* Sissen strafbaar

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Vandaag las ik dat ‘sissen’ voortaan strafbaar is in Amsterdam. Hoera. Het Amsterdamse bestuur wou dit al eerder maar daarvoor moest formeel de Algemene Plaatselijke Verordening worden aangepast. In Amsterdam had vorig jaar 83% van de Amsterdamse vrouwen tussen 15 en 34 jaar te maken met straatintimidatie. Dat ging van achtervolgen, betasten, ze werden nageroepen of in het nauw gedreven of werden ze agressief om seks gevraagd.

In Rotterdam is de verordening ook gewijzigd en wordt seksuele straat-intimidatie ook strafbaar. In Rotterdam werden vorig jaar 84% van vrouwen tussen 18 en 45 jaar geconfronteerd met straat-intimidatie.

Het sissen is voornamelijk een gewoonte van de Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse cultuur. Vrouwen op straat krijgen ook steeds vaker de termen “hoer of slet” naar hun hoofd gegooid. In combinatie met sissen. En is mijns inziens niet echt te vergelijken met het fluiten door de bouwvakker als hij “fieuttt fieuwwww” fluit om te zeggen “wat ben je een spetter”.

Vanaf volgende week geven handhavers nog een waarschuwing, maar per 1 januari krijgt de dader een geldboete tot maximaal 4100 euro of drie maanden celstraf. Majesteit, Dan hoop ik dat het geen enkelband-straf word.

Ik vind het goed van Amsterdam en Rotterdam dat ze gaan optreden tegen ‘sissers’. Dat ze geen enkele vorm van straat-intimidatie tolereert en op deze manier vrouwen op straat gaan beschermen.

Beledigen, laster en smaad is al strafbaar maar dan moet het slachtoffer zelf aangifte doen op het politiebureau. Straks mag een handhaver of buitengewoon opsporingsambtenaar meteen een boete uitdelen als binnen zijn hoorafstand  iemand word uitgescholden of nagesist.

“Als dit maar niet met een sisser afloopt” want ik vraag me wel af hoe ze dit aanpakken, omdat een dader als voetganger geen nummerbord heeft dat genoteerd kan worden als de dader weg rent, ook geen ruitenwisser waar het bonnetje onder gestopt word. Maar dat alles mag geen reden zijn om er niets tegen te doen. De handhavers worden speciaal opgeleid. Ze zullen wel kneepjes van het vak geleerd krijgen om de dader meteen in de kraag te grijpen als hij zijn mond in sisstand heeft. Pootje lappen voordat ze de ‘vluchtstand’ aannemen. De handhavers moeten het vooral filmen als er gesist word, want anders zegt de dader “nee hoor ik zei ssssttt (met vinger voor mond) want ik vind het zo’n drukte op straat”.

Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.