Oekr. en MH17

Nieuwsberichten en filmpjes mbt Oekraïne en de MH17. Als ik een reactie geef staat er “reactie missie M.:” voor en zijn mijn woorden schuingedrukt.

______________________________________________________________

Malaysia wants evidence to show Russia shot down MH17

Malaymail

VERTAALD:

Dr. M zegt dat Maleisië wil dat bewijsmateriaal aantoont dat Ruslandvlucht MH17 heeft neergeschoten

Verschenen 15 uur geleden op 30 mei 2019

[foto]

Een deel van het wrak van het MH17-vliegtuig van Malaysia Airlines is te zien nadat het bij de nederzetting Grabovo in de regio Donetsk, 18 juli 2014, neerstortte. – Reuters foto

TOKYO, 30 mei – De Maleisische regering wil sterk bewijs dat Rusland verantwoordelijk is voor de MH17-tragedie van Malaysia Airlines in 2014, zegt premier Tun Dr Mahathir Mohamad vandaag.

Hij zei dat Maleisië het onderzoeksrapport van Holland accepteerde, maar alleen tot het punt waarop het vliegtuig werd neergehaald door een raket gemaakt door Rusland.

Dr. Mahathir zei dat terwijl de regering het ermee eens was dat het vliegtuig werd neergehaald door een Russische raket, het niet zeker kan zijn dat de raket door Rusland is gelanceerd.

“Ze beschuldigen Rusland, maar waar is het bewijs? We weten dat de raket die het vliegtuig naar beneden bracht een Russische raket is, maar het kan ook in Oekraïne worden gemaakt.

“Je hebt sterk bewijs nodig om te laten zien dat het werd afgevuurd door de Russen, het zou kunnen zijn van de rebellen in Oekraïne, het zou de Oekraïense regering kunnen zijn omdat ook zij dezelfde raket hebben”, zei hij tijdens een dialoog en mediaconferentie met de Japanse buitenlandse correspondent Club (FCCJ) hier vandaag.

Dr. Mahathir zei dat mensen van Rusland militaire mensen zijn en dat ze weten dat MH17 een passagiersvliegtuig is.

“Ik denk niet dat een zeer gedisciplineerde partij verantwoordelijk is voor het lanceren van de raket,” zei hij.

De premier zei dat Maleisië ook betrokken zou moeten zijn bij het onderzoek van de zwarte doos aangezien het vliegtuig van Maleisië is en er passagiers in Maleisië waren.

“We hebben misschien niet de expertise, maar we kunnen de expertise wel kopen. Om sommige redenen mocht Maleisië de zwarte doos niet controleren om te zien wat er gebeurde.

“We weten niet waarom we uitgesloten zijn van het onderzoek, maar vanaf het begin zien we te veel politiek en het idee was niet om uit te zoeken hoe dit gebeurde, maar lijkt geconcentreerd te zijn op het proberen vast te pinnen aan de Russen . Dit is geen neutraal onderzoek, “zei dr. Mahathir.

Had een neutrale partij onderzoek gedaan en de conclusie getrokken, Maleisië is bereid om de bevindingen te accepteren, maar hier hebben we partijen met politieke belangen in de zaak, voegde hij eraan toe.

Vlucht MH17 die vertrok vanaf Schiphol, Amsterdam op weg naar Kuala Lumpur, werd neergeschoten voordat hij nabij Torez in de Oblast Donetsk, Oekraïne, op ongeveer 40 kilometer van de Russische grens stortte op 17 juli 2014.

Het incident doodde 298 mensen, waaronder 15 bemanningsleden.

Het door Nederland geleide Joint Investigation Team (JIT) zei dat het team ervan overtuigd was dat een BUK TELAR-raket werd gebruikt om MH17 te verslaan, en dat het afkomstig was van de 53e Luchtafweer Missile Brigade (53e Brigade), een eenheid van het Russische leger in Kursk in de Russische Federatie. – Bernama

 

______________________________________________________________

Zoals ik eerder al schreef. Berichten van 2014 of 2015 blijven heel actueel. Wat er toen werd gezegd of voor werd gewaarschuwd word nu alleen maar bevestigd. Hier komt weer zo’n duidelijk bericht van een heel wijze man:

Paul Craig Roberts: “Sancties zijn een stap richting oorlog”

Frank Knopers 31 juli 2014

De volgende video van Paul Craig Roberts (werkzaam in het ministerie van Financien onder Reagan) willen we u niet onthouden. In vijf minuten legt hij uit dat de Amerikanen belang hebben bij de destabilisering van Oekraïne. De Amerikanen willen hun invloed aan de grenzen met Rusland uitbreiden, zodat ze anti-raket installaties kunnen plaatsen en militairen kunnen stationeren aan de grens. Wat Paul Craig Roberts zegt is dermate interessant dat Marketupdate het volledig vertaald heeft naar het Nederlands. Zie de vertaling onder de video.

https://youtu.be/FEcZouT-DPI

Q: In jouw artikel in de Wall Street Journal schrijf je dat de CIA en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken deze crisis [in Oekraïne] veroorzaakt hebben. Waarom zouden ze dat gedaan hebben?

A: Het doel is Rusland te verzwakken. Als Oekraïne zich bij de EU voegt, dan komt Oekraïne ook bij de NAVO. En als het land tot de NAVO behoort, dan kan de VS op haar beurt anti-raket installaties en andere militaire bases plaatsen aan de grens tussen Oekraïne en Rusland. Dit verslechtert de strategische positie van Rusland. Het maakt het voor de Russische overheid moeilijk om de Amerikaanse hegemonie te bestrijden.

Q: De volgende vraag is dan: Welk belang heeft de EU hierin?

A: Europa heeft geen keuze. De NAVO landen zijn onderdeel van het Amerikaanse imperium.Zij zijn niet minder afhankelijk van Washington dan dat de Russische satellietstaten dat waren van Moskou.

Q: De neonazi’s zijn aan de macht gekomen in Kiev. Is dat onderdeel van het plan?

A: Dat weet ik niet zeker. Aanvankelijk dacht ik dat Washington simpelweg de controle verloren had over de machtsgreep en dat ze deze groepering over het hoofd gezien had. Maar een aantal van mijn bronnen vertellen me dat Washington zich realiseert dat dit fragment niet sterk genoeg was om een succesvolle staatsgreep te plegen en dat er een sterke georganiseerde en gewapende groep nodig was. Deze bronnen vertellen mij dat Washington samenwerkte met deze extreme nationalisten.

Q: Obama heeft, nog voordat het referendum in de Krim gehouden werd, gezegd dat hij iedere uitslag van dat referendum zou verwerpen. Obama wil niet horen dat miljoenen mensen in de Krim hun stem uitbrengen, terwijl hij tegelijkertijd een pleidooi houdt voor meer democratie. Is dat niet tegenstrijdig?

A: De positie van Washington is dat alles wat de agenda van de Amerikaanse regering dient legaal is. Alles wat de Amerikaanse regering in de weg staat, beschouwen ze als illegaal, ondemocratisch en tegen de rechten van de mens.

Q: Waarom noem je de Westerse media leugenaars?

A: De media heeft haar onafhankelijkheid verloren. Dat gebeurde tijdens het Clinton regime, toen de zeer breed verspreide media in het land werd samengesmolten tot vijf grote mediabedrijven. De waarde van deze bedrijven zit in de licenties die ze hebben om uit te mogen zenden. Dat betekent dat, zodra ze zich tegen de agenda van de regering keren, ze hun licenties kunnen verliezen. En dat betekent dat de waarde van het bedrijf naar nul gaat!

Daar komt nog eens bij dat deze grote mediabedrijven niet langer beheerd worden door journalisten. Ze worden gerund door mensen uit de PR-afdelingen van grote bedrijven en door voormalige overheidsfunctionarissen. En deze mensen hebben hun focus gelegd op het binnenhalen van advertentie-inkomsten en het onderhouden van een goede band met Washington. Dat betekent dat de Amerikaanse mainstream media fungeert als een Ministerie van Propaganda voor de overheid en voor grote bedrijven.

Q: Als er sancties opgelegd worden, wie wordt daar de dupe van?

A: Sancties zijn een stap richting oorlog. De hele wereld zal daar de dupe van worden.

Q: Is er een win-win uitkomst mogelijk?

A: De Derde Wereldoorlog kent geen winnaars.

Q: Is dit het begin van een nieuwe Koude Oorlog?

A: De Koude Oorlog begon 23 jaar geleden met de val van de Sovjet Unie. De adviseurs van president Reagan schonden de overeenkomsten die Reagan eerder had getekend met Gorbatsjov. Ze breidden de NAVO uit naar Oost-Europa tot aan de Russische grens. Ze verbraken elke overeenkomst ten aanzien van het terugbrengen van het aantal wapens die Washington had met Moskou. De Amerikaanse overheid financierde en sponsorde revoluties in voormalige lidstaten van de Sovjet Unie, waaronder Georgie, het geboorteland van Joseph Stalin. Georgië is nu een schoothond van de Verenigde Staten. Ze willen het land laten toetreden tot de NAVO en dat betekent nog meer Amerikaanse antiraket-installaties aan de grens met Rusland. Nu wil de Amerikaanse regering Oekraïne ook omvormen tot een schoothond van de Verenigde Staten. Dat betekent meer Amerikaanse antiraket-installaties aan de grens met Rusland. Washington plaatst Rusland in een uitermate lastige situatie: “Geef je over of het is oorlog”.

Correctie: In de oorspronkelijke publicatie van dit artikel stond dat Paul Craig Roberts bij de CIA gewerkt heeft. Dat is onjuist en die fout is inmiddels hersteld.

_____________________________________________________________________

AD.nl
Door: redactie
6-6-15 – 08:49

Poetin: oorlog Rusland en NAVO is krankzinnig

,,Een oorlog tussen Rusland en de NAVO is iets wat alleen een krankzinnige zich kan voorstellen”. Dat zei president Vladimir Poetin van Rusland zaterdag in de Italiaanse krant Il Corriere della Sera.

Wij bewegen niet, maar de NAVO komt steeds dichter bij onze grenzen

,,Ik wil kwijt dat wij ons bedrogen of onjuist behandeld voelen. Maar daar gaat het niet om. Het is belangrijk dat onze relatie voor de lange termijn is gebaseerd op samenwerking, niet op confrontatie”, zei Poetin over de relatie met het Westen.

Volgens de president voert Rusland geen agressief beleid, maar reageert het op bestaande dreigingen. De Russische president hekelde uitbreidingen van NAVO-bases langs de grenzen van Rusland.

,,Wij hebben onze bases ontmanteld in onder meer Cuba en Vietnam. Als we kijken naar Amerikaanse bases nu, dan zie je daar een behoorlijk verschil”, zei Poetin. ,,Wij bewegen niet, maar de NAVO komt steeds dichter bij onze grenzen.”

Invloed op Oekraïne
Over de crisis in Oekraïne zei Poetin dat er op dit moment geen alternatief is op de afspraken die rebellen en Oekraïne maakten in Minsk. Die worden lang niet altijd nageleefd. De EU en VS hebben bij Rusland erop aangedrongen invloed uit te oefenen op de rebellen.

,,Wij doen ons deel en zullen alles doen om invloed uit te oefenen op de niet-erkende republieken in Donetsk en Loehansk. Maar niet alles hangt van ons af. Europa en de VS moeten net zoveel druk uitoefenen op de autoriteiten in Kiev”, aldus Poetin.

 

______________________________________________________________________

LEUGENS LEUGENS EN nogmaals LEUGENS

Bericht van GeenStijl 7 april 2015:

MH17 TV. Kiev-briefing: een diplomatieke doofpot

https://youtu.be/JWZAZZTLx1g

De briefing die je wist dat zou opduiken is dit weekend eindelijk opgedoken. Maar niet dankzij onze regering. Het was Argos Radio dat de onderste steen Kiev Notulen in handen wist te krijgen. Daarin brengt plaatsvervangend ambassadeur Gerrie Willems op maandag 14 juli 2014 om 16u52 bij zes ministeries verslag uit van een bijeenkomst met MinBuZa Klimkin van Oekraïne. Tot op heden werd er door de Nederlandse regering alleen in hun eigen bewoordingen verteld wat er in die briefing zou staan, maar het eigenlijke document werd – ondanks herhaaldelijke verzoeken van de Tweede Kamer – niet geopenbaard. We maakten er gisteren een Turbulente Timeline over. Maar ook maar weer een filmpje, waarin we met de kennis van nu bij 3 ministers en 1 minister-president 4 keer een ‘nee’ moeiteloos ombuigen in een ‘ja’, hierboven in de embed. Geen zin in video? Zonde, maar vooruit. Dan zetten we het hieronder ook maar uiteen in wat tekst.

Nu is het document boven water, en weten we waarom Rutte probeerde om het in de onderste la te houden: Klimkin vertelde namelijk op 14 juli expliciet over de aanwezigheid van Russisch luchtafweergeschut in Oost-Oekraïne, en dat de Oekraïense Antonov die dag is neergehaald met deze wapens. Zes ministeries van de regering Rutte 2 waren dankzij Gerrie Willems snelle handelen op dezelfde dag om 16u52 op de hoogte van deze raketten in de regio, maar zij deden vervolgens niets met de informatie. Behalve dan ontkennen dat er aanwijzingen waren (Rutte op 9 januari), ontkennen dat er iets met de informatie gedaan had moeten worden (Hennis op 13 januari), bezweren dat er “geen signalen” waren (Opstelten op 5 februari), en aldoor blijven herhalen dat diplomatieke documenten nou eenmaal niet geopenbaard kunnen worden omdat het relaties zou schaden (Koenders). Allemaal bullshit.

Nu is de brief openbaar en blijkt uit de inhoud dat er wél aanwijzingen waren, dat er wél gehandeld had kunnen (of zelfs moeten) worden, dat er wél signalen waren en dat er nauwelijks diplomatiek gevoelige informatie in staat. Maar het gaat er niet eens meer om of Rutte MH17 had kunnen voorkomen. Het gaat er nu om dat hij achteraf gelogen heeft over vooraf bij het kabinet bekende informatie. Het is namelijk van een ongekende hufterigheid dat we een minister-president hebben die overal emotioneel over onderste stenen oreert, maar ondertussen op basis van smoesjes en leugens ter zake relevante informatie opzettelijk bleef verzwijgen. Het is onvoorstelbaar dat je bij zó een heftige aanslag, zó opportunistisch voor je eigen hachje staat de huichelen. Rutte kreeg de gevaren op meerdere schaaltjes aangereikt (ook de NAVO had immers al uitgebreid gewaarschuwd), maar deed als hoeder van de nationale veiligheid niets met die info. Achteraf steekt het kabinet vervolgens meer tijd en energie in de ontkenning dat de regering iets had moeten doen, dan het ooit gekost had om ff naar KLM te bellen en te adviseren: ‘Vlieg maar niet meer over het oosten van Oekraïne, het is daar volgens onze intel niet pluis’.

Nu is het plaatje van de Kiev Notulen eindelijk compleet, en rest er nog maar 1 vraag: WAAROM? Gevolgd door 1 eventuele follow-up: wanneer gaat Rutte 2 wegens laakbare nalatigheid in het beschermen van haar burgers haar ontslag aanbieden bij de koning?

Hieronder ook nog een keer de GSTV MH17 MiniDocu Die Alles Zag. Gewoon, omdat daar basically alles al in zat:

https://youtu.be/JWZAZZTLx1g
Gepubliceerd op 7 apr. 2015

Het lek is boven. De Geheime Kiev Notulen die het kabinet maandenlang actief in de onderste la hield, zijn opgedoken bij Argos Radio. De strekking: zes ministeries van de regering Rutte waren op maandag 14 juli om 16u52 op de hoogte van raketten in de regio Oost-Oekraïne, maar deden niets met deze informatie.

______________________________________________________________________

 

 

ELSEVIER

Buitenland
Russische provocatie? Europa mengde zich als eerste in Oekraïens conflict

[Oekraïense (l) en Russische schepen liggen voor anker in de haven van Sebastopol – Foto:EPA]

door Arendo Joustra 3 mrt 2014

Rusland beschouwt zichzelf nog steeds als grootmacht, dus zo vreemd is het niet dat het land de havens op de Krim wil veiligstellen. Europese politici die Poetin provocaties verwijten, zijn vergeten dat zij het zelf waren die zich met het Oekraïense conflict zijn gaan bemoeien.

Uiteraard valt te hopen dat de tijdelijke Oekraïense regering de soldaten in de kazernes houdt. Want anders valt de ramp niet de overzien.

Maar wat in het Westen te weinig wordt gezien, is dat Rusland alle reden had zijn belangen op de Krim veilig te stellen. Ook al wordt dit uitgelegd als provocatie.

Onderhandelingstafel

De vraag is wie eigenlijk met provoceren is begonnen. Het zijn Europese ministers en volksvertegenwoordigers geweest die zich hebben gemengd in de binnenlandse politieke strijd die in Oekraïne woedde. Duitsland, Polen en Frankrijk bemiddelden vervolgens bij een akkoord tussen de oppositie en president.

Gesteund door dit succes, verjoegen oppositie en demonstraten de wettig gekozen president. Er klonk geen protest uit Europa,
hoewel de president een paar uur eerder nog aan de onderhandelingstafel zat en in 2010 aan de macht was gekozen door verkiezingen die door Europese waarnemers goedkeurend als ‘democratisch’ waren bestempeld.
Slag in het gezicht

Op de provocatie van de Europese bemoeienis volgde de provocatie van de nieuwe tijdelijke regering en het parlement in Kiev.

Op de dag dat de president moest vluchten, namen zij een wet aan die de Russische taal haar officiële status ontnam. Een slag in het gezicht van een derde van de bevolking van de Oekraïne.

Genoeg redenen voor Rusland om zich zorgen te maken over de richting die het nieuwe bestuur in de Oekraïne hoofdstad is ingeslagen. Daarbij moet worden bedacht dat een constante in de Russische geschiedenis het streven naar ijsvrije havens is.

Nu de ijsvrije haven- en marinestad Kaliningrad aan de Oostzee inmiddels is omsingeld door de NAVO-lidstaten Polen en Litouwen, is het belang van Sebastopol op de Krim alleen maar toegenomen.
Grootmacht

Dat Rusland die basis van de Zwarte Zeevloot wil veiligstellen, valt dus te begrijpen, zeker gezien de instabiele en anti-Russische sfeer in Kiev.

Zonder basis op de Krim heeft Rusland, dat zichzelf nog steeds als grootmacht beschouwt, geen toegang tot de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Met de vorige president hadden de Russen een afspraak dat de vloot daar tot 2042 mag blijven.

Wie verbaasd is over de Russische acties het afgelopen weekeinde, kent zijn geschiedenis niet. Wie verwacht dat Rusland snel zal inbinden evenmin.

_______________________________________________________________________

 

7 juni 2014, 10:27
De Krim hoort bij Oekraïne, vindt de nieuwe president Porosjenko
Ukraine’s new president Poroshenko waves as he leaves his inauguration ceremony in Kiev

De nieuwe president van Oekraïne. Petro Porosjenko, vlak na zijn inauguratie. Reuters / Konstantin Grishin
door Mirjam Remie
Buitenland

Hij is zojuist beëdigd als president van Oekraïne: Petro Porosjenko. In zijn toespraak lichtte hij zijn visie op de broeierige situatie in zijn land toe. Oekraïne geeft het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim niet op, zei hij. En separatisten moeten hun wapens neerleggen.

Een staande ovatie volgde, toen Porosjenko, kort nadat hij als president werd ingezworen, deze woorden sprak:

“De Krim was, is, en zal Oekraïens zijn.”

Porosjenko benadrukte de eenheid van Oekraïne. Volgens hem zal het land nooit een gefederaliseerde staat worden, zoals Moskou het graag ziet. Hij zei ook dat hij snel het economische deel van het verdrag met de EU wil implementeren. Hij ziet dat als een eerste stap naar volwaardig lidmaatschap van de Unie.

Verder zei Porosjenko:

“Ik wil geen oorlog, ik wil geen revanche. Ik wil vrede en ik wil dat er vrede komt. Alsjeblieft, leg de geweren neer. En ik garandeer immuniteit aan al degenen die bloed aan hun handen hebben.”

Ook minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans was bij de beëdiging aanwezig.

 

 

 

 

_________________________________________________________________________

Die Story im Ersten – Todesflug MH17

———————————————————————————————————–

Todesflug MH17 – Warum mussten 298 Menschen sterben? | Das Erste

https://youtu.be/bmWWlkFImU8
Gepubliceerd op 27 apr. 2015 (video en link niet meer beschikbaar maar hierboven de video van zelfde documentaire)

Mehr http://mh17.wdr.de – In einer groß angelegten investigativen Recherche haben sich Reporter von WDR, NDR und Süddeutscher Zeitung auf Spurensuche begeben und neue Ergebnisse zutage gefördert. Sie sprachen mit Augenzeugen an der Absturzstelle, internationalen Ermittlern, Militärexperten, Politikern und Geheimdienstvertretern. Und trafen die Hinterbliebenen der Opfer. In ihrer umfassenden TV-Dokumentation geben sie Antworten auf bislang ungeklärte Fragen.

_________________________________________________________________________

Eenfilmpje op GeenStijl:
http://www.geenstijl.nl/m … _baudet_zij.html#comments

Thierry Baudet,voorzitter van het Forum voor Democratie, legt in drie minuten prima uit waarom een associatieverdag met Oekraine niet zo’n goed idee is.

En Hans Spekman, partijvoorzitter van de PvdA, heeft geen idee wat er speelt

_________________________________________________________________________

https://youtu.be/goX2Gn9WeJM Gesprek op Niveau – Jan Roos en Lucas Hartong

Gepubliceerd op 4 feb. 2016
Een gesprek over het tekort aan democratie in de EU.

_________________________________________________________________________

Gesprek op Niveau – Jan Roos en Jort Kelder

https://youtu.be/dwT6XAUmAVQ

Gepubliceerd op 3 mrt. 2016

Jan Roos in gesprek met Jort Kelder en het associatieverdrag met Oekraïne.

_________________________________________________________________________

Kritiek op MH17-column: “Waar ben je al die tijd geweest? – RTL LATE NIGHT/ SUMMER NIGHT

_________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________

z24.nl
KLM wist niet van gevaar boven Oekraïne, aldus topman Eurlings
Gepubliceerd: 26 juli 2014 08:54

Luchtvaartmaatschappij KLM was niet geïnformeerd over het feit dat er geavanceerde raketsystemen aanwezig waren in Oost-Oekraïne.
Volgens president-directeur Camiel Eurlings wist het bedrijf ook niet dat enkele andere maatschappijen het gebied al enige tijd meden.

Dat zegt Eurlings in een interview met NRC Handelsblad.

Vorige week kwamen 298 mensen, onder wie 194 Nederlanders, om het leven toen een vliegtuig van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne werd neergeschoten. Sommige passagiers hadden hun ticket via KLM gekocht.

Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat niemand in Nederland weet wie de luchtvaartmaatschappij had moeten waarschuwen. “Het was gewoon een veilig verklaarde route”, zegt Eurlings. “Het beeld was dat je op 10 kilometer hoogte veilig zou zijn, dat blijkt dus niet zo met dit soort gesofisticeerde raketinstallaties.”

‘Gevaar boven Oekraïne was duidelijk’

In de Verenigde Staten en in het Verenigde Koninkrijk waarschuwen luchtvaartautoriteiten hun luchtvaartmaatschappijen al sinds april voor de risico’s van vliegen boven dit gebied. Eind juni waarschuwde ook de NAVO hiervoor.

“Het was algemeen bekend dat een dozijn Oekraïense militaire vliegtuigen neergeschoten was in Oost-Oekraïne. Dus het gevaar was duidelijk”, aldus luitenant-kolonel Jay Janzen van de NAVO.

Volgens Janzen is het overbrengen van deze informatie aan luchtvaartmaatschappijen een verantwoordelijkheid van onder meer de nationale luchtvaartautoriteit. KLM zegt dat een vergelijkbare luchtvaartautoriteit is ondergebracht bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Die verwijst naar op haar beurt naar de inlichtingendiensten.

Paar landen op de hoogte van gevaar

Eerder deze week zei voorzitter Nico Voorbach van de European Cockpit Association, de Europese pilotenvereniging, dat een klein aantal landen wist van risico’s van een raketaanval boven Oost-Oekraïne. Vluchtmaatschappijen uit de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië hadden volgens Voorbach een waarschuwing gekregen dat als zij in dat gebied zouden komen, op welke hoogte dan ook “er een gevaar was dat er oorlogshandelingen tegen hun vliegtuigen gepleegd zouden worden”.

Volgens Voorbach wordt dit soort informatie structureel niet gedeeld met luchtvaarmaatschappijen uit andere landen. De ECA-voorzitter vindt dat schandalig. “Omdat je hier niet praat over inlichtingen of commerciële belangen, maar over mensenlevens”, zegt Voorbach.
Slechts kwart vluchten omgeleid

Sinds 1 juli besloot Oekraïne om het luchtruim gedeeltelijk te sluiten
. Vliegtuigen mochten niet onder 26.000 voet vliegen. Op 14 juli werd deze grens opgetrokken tot 32.000 voet.

Het overgrote deel van alle vluchten die normaliter over Oekraïne vliegen bleven dit doen ondanks een gedeeltelijke sluiting van het luchtruim boven het oosten van het land. Slechts een kwart van de vluchten werd omgeleid via een andere route.

 

_________________________________________________________________________

 

Hell Unleashed – Paul Craig Roberts
13 mei 2015 | Categorieën: Artikelen & Columns | Tags: | Print This Article Print dit artikel

Hell Unleashed

Paul Craig Roberts

Dit is wat de arrogante idioten die de Amerikaanse regering bestaan hebben aangewakkerd: https://www.youtube.com/watch?v=rrSzCnz9Sic#t=2141 Bekijk deze video voor zijn gehele 1 uur 20 minuten, en dan vraag jezelf af of Washington is het maken van een goede beslissing door het rijden ons in conflict met Rusland. (Je zou kunnen hebben om de cursor te gebruiken om te duwen
de cirkel met de punt naar het begin van de video.)

Amerikanen, die een onbekommerde mensen zijn zich niet bewust dat het de Russen, niet Engeland Wellington, die Napoleon versloeg. De Grande Army kwam niet terug uit Rusland. Het verlies brak de rug van de Franse militaire macht.

De Duitse Wehrmacht, die in een paar dagen overschreed Frankrijk en reed de Britten uit het continent, werd in Rusland vernietigd door het Rode Leger. De geallieerde invasie in Normandië ondervonden slechts een paar onder sterke Duitse eenheden verstoken van brandstof. Het Duitse leger en alle beschikbare middelen waren aan het Russische front.

Amerikanen speelde een kleine rol in de oorlog tegen Hitler. Eisenhower slim wachtte tot het Rode Leger Hitler had verslagen, en toen viel lang nadat het tij had zich tegen Duitsland. Vandaag Washington beweert krediet voor het winnen van een oorlog waarin de rol van Washington was klein.

De VS heeft niet gewonnen een oorlog sinds de nederlaag van Japan. De VS werd verslagen door de Derde Wereld legers in Korea en Vietnam.

Na 14 jaar in Afghanistan de VS werd verslagen door een paar licht bewapende Taliban. Na 8 jaar, de helft van Irak is in handen van de militante Islamitische Staat. Washington heeft biljoenen dollars verspild aan oorlogen die Washington heeft verloren, terwijl de Amerikaanse economie en de levensstandaard daalde als gevolg van de biljoenen dollars verspild aan nutteloze oorlogen. De neoconsevative oorlogsstokers verantwoordelijk voor deze ramp nog steeds de controle zowel de Amerikaanse politieke partijen. Deze gestoorde oorlogsstokers rijden Amerika aan de uiteindelijke nederlaag van Amerika.

Ik werkte met president Reagan aan het einde van de Koude Oorlog en de gevestigde vriendschap met de Russen. De regering van George HW Bush en zijn minister van Buitenlandse Zaken James Baker gehouden om de overeenkomst. Maar alle daaropvolgende regimes heb het geschonden. De neoconsevatives verplaatste de oude Republikeinse Establishment en de Reagan Republikeinen. De neocons hebben ook de overhand bij de Democraten, dus er is geen politieke concurrentie. Oorlogsstokers controle Amerikaanse buitenlandse beleid.

Amerikaanse politie passen dezelfde zinloos geweld op de Amerikaanse bevolking dat het Amerikaanse leger geldt voor buitenlandse populaties. In het buitenland het geweld heeft zwol de gelederen van die Washington probeerde te onderdrukken. Binnen de Amerikaanse politie geweld zichzelf draaien Amerikanen in vijanden. Versla het buitenland en thuis toekomstige Washington zou kunnen zijn. Geweld verwekt geweld. Demitry Orlov beschrijft “America’s Achilles Hiel”:
_________________________________________________________________________

 

AD.nl

Rusland móet aan boord blijven in MH17-onderzoek

Hans van Zon en Jeroen de Vreede
8-6-15 – 07:00

,,Natuurlijk,” laat Lavrov weten. Maar meteen geeft hij Koenders ook de nodige steken onder water: zijn de onderzoekers niet vooringenomen over de veronderstelde Russische betrokkenheid bij het neerschieten van het passagierstoestel? Hij klaagt over het gebrek aan ‘transparantie’ bij het onderzoek. Koenders bijt op zijn tong. De tijd gaat dringen. Hoewel het strafrechtelijke onderzoek naar de daders van de ramp vermoedelijk nog maanden op zich laat wachten, maakt de Onderzoeksraad met haar eigen rapport flinke stappen. Eind deze maand wordt een concept verwacht.

Het bezoek van minister Koenders aan Moskou afgelopen vrijdag geeft aan dat het onderzoek naar de toedracht van ramp MH17 vordert. De timing was zeker geen toeval. Voordat er een rapport ligt, wil de regering dat elk betrokken land zich opnieuw committeert aan vervolging van de daders. Juist ook Rusland.

[De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. © epa.]

Daar zitten ze dan tegenover elkaar: minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. De sfeer is allesbehalve gemoedelijk. Na aandringen van Koenders heeft Lavrov eindelijk een gaatje gevonden in zijn agenda. Koenders wil hoe dan ook één ding van Lavrov horen: dat de Russen nog steeds achter resolutie 2166 van de VN-Veiligheidsraad staan. Daarin staat dat de daders van de MH17-ramp moeten worden opgespoord en berecht.

(…….reactie missie M.:Ik heb dit zelfde artikel van Jeroen de Vreede gelezen in een ander dagblad. En precies op deze plek hoort het eerste (vetgedrukte woorden) stukje te staan. Het stukje dat begint met “Natuurlijk” laat Lavrov weten….hoort achter bovenstaande woorden. De woorden: “staat dat de daders van de MH17 moeten berecht en opgespoord worden”…en dan zegt Lavrov “natuurlijk”….enz. Zoals het er nu staat lijkt het dat Lavrov “Natuurlijk” zegt bij de woorden “De Russen moeten aan boord blijven”.)

Alle betrokken landen, waaronder Rusland, krijgen dan 2 maanden tijd om te reageren. Het eindrapport komt vervolgens in oktober naar buiten. De Onderzoeksraad kijkt alleen naar de toedracht van de ramp, en niet naar schuldigen, maar de verwachting is dat de uitkomst glashelder zal zijn: het was een BUK-raket. Mogelijk geeft het onderzoek ook aan waar de raket vandaan kwam. ,,En vermoedelijk wijst de vinger dan heel hard één kant op,” voorspelt een betrokkene.

Vertrouwen
En dus zit Koenders in Moskou. Nog voordat het conceptrapport ook daar straks op tafel ligt, wil hij dat alle landen beloven te helpen bij het vinden en vervolgen van de daders. ,,Ook bij de andere permanente leden van de Veiligheidsraad, de Verenigde Staten, China, Frankrijk en Engeland, hamert Koenders erop dat resolutie 2166 moet worden uitgevoerd,” zegt een andere betrokkene. ,,De wereld mag MH17 niet uit het oog verliezen.”

Hoeveel de herbevestiging van Lavrov precies waard is, weet ook Koenders niet. Veelzeggend is dat Lavrov ook vrijdag in het gesprek laat doorschemeren niet veel vertrouwen te hebben in de kwaliteit van het onderzoek. De Russen leggen sinds juli 2014 de schuld voor de ramp bij de regering van Oekraïne en niet bij de door Rusland gesteunde separatisten. Met eigen onderzoeken probeert Rusland de ‘vooringekomen westerse conclusies’ bij voorbaat te weerleggen. Die opstelling baart Nederland grote zorgen. Want als de Russen straks de eindconclusie van het onderzoek verwerpen, zullen ze zich ook niet gebonden voelen de resolutie over opsporing en vervolging te steunen.

Het bezoek is dan ook vooral bedoeld als investering: zo veel mogelijk internationale steun vergaren om ooit de daders inderdaad voor de rechter te kunnen brengen. Met veel internationale druk is het voor Rusland niet goed mogelijk om dwars te blijven liggen. Dat het moeilijk wordt, weet iedereen. Niet voor niets wordt al maanden gebroed op een ‘vervolgingsstrategie’: hoe gaan de daders berecht worden? Met name het CDA hamert daar al maanden op.

Maar de regering wil de onderzoekers niet voor de voeten lopen met allerlei mogelijke scenario’s. ,,Het strafrechtelijk onderzoek is in volle gang en het is van het grootste belang dat dit in alle rust kan blijven plaatsvinden,” schreven Koenders en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) in april nog aan de Tweede Kamer. Uitleveren

Met het conceptrapport van de Onderzoeksraad in aantocht, is de vervolgingsstrategie ineens een stuk urgenter geworden. Koenders had dus echt iets te bespreken in Moskou. Een van de grote obstakels is dat zowel Oekraïne als Rusland geen onderdanen uitlevert. De kans is levensgroot dat als er al daders bekend worden, deze nooit voor een Nederlandse of internationale rechtbank terecht zullen komen.

Dit bezoek was bovendien een signaal naar Nederlandse betrokkenen: we doen er alles aan om de daders straks te kunnen berechten. Dat heeft premier Rutte sinds vorig jaar meermalen plechtig beloofd, maar minister Van der Steur temperde vorig maand al de hoge verwachtingen. ,,Het is zonder twijfel zo dat het veel moeilijker zal zijn dan wij allemaal hopen.”

 

 

_________________________________________________________________________

NU.nl
Overheid kende gevaren luchtruim Oekraïne voor ramp MH17

Gepubliceerd: 09 januari 2015 01:01 Laatste update: 09 januari 2015 16:19

De informatie die het kabinet voor de ramp met de vlucht MH17 had over de veiligheidssituatie van het Oekraïense luchtruim, leidde niet tot de conclusie dat er extra maatregelen getroffen moesten worden, zoals het op de hoogte stellen van de luchtvaartmaatschappijen.

Dat terwijl daags voor het neerstorten van het toestel van Maysia Airlines een Nederlandse diplomaat in Kiev op de hoogte was gesteld van het feit dat een Oekraïens militair vrachtvliegtuig van grote hoogte uit de lucht was geschoten.

Deze informatie was bekend in Den Haag, zo blijkt uit een brief die ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdagavond naar de Kamer stuurden.

Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) hadden Kamervragen gesteld naar aanleiding van een bericht van de NOS. Die stelde dat een groep diplomaten voor de MH17-ramp onder andere zou zijn bijgepraat over de veiligheidssituatie van het Oekraïnse luchtruim.

Cruciaal

Donderdag erkende het kabinet dat dat het geval is geweest en dat de Nederlandse ambassade in Kiev via ‘de gebruikelijke interdepartementale kanalen’ over de bijeenkomst heeft gerapporteerd. Een verslag van de Oekraïense veiligheidsbriefing was richting Den Haag verstuurd en is bij meerdere ministeries terechtgekomen, schrijft het kabinet.

De informatie die het kabinet voor de ramp met de vlucht MH17 had over de veiligheidssituatie van het Oekraïense luchtruim, leidde niet tot de conclusie dat er extra maatregelen getroffen moesten worden, zoals het op de hoogte stellen van de luchtvaartmaatschappijen.

Dat terwijl daags voor het neerstorten van het toestel van Maysia Airlines een Nederlandse diplomaat in Kiev op de hoogte was gesteld van het feit dat een Oekraïens militair vrachtvliegtuig van grote hoogte uit de lucht was geschoten.

Deze informatie was bekend in Den Haag, zo blijkt uit een brief die ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdagavond naar de Kamer stuurden.

Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) hadden Kamervragen gesteld naar aanleiding van een bericht van de NOS. Die stelde dat een groep diplomaten voor de MH17-ramp onder andere zou zijn bijgepraat over de veiligheidssituatie van het Oekraïnse luchtruim.

Dat bevreemdt D66’er Sjoerdsma: “Oekraïne heeft Nederland geïnformeerd. Tegelijkertijd zegt het kabinet luchtvaartmaatschappijen niet te hebben gewaarschuwd. Waarom is dat niet gebeurd?”

Kamerlid Omtzigt stelde in een eerdere reactie dat deze informatie cruciaal is, omdat het neergeschoten vrachtvliegtuig op zes á zeven kilometer hoogte vloog. Gevechtsmateriaal dat een vliegtuig op die hoogte kan raken, kan ook een vliegtuig op tien kilometer treffen, aldus Omtzigt. Andere vliegtuigmaatschappijen hadden hun vliegroutes namelijk aangepast. Malaysia Airlines en KLM echter niet.

Volgens het kabinet was het geen geheim dat een Oekraïens vrachtvliegtuig was neergehaald. “Dàt er militaire vliegtuigen boven Oost-Oekraïne werden neergeschoten, was algemeen bekend. Daar is door verschillende media over bericht”, schrijven de bewindsmannen in de brief.

Dat andere luchtvaartmaatschappijen hun vliegroutes hebben aangepast heeft volgens het kabinet niet te maken met de veiligheidssituatie in oost-Oekraïne, maar was dat een direct gevolg van de onrust rond de annexatie van de Krim.
Route

De informatie die het kabinet had was dat de Oekraïense autoriteiten het luchtruim boven 9,7 kilometer veilig hadden verklaard en de MH17 vloog boven die hoogte. De Nederlandse veiligheidsdiensten hebben die gegevens gedeeld met de luchtvaartdiensten.

Premier Mark Rutte bevestigt de lezing dat het luchtruim boven de grens boven de 9,7 kilometer was vrijgegeven door de autoriteiten van Oekraïne. “We hadden geen aanwijzingen dat het boven de grens van 9,7 kilometer gevaarlijk was”, aldus de premier. (reactie missie M.:dit is een GROTE LEUGEN)

Rutte onderstreepte dat landen volgens internationale afspraken zelf bepalen of hun luchtruim veilig is.
Het is niet de taak van regeringen om luchtvaartmaatschappijen te waarschuwen.(reactie missie M.: Werkelijk Bizar en onbegrijpelijk!)

Omtzigt neemt geen genoegen met de beantwoording. “Het is dus duidelijk dat meerdere ministeries op de hoogte waren van de briefing over de veiligheidssituatie. Ik wil precies weten wat er is gedeeld en wie er op de hoogte waren”, zegt Omtzigt tegen NU.nl.

Daarnaast wil het Kamerlid precies weten wat er in het verslag van de ambassade stond dat naar Den Haag is gestuurd en welke discussies er over de vliegveiligheid in oost-Oekraïne zijn gevoerd.

Ook Sjoerdsma is niet tevreden. Hij wil weten van welk van de neergestorte vliegtuigen en helikopters in het oosten van Oekraïne het kabinet op de hoogte was.
Onderzoek

Dinsdag werd bekend dat op aandringen van de Onderzoeksraad Voor de Veiligheid (OVV) om een onderzoek is gevraagd naar wat er precies bij de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD bekend was over de veiligheidssituatie in oost-Oekraïne voor de ramp met vlucht MH17.

De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) die verantwoordelijk is voor het onderzoek zal een inschatting moeten maken van het belang van de informatie die de diplomaat daags voor de ramp naar Den Haag stuurde en wat daar precies mee gedaan is.
Lering

De Stichting Vliegramp MH17 wil vooral dat er goed onderzoek wordt gedaan naar de veiligheidssituatie in het luchtruim boven het oosten van Oekraïne rond het moment dat het toestel van vlucht MH17 daar hoogstwaarschijnlijk werd neergeschoten.

”Er moet duidelijkheid komen over wat wel en niet goed is gegaan”, benadrukt voorzitter Piet Ploeg. ”Dat is heel belangrijk om lessen te leren, zodat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren.”

Video: Opstelten over kritiek op informatie rond MH17
http://www.zie.nl/video/p40z8emflbf8

Door: NU.nl/ANP

_________________________________________________________________________

 

______________________________________________________________________
NOS:
Ook Berlijn waarschuwde niet voor vluchten Oekraïne
Zondag, 22:43
Buitenland

De diplomaten beschreven in een ambtsbericht de toestand in het Oekraïense luchtruim als zeer zorgwekkend. ……………………………………….

………………………..

Een woordvoerder van Lufthansa zegt dat een waarschuwing om niet de Oost-Oekraïense route te volgen pas werd afgegeven na de fatale 17de juli. Hij zegt dat Lufthansa zeker niet over Oost-Oekraïne was gevlogen als de waarschuwing eerder was verstrekt.

___________________________________________________________________

https://youtu.be/AhXEde_OVeQ
Gepubliceerd op 10 feb. 2015

VanLeeuwen was in de 2e Kamer en sprak met Pieter Omzigt (CDA), Han ten Broeke (VVD), Michiel Servaes (PvdA, Bram van Ojik (GL) en good old Harry van Bommel (SP) over MH17 en imago.

—————————————————————————————————————————

GSTV. Haags imagobeheer over MH17
Gepubliceerd op 10 feb. 2015
https://youtu.be/AhXEde_OVeQ

VanLeeuwen was in de 2e Kamer en sprak met Pieter Omzigt (CDA), Han ten Broeke (VVD), Michiel Servaes (PvdA, Bram van Ojik (GL) en good old Harry van Bommel (SP) over MH17 en imago.

Zie hier de min-docu ‘De onderste steen boven’
https://www.youtube.com/watch?v=N5QHH…
En ook de reactie van Ivo Opstelten
https://www.youtube.com/watch?v=O35iZ…

—————————————————————————————————————————–

 

AD.nl
Diplomaten wisten voor ramp MH-17 al van zwaar geschut

Door: Jeroen de Vreede
22-1-15 – 05:59
Kamer: Wat wisten regering en ambassade van onveiligheid?
[foto:Op de achtergrond praat de Nederlandse plaatsvervangend ambassadeur Gerrie Willems (op de rug gezien) met de ambassadeur van Groot-Brittannië (links). © AD.]

Vliegramp MH17 Dit is de bijeenkomst in Kiev waarover de Nederlandse regering geen details wil geven. Op 14 juli 2014, drie dagen voor het neerstorten van MH17, worden diplomaten tijdens deze briefing bijgepraat over de veiligheid in het land. De Tweede Kamer wil over deze briefing al wekenlang meer details horen: wat is op de bijeenkomst gezegd en wat ervan is doorgemeld aan Den Haag, blijkt een half jaar later van grote politieke betekenis. Want wist de Nederlandse regering door de briefing dat het luchtruim in Oost-Oekraïne gevaarlijk was?

Dankzij foto’s en een verslag van de Oekraïense regering zijn details nu in te vullen over de bijeenkomst.De Nederlandse viceambassadeur Willems was aanwezig en de diplomaten krijgen te horen dat voor het eerst zwaar luchtafweergeschut is gebruikt in Oost-Oekraïne. Een Oekraïens Antonov-toestel is neergehaald door separatisten.

Traditionele bijeenkomst
De bijeenkomst vond tweewekelijks plaats. Het plaatsvervangend hoofd van de presidentiële staf, Valeriy Chaly, noemt het zelfs de ‘inmiddels traditionele bijeenkomst’. Minister Klimkin van Buitenlandse Zaken verwelkomt samen met Chaly ongeveer twintig gasten. Onder hen de ambassadeurs Christof Weil (Duitsland), Simon Smith (Groot-Britannië) en Geoffrey Pyatt (Verenigde Staten).

Op de foto’s luisteren zij naar Klimkin en Chaly die vanaf een kleine verhoging vanachter een bureau hun briefing geven. Gerrie Willems van de Nederlandse ambassade is te zien op één van de foto’s. Ze overlegt met de Britse ambassadeur Simon Smith.

‘Zwaar militair materieel’

Volgens de Oekraïense samenvatting, gedateerd 15 juli, zijn de diplomaten bijgepraat over het illegaal oversteken van de Russische-Oekraïense grens met ‘zwaar militair materieel’ door de Russen en het leveren van ‘Russische wapens en technologie aan militanten’ in de regio Donetsk en Loehansk.
[foto:De bijeenkomst met op de voorgrond van links naar rechts: de ambassadeurs van Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. © AD.]

De heer Chaly rapporteerde in het bijzonder dat de Antonov van het leger van Oekraïne was geraakt op een manier die niet door de terroristen wordt toegepast

Het neerhalen van een vrachttoestel eerder op 14 juli wordt volgens het Oekraïense verslag ‘in het bijzonder’ genoemd: ,,In het bijzonder rapporteerde de heer Chaly dat de Antonov An-24 van het leger van Oekraïne was geraakt op een manier die niet door de terroristen wordt toegepast’.

Russische wapensystemen
Kiev doelt hiermee op de Russen of hun zwaardere wapensystemen. Minister Klimkin voegt er iets aan toe. Hij zegt dat ‘dat het toestel vloog op een hoogte van 6500 meter, en alleen geraakt kan zijn door luchtafweergeschut of een ander toestel.’

Die toevoeging is cruciaal: er zijn al eerder toestellen neergestort in Oekraïne, maar bij deze Antonov moet voor het eerst zwaar materieel zijn gebruikt. ‘s Middags op de 14de juli wordt dat ook nog eens benadrukt door de Oekraïense minister van Defensie, Valeriy Heletey over de Antonov.

Geraakt door krachtig systeem
Hij zegt: ,,Gegeven het feit dat het toestel vloog op 6500 meter hoogte, is een aanval door Manpads – raketwerpers vanaf de schouder – onmogelijk. Kortom, het toestel was neergehaald door een ander, krachtiger raketsysteem.

De diplomaten en hun regeringen zijn dus 3 dagen voor het neerhalen van MH17 gewaarschuwd voor een toenemend gevaar in de lucht. Deze informatie is in ieder geval door de Amerikanen snel doorgesluisd naar het Witte Huis.Op 15 juli al worden journalisten bijgepraat over de Antonov. De Amerikanen hebben dezelfde woordkeuze als de Oekraïense regering: ,,Alleen zeer geavanceerde wapensystemen zijn in staat deze hoogte te halen.”
[foto:De bijeenkomst wordt geleid door de Oekraïense minister van Buitenlandse zaken Klimkin (links) en de vice-chef van de presidentiële administratie Chaly (rechts). © AD.]

Uit de informatie die op dat moment bekend was bij het kabinet, is niet geconcludeerd dat extra maatregelen moesten worden genomen

Brief kabinet aan Tweede Kamer

Wat is er met info gedaan?
Wat is er in Nederland met deze informatie uit de bijeenkomst in Kiev gedaan? Volgens de Nederlandse regering is over de bijeenkomst ‘via de gebruikelijke interdepartementale kanalen’ gerapporteerd door de ambassade.Wát er is gemeld, wil de regering niet zeggen, maar heeft in ieder geval niet tot aanpassingen geleid:

,,Uit de informatie die op dat moment bekend was bij het kabinet, is niet geconcludeerd dat extra maatregelen moesten worden genomen,” schreef het kabinet 2 weken geleden aan de Tweede Kamer. Premier Rutte voegde daar later aan toe dat de Nederlandse regering geen inschattingsfout heeft gemaakt. Tot onvrede van de Tweede Kamer zijn details over de briefing of een verslag van de bijeenkomst niet vrijgegeven door de regering.

‘Geen grote openheid’
Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) hebben zich vastgebeten in de opstelling van het kabinet over MH17. Ze vinden het méér dan tijd, dat de regering met antwoorden komt. ,,De regering biedt geen grote openheid over MH17. Het is tijd om te stoppen met geheimhouding en om volledige duidelijkheid te geven. Deze nieuwe details, foto’s en persberichten maken het des te prangender,” zegt Omtzigt. ,,Het kabinet moet aangeven wat er is gemeld, aan wie dat is gemeld, wie dat wist in Den Haag en wat ermee is gebeurd.”

Volgens Sjoerdsma lijkt er steeds meer sprake van een inschattingsfout. ,,Het lijkt er steeds meer op dat Nederland belangrijke informatie heeft ontvangen in aanloop naar de noodlottige dag van 17 juli, maar dat deze informatie niet op juiste waarde is geschat. Deze berichten tonen dat Oekraïne er serieus rekening mee hield dat de Antonov met geavanceerde grond-luchtraketten uit de lucht is geschoten.”

Sjoerd Sjoerdsma en Pieter Omtzigt vinden het overigens vreemd dat Oekraïne niet zelf het luchtruim volledig sloot na het neerhalen van de Antonov. Het blijft voor hen nog een onduidelijk waarom dat niet is gebeurd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op vragen van het AD dat zij nooit namen noemt van betrokken diplomaten en verwijst verder naar Kamervragen. Kamerleden hebben in totaal 87 vragen ingediend bij het kabinet.

———————————————————————————————————————

 

 

 

 

Video: Opstelten over kritiek op informatie rond MH17 http://www.zie.nl/video/p40z8emflbf8

—————————————————————————————————————————-

NOS:

Waarom de Krim zo belangrijk is

Aangepast op

De situatie op de Krim is in amper een week uitgegroeid tot “de grootste Europese crisis van de 21ste eeuw”, vindt de Britse minister Hague. Het schiereiland is een autonome deelrepubliek van Oekraïne, maar Rusland brengt het nu militair onder controle. Wat maakt de Krim zo belangrijk?

Voor Oekraïne is de toekomst van de Krim een kwestie van lijfsbehoud. De Krim hoort sinds 1954 bij Oekraïne. Als het gebied zich afsplitst of aansluit bij Rusland, wordt gevreesd dat ook het oosten van Oekraïne breekt met de nieuwe machthebbers in Kiev. Oekraïne wordt dan zo goed als gehalveerd. Nu is het nog het grootste land op het Europese continent.

Economie

Ook economisch is de Krim voor Oekraïne van belang. Het schiereiland leeft van de landbouw en het toerisme. In de zomer liggen de stranden bij Jalta vol. En in 2010 deden 118 cruiseschepen havens op de Krim aan – dat is goed verdienen.

Misschien nog wel belangrijker is dat Oekraïne zich niet door Rusland wil laten kleineren. Het beschouwt de Russische troepenbewegingen op de Krim als een invasie en een inbreuk op zijn soevereiniteit. Interim-premier Jatsenjoek zei vanochtend dat zijn land de Krim nooit zal afstaan.

Cadeau van Chroesjtsjov

Maar de Krim heeft van oudsher meer met Rusland dan met Oekraïne. Het schiereiland was tot 1954 Russisch. Sovjetleider Chroesjtsjov droeg de Krim over aan zijn geboorteland Oekraïne – toen een ‘papieren’ overdracht, want Oekraïne hoorde bij de Sovjetunie. Maar Oekraïne is sinds 1991 onafhankelijk en vaart een eigen koers. Politici in Moskou zien de overdracht nu als een fout.

De Russische Zwarte Zeevloot is al meer dan 200 jaar gestationeerd op de Krim, dat sinds de jaren 90 ‘vreemd terrein’ is voor Rusland. Afgesproken is dat Moskou de basis in Sebastopol tot 2042 mag gebruiken.

Dat Rusland nu zijn spierballen laat zien, bewijst het grote strategische belang van de basis. Het is voor Rusland de snelste toegang tot de Middellandse Zee. Bovendien is de haven van Sebastopol ook in de winter ijsvrij.

Meer Russen dan Oekraïners

De demografie van de Krim speelt eveneens een rol. Op de Krim wonen veel etnische Russen. Ze vormen ongeveer 60 procent van de bevolking en voelen zich op en top Russisch. Etnische Oekraïners zijn met 25 procent sterk in de minderheid.

Moskou gebruikt die verhoudingen om zijn militaire optreden te verdedigen. Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken zegt dat Rusland op de Krim “de eigen burgers” beschermt. Andersom zijn de machthebbers in Kiev bang voor de gevolgen voor de Oekraïense bevolking als Rusland de Krim inneemt.

Op het schiereiland wonen ook veel islamitische Tataren. Zij werden in de jaren veertig door Sovjetleider Stalin verdreven en komen nu mondjesmaat terug naar ‘hun’ Krim. De Tataren steunen het nieuwe bewind in Kiev. Dat maakt de situatie nog ingewikkelder.

—————————————————————————————————————————–

 

—————————————————————————————————————————–

 

Elsevier:
Politiek
Welke geheime overeenkomst sloot Nederland over vlucht MH17?

door Servaas van der Laan 29 aug 2014

Kort na de VN-resolutie over vlucht MH17 sloot Nederland op het kantoor van EU-organisatie Eurojust een overeenkomst met Australië, België en Oekraïne. Waarom moest deze deal geheim blijven en om welke reden wilde Maleisië niet tekenen?

Op 28 juli, elf dagen na de ramp met Malaysia Airlines vlucht MH17, komen vertegenwoordigers van onder meer Nederland, Australië, België, Oekraïne samen op het hoofdkantoor van de coördinerende opsporingsorganisatie Eurojust in Den Haag.
Onderzoek

Kort daarvoor heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de vliegramp. Wie dat onderzoek moet gaan leiden, vermelden de leden van de Veiligheidsraad niet. Om een antwoord te krijgen op die vraag steken de elf betrokken landen op 28 juli de koppen bij elkaar in Den Haag.

Er wordt besloten om een gezamenlijk onderzoeksteam op te zetten. Nederland, dat het zwaarste is getroffen door de crash, krijgt leiding over het onderzoek. Deelnemende landen spreken de verplichting aan elkaar uit om informatie en bewijs met elkaar uit te wisselen. Alle zwaar getroffen landen tekenen, behalve Maleisië. Het land van de verantwoordelijke vliegmaatschappij zegt het onderzoeksteam te steunen, maar weigert een handtekening te zetten.

Separatisten

Dit feit verklaart achteraf een aantal zaken. Hoe kan het immers dat het onderzoeksteam onder leiding van Nederland met jeukende vingers stond te wachten, terwijl de Maleisiërs al lang klaar waren. De Maleisische ambassadeur in Kiev belde met separatistenleider Aleksander Borodai en had een dag later de zwarte dozen in handen.

Nederland en Australië rekenden op de steun van Kiev waar ze een overeenkomst mee hadden gesloten. Ze konden de Oekraïners niet passeren. Dit bleek achteraf een dubieuze keuze. Het Oekraïense leger ging rond de crashzone gewoon door met militaire acties waardoor de onderzoekers niet aan het werk konden.

In de verslaglegging aan de Tweede Kamer is de overeenkomst nooit vermeld. Ook aan journalisten werd dit tot vandaag verzwegen.

—————————————————————————————————————————–

12-04-2015: Onderstaande artikel heb ik vorige week gelezen. Een artikel van:

Van Rossem | 05-01-15:

‘MH17 had nooit boven Oekraine mogen vliegen’

RIJK MIKPUNT MH17-KRITIEK

Kerstcrisis voorbij. Kerstmis voorbij. Kerstreces voorbij. Campagnekwartaal voor de Provinciale Statenverkiezingen afgetrapt. En de Telebloid is niet van zins om het kabinet een soepele verkiezingsrace te gunnen. Uit de restjes feestdagenchocolade is een voorpagina geperst die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat: Mark Rutte is zelf de onderste steen. Kernpunt: MH17 had nooit mogen vliegen waar het vloog. “Het was al dagen voor die zwarte datum bekend dat passagiersvliegtuigen niets te zoeken hadden boven het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne.” KLM zegt dat de overheid info had, die KLM ook had moeten hebben. KLM heeft er natuurlijk commerciële belangen bij om dat te zeggen, maar D66 zegt het ook en die zijn bovendien samen met het CDA boos dat talloze Kamervragen over MH17 maar niet beantwoord worden. En stellen ze daarom voor de derde (!) keer. CDA en D66 hebben natuurlijk electoraal belang bij kritische bevraging over MH17, maar ook de belangenbehartigers van de nabestaanden hebben grote kritiek. Die noemen Nederland “het lachertje van de wereld.” OK, die advocaten hebben er natuurlijk belang bij om een beetje stemming maken, zodat de kans op schadevergoeding toeneemt. Maar dan heb je ook nog Maleisië, dat er geen enkel belang bij heeft om openlijk ruzie te maken met een bevriend land. En zelfs dáár zeggen ze: de Verenigde Naties hadden het onderzoek op moeten pakken, niet die Hollandse prutsers. Kortom: Rutte c.s. weten iedereen over de zeik te helpen met hun trage, zwijgzame en ineffectieve handelen rond MH17. Lijkt er op dat Timmerfrans zich precies op tijd van het zinkende schip af heeft gehuild. Zal Rutte II Driekoningen halen? Misschien kan hij een Algemene MH17-regel van Bestuur inzetten of zo.
Update: Reces is nog helemaal niet voorbij. Duurt nog een week.
Kamervragenmachine Omtzigt/Sjoerdsma al wel aan het werk, MH17-vragen na de breek.

Vragen van de leden Sjoerdsma (D66) en Omtzigt (CDA) aan de ministers van Veiligheid en Justitie, Buitenlandse Zaken en Defensie over het aantal neergeschoten helikopters en vliegtuigen boven Oost-Oekraïne voorafgaand aan de ramp van 17 juli:

1. Herinnert u zich de volgende vraag tijdens het Algemeen Overleg over de Stand van Zaken MH-17 op 13 november 2014: “Kan de minister het precieze aantal vliegtuigen en helikopters bevestigen dat voorafgaand aan 17 juli in het Oost-Oekraïense luchtruim uit de lucht is geschoten? Ook wil ik weten wat daarover op 17 juli bij het kabinet bekend was”?

2. Herinnert u zich de toezegging van de minister van Veiligheid en Justitie in beantwoording op deze vraag: “Ik ben bereid om deze informatie te geven in de update die het kabinet nog stuurt”?

3. Herinnert u zich dat u de precieze vraag kreeg in dat AO: “Ik wil de vraag graag preciseren. Het is niet alleen de vraag waarom Malaysia Airlines daaroverheen vloog, maar het is ook de vraag welke Nederlandse instanties het gebied gemonitord hebben”?

4. Herinnert u zich de precieze vraag: “Kunt u de toegezegde lijst met neergeschoten vliegtuigen en helikopters in Oost-Oekraïne zo spoedig mogelijk aan de Kamer doen toekomen?” (aanhangsel bij de handelingen 881, 2014/2015)

5. Waarom staat deze informatie niet in de update van 18 december, waarin het kabinet ingaat op het feitelijk aantal neergeschoten helikopters en vliegtuigen in de periode van 15 april tot 17 juli, maar niet op het bij het kabinet bekende aantal?

6. Kunt u de precieze lijst met neergeschoten vliegtuigen en helicopters in Oost Oekraïne geven voor de periode januari 2014 tot en met 17 juli 2014? (plaats, toesteltype, vlieghoogte, meest waarschijnlijke oorzaak)?

7. Welk aantal neergeschoten helikopters en vliegtuigen boven Oost-Oekraïne in de periode voorafgaand aan de ramp van 17 juli 2014 was bij het kabinet bekend?

8. Welke instanties en diensten onder verantwoordelijkheid van welke bewindspersonen beschikten in de periode januari 2014 tot en met17 juli 2014 over welke informatie aangaande de veiligheid van het luchtruim boven oost-Oekraïne, waaronder het neerhalen van de Antonov?

9. Heeft over de veiligheid van het luchtruim boven oost-Oekraïne (ambtelijk) overleg plaats gevonden voorafgaand 17 juli? Tot welke conclusies en aanbevelingen heeft dit geleid?

10. Wanneer en hoe zijn bewindspersonen op de hoogte gebracht van de veiligheidsproblematiek van het luchtruim boven oost-Oekraïne door onder hen ressorterende diensten en instellingen?

11. Klopt het dat een Nederlandse diplomaat op 14 juli door de Oekraïense regering geïnformeerd is over de Antonov die is neergeschoten op die dag? (Bron: NOS)

12. Kunt u aangeven wie bij dat gesprek aanwezig waren en waar dat gesprek gehouden is, inclusief diplomaten van andere landen?

13. Kunt u het verslag van dat gesprek, zoals dat is opgemaakt en naar Den Haag gestuurd is, aan de Kamer doen toekomen?

14. Wie heeft het verslag van dat gesprek wanneer ontvangen en welke acties zijn overwogen naar aanleiding van dat verslag?

15. Kunt u alle correspondentie die binnen de Nederlandse overheid geweest is over het neerhalen van de Antonov op 14 juli en de daaruit voortvloeiende maatregelen inzichtelijk maken?

16. Herinnert u zich dat u in oktober aan de Kamer schreef: “De Minister van Veiligheid en Justitie streeft ernaar de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie voor 28 november 2014 een brief te zenden over de mogelijkheden voor vervolging en berechting van eventuele daders, de kansen en bedreigingen daarbij en de mogelijke knelpunten, een en ander in brede zin. De Hoofdofficier van het Landelijke Parket heeft hierin de leiding.” (Kamerstuk 33997, nr 20)? Wanneer kan de Kamer deze informatie tegemoet zien?

17. Zijn de deeltjes in de lichamen van de piloten onderzocht en is onomstotelijk vast komen te staan met welk soort munitie/raket er op de MH17 geschoten is?

18. Kunt u deze vragen binnen twee weken beantwoorden?
Van Rossem | 05-01-15

 

———————————————————————————————————————

27-02-2015:

H.B. schreef: Als de cijfers kloppen wilde zo’n 50% van de bevolking aansluiting bij EU / westen en 50% een economie meer gericht op Rusland
Inmiddels is de zaak zo geëscaleerd dat “samen verder in een land” onmogelijk is geworden…………..

reactie missie M.:Bij 50/50% is maar heel weinig nodig om door te slaan naar één kant en het evenwicht te verliezen, terwijl de andere kant bijna net zo sterk is.

Guy had er weg moeten blijven. Zelfs in een mooi Nederland kan de pleuris uitbreken als één steuker op het ongunstigste moment het volk ophitst.

Een hond kan heel gehoorzaam zijn en doen wat baasje zegt, maar als hij lang niet gegeten heeft word ie wild als hij een bot krijgt voorgehouden en zal hij niet pootje geven of door een hoepeltje springen als je dat graag wil.

Oekraïne heeft/had hulp nodig om de zaken op een rij te krijgen, Laat het volk weer trots worden op hun land. Ze hebben zeker géén opsteuker nodig. Ik heb het gevoel dat het land tot de afgrond is gebracht om het dan makkelijker over te nemen.
Rusland staat in de weg. What to do? De Olympische spelen laten organiseren en op dat moment de anti-homowet aan kaarten zodat het wereldwijd nieuws word. Iedereen boos op Poetin. Waarom de sportieve spelen in dat land?

Dat Obama wel gewoon handjes schud en grapjes maakt met leiders die nog een ergere anti-homowet in huis hebben zag men niet. Daar begon het keerpunt bij mij. Ik werd allergisch voor de vele tegenstrijdigheden en die werden alleen maar erger na de MH17ramp.

En als je het hebt over “het foei “gedoe” in Rusland” ,adviseer ik je om de documentaire over Edward Snowden te bekijken. Je zal verstelt staan.

 

————————————————————————————————————————

26-02-2015

Iemand schreef: Zoals gezegd gaf Chroesjtsjov in 1954 de Krim aan Oekraïene. Sommigen menen dat hij dat met een dronken kop heeft gedaan, of dat het een vergissing van hem was. Hij heeft de situatie in 1991 niet voorzien want niemand zou reppen over het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Dat is – zoals iedereen weet – wel gebeurd.

Reactie missie M.: Dus, dat ooit een president besloot om de Krim weg te geven alsof het een cadeautje is vind je goed.

Maar tot vorig jaar was er een president die ook een keuze maakte, de keuze om op het laatste moment toch niet te tekenen om met Guy in zee te gaan. Deze president is moeten vluchten. Het volk werd tegen hem opgezet door Guy-Verhofstadt die geen ene fuk te zoeken heeft, en geen ene fuk te zeggen heeft in het land van die president. En toch word dat min of meer recht gepraat. De president word afgekraakt, hij deugde niet of hij was corrupt…Ja ja maar als hij zijn handtekening had gezet was er zeker niks aan de hand geweest?

—————————————————————————————————————

22-02-2015

Iemand schreef :…..Of de Tsjetsjenen organiseren zelf zo’n referendum. Stel, dat ze zich onafhankelijk verklaren en/of aansluiting zoeken bij een buurstaat of een dichtstbijzijnde staat. Hoe zou Putin reageren? Ik weet eigenlijk het antwoord al.

reactie missie M.:Ja….of stel…stel dat ze op het laatste moment weigeren om niet met de EU in zee te gaan…Moet dan het opperhoofd van Tsjetsjenië ook vluchten?…dan kan Guy Verhofstadt het volk van Tsjetsjenië ook van alles gaan beloven en als tegen prestatie moeten ze wel vechten en mogen ze pas het gevecht staken als ze gewonnen hebben. Stel…dat de raadsleden van Tsjetsjenië met elkaar op de vuist gaan omdat er een tweestrijd los barst…en stel dat de bevolking tegen elkaar gaat vechten…..stel dat het zo alweer zal gaan…???? Is het dat allemaal waard?

Wij denken dat alleen wij de slimmerds zijn, menen in afgelegen vergeten oerwouden de stammen nog wat te moeten leren…ach jee de blije kindjes hebben geen lego…en hebben geen limonade met natuurlijke kleurstoffen. Maar we vinden het dan wel weer mooi als ze hun oorlellen een halve meter uitrekken, een lange nekring aanbrengen of een ronde schijf in de lippen plaatsen.

Die zelfde iemand schreef:…….Onafhankelijke onderzoekers naar vooral de ramp van MH17 worden door de separatisten gehinderd……

reactie missie M:Ojaah, natuurlijk….. en de zwarte dozen waren ook door hun “verduisterremaan’t”…of zat dat ook anders in elkaar? Ja dat zat anders in elkaar…..en ze hadden vast aan de zwarte dozen gesleuteld…of zat dat ook anders in elkaar? Ja dat zat anders in elkaar, de separatisten hebben ze hoogst persoonlijk zelf overgedragen aan de mensen waar ze thuis hoorden…..en de separatisten hielden de slachtoffertrein in de hete zon tegen? …of zat dat anders in elkaar? Jahaa een separatist stond wacht te houden in de hete zon bij een stinkende trein. Och en dan die “schurk die de trouwring van de vinger trok” terwijl de echtgenote thuis op de bank toekeek…..of zat dat ook anders in elkaar? Jaa dat was geen schurk en er was geen slachtoffer met die ring…en vast ook geen echtgenote op de bank die het zag gebeuren. Het was iemand die tussen het puin een ring haalde en in een doosje deed zodat die niet tussen alle spullen in de container gegooid werd.

En niet te vergeten dat onze Mark er alles aan zou doen dat de onderste steen boven kwam. Want zij wisten niet hoe het een en ander had kunnen gebeuren…gevaar in het luchtruim? Hoezo er is alleen maar een oorlog waar vliegtuigen op alle hoogten omlaag geschoten konden worden en werden, én waar voor diplomaten tijdens een briefing voor gewaarschuwd zijn. Onzin over die hoogteveiligheid want de Anthonov was met een wapen-dat-heel-hoog-gaat omlaag geschoten. Alles moest glashelder zijn want daar hadden de nabestaanden recht op….Hoeveel pagina’s bleven er ook alweer geheim? En van de vrijgegeven pagina’s waren flinke stukken tekst zwart gelakt.

Diezelfde iemand vroeg:Ik vraag me af of Oekraïne ooit een deel is geweest van Rusland.

reactie missie M.:Je vraag of Oekraïne ooit een deel van Rusland is geweest ja of nee. Ik weet het niet, daarom heb ik dit artikel even voor je gequote (zie het stukje van 28 februari 2014 11:20, in:
Crisis op de Krim
Waarom is de Krim zo belangrijk voor de Russen?)
Over vijftig jaar horen de Turken en Chinezen in Nederland meer bij Nederland dan bij Turkije of China denk ik. En de Romeinse brug in Maastricht staat in Maastricht.
Als ik foto’s zie van duizenden mensen op de Krim die met vlaggen juichen voor de aansluiting bij Rusland….wie ben ik dan om te zeggen dat die verkiezing niet eerlijk verlopen is? Ach ja er zullen ook mensen zijn die anders hebben gestemd. In ons land stemt ook niet iedereen op de VVD en toch is onze premier een VVD-er

 

Iemand schreef: De echte daders van deze moordaanslag (de MH17) zitten in Oekraïne of in Rusland. Laten we dat niet vergeten.

reactie MM: De echte dader? Als ik naar de schipholbrand kijk vraag ik me af “wanneer is iemand de echte dader?” Bij de Schipholbrand zijn mensen om minder ontslagen of bijna vervolgd,……( stukje wikipedia:In juli liet het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem weten dat het afziet van vervolging van de toenmalige directeur van het complex en twee bewaarders. Ook de brandweer, de Dienst Justitiële Inrichtingen, de Rijksgebouwendienst, de gemeente Haarlemmermeer en de Staat worden niet vervolgd.) …..en dat alles omdat een uitgeprocedeerde asielzoeker zijn matras in brand had gestoken. Pardon..excuses….er is niet bewezen dat de brandstichting opzettelijk is gebeurd. Had men de brand kunnen voorkomen? Zie hier onder:
Wikipedia:De Schipholbrand was een brand die op donderdag 27 oktober 2005 in het cellencomplex op Schiphol-Oost bij Oude Meer woedde en die 11 gedetineerde illegalen het leven kostte.

Door de brand raakten ook vijftien mensen gewond, waaronder enkele bewaarders. De brand woedde in de K-vleugel, waar in 24 tweepersoonscellen in totaal 43 gedetineerden verbleven. Het brandalarm ging op 26 oktober om 23.55 uur af in cel 11 van de K-vleugel. Op dat moment zat er één persoon in deze cel. Aangenomen werd dat de brand in deze cel ontstond, en dat de gedetineerde in deze cel de brand had doen ontstaan.

Strafrechtelijke vervolging
De marechaussee arresteerde op 7 november 2005 in het Brandwondencentrum Beverwijk de toen 25-jarige Libiër Ahmed Isa Al-Jabali, die later veroordeeld werd voor de brandstichting. De man zou de dag na de brand het land worden uitgezet. Zijn advocaat Eduard Damman verklaarde dat hij de brand niet opzettelijk had gesticht. Op 15 juni 2007 werd hij tot 3 jaar celstraf veroordeeld.[11][12] Het Maastrichtse ingenieursbureau DGMR voerde in opdracht van justitie een onderzoek uit, waarvan de conclusie was dat dat de brand waarschijnlijk was ontstaan door een ongeluk, maar dat opzet niet kon worden uitgesloten.[13] Tijdens deze zaak uitte een branddeskundige, die ingeschakeld was door de advocaat van de Libiër, sterke twijfel over het door DGMR uitgevoerde onderzoek naar het ontstaan van de brand.[14] Het OM maakte op 4 juli 2007 bekend andere verantwoordelijken niet te zullen vervolgen

Bij de MH17 is er wél een briefing/waarschuwing aan vooraf gegaan. Daar is niets mee gedaan, en we weten hoe het afliep met de MH17.

 

——————————————————————————————————————–

 

 

AD.nl

Oekraïne: amnestieregeling geldt niet voor daders MH17

Door: redactie

12-2-15 – 17:45

Oekraïense president Porosjenko geeft premier Rutte garantie

Beelden van de rampplek waar de MH17 neerkwam © ANP.

update De daders van de aanval op vlucht MH17 vallen niet onder de amnestieregeling die voor het oosten van Oekraïne is overeengekomen. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko premier Mark Rutte gegarandeerd, aldus een woordvoerder van de Nederlandse regering vandaag in Brussel.

 

Eerst zien, dan geloven.

Piet Ploeg, Stichting Vliegramp MH17

Porosjenko zelf zei: ,,We zullen de daders van de aanval nooit of te nimmer amnestie verlenen.” Hij deed dat bij zijn vertrek vanavond van de Europese top in Brussel, waar hij onder meer tekst en uitleg had gegeven over het jongste akkoord van Minsk. De president vertelde dat hij tegen Rutte had gezegd dat geen enkele amnestiewet terroristen zal vrijpleiten ‘die de aanval op de onschuldige slachtoffers van MH17 hebben georganiseerd’.

Opgelucht
Nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 zijn ‘vooralsnog opgelucht’ over de garantie van Oekraïne dat daders van de aanval op vlucht MH-17 niet vallen onder een amnestieregeling. Dat heeft voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 laten weten.

De stichting stuurde vandaag na de ontstane onduidelijkheid over de amnestieregeling een brief aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. In de brief staat: ,,Het behoeft geen betoog dat de nabestaanden van de MH17-ramp eisen dat de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee de moord op 298 onschuldige passagiers, worden opgespoord, vervolgd en bestraft”.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft premier Mark Rutte toegezegd dat de regeling niet geldt voor mogelijke daders. Volgens voorzitter Ploeg geldt wel ‘eerst zien dan geloven’, maar is de belofte wel een geruststelling. In de Stichting Vliegramp MH17 hebben nabestaanden zich verenigd.

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk is vandaag een akkoord gesloten over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Daarin zijn afspraken gemaakt over amnestie voor misdaden die zijn gepleegd in de regio’s Loehansk en Donetsk, het gebied waar de Boeing van Malaysia Airlines neerkwam.

Test
De Amerikaanse regering noemt de afspraken over een wapenstilstand in Oekraïne ‘een potentieel belangrijke stap’, maar stelde vandaag tegelijkertijd dat ‘de echte test’ nog moet volgen, namelijk ‘volledige en ondubbelzinnige uitvoering’ van het akkoord.

Het Witte Huis benadrukte in een eerste reactie dat een ‘duurzaam einde aan de vijandelijkheden’ moet komen en Oekraïne de controle over de grens met Rusland moet terugkrijgen. Volgens de Amerikanen zijn gevechten die vandaag nog plaatsvonden ‘in strijd met de geest van het akkoord’.

Als de afspraken volledig worden nagekomen, zijn de VS ‘bereid te overwegen’ strafmaatregelen tegen Rusland terug te draaien. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Net als de Europese Unie heeft Amerika sinds de Russische annexatie van de Krim steeds verder gaande sancties ingesteld tegen Rusland. Zo is er een ‘zwarte lijst’ van Russen die de VS niet meer in mogen en is de handel van grote Russische banken en energiebedrijven aan banden gelegd.

 

 

—————————————————————————————————————

AD.nl

Leiders zijn het eens over staakt-het-vuren Oekraïne

Door: redactie

12-2-15 – 10:32  bron: ANP

Oekraïne kan 40 miljard dollar aan steun tegemoet zien

(Vlnr) Poetin, Hollande, Porosjenko en Merkel waren de hele nacht in overleg. © reuters.

De presidenten van Rusland, Frankrijk en Oekraïne en bondskanselier Angela Merkel van Duitsland zijn het donderdagochtend eens geworden over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Dat maakte de Russische president Vladimir Poetin bekend. Het bestand, dat zondag 15 februari moet ingaan, is onderdeel van een akkoord dat werd bereikt na meer dan veertien uur onderhandelen in de Wit-Russische hoofdstad.

 

© reuters.
© afp.

Oekraïne kan de komende jaren in totaal 40 miljard dollar aan financiële steun tegemoet zien, oftewel omgerekend ruim 35 miljard euro. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft daarover een voorwaardelijk akkoord bereikt.

Het land dat al tien maanden lang in conflict is met pro-Russische separatisten, heeft het geld nodig om de economie voor de ondergang te behoeden en noodzakelijke hervormingen te ondersteunen.

Vierjarig hulpprogramma
Afgevaardigden van het IMF maakten in Kiev afspraken met de Oekraïense regering over een nieuw vierjarig hulpprogramma. De overeenkomst moet nog wel worden goedgekeurd door het centrale bestuur van het IMF, liet IMF-topvrouw Christine Lagarde vandaag weten.

Het gaat niet alleen om financiële hulp van het IMF zelf. De organisatie is bereid 17,5 miljard dollar te lenen aan Oekraïne. De rest van de financiële steun komt uit andere bronnen, onder meer van de Europese Unie, aldus Lagarde.

Separatisten weigerden eerder
Twee leiders van de pro-Russische separatisten weigerden eeder een akkoord te ondertekenen dat een einde moet maken aan de crisis in het oosten van Oekraïne. Dat meldde het Russische persbureau Tass vandaag.

De komst van de twee leiders van de rebellen in Donetsk en Loehansk naar Minsk deed de hoop groeien dat er een overeenstemming zou worden bereikt. De rebellen zouden hebben geëist dat het Oekraïense leger zich terugtrekt uit de plaats Debaltseve. Dat is een verkeersknooppunt en daarom een strategisch belangrijke plek in het oosten van het land, waar het Oekraïense leger zou zijn omsingeld door de separatisten.

Document ligt klaar
Het Duitse persbureau DPA meldde eerder dat er een document met twaalf tot dertien punten op tafel ligt dat alleen nog door de pro-Russische separatisten en de contactgroep moet worden goedgekeurd. De Oekraïense president Petro Porosjenko reageerde op zijn beurt dat er ‘nog geen goed nieuws is’.

Hij zei dat volgens het Russische persbureau Ria Novosti. Porosjenko zou ook hebben gezegd dat de opstelling van Rusland in Minsk ‘onacceptabel is’ maar dat er nog steeds ‘hoop’ is.

Akkoord ondertekenen
In het gebouw waar bondskanselier Angela Merkel, president François Hollande, president Vladimir Poetin en president Petro Porosjenko de hele nacht hebben onderhandeld, worden in een zaal voorbereidingen getroffen waar de vier leiders het akkoord gaan ondertekenen.

In de overeenkomst zou staan dat binnen twee dagen een wapenstilstand van kracht wordt in het oosten van Oekraïne, waar het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten met elkaar vechten. Verder zouden er afspraken instaan over het terugtrekken van zware wapens en het instellen van een gedemilitariseerde zone. Ook zouden afspraken zijn gemaakt over de status van de regio Donbass.

In de aanloop naar de cruciale onderhandelingen in Minsk tussen de leiders van Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland, werd gisteren nog hevig gevochten rond Donetsk, Marioepol en Kramatorsk.

Zware nederlaag
Volgens de pro-Russische separatisten kwamen 5 mensen om bij een aanval op een busstation in Donetsk. In de stad Debaltseve leed het Oekraïense leger een zware nederlaag: 19 militairen kwamen om en 78 raakten gewond bij hevige aanvallen van separatisten.

Voor de Oekraïense president Petro Porosjenko afreisde naar Minsk bezocht hij nog slachtoffers van een raketaanval op Kramatorsk. Daarbij vielen 15 doden en 63 gewonden. ,,We zullen de vrede verdedigen, we zullen Kramatorsk verdedigen, we zullen Oekraïne verdedigen,” verklaarde hij strijdvaardig.

5500 doden
Begin dit jaar laaide het geweld tussen het Oekraïense leger en de rebellen in alle hevigheid op. Sinds april vorig jaar vielen in Oost- Oekraïne 5500 doden en 13.000 gewonden. Porosjenko maakte voorafgaand aan het overleg zijn inzet duidelijk. ,,We eisen een onvoorwaardelijke vrede, staakt-het-vuren, terugtrekking van alle buitenlandse troepen en het sluiten van de grens.”

Als de overeenkomst wordt getekend zou dat betekenen dat er binnen twee dagen een wapenstilstand van kracht wordt in het oosten van Oekraïne.

————————————————————————————————————–

antw. MM: Wat klinkt het nobel “wij willen vrede” van een pro-EU-president die aan de macht is gekomen omdat de vorige president op het laatste moment weigerde om met de EU in zee te gaan. President Porosjenko van Oekraïne die het luchtruim open hield terwijl hij wist van het grote gevaar. Walgelijk.

 

————————————————————————————————————–

12 feb. 2015:Iemand schreef: Rusland is gewoon betrokken bij het conflict, hoe je het wendt of keert.

antw MM: En wil je nou zeggen dat de EU de VS niets te maken hebben met het conflict? Merkel en Obama creëerden al een conflict met Poetin lang voor de MH17. Er is oorlog in Oekraïne en ze gaan in conflict met Rusland ra ra.

In november 2013 kreeg Oekraïne 610 miljoen EU geld, voorjaar 2014 staat Guy het volk in Kiev op te dragen om te vechten voor de EU, op demonstranten word geschoten door het leger (ik wil de berichten daarover wel quoten) ….er werd geschoten op gewone burgers…door het leger van Oekraïne…het land dat we notabene steunen…ze schieten burgers dood voor het gevecht van Guy…(en wij maar klagen over de Nederlandse delegatie op Sotcji) nog geen half jaar later kreeg Oekraïne 11 miljard EU-geld en niet veel later vroeg Oekraïne nog eens 11 miljard. Oekraïne had in juli 2014 al geen geld meer om wapens te kopen en anno februari 2015 schieten ze in Oost-Oekraïne nog steeds alles plat. Zal het leger van Oekraïne misschien ook wapens krijgen? Van Poetin? Lijkt me stug….Maar waar halen ze dan wapens (of geld voor wapens) vandaan als ze geen geld hebben? Zag je op tv de grote koperkleurige hulzen bij die neergeschoten huisjes? Afkomstig van het leger zei de bewoner van Oost-Oekraïne

De EU en de VS zit er net zo diep is…misschien nog wel veel dieper dan je lief is.

Dit is een ordinaire landje-pik oorlog en die stinkt net zo erg als de ramp met de MH17 die niet had mogen gebeuren.

——————————————————————————————————————–

 

De Stentor
Kabinet houdt informatie crash MH17 geheim
10 februari 2015 Laatste update: 11 februari, 07:07

DEN HAAG – De ‘onderste steen’ die premier Rutte beloofde boven te halen na de crash van MH17, bleek dinsdag vooral te bestaan uit zwartgelakte documenten. Van de 254 overheidsdocumenten die verschillende media opvroegen, houdt het kabinet er 89 geheim. In de meeste andere documenten werden zinnen of passages zwart gelakt.

RTL Nieuws en de Volkskrant vroegen dit najaar op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) alle relevante documenten op van onder meer de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing en de Interdepartementale Commissie Crisisbeheersing, oftewel: de crisisraden van ministers en hoge ambtenaren die in de dagen na de crash dagelijks bijeenkwamen en waarin het Nederlandse beleid werd gevormd.

Vooral RTL Nieuws achtervolgt de regering al maanden over het gebrek aan openheid over haar kennis voor én handelen na de crash. In de Tweede Kamer hebben het CDA en D66 al honderden vragen gesteld. Het gaat danvooral om de vraag wat het kabinet heeft gedaan om de schuldigen op te sporen. En om de vraag: wat wist de overheid vóór de crash over de veiligheid van het luchtruim boven Oost-Oekraïne? Wat de regering dinsdag vrijgaf, geeft daar geen antwoorden op.

Verslagen niet openbaar
De agenda’s voor de vergaderingen werden openbaar, de verslagen niet. In de papieren die wel vrij werden gegeven, is alles wat onder het kopje ‘duiding’ valt weggelakt. Volgens Dick Schoof (Nationaal Coördinator Terreurbestrijding), die aan het hoofd van het MH17-crisisteam staat, is dat gebeurd omdat ‘het belang van de betrekkingen van Nederland met andere staten en internationale organisaties in het geding is’.

Verslagen van vergaderingen blijven geheim omdat ze ‘bedoeld zijn voor intern beraad’. Er is onder meer gelakt in een ‘factsheet’ over het vliegen boven conflictgebieden. Daarnaast lijken in enkele documenten de woorden ‘Volksrepubliek Donetsk’ weggehaald, een term die Nederland in het openbaar nauwgezet vermijdt.

Weggelakt
In een ‘situatieschets’, gemaakt door een ambtenaar, is gemarkeerd dat ‘er op sociale media behoefte is aan openheid van zaken’. De mening van de ambtenaren is weggelakt.

RTL noemt het onleesbaar maken ‘een provocatie’ en overweegt naar de rechter te gaan. Dat zal het standpunt van het kabinet niet veranderen: wacht op het eindrapport van de Onderzoeksraad eind dit jaar. Of tot een eventuele rechtszaak tegen de daders.

Wat blijkt er wel uit de documenten?

De (ongecensureerde) documenten gaan vooral over het terugbrengen van de lichamen van de slachtoffers en Nationale Herdenking. Onderwerpen waar het kabinet toch al lof voor kreeg.
De papieren geven een kijkje achter de schermen van de terugkeer op vliegveld Eindhoven (‘Kisten niet stapelen!’) en de Nationale Herdenking. ‘Samenzang: het Wilhelmus is het meest passend, zeker met vers 6 (hoop) erbij’.
Uit de overzichten die voor vergaderingen werden opgesteld blijkt dat Nederland informatie uit Oost-Oekraïne vooral via de media kreeg. Als er info van de AIVD was, wordt die niet gedeeld.
Als een boycot van het WK judo in Rusland een item wordt, wil het kabinet daar niet over praten. Uit een advies aan het crisisteam: ‘Op alle vragen waarbij aan sport wordt gerefereerd, geldt als antwoord: de Nederlandse regering heeft 3 prioriteiten en daar focussen we nu op.’ Die prio’s: identificatie van slachtoffers, onderzoek en het vinden van de daders.

Lees alle stukken die het kabinet heeft vrijgegeven na het WOB-verzoek.

———————————————————————————————————————

NRC.nl
8 februari 2015, 10:03
Rusland stuurt opnieuw hulpgoederen naar Oost-Oekraïne

[Een eerder hulpkonvooi aan de Oekraïense grens. Foto AP / Pavel Golovkin]
door Nando Kasteleijn
Buitenland

Er zijn opnieuw vrachtwagens met hulpgoederen onderweg vanuit Rusland naar Oost-Oekraïne. De 170 wagens rijden over de Russisch-Oekraïense grens richting de regio’s Donetsk en Loehansk, zo laat de Russische overheid weten aan het Duitse persbureau DPA.

Volgens Rusland heeft het hulpkonvooi voor 1.800 ton aan goederen bij zich. Aan boord zijn onder meer medicijnen, eten en bouwmaterialen voor de bevolking die zwaar getroffen is door de oorlog tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.

De hulpkonvooien worden altijd door het Westen en de regering in Kiev nauwgezet gevolgd. Zij verdenken Rusland ervan de leveringen te gebruiken om de separatisten, die in Oost-Oekraïne actief zijn, te voorzien van wapens en munitie. Rusland heeft dat altijd ontkend.
Situatie Oekraïne belangrijk agendapunt vredesconferentie

Dit weekend wordt in München een vredesconferentie gehouden. Gisteren zei president Petro Porosjenko van Oekraïne dat hij een snelle wapenstilstand wil in Oost-Oekraïne. Het conflict moet worden opgelost en niet “bevroren”, zo stelde hij. Volgens Porosjenko is Oekraïne klaar voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en dat zou Rusland ook moeten zijn.

Porosjenko wil geen vredesmacht in het oosten van het land. Als de buitenlandse troepen worden teruggetrokken is dat ook niet nodig, zei hij, want dan zou er binnen enkele weken “vrede en stabiliteit” in Oekraïne heersen.

In München wordt gepraat over een oplossing voor het conflict in Oekraïne dat in december weer hevig is opgelaaid. Vrijdag leek het topberaad tussen Merkel, Hollande en Poetin “constructief”, maar onduidelijk is wat precies is besproken. Volgens een woordvoerder van Poetin wordt gewerkt aan een gezamenlijke verklaring over het implementeren van het akkoord van Minsk, dat vorig jaar in september werd gesloten. Dat akkoord is meermaals geschonden.

—————————————————————————————————————-

Mijn reactie op bovenstaand artikel: Een vredesmacht zorgt juist voor vrede en stabiliteit…dus waarom wil hij daar geen vredesmacht?

—————————————————————————————————————————- 9 feb. 2015

reactie MM:Toen ik vorige week op tv hoorde dat Hollande de oplossing wist en samen met Merkel een gesprek zou hebben met Poetin zodat de vrede terug keert had ik dubbele gevoelens.

*Ik vond het machtig mooi van Hollande dat hij een poging ging wagen.Toppie van hem.

*Ik vond het raar toen er bij gezegd werd dat dit gesprek kwam zodat achteraf niemand zou kunnen zeggen dat Frankrijk en Duitsland niets gedaan hebben om de oorlog (Wereldoorlog?) te verhinderen.Wat waren ze van plan? Schijnbeweging? Poetin doe wat we willen anders ben jij de rotzak?

*Waarom moet Merkel een vredesgesprek gaan houden met Poetin als zij zelf één-van-de-tegenpartij is en een van de eerste was die ruzie maakte Poetin omdat “Poetin niet meer van deze tijd was” omdat hij niet met haar in zee wou. Is Poetin van deze tijd als hij instemt met de plannen van de EU? Poetin had de zaken in zijn land beter op orde dan Obama stond een paar maanden geleden in de krant.

*Waarom gaat Duitsland en Frankrijk in gesprek met Rusland als Oekraïne het land is dat op zijn burgers schiet? Omdat Rusland mogelijk wapens levert aan de separatisten? Moet dat deel zich weerloos dood laten schieten door het leger van Oekraïne? Wat doet de VS de NAVO en de EU dan in Oekraïne? In augustus 2014 had Oekraïne geen geld meer om de soldaten te betalen of om wapens te kopen zei Jatsenjoek, en toch schiet anno feb 2015 het leger elke dag de volle mep. Gisteren zag ik beelden van burgers in Oost-Oekraïne die in kelders woonden omdat hun huizen plat gebombardeerd zijn en evengoed ging het leger van Oekraïne door met bombarderen terwijl er niets meer te halen valt.

*De enige die vrede kan brengen is de EU zelf. Guy heeft het volk in Kiev opgezet om te vechten voor de EU. In Kiev zie je geen separatisten. De oorlog word door het leger gevoerd in het deel van de separatisten tégen de separatisten. Guy moet zich terug trekken of genoegen nemen met het deel dat wel bij de EU wil horen.Tig miljarden er in stoppen en straks net zoals de miljarden voor Griekenland verdwijnen in een bodemloze put.

 

———————————————————————————————————————

28-01-2015 12.30 uur:

Zware gevechten Oost-Oekraïne duren voort

ANP

LOEHANSK/MOSKOU (ANP) – Zware gevechten in het oosten van Oekraïne hebben woensdag aan zeker negentien mensen het leven gekost. De pro-Russische separatisten meldden dat bij acties van het Oekraïense leger zestien burgers zijn omgekomen in Loehansk en omgeving. Het Oekraïense leger meldde de dood van drie militairen.Zware gevechten Oost-Oekraïne duren voort

© Copyright ANP 2015 Zware gevechten Oost-Oekraïne duren voort

Volgens de separatisten liggen in de ziekenhuizen meer dan honderd mensen die door het geweld gewond zijn geraakt. In militaire ziekenhuizen worden volgens de woordvoerder van de chef-staf van het leger meer dan 360 militairen verpleegd.

Sinds er zaterdag bij een raketbeschieting van de havenstad Marioepol dertig burgers omkwamen, laait het geweld in het oosten van Oekraïne op.

 

———————————————————————————————————————–

AD.nl
Diplomaten wisten voor ramp MH-17 al van zwaar geschut

Door: Jeroen de Vreede
22-1-15 – 05:59
Kamer: Wat wisten regering en ambassade van onveiligheid?
[foto:Op de achtergrond praat de Nederlandse plaatsvervangend ambassadeur Gerrie Willems (op de rug gezien) met de ambassadeur van Groot-Brittannië (links). © AD.]

Vliegramp MH17 Dit is de bijeenkomst in Kiev waarover de Nederlandse regering geen details wil geven. Op 14 juli 2014, drie dagen voor het neerstorten van MH17, worden diplomaten tijdens deze briefing bijgepraat over de veiligheid in het land. De Tweede Kamer wil over deze briefing al wekenlang meer details horen: wat is op de bijeenkomst gezegd en wat ervan is doorgemeld aan Den Haag, blijkt een half jaar later van grote politieke betekenis. Want wist de Nederlandse regering door de briefing dat het luchtruim in Oost-Oekraïne gevaarlijk was?

Dankzij foto’s en een verslag van de Oekraïense regering zijn details nu in te vullen over de bijeenkomst.De Nederlandse viceambassadeur Willems was aanwezig en de diplomaten krijgen te horen dat voor het eerst [b]zwaar luchtafweergeschut is gebruikt in Oost-Oekraïne. Een Oekraïens Antonov-toestel is neergehaald door separatisten.

Traditionele bijeenkomst
De bijeenkomst vond tweewekelijks plaats. Het plaatsvervangend hoofd van de presidentiële staf, Valeriy Chaly, noemt het zelfs de ‘inmiddels traditionele bijeenkomst’. Minister Klimkin van Buitenlandse Zaken verwelkomt samen met Chaly ongeveer twintig gasten. Onder hen de ambassadeurs Christof Weil (Duitsland), Simon Smith (Groot-Britannië) en Geoffrey Pyatt (Verenigde Staten).

Op de foto’s luisteren zij naar Klimkin en Chaly die vanaf een kleine verhoging vanachter een bureau hun briefing geven. Gerrie Willems van de Nederlandse ambassade is te zien op één van de foto’s. Ze overlegt met de Britse ambassadeur Simon Smith.

‘Zwaar militair materieel’
Volgens de Oekraïense samenvatting, gedateerd 15 juli, zijn de diplomaten bijgepraat over het illegaal oversteken van de Russische-Oekraïense grens met ‘zwaar militair materieel’ door de Russen en het leveren van ‘Russische wapens en technologie aan militanten’ in de regio Donetsk en Loehansk.
[foto:De bijeenkomst met op de voorgrond van links naar rechts: de ambassadeurs van Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. © AD.]

De heer Chaly rapporteerde in het bijzonder dat de Antonov van het leger van Oekraïne was geraakt op een manier die niet door de terroristen wordt toegepast

Het neerhalen van een vrachttoestel eerder op 14 juli wordt volgens het Oekraïense verslag ‘in het bijzonder’ genoemd:  ,,In het bijzonder rapporteerde de heer Chaly dat de Antonov An-24 van het leger van Oekraïne was geraakt op een manier die niet door de terroristen wordt toegepast’.

Russische wapensystemen
Kiev doelt hiermee op de Russen of hun zwaardere wapensystemen. Minister Klimkin voegt er iets aan toe. Hij zegt dat ‘dat het toestel vloog op een hoogte van 6500 meter, en alleen geraakt kan zijn door luchtafweergeschut of een ander toestel.’

Die toevoeging is cruciaal: er zijn al eerder toestellen neergestort in Oekraïne, maar bij deze Antonov moet voor het eerst zwaar materieel zijn gebruikt. ’s Middags op de 14de juli wordt dat ook nog eens benadrukt door de Oekraïense minister van Defensie, Valeriy Heletey over de Antonov.

Geraakt door krachtig systeem
Hij zegt: ,,Gegeven het feit dat het toestel vloog op 6500 meter hoogte, is een aanval door Manpads – raketwerpers vanaf de schouder – onmogelijk.  Kortom, het toestel was neergehaald door een ander, krachtiger raketsysteem.

De diplomaten en hun regeringen zijn dus 3 dagen voor het neerhalen van MH17 gewaarschuwd voor een toenemend gevaar in de lucht. Deze informatie is in ieder geval door de Amerikanen snel doorgesluisd naar het Witte Huis. Op 15 juli al worden journalisten bijgepraat over de Antonov. De Amerikanen hebben dezelfde woordkeuze als de Oekraïense regering: ,,Alleen zeer geavanceerde wapensystemen zijn in staat deze hoogte te halen.”

[foto:De bijeenkomst wordt geleid door de Oekraïense minister van Buitenlandse zaken Klimkin (links) en de vice-chef van de presidentiële administratie Chaly (rechts). © AD.]

Uit de informatie die op dat moment bekend was bij het kabinet, is niet geconcludeerd dat extra maatregelen moesten worden genomen

Brief kabinet aan Tweede Kamer

Wat is er met info gedaan?
Wat is er in Nederland met deze informatie uit de bijeenkomst in Kiev gedaan? Volgens de Nederlandse regering is over de bijeenkomst ‘via de gebruikelijke interdepartementale kanalen’ gerapporteerd door de ambassade.Wát er is gemeld, wil de regering niet zeggen, maar heeft in ieder geval niet tot aanpassingen geleid:

,,Uit de informatie die op dat moment bekend was bij het kabinet, is niet geconcludeerd dat extra maatregelen moesten worden genomen,” schreef het kabinet 2 weken geleden aan de Tweede Kamer. Premier Rutte voegde daar later aan toe dat de Nederlandse regering geen inschattingsfout heeft gemaakt. Tot onvrede van de Tweede Kamer zijn details over de briefing of een verslag van de bijeenkomst niet vrijgegeven door de regering.

‘Geen grote openheid’
Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) hebben zich vastgebeten in de opstelling van het kabinet over MH17. Ze vinden het méér dan tijd, dat de regering met antwoorden komt. ,,De regering biedt geen grote openheid over MH17.  Het is tijd om te stoppen met geheimhouding en om volledige duidelijkheid te geven. Deze nieuwe details, foto’s en persberichten maken het des te prangender,” zegt Omtzigt. ,,Het kabinet moet aangeven wat er is gemeld, aan wie dat is gemeld, wie dat wist in Den Haag en wat ermee is gebeurd.”

Volgens Sjoerdsma lijkt er steeds meer sprake van een inschattingsfout. ,,Het lijkt er steeds meer op dat Nederland belangrijke informatie heeft ontvangen in aanloop naar de noodlottige dag van 17 juli, maar dat deze informatie niet op juiste waarde is geschat. Deze berichten tonen dat Oekraïne er serieus rekening mee hield dat de Antonov met geavanceerde grond-luchtraketten uit de lucht is geschoten.”

Sjoerd Sjoerdsma en Pieter Omtzigt vinden het overigens vreemd dat Oekraïne niet zelf het luchtruim volledig sloot na het neerhalen van de Antonov. Het blijft voor hen nog een onduidelijk waarom dat niet is gebeurd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op vragen van het AD  dat zij nooit namen noemt van betrokken diplomaten en verwijst verder naar Kamervragen. Kamerleden hebben in totaal 87 vragen ingediend bij het kabinet.

—————————————————————————————————————————————

NU.nl
Overheid kende gevaren luchtruim Oekraïne voor ramp MH17
Foto: ANP
Gepubliceerd: 09 januari 2015 01:01 Laatste update: 09 januari 2015 16:19

De informatie die het kabinet voor de ramp met de vlucht MH17 had over de veiligheidssituatie van het Oekraïense luchtruim, leidde niet tot de conclusie dat er extra maatregelen getroffen moesten worden, zoals het op de hoogte stellen van de luchtvaartmaatschappijen.

Dat terwijl daags voor het neerstorten van het toestel van Maysia Airlines een Nederlandse diplomaat in Kiev op de hoogte was gesteld van het feit dat een Oekraïens militair vrachtvliegtuig van grote hoogte uit de lucht was geschoten.

Deze informatie was bekend in Den Haag, zo blijkt uit een brief die ministers Ivo Opstelten(Veiligheid en Justitie) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdagavond naar de Kamer stuurden.

Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) hadden Kamervragen gesteld naar aanleiding van een bericht van de NOS. Die stelde dat een groep diplomaten voor de MH17-ramp onder andere zou zijn bijgepraat over de veiligheidssituatie van het Oekraïnse luchtruim.

Cruciaal

Donderdag erkende het kabinet dat dat het geval is geweest en dat de Nederlandse ambassade in Kiev via ‘de gebruikelijke interdepartementale kanalen’ over de bijeenkomst heeft gerapporteerd. Een verslag van de Oekraïense veiligheidsbriefing was richting Den Haag verstuurd en is bij meerdere ministeries terechtgekomen, schrijft het kabinet.

Dat bevreemdt D66’er Sjoerdsma: “Oekraïne heeft Nederland geïnformeerd. Tegelijkertijd zegt het kabinet luchtvaartmaatschappijen niet te hebben gewaarschuwd. Waarom is dat niet gebeurd?”

Kamerlid Omtzigt stelde in een eerdere reactie dat deze informatie cruciaal is, omdat het neergeschoten vrachtvliegtuig op zes á zeven kilometer hoogte vloog. Gevechtsmateriaal dat een vliegtuig op die hoogte kan raken, kan ook een vliegtuig op tien kilometer treffen, aldus Omtzigt. Andere vliegtuigmaatschappijen hadden hun vliegroutes namelijk aangepast. Malaysia Airlines en KLM echter niet.

Volgens het kabinet was het geen geheim dat een Oekraïens vrachtvliegtuig was neergehaald. “Dàt er militaire vliegtuigen boven Oost-Oekraïne werden neergeschoten, was algemeen bekend. Daar is door verschillende media over bericht”, schrijven de bewindsmannen in de brief.

Dat andere luchtvaartmaatschappijen hun vliegroutes hebben aangepast heeft volgens het kabinet niet te maken met de veiligheidssituatie in oost-Oekraïne, maar was dat een direct gevolg van de onrust rond de annexatie van de Krim.
Route

De informatie die het kabinet had was dat de Oekraïense autoriteiten het luchtruim boven 9,7 kilometer veilig hadden verklaard en de MH17 vloog boven die hoogte. De Nederlandse veiligheidsdiensten hebben die gegevens gedeeld met de luchtvaartdiensten.

Premier Mark Rutte bevestigt de lezing dat het luchtruim boven de grens boven de 9,7 kilometer was vrijgegeven door de autoriteiten van Oekraïne. “We hadden geen aanwijzingen dat het boven de grens van 9,7 kilometer gevaarlijk was”, aldus de premier.

Rutte onderstreepte dat landen volgens internationale afspraken zelf bepalen of hun luchtruim veilig is.

Het is niet de taak van regeringen om luchtvaartmaatschappijen te waarschuwen.

Omtzigt neemt geen genoegen met de beantwoording. “Het is dus duidelijk dat meerdere ministeries op de hoogte waren van de briefing over de veiligheidssituatie. Ik wil precies weten wat er is gedeeld en wie er op de hoogte waren”, zegt Omtzigt tegen NU.nl.

Daarnaast wil het Kamerlid precies weten wat er in het verslag van de ambassade stond dat naar Den Haag is gestuurd en welke discussies er over de vliegveiligheid in oost-Oekraïne zijn gevoerd.

Ook Sjoerdsma is niet tevreden. Hij wil weten van welk van de neergestorte vliegtuigen en helikopters in het oosten van Oekraïne het kabinet op de hoogte was.

Onderzoek

Dinsdag werd bekend dat op aandringen van de Onderzoeksraad Voor de Veiligheid (OVV) om een onderzoek is gevraagd naar wat er precies bij de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD bekend was over de veiligheidssituatie in oost-Oekraïne voor de ramp met vlucht MH17.

De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) die verantwoordelijk is voor het onderzoek zal een inschatting moeten maken van het belang van de informatie die de diplomaat daags voor de ramp naar Den Haag stuurde en wat daar precies mee gedaan is.
Lering

De Stichting Vliegramp MH17 wil vooral dat er goed onderzoek wordt gedaan naar de veiligheidssituatie in het luchtruim boven het oosten van Oekraïne rond het moment dat het toestel van vlucht MH17 daar hoogstwaarschijnlijk werd neergeschoten.

”Er moet duidelijkheid komen over wat wel en niet goed is gegaan”, benadrukt voorzitter Piet Ploeg. ”Dat is heel belangrijk om lessen te leren, zodat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren.”

Video: Opstelten over kritiek op informatie rond MH17 http://www.zie.nl/video/p40z8emflbf8

Door: NU.nl/ANP

 

———————————————————————————————————————————

waarschuwing (zn): aankondiging, aanzegging, kennisgeving, naricht, verwittiging
waarschuwing (zn): aanmaning, berisping, rappel, roepstem, standje, vermaning
waarschuwing (zn): les

QUOTE krantartikel 26 juli 2014:…Vluchtmaatschappijen uit de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië hadden volgens Voorbach een waarschuwing gekregen dat als zij in dat gebied zouden komen, op welke hoogte dan ook “er een gevaar was dat er oorlogshandelingen tegen hun vliegtuigen gepleegd zouden worden”.

reactie missie M. 14 jan.2015:En dan zegt Ivo Opstelten anno januari 2015: “er was geen enkele aanleiding om de luchtvaartmaatschappijen te waarschuwen” om dit te doen. nul zegt hij er nog achteraan. Het was helemaal niet nul, dat blijkt toch wel weer.

——————————————————————————————————————————-

reactie missie M. 14 jan. 2014:Ja oké het maakt uit wie geschoten heeft….niet dat het voor de slachtoffers nog wat uitmaakt. Maar het had voorkomen kunnen worden ……het is oorlog. Als ik in een oorlogsgebied voor een zebrapad ga staan moet ik niet verwachten dat de tank , die voorbij raast, gaat stoppen zodat ik het zebrapad veilig kan oversteken.

Een waarschuwing is niet zomaar een “standje” zoals de schooljuf tegen een ondeugend kind zegt: “pas op anders ga je in de hoek”. Wanneer de woorden “oorlogshandelingen kunnen plaatsvinden” vallen moet er toch echt een flinke bouwlamp gaan branden. Als andere landen die waarschuwing serieus nemen en de route vermijden, wat ben je dan een %$#&*^als je die waarschuwing in de wind slaat en achteraf gaat roepen “er was geen reden om…” of “we vonden het niet noodzakelijk… bla bla bla” (Opstelten) Wat was ik trots op Rutte met zijn woorden “we gaan dit tot de bodem uitzoeken?”…maar wat zijn het nu loze woorden.

Een paar flarden uit het nieuwsbericht:

NOS
‘Oekraïne had luchtruim al in mei moeten sluiten’
………………………

………… De autoriteiten in Kiev hadden toen al vermoedens dat de rebellen wapens hadden die ver konden reiken.

…………………………………………

………“Het is duidelijk dat er meer informatie beschikbaar was voor 17 juli. ……….

——————————————————————————————————————————-

reactie missie M. 14 januarie 2015: Geen aanleiding zien om luchtvaartmaatschappijen te waarschuwen bij serieus gevaar, maar aanleiding zien….en tijd maken voor onderstaande vraag “om Rusland aan te pakken” was er vast wel aanleiding??? Het moest wel een stevige EU-reactie zijn las ik in onderstaand artikel….dus de aanleiding was er wel…of niet…of wel…of toch niet?????.

————————————————————————————————————————-

NU.nl
‘Niet Nederland maar VN moet ramp met MH17 onderzoeken’
Foto: ANP
Gepubliceerd: 27 december 2014 22:4127-12-14 22:41 Laatste update: 27 december 2014 22:4127-12-14 22:41

Deel

De Verenigde Naties (VN) moeten het onderzoek doen naar de crash met de MH17 en niet Nederland.

Dat heeft Tan Sri Aziz, voormalig topman van Malaysia Airlines, zaterdag gezegd in Nieuwsuur.

Hij weet niet waarom de VN het onderzoek niet doet. ”Misschien omdat het de luchtvaart betreft en men bij gebrek aan kennis van de luchtvaart of om politieke redenen niet tussenbeide wil komen.”

Hij zegt dat volgens internationaal recht de VN het voortouw moet nemen. ”In dit geval nam Nederland de leiding. Dat vind ik vreemd.”

Rusland en een groep nabestaanden pleitten eerder al voor VN-onderzoek
naar de ramp met het toestel van Malaysia Airlines. Aziz stond aan de wortels van Malaysia Airlines en leidde de luchtvaartmaatschappij tijdens de gloriejaren in de jaren tachtig.
Zwaar weer

Malaysia Airlines bevindt zich al tijden in zwaar weer, door hoge bedrijfskosten, felle concurrentie en minder passagiers. Sinds de verdwijning in maart van vlucht MH370 en de crash van de MH17 in Oekraïne in juli werden de resultaten alleen maar slechter.

——————————————————————————————————————–

President Oekraïne: ‘EU moet Rusland aanpakken’ http://tinyurl.com/y8kxky7f via @Else4Weekblad

Nieuwsberichten:

Nieuws
Buitenland
President Oekraïne: ‘EU moet Rusland aanpakken’

door Bob Pierik 16 jul 2014

President Porosjenko en pro-Russische separatisten bereikten in juni een wapenstilstand, maar die kwam ten einde. – Foto: AFP

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft woensdag in Brussel bij de Europese Unie (EU) aangedrongen op actie tegen Rusland. Hij herhaalde dat Rusland betrokken was bij gevechten in het oosten van Oekraïne.

[foto]

[b]Porosjenko sprak woensdag met de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy. Porosjenko riep op om ‘stevige EU-actie te laten zien om Oekraïne te steunen.

Bewijs

Hij wees daarbij op nieuw bewijs dat rebellen vanuit Rusland de grens oversteken om in Oekraïne te vechten. Ze zouden daarbij zwaar wapentuig meenemen. Ook zouden er Russische officieren meevechten in het oosten.

Kiev beschuldigt Rusland ervan betrokken te zijn bij het neerhalen van een Oekraïens militair vliegtuig en een luchtaanval op de Oekraïense stad Snizhne bij de Russische grens.
EU-sancties

Volgens persbureau Reuters lijkt het erop dat Europese leiders woensdag akkoord zullen gaan met nieuwe sancties.

Toch zullen die sancties waarschijnlijk niet zo ver gaan als de zware economische sancties waar de Verenigde Staten en landen als Polen en de Baltische staten op aandringen.

Volgens onze bloggers

Robbert de Witt: Als de regering in Kiev niet snel optreedt, is Oekraïne verloren
Grensoverschrijdend

Het conflict in Oekraïne lijkt grensoverschrijdend te worden. Afgelopen zondag raakte een Oekraïense mortiergranaat een Russische stad, waarbij een Russische man omkwam. Moskou claimt dat de het Oekraïense regeringsleger hier achter zit. Kiev zegt dat rebellen de actie uitvoerden om Rusland verder in het conflict te trekken.

Sinds Kiev in april begon aan militaire acties tegen de pro-Russiche separatisten in het oosten van Oekraïne, zijn honderden doden gevallen onder militairen, rebellen en burgers. Een staakt-het-vuren eind juni leverde weinig op, waarna Kiev weer doorging met militaire acties.

 

—————————————————————————————————————————–

vr 19 dec 2014, 17:02 De Telegraaf:
‘Extra sancties Rusland niet in ons belang’
BRUSSEL –

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, waarschuwt voor de gevolgen als Europa de sancties tegen Rusland niet versoepelt en zelfs versterkt. Steinmeier zei in een interview met het weekblad Der Spiegel bang te zijn dat Rusland ontwricht raakt.

Frank-Walter Steinmeier, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. Frank-Walter Steinmeier, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. Foto: EPA

„Wie Rusland economisch op de knieën wil dwingen en denkt dat dat leidt tot een veiliger Europa, heeft het mis. Ik kan daar alleen maar voor waarschuwen”, zei de SPD-minister. Hij is dan ook tegen het aanscherpen van de al bestaande sancties.

Steinmeier zei dat Rusland nu al de prijs betaalt voor het geschade vertrouwen door het conflict in Oekraïne. De roebel maakte afgelopen week een grote val, mede door de sterke daling van de olieprijs. De Russische economie is daardoor in een crisis beland. „Het is niet in ons belang als dit uit de hand loopt”, aldus Steinmeier.

De Europese Unie maakte donderdag duidelijk dat ze niet van plan is zich soepeler op te stellen tegenover Rusland zolang president Vladimir Poetin zich niet terugtrekt uit Oekraïne. De EU stelde nieuwe sancties in, die investeringen en handel op de Krim in de weg staan.

„We moeten verder gaan dan reactief en verdedigend handelen. Als Europeanen moeten we ons zelfvertrouwen terugwinnen en onze krachten bundelen”, zei voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk donderdag na afloop van de top.

 

—————————————————————————————————————————–

 

 

reactie missie M. sept. 2014: De VS en de NAVO waren op de hoogte van het gevaar in het luchtruim boven Oekraïne. De VS vloog er niet meer vanaf april en de NAVO vanaf juni. Er waren maar een paar landen gewaarschuwd. ‘Het gevaar was op alle hoogten duidelijk’ volgens de luitenant van de NAVO.

Waarom was KLM niet op de hoogte gebracht van dat gevaar én waarom was de route van de MH17 veilig verklaard als dat gevaar zo duidelijk was?

——————————————————————————————————————————-

De Telegraaf:wo 26 nov 2014, 12:01 | 93 reacties

Oekraïne heeft veto over informatie MH17

CANBERRA – Oekraïne heeft, naast Nederland, Australië en Maleisië, vetorecht bij besluiten over het al dan niet openbaar maken van informatie uit het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

Dat meldt het RTL Nieuws op gezag van een document van het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het ministerie heeft de authenticiteit van het document bevestigd aan het RTL Nieuws: ,,Het niet-openbaar maken van informatie is belangrijk om het onderzoek niet in gevaar te brengen, en om toekomstige strafrechtelijke vervolging op grond van het onderzoek niet te hinderen.”

Openheid

Het Kabinet heeft tot nu toe steeds de suggestie gewekt dat Oekraïne geen vetorecht heeft. Bronnen rond de regering bevestigen echter aan het RTL Nieuws dat dit wel degelijk het geval is. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt eist nu dat minister Opstelten volledige openheid geeft over de overeenkomst die Australië, Maleisië, Oekraïne en Nederland hebben gesloten.
Het ministerie van Veiligheid & Justitie houdt tegenover het RTL Nieuws vol dat er van Oekraïens vetorecht geen sprake zou zijn.

——————————————————————————————————————–

wo 10 sep 2014, De telegraaf:

Timmermans ziet salaris bijna verdubbelen

BRUSSEL -De meningen zijn nog verdeeld of de nieuwe baan van Frans Timmermans in Europa nou wel of niet een topfunctie is. Maar over één ding kan geen enkel misverstand bestaan: het salaris van Timmermans wordt wél top. Wat heet: hij ziet het bedrag op zijn loonstrookje bijna verdubbeld. De PvdA’er gaat als vicevoorzitter van de Europese Commissie straks ruim 23.000 euro per maand verdienen, oftewel ruim 270.000 euro per jaar. Het jaarsalaris van een minister komt uit op 144.000 euro per jaar.
Minister Frans Timmermans Minister Frans Timmermans Foto: ANP

Behalve op een salaris kan Timmermans in Europa ook rekenen op een toeslag voor het verblijf in het buitenland van 15 procent van het jaarsalaris. Daarbovenop komt een representatietoeslag, oftewel kleedgeld, van 911,38 euro per maand.

Verhuiskosten

Verhuiskosten en reiskosten van en naar Brussel worden ook vergoed. Timmermans krijgt voordat hij daadwerkelijk aantreedt ook twee maanden salaris als „installatievergoeding”.

Als minister van Buitenlandse Zaken krijgt Timmermans een vaste onkostenvergoeding van bijna 8000 euro per jaar. Daarnaast maakt een minister aanspraak op een aantal andere tegemoetkomingen voor bijvoorbeeld ziektekosten en voorzieningen zoals een dienstauto.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, strijkt maandelijks 25.554,58 euro op als salaris. De EU-buitenlandchef, de Italiaanse Federica Mogherini, krijgt maandelijks 24.073,15 euro gestort. ‘Gewone’ commissarissen krijgen maandelijks bijna 21.000 euro.

Alle commissarissen betalen belastingen over hun salaris. Het belastingtarief loopt op van 8 tot maximaal 45 procent.Daarnaast is er een extra heffing (de zogeheten solidariteitsheffing) van 7 procent.

———————————————————————————————————————-

Paul Craig Roberts: “Sancties zijn een stap richting oorlog”

Frank Knopers 

 De volgende video van Paul Craig Roberts (werkzaam in het ministerie van Financien onder Reagan) willen we u niet onthouden. In vijf minuten legt hij uit dat de Amerikanen belang hebben bij de destabilisering van Oekraïne. De Amerikanen willen hun invloed aan de grenzen met Rusland uitbreiden, zodat ze anti-raket installaties kunnen plaatsen en militairen kunnen stationeren aan de grens. Wat Paul Craig Roberts zegt is dermate interessant dat Marketupdate het volledig vertaald heeft naar het Nederlands. Zie de vertaling onder de video.

http://youtu.be/bHYJpuszMDw

 

Q: In jouw artikel in de Wall Street Journal schrijf je dat de CIA en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken deze crisis [in Oekraïne] veroorzaakt hebben. Waarom zouden ze dat gedaan hebben?

A: Het doel is Rusland te verzwakken. Als Oekraïne zich bij de EU voegt, dan komt Oekraïne ook bij de NAVO. En als het land tot de NAVO behoort, dan kan de VS op haar beurt anti-raket installaties en andere militaire bases plaatsen aan de grens tussen Oekraïne en Rusland. Dit verslechtert de strategische positie van Rusland. Het maakt het voor de Russische overheid moeilijk om de Amerikaanse hegemonie te bestrijden.

Q: De volgende vraag is dan: Welk belang heeft de EU hierin?

A: Europa heeft geen keuze. De NAVO landen zijn onderdeel van het Amerikaanse imperium. Zij zijn niet minder afhankelijk van Washington dan dat de Russische satellietstaten dat waren van Moskou.

Q: De neonazi’s zijn aan de macht gekomen in Kiev. Is dat onderdeel van het plan?

A: Dat weet ik niet zeker. Aanvankelijk dacht ik dat Washington simpelweg de controle verloren had over de machtsgreep en dat ze deze groepering over het hoofd gezien had. Maar een aantal van mijn bronnen vertellen me dat Washington zich realiseert dat dit fragment niet sterk genoeg was om een succesvolle staatsgreep te plegen en dat er een sterke georganiseerde en gewapende groep nodig was. Deze bronnen vertellen mij dat Washington samenwerkte met deze extreme nationalisten.

Q: Obama heeft, nog voordat het referendum in de Krim gehouden werd, gezegd dat hij iedere uitslag van dat referendum zou verwerpen. Obama wil niet horen dat miljoenen mensen in de Krim hun stem uitbrengen, terwijl hij tegelijkertijd een pleidooi houdt voor meer democratie. Is dat niet tegenstrijdig?

A: De positie van Washington is dat alles wat de agenda van de Amerikaanse regering dient legaal is. Alles wat de Amerikaanse regering in de weg staat, beschouwen ze als illegaal, ondemocratisch en tegen de rechten van de mens.

Q: Waarom noem je de Westerse media leugenaars?

A: De media heeft haar onafhankelijkheid verloren. Dat gebeurde tijdens het Clinton regime, toen de zeer breed verspreide media in het land werd samengesmolten tot vijf grote mediabedrijven. De waarde van deze bedrijven zit in de licenties die ze hebben om uit te mogen zenden. Dat betekent dat, zodra ze zich tegen de agenda van de regering keren, ze hun licenties kunnen verliezen. En dat betekent dat de waarde van het bedrijf naar nul gaat!

Daar komt nog eens bij dat deze grote mediabedrijven niet langer beheerd worden door journalisten. Ze worden gerund door mensen uit de PR-afdelingen van grote bedrijven en door voormalige overheidsfunctionarissen. En deze mensen hebben hun focus gelegd op het binnenhalen van advertentie-inkomsten en het onderhouden van een goede band met Washington. Dat betekent dat de Amerikaanse mainstream media fungeert als een Ministerie van Propaganda voor de overheid en voor grote bedrijven.

Q: Als er sancties opgelegd worden, wie wordt daar de dupe van?

A: Sancties zijn een stap richting oorlog. De hele wereld zal daar de dupe van worden.

Q: Is er een win-win uitkomst mogelijk?

A: De Derde Wereldoorlog kent geen winnaars.

Q: Is dit het begin van een nieuwe Koude Oorlog?

A: De Koude Oorlog begon 23 jaar geleden met de val van de Sovjet Unie. De adviseurs van president Reagan schonden de overeenkomsten die Reagan eerder had getekend met Gorbatsjov. Ze breidden de NAVO uit naar Oost-Europa tot aan de Russische grens. Ze verbraken elke overeenkomst ten aanzien van het terugbrengen van het aantal wapens die Washington had met Moskou. De Amerikaanse overheid financierde en sponsorde revoluties in voormalige lidstaten van de Sovjet Unie, waaronder Georgie, het geboorteland van Joseph Stalin. Georgië is nu een schoothond van de Verenigde Staten. Ze willen het land laten toetreden tot de NAVO en dat betekent nog meer Amerikaanse antiraket-installaties aan de grens met Rusland. Nu wil de Amerikaanse regering Oekraïne ook omvormen tot een schoothond van de Verenigde Staten. Dat betekent meer Amerikaanse antiraket-installaties aan de grens met Rusland. Washington plaatst Rusland in een uitermate lastige situatie: “Geef je over of het is oorlog”.

Correctie: In de oorspronkelijke publicatie van dit artikel stond dat Paul Craig Roberts bij de CIA gewerkt heeft. Dat is onjuist en die fout is inmiddels hersteld.

 

———————————————————————————————————————————————–

———————————————————————————————————————————————–

De Telegraaf: do 24 jul 2014, 17:01
Kabinet Oekraïne biedt ontslag aan
KIEV –

Premier Arseni Jatsenjoek van Oekraïne heeft donderdag zijn ontslag aangeboden. Dat meldde het Oekraïense persbureau Interfax donderdag. De reden voor het ontslag van Jatsenjoek en zijn regering zou onenigheid over begrotingszaken zijn. Voorstellen voor nieuwe wetgeving op het vlak van energie en meer geld voor defensie haalden de Rada (het Oekraïnse parlement) niet, omdat de regeringscoalitie uit elkaar was gevallen. Jatsenjoek trok daaruit zijn conclusies.

Foto: AFP PHOTO / ANDREW KRAVCHENKO

„Wat voor opties hebben we als de coalitie uit elkaar is gevallen, er niet gestemd is over wetten, soldaten niet betaald kunnen worden, dat er geen geld is om geweren te kopen, dat er geen mogelijkheden zijn om de gasvoorraden aan te vullen”, zo lichtte Jatsenjoek tegenover parlementariërs zijn beslissing toe. Door het vertrek is de weg vrij voor nieuwe parlementsverkiezingen, die mogelijk in oktober worden gehouden.

De prowesterse regering-Jatsenjoek trad in februari aan na het gedwongen vertrek van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Die pakte zijn biezen na massale protesten die ontstonden nadat hij op het laatste moment had geweigerd een associatieverdrag met de EU te ondertekenen.

Pro-Russische krachten

Kiev heeft het sindsdien aan de stok met pro-Russische krachten in het oosten van het land die niets van het Westen moeten hebben. De Krim maakte zich al los van Oekraïne en sloot zich aan bij Rusland. Op dit moment vecht het Oekraïense leger in het oosten van het land met diverse groeperingen van pro-Russische separatisten.

De problemen in het land werden afgelopen dagen op tragische wijze verduidelijkt door de moeizame hulp na de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines dat uit de lucht werd geschoten en midden in het oorlogsgebied neerstortte.

———————————————————————————————————————————————–

———————————————————————————————————————————————–

 

z24.nl
KLM wist niet van gevaar boven Oekraïne, aldus topman Eurlings
Gepubliceerd: 26 juli 2014 08:54

Luchtvaartmaatschappij KLM was niet geïnformeerd over het feit dat er geavanceerde raketsystemen aanwezig waren in Oost-Oekraïne.
Volgens president-directeur Camiel Eurlings wist het bedrijf ook niet dat enkele andere maatschappijen het gebied al enige tijd meden.

Dat zegt Eurlings in een interview met NRC Handelsblad.

Vorige week kwamen 298 mensen, onder wie 194 Nederlanders, om het leven toen een vliegtuig van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne werd neergeschoten. Sommige passagiers hadden hun ticket via KLM gekocht.

Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat niemand in Nederland weet wie de luchtvaartmaatschappij had moeten waarschuwen. “Het was gewoon een veilig verklaarde route”, zegt Eurlings. “Het beeld was dat je op 10 kilometer hoogte veilig zou zijn, dat blijkt dus niet zo met dit soort gesofisticeerde raketinstallaties.”

‘Gevaar boven Oekraïne was duidelijk’

In de Verenigde Staten en in het Verenigde Koninkrijk waarschuwen luchtvaartautoriteiten hun luchtvaartmaatschappijen al sinds april voor de risico’s van vliegen boven dit gebied. Eind juni waarschuwde ook de NAVO hiervoor.

“Het was algemeen bekend dat een dozijn Oekraïense militaire vliegtuigen neergeschoten was in Oost-Oekraïne. Dus het gevaar was duidelijk”, aldus luitenant-kolonel Jay Janzen van de NAVO.

Volgens Janzen is het overbrengen van deze informatie aan luchtvaartmaatschappijen een verantwoordelijkheid van onder meer de nationale luchtvaartautoriteit. KLM zegt dat een vergelijkbare luchtvaartautoriteit is ondergebracht bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Die verwijst naar op haar beurt naar de inlichtingendiensten.

Paar landen op de hoogte van gevaar

Eerder deze week zei voorzitter Nico Voorbach van de European Cockpit Association, de Europese pilotenvereniging, dat een klein aantal landen wist van risico’s van een raketaanval boven Oost-Oekraïne. Vluchtmaatschappijen uit de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië hadden volgens Voorbach een waarschuwing gekregen dat als zij in dat gebied zouden komen, op welke hoogte dan ook “er een gevaar was dat er oorlogshandelingen tegen hun vliegtuigen gepleegd zouden worden”.

Volgens Voorbach wordt dit soort informatie structureel niet gedeeld met luchtvaarmaatschappijen uit andere landen. De ECA-voorzitter vindt dat schandalig. “Omdat je hier niet praat over inlichtingen of commerciële belangen, maar over mensenlevens”, zegt Voorbach.
Slechts kwart vluchten omgeleid

Sinds 1 juli besloot Oekraïne om het luchtruim gedeeltelijk te sluiten. Vliegtuigen mochten niet onder 26.000 voet vliegen. Op 14 juli werd deze grens opgetrokken tot 32.000 voet.

Het overgrote deel van alle vluchten die normaliter over Oekraïne vliegen bleven dit doen ondanks een gedeeltelijke sluiting van het luchtruim boven het oosten van het land. Slechts een kwart van de vluchten werd omgeleid via een andere route.

———————————————————————————————————————————————–

7 juni 2014, 10:27
De Krim hoort bij Oekraïne, vindt de nieuwe president Porosjenko
Ukraine’s new president Poroshenko waves as he leaves his inauguration ceremony in Kiev

De nieuwe president van Oekraïne. Petro Porosjenko, vlak na zijn inauguratie. Reuters / Konstantin Grishin
door Mirjam Remie
Buitenland

Hij is zojuist beëdigd als president van Oekraïne: Petro Porosjenko. In zijn toespraak lichtte hij zijn visie op de broeierige situatie in zijn land toe. Oekraïne geeft het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim niet op, zei hij. En separatisten moeten hun wapens neerleggen.

Een staande ovatie volgde, toen Porosjenko, kort nadat hij als president werd ingezworen, deze woorden sprak:

“De Krim was, is, en zal Oekraïens zijn.”

Porosjenko benadrukte de eenheid van Oekraïne. Volgens hem zal het land nooit een gefederaliseerde staat worden, zoals Moskou het graag ziet. Hij zei ook dat hij snel het economische deel van het verdrag met de EU wil implementeren. Hij ziet dat als een eerste stap naar volwaardig lidmaatschap van de Unie.

Verder zei Porosjenko:

“Ik wil geen oorlog, ik wil geen revanche. Ik wil vrede en ik wil dat er vrede komt. Alsjeblieft, leg de geweren neer. En ik garandeer immuniteit aan al degenen die bloed aan hun handen hebben.”

Ook minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans was bij de beëdiging aanwezig.

———————————————————————————————————————————————–

 

http://www.npo.nl/knevel- … /07-08-2014/VPWON_1227142

———————————————————————————————————————————————–

17 maart 2014, 19:45
Poetin ondertekent decreet: Krim ‘onafhankelijk en soeverein’ land
Russian President Putin attends a ceremony to present state awards to paralympic athletes in Sochi

De Russische president Poetin heeft een decreet ondertekend waarin de Krim tot soevereine staat wordt verklaard. Foto Reuters / Michael Klimentyev
door Mirjam Remie
Buitenland

De Russische president Poetin heeft een decreet ondertekend waarin hij de Krim als een ‘soeverein en onafhankelijk land’ erkent. Dat maakte het Kremlin bekend, schrijft persbureau AP.

Poetin spreekt morgen het parlement toe. Mogelijk zal dat gaan over de volgende stap: inlijving van de Krim bij Rusland. Onze buitenlandredacteur Hubert Smeets: “De Krim is, volgens Rusland, nu onafhankelijk van Oekraïne. Daar is tijdens het referendum gisteren voor gestemd. De bevolking stemde daarnaast voor aansluiting bij de Russische federatie. Misschien dat Poetin morgen in het parlement iets over dat verzoek gaat zeggen, maar dat hoeft niet.

 

Omstreden referendum had heldere uitkomst

Gisteren stemde de bevolking van de Krim met een overgrote meerderheid voor aansluiting bij Rusland, tijdens het omstreden referendum over de toekomst van het schiereiland. Het schiereiland werd ruim een week geleden door gewapende Russische troepen ingenomen, na maandenlange protesten in Oekraïne die uiteindelijk leidden tot de afzetting van de regering en een pro-westerse koers.
Obama waarschuwt voor zwaardere sancties

Als reactie stelden de VS en de EU vandaag sancties in tegen 21 Russische en Oekraïense functionarissen, onder wie de afgezette president Viktor Janoekovitsj. Zij mogen niet meer vrij reizen en hun tegoeden worden bevroren. Volgens het Westen is het referendum onwettig. De Oekraïense regering, de EU en de VS erkennen het referendum niet. Bovendien waren er “enorme onregelmatigheden”, zei de Amerikaanse regering vandaag. Obama waarschuwde Rusland voor nog meer sancties.

Interim-staatshoofd Oleksandr Toertsjinov noemde het referendum vandaag “een farce”. Volgens hem is de Russische invasie tijdelijk en zal de Krim bij Oekraïne blijven horen.

 

———————————————————————————————————————

 

28 februari 2014 11:20, in:
Crisis op de Krim
Waarom is de Krim zo belangrijk voor de Russen?

Het is crisis op de Krim. De autonome regio maakt onderdeel uit van Oekraïne, maar de bewoners zijn pro-Russisch. Russische militairen zijn naar de regio getrokken. Officieel om de situatie te kalmeren.

Waarom is de Krim zo belangrijk voor de Russen?
© RTL Nieuws

Waarom is de Krim zo belangrijk voor Rusland?

1. Wat is de Krim?
De Krim is een bijzonder stukje Oekraïne. Het schiereiland ligt in de Zwarte Zee en is qua oppervlakte net iets kleiner dan België. Op het eiland ligt de autonome Krimrepubliek. Er wonen ruim twee miljoen mensen.

2. Waarom zijn er Russische militairen op de Krim?
Allereerst: het eiland is eigenlijk Russisch. Naast het feit dat de meeste mensen die er wonen etnisch Russisch zijn, hoorde de Krim bij de Sovjetrepubliek Rusland. De tsaren hadden er een eeuw lang met Turkije om gevochten. Het hoogtepunt was de Krimoorlog (1853 – 1856), waarbij Turkije steun kreeg van
Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Toch was het Chroesjtsjov, Stalins opvolger, die het land in 1954 als teken van vriendschap aan het Oekraïense volk had overgedragen. Een gedeelte heeft echter nog altijd een aparte status binnen Oekraïne: Sebastopol. Rusland pacht op deze plek een marinebasis, omdat hier het hoofdkwartier is van de Russische Zwarte Zeevloot. Die vloot zorgt voor de militaire aanwezigheid binnen Oekraïne, zegt ook Ruslandkundige Marcel de Haas van Clingendael. “Dat doet Rusland eigenlijk overal in de voormalige Sovjetrepublieken: dan heb je grip op een land.”

3. Hoe belangrijk is de Krim voor Rusland?
Heel belangrijk, vooral vanuit strategisch oogpunt. Vanuit de haven van Sebastopol wordt een groep oorlogsschepen bestuurd. “Van daaruit is ook een eskader gevormd dat in de buurt van Syrië vaart”, zegt De Haas. De Zwarte Zeevloot beveiligt daarnaast de alternatieve Russische aardgaspijpleiding South Stream, die onder de Zwarte Zee loopt. Het is voor de Russen dus van groot belang om die basis in stand te houden. “Janoekovitsj heeft destijds ook als een van zijn eerste daden het huurcontract van de basis met tientallen jaren verlengd.”

4. Welke rol speelt de Krim in de Oekraïne-crisis?
Oekraïne, of eigenlijk: het parlement en de regering, heeft met het afzetten van Janoekovitsj Rusland de rug toegekeerd. Poetin accepteert die machtswisseling niet. Hij probeert de pro-Russische krachten in Oekraïne daarom te bundelen. Donderdag namen demonstranten, sommigen zeggen soldaten, het parlementsgebouw op de Krim in en plaatsten de Russische vlag. De Oekraïense interim-regering reageerde daarop met een waarschuwing dat het ‘elke beweging buiten de basis op de Krim als oorlogshandeling ziet’.

5. Wat is de huidige situatie?
Kijk hier voor de laatste ontwikkelingen op de Krim.
RTL Nieuws

 

————————————————————————————————————————–

MM:Van wie is de Krim? De bevolking die er woont. Zijn het van oorsprong Russen of “iets anders”?Maakt dat wat uit?

Als er over vijftig jaar een burgeroorlog uitbreekt tussen de Amsterdammers en de Rotterdammers ga jij je verdiepen welke afkomst de voorouders van de Rotterdammers en Amsterdammers hebben? Misschien zijn het wel hier-geboren-en-getogen-Nederlanders met Duitse voorouders. In het geval van de Duitse voorouders hebben die hier-geboren-en-getogen-Nederlanders dan geen recht van spreken omdat Hitler en zijn consorten er in de oorlog een flinke zooi van hebben gemaakt.

———————————————————————————————————————————————–

Teruglezen: Feest op de Krim na eerste uitslagen referendum
www.volkskrant.nl/…/nl/ … -Krim-na-eerste-uitsla…
16 mrt. 2014 – weer · beurs · Video · Foto · Banen · Volkskrant.nl ….. In Donetsk wordt de sfeer onder demonstranten grimmiger. Pro-Russische demonstranten …

Teruglezen: Feest op de Krim na eerste uitslagen referendum

Door: Pieter Sabel, Heleen van Lier, Sacha Kester − 16/03/14, 08:33  − bron: AP, Reuters, ANP, AFP
© epa.

De officiële uitslag van het referendum op de Krim wordt waarschijnlijk morgen pas bekend, maar na het tellen van de helft van de stemmen heeft 95,5 procent van de mensen vandaag gestemd voor aansluiting bij Rusland. In de stad Sebastopol wordt al feest gevierd. De Verenigde Staten verwerpen het referendum op de Krim, ongeacht de uitslag. Lees de ontwikkelingen van zondag hier terug.

23.57 uur Teruglezen
Er wordt al uitbundig feest gevierd in Simferopol, de regionale hoofdstad van de Krim. De officiële uitslag van het referendum is nog niet bekend, maar nadat de helft van de stemmen was geteld, bleek dat 95,5 procent van de mensen had gestemd voor aansluiting bij Rusland, aldus de referendumcommissie.

De definitieve uitslag van het referendum wordt maandagmorgen verwacht. De opkomst zou zo’n 80 procent zijn geweest.

Morgen vliegt een delegatie van het parlement van de Krim naar Rusland om president Vladimir Poetin officieel om inlijving bij Rusland te vragen. Die heeft al laten weten het verzoek te zullen inwilligen. Volgende week wordt de Russische roebel een wettig betaalmiddel op de Krim. De Oekraïense Grivna kan dan nog 6 maanden gebruikt worden.

De Europese Unie en de Verenigde Staten weigeren de uitkomst van het referendum te erkennen. De volksraadpleging voldoet niet aan internationale wetten, lieten zij weten.

Rusland moet rekening houden met sancties en internationale isolatie die schadelijk is voor de Russische economie, zo lieten de Verenigde Staten vandaag weten. ‘Rusland zal de prijs betalen voor haar militaire interventies in de regio’, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Volgens de Russische president Poetin heeft het referendum plaatsgevonden in ‘volledige overeenstemming met het internationaal recht en het Handvest van de VN’.

Poetin en de Amerikaanse president Obama hebben met elkaar getelefoneerd en Poetin heeft zijn steun uitgesproken voor een voorstel van Duitsland om een internationale waarnemersmissie in Oekraïne uit te breiden.

23.15 uur – Feest op de Krim
Er wordt uitbundig feestgevierd in Simferopol, de regionale hoofdstad van de Krim. Er rijden toeterende auto’s in colonne door de straten en op het Leninplein hebben duizenden mensen zich verzameld met vlaggen van Rusland en de Krim. Op de gevel van het regeringsgebouw staat in groene letters de tekst ‘Wij zijn thuis’.

  • © AFP.
  • © AFP.
  • © AFP. Een jongetje met een Russische vlag op zijn wangen in Sebastopol.
  • © ap.
    President Poetin

21.41 uur – Poetin tegen Obama: Referendum legitiem
De Russische president Poetin heeft president Obama in een telefoongesprek verteld dat het referendum op de Krim helemaal niet in strijd is met de internationale wetgeving, zoals de VS beweert.

De autoriteiten van Oekraïne hebben volgens Poetin laten zien dat ze niets doen om het geweld tegen de Russischtalige bevolking in te dammen.

Obama en Poetin zijn het er wel over eens dat er gezamenlijk moet worden gezocht naar een manier om de situatie in Oekraïne te stabiliseren.

21.35 uur – 95,5 procent voor aansluiting bij Rusland
Na het tellen van de helft van de stemmen zou blijken dat 95,5 procent voor aansluiting met Rusland is. De opkomst is 81,36%.

 

——————————————————————————————————————————————–

—————————————————————————————————————————————-

 

Home » Buitenland
President Obama President Obama Foto: AP

vr 01 aug 2014, 21:24
Obama: burgerdoden Gaza ‘hartverscheurend’
WASHINGTON –

Barack Obama vindt het „hartverscheurend” te zien hoeveel burgerdoden er vallen in de Gazastrook. De Amerikaanse president wil dan ook dat al het mogelijke gedaan wordt om te voorkomen dat meer Palestijnse burgers worden gedood. Dit zei het staatshoofd tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Aan de andere kant hamerde Obama op het recht van Israël om zichzelf te verdedigen. Hij hekelde dat Hamas vanuit dichtebevolkte gebieden op de Joodse staat schiet. Een uitweg uit het dilemma kan volgens Obama een staakt-het-vuren zijn, dat levens redt en leidt tot een oplossing voor de zorgen van de Israëli’s om hun veiligheid.

——————————————————————————————————————–

mening missie M.:Als Obama vind dat Israël het recht heeft zich te verdedigen dan hebben de separatisten dat recht ook. En is een sanctie aan “Rusland-dat-er-niet-in-zit” dan op zijn plaats?

——————————————————————————————————————-

 

 

http://www.nu.nl/vliegram … tsvliegtuig-bij-mh17.html

Gepubliceerd:
Laatste update:
21 juli 2014 15:45

Russen willen uitleg Kiev over gevechtsvliegtuig bij MH17
Het Russische ministerie van Defensie eist uitleg van Kiev over een Oekraïens gevechtsvliegtuig dat in de buurt van vlucht MH17 vloog voordat het neerstortte.
AFP
Nederlandse onderzoekers aan de slag op rampplek Fotoserie

Dat meldt persbureau Reuters. Het gevechtsvliegtuig zou de Boeing 777 van Malaysia Airlines tot drie kilometer hebben genaderd.

Dergelijke informatie zou eventueel kunnen blijken uit de gegevens op de zwarte dozen op het toestel van Malaysia Airlines. Deze zouden in handen zijn van de separatisten, die naar eigen zeggen bereid zijn de zwarte dozen over te dragen aan internationale onderzoekers.

Nog op de dag van de crash meldde Oekraïne dat het geen militaire vliegtuigen in de lucht had in het gebied waar vlucht MH17 neerstortte. Volgens Rusland tonen radarbeelden aan dat dat niet klopt. Het militaire toestel was volgens hen een Oekraïense Soechoj Soe-25.

Satellietbeelden

Het Russische ministerie van Defensie stelt ook dat het geen raketlanceringen heeft waargenomen in de buurt van de vliegroute van MH17, en vraagt Amerika om satellietbeelden van de lancering te delen als het land deze in het bezit heeft.

Rusland zou bovendien geen radargeleide luchtdoelraketsystemen hebben geleverd aan de separatisten, “of welke wapens dan ook”.  (?? dit betwijfel ik)

——————————————————————————————————————-

http://www.elsevier.nl/Bu … child-voor-Kiev-1566037W/

Passagiersvliegtuigen waren feitelijk menselijk schild voor Kiev

——————————————————————————————————————–

 

Malaysian Airlines plane crash: Russian military unveil data on MH17 incident over Ukraine (FULL)

Het Russisch Ministerie van Defensie suggereerde in de persco dat een Oekraiens gevechtsvliegtuig met opzet in de buurt van de MH17 is gaan vliegen om zo verwarring te scheppen. De Ruski’s toonden satellietbeelden en radarinfo als onderbouwing voor deze theorie en zeggen alle relevante informatie gedeeld te hebben met MH, EU en VS.

Ten tijde van de crash hing er volgens de Russen een Amerikaanse satelliet boven het rampgebied die uitsluitsel zou kunnen geven over de toedracht. Helaas tot nu toe geen reactie van de VS. Ook Oekraine heeft bij mijn weten nog geen air traffic control data bekend gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=4bNPInuSqfs

—————————————————————————————————————–

http://nos.nl/artikel/677 … ist-van-hot-naar-her.html goede speech Frans Timmermans

dinsdag 22 jul 2014

——————————————————————————————————————

Wow! Colin Brazier ging te ver.

De Britse zender SkyNews is in opspraak geraakt. In één van haar reportages haalt een journalist spullen uit een koffer van een slachtoffer van de vliegtuigramp in oost-Oekraïne.

—————————————————————————————————————-

22-07-2014:

“VS: MH17 ‘per ongeluk’ neergehaald door separatisten

WASHINGTON –
De VS gaat er vanuit dat Russische  separatisten vlucht MH17 ‘per ongeluk’ hebben neergehaald. Er is geen bewijs gevonden dat Rusland direct betrokken is geweest bij het neerschieten van de Malaysia Airlines Boeing.
Wel stelt de VS dat Rusland de condities heeft gecreëerd waardoor MH17 neergeschoten kon worden, onder andere door wapens te leveren aan de separatisten.
Tot de ramp met vlucht MH17 wist de VS niet dat de separatisten beschikten over Sa-11 luchtdoelraketten. Amerika blijft erbij dat het toestel van Malaysia Airlines daarmee is neergehaald, maar hebben er geen nieuw bewijs voor geleverd.
Het is onbekend of de pro-Russische rebellen in Rusland zijn getraind om met de luchtdoelraketten om te gaan, zo laten Amerikaanse functionarissen weten.”

(reactie van missie M op bovenstaand nieuwsbericht:Geen Russische separatisten maar een deel van het volk uit Oekraïne dat het niet eens is met de regering van Oekraïne. Oekraïne moet het probleem oplossen met eigen volk en het niet over laten of verwijten maken aan Rusland. In België wonen er Nederlands-taligen en de Frans-taligen. Als de Nederlands-talige in België problemen hebben moeten ze bij de koning van België aankloppen en niet bij de Nederlandse koning. Als de Frans-taligen in Belgïe problemen hebben moeten ze bij de koning van België aankloppen en niet bij de president van Frankrijk.) We kunnen hulp bieden maar niet de boel opruien.

Ik ben supertrots op Mark Rutte en Frans Timmermans zoals ze deze zware taak aanpakken.

 

———————————————————————————————————————

Het filmpje van Guy Verhofstadt van de EU/Brussel die een paar maanden geleden in Oekraïne ging roeptoeteren. Zo zo zo zo ontzettend NUTTELOOS die hele burgeroorlog in Oekraïne. Het gevecht tussen het leger van Oekraïne tegen een gedeelte van het EIGEN volk dat pro-Russisch (maar gewoon Oekraïner is) en niet voor de EU. De Guy van de EU die een paar maanden geleden voor tweestrijd heeft gezorgd toen Guy met zijn roeptoeter ging toeteren en riep “vecht het gevecht” Never give up your fight Until your win your fight. Kijk vanaf minuut 3.46 Sindsdien is het grote heibel/ een tweestrijd/ burgeroorlog in Oekraïne.

:swear: Guy is het dit wat je wou?

————————————————————————————————————————

Omgeving rampplek MH17 nu niet veilig

Nieuwsbericht | 27-07-2014

Het team van 30 Nederlandse forensische experts heeft op dit moment geen veilige doorgang naar de rampplek van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne.

Wegens gevechten in het gebied is de situatie vooralsnog te instabiel om veilig aan het werk te gaan op de crashsite. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft hierop besloten het Nederlandse team vooralsnog niet verder te laten afreizen. Het team bevindt zich op dit moment in Donetsk.

Daarna zag ik twitterberichten: Berichten over 20 tot 30 omgekomen burgers in Horlivka. dat is 71 km van de crashplaats. En ik las dat er gevochten word in Sjachtarsk en Torez.

———————————————————————————————————————

7 juni 2014, 10:27
De Krim hoort bij Oekraïne, vindt de nieuwe president Porosjenko
Ukraine’s new president Poroshenko waves as he leaves his inauguration ceremony in Kiev

De nieuwe president van Oekraïne. Petro Porosjenko, vlak na zijn inauguratie. Reuters / Konstantin Grishin
door Mirjam Remie
Buitenland

Hij is zojuist beëdigd als president van Oekraïne: Petro Porosjenko. In zijn toespraak lichtte hij zijn visie op de broeierige situatie in zijn land toe. Oekraïne geeft het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim niet op, zei hij. En separatisten moeten hun wapens neerleggen.

Een staande ovatie volgde, toen Porosjenko, kort nadat hij als president werd ingezworen, deze woorden sprak:

“De Krim was, is, en zal Oekraïens zijn.”

Porosjenko benadrukte de eenheid van Oekraïne. Volgens hem zal het land nooit een gefederaliseerde staat worden, zoals Moskou het graag ziet. Hij zei ook dat hij snel het economische deel van het verdrag met de EU wil implementeren. Hij ziet dat als een eerste stap naar volwaardig lidmaatschap van de Unie.

Verder zei Porosjenko:

“Ik wil geen oorlog, ik wil geen revanche. Ik wil vrede en ik wil dat er vrede komt. Alsjeblieft, leg de geweren neer. En ik garandeer immuniteit aan al degenen die bloed aan hun handen hebben.”

Ook minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans was bij de beëdiging aanwezig.

———————————————————————————————————————-

http://www.volkskrant.nl/ … en-op-demonstranten.dhtml

Gelekt: ‘Lid nieuwe coalitie Kiev gaf opdracht te schieten op demonstranten’

Door: Sacha Kester − 05/03/14

———————————————————————————————————————-

http://www.hrw.org/news/2 … rockets-killing-civilians

Human Rights Watch  beschuldigd Oekraine van oorlogsmisdaden vanwege het onder vuur nemen van woonwijken in het oosten waarbij burgerslachtoffers vallen.

———————————————————————————————————————–

 

———————————————————————————————————————–

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.