de wereldbol waarbij men aan discriminatie denkt.

Zoeken naar een oplossing? Laten we de mensen die last ondervinden van zwarte Piet uitleg geven over ons kinderfeest en hoe het echt bedoeld is. Laten we hen vertellen dat zwarte Piet een held is, laten we boekjes drukken, folders maken met de uitleg over onze Piet, dat hij zwart is van schoorsteenroet of misschien omdat sommigen nou eenmaal die mooie kleur van zich zelf hebben, dat veel Nederlanders geld betalen voor een mooie bruine huidskleur, en dat Sint echt niet met het paard over daken loopt, laten we in de folder starten met een voorwoord waarin staat dat zij of hij zelf niets te maken heeft met de kleur van zwarte Piet en dat ze er mogen wezen, just-the-way-they-are. Punt.

Welterusten.

©missie M.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.