Onze koning en de Orde van de Kousenband

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Zo zijn de koning en koningin op Staatsbezoek in Ierland, met af en toe een regenbui, en  een lekker knapperig Staatsbanket….en zo word hij lid van de Orde van de Kousenband in Engeland. Velen zullen bij het lezen van de titel wel denken dat onze koning beschermheer is geworden van een of andere vrouwenbond of erotische steunkousenvereniging. Ik zelf heb er al eerder over gelezen en geschreven maar dat ik nou kan zeggen dat ik weet wat het echt betekend….nee gans en gaar niet..

U weet wel wat die orde is, want U bent in 1990 al ‘geïnstalleerd’. Op 19 juni 1990 om precies te zijn samen met koning Juan Carlos van Spanje. Het schijnt de hoogste Britse onderscheiding te zijn. Het toetreden word gezien als ‘in de langdurige traditie tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, die ook na deze generatie door zal gaan.’

Onze koning treedt vandaag toe tot de Most Noble Order of the Garter. Niet gartner als tuinder, maar Garter als…garter…enfin na de plechtigheid behoort de koning tot de Orde van de Kousenband. In het kasteel van Windsor krijgt onze koning vandaag samen met koning Felipe van Spanje een kousenband om hun linkerbeen geknoopt. Niet aan elkaar maar ieder hun eigen been. Vroeger knoopte Queen Elizabeth die band om het been maar vanwege haar hoge leeftijd heeft ze de laatste jaren daar een helper voor. Onze koning word benoemd tot Knight of the Garter en vrouwen worden “Lady of the Garter’ genoemd.

Koningen en ridders dragen de kousenband om hun linkerbeen en de vrouwelijke leden dragen de kousenband om hun linkerarm, want als ze een lange rok zouden dragen is de onderscheiding niet zichtbaar. Wens Uw zoon maar proficiat namens mij.

Ik heb mijn kousen uitgedaan en mijn nachtpon al aan. Ik wens U een fijne nachtrust. Welterusten.

©missie M.

Op Zolder

Op Zolder liggen de volgende oude brieven :

2010 23 oktober:  Verhoging pensioenleeftijd

2014 21 december: ‘Beatrix verwaarloosde haar paleis’ stond in de krant

2014 20 augustus: Beste meneer F. Timmermans

2015 21 juni:  **Zomer, Vaderdag en Paleizen

2011 6 mei: Muziekfestivals

 

Verder liggen er nog de brieven :

15 maart 2015 Zekerheid op aarde, Welness

oogcontact 16 oktober 2015  (De Rembrandts Maarten en Oopjen)

Zondag 25 oktober 2009 Gevangenis in België

twee iets oudere brieven uit 2013 en 2014 met als thema ‘lyme’

Opknapbeurt Binnenhof

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Er was een paarjaartjes geleden vóór en tijdens de renovatie van het paleis van onze koning een gedoe van jewelste over de renovatiekosten. Dat weten we nog goed hé majesteit.

Ik las dit jaar dat onze koning, Uw zoon Koning Willem-Alexander, en zijn gezin nu eindelijk verhuist zijn van villa Eikenhorst in Wassenaar naar Huis ten Bosch in Den Haag. Hoewel onze koning graag in Wassenaar woonde. De renovatie kostte ruim 60 miljoen euro, en was aanzienlijk meer dan begroot was.

Weet U nog wat er destijds allemaal geschreven werd?

Dat de installaties van het paleis aan het einde van hun levensduur waren. Dat een groot onderhoud aan gevels en daken noodzakelijk was. Vooral aan de vleugels was de noodzaak van groot onderhoud zo klaar als een klontje. En’nnnn hoe dat allemaal zo ver had kunnen ‘verslonsen’ wist de ambtenaar ook, want die had gezegd:. ,,Hare Majesteit de Koningin is al jaren zeer terughoudend als het gaat om onderhoud of aanpassingen aan het paleis.”

Na vijf jaar renoveren was het getimmer en geklus op Huis ten Bosch nog lang niet ten einde. De kosten bleven maar stijgen. Het ging niet goed met Huis ten Bosch. Men had het over “een paleis in verval”. ‘Ingrijpen was urgent’, aldus het Rijksvastgoedbedrijf in 2014. In alle ruimtes zaten scheuren in de muren, scheuren in plafonds, vloeren en kozijnen hadden waterschade, , houtrot en roest, zelfs de ijzeren rioleringspijpen waren doorgeroest en het dak lekte. De gevels, schoorstenen en de bordestrap waren in zeer slechte staat. Overal in het paleis zat asbest, de beveiligingsystheem voldeed niet meer aan de eisen. In de Japanse zaal zat ‘actieve houtworm in het paneelwerk’, en in de Chinese zaal hadden zilvervisjes het Chinees papierbehang aangevreten en de historische gordijnen waren ‘tot op de draad versleten’. De bouwvakkers maakten lange dagen, en beveiligers van een een particulier firma waren ingezet.

De Rijksgebouwendienst had de kosten na een uitgebreid onderzoek begroot op 35 miljoen in 2014. In het voorjaar van 2015 kreeg de premier een brief waarin stond dat er flinke tegenvallers waren en dat de schade groter dan gedacht waren. De kosten liepen op tot 41,5 miljoen. En al gauw werd ook dat bedrag overschreden naar 59 miljoen. En ook daar bleef het niet bij, de renovatie zou 63,1 miljoen kosten. Een flinke plons geld.

In de privévleugel wou men van de hokkerige donkere kamers af, en oa een nieuwe veranda en een tweede trap. De kosten van de privévleugel zijn niet bekend gemaakt vanwege privacyredenen.Maar alles bij elkaar bekeken was dat een megaklus. Dat moge duidelijk zijn.

*Maar uh….heeft U gelezen wat de opknapbeurt van het Binnenhof gaat kosten? Ga maar eerst even rustig zitten met Uw beentjes op het voetenbankje….en een koud washandje voor op Uw voorhoofd. Het bericht begint “voorzichtig positief” met de woorden van Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken, hij laat weten dat de oud-D66 leider Alexander Pechtold de renovatie kosteloos gaat begeleiden. Kosteloos dus. Het besluit om Pechtold te benoemen zorgde al voor opgetrokken wenkbrauwen. Dat hij dit kosteloos gaat doen moet zorgen dat de wenkbrauwen weer omlaag gaan denk ik. Dat klinkt als: ‘dan houden ‘we’ een paar vette tientjes over en praten we nergens meer over’.

Enfin, ze hebben Alexander gevraagd om zijn expertise. De voormalig veilingmeester Alexander Pechtold buigt zich de komende drie weken over het ‘hoofdpijndossier” dat MINSTENS ….majesteit, diep in en uit ademen….dat minstens 475 miljoen euro gaat kosten. Na drie weken komt Alexander met een analyse. ‘Drie weken maar’ om zich daar kosteloos over te buigen.

De renovatie zou in de zomer van 2020 beginnen. Er is nogal wat weerstand en kritiek over de plannen stond in de krant. Men wou in de hal een tropische palmentuin aan leggen en daar een historische hal voor slopen. De Kamer en Knops hameren op een ‘sobere en doelmatige aanpak’ maar uit uitgelekte plannen blijkt daar geen sprake van te zijn. Ook vreest men dat de renovatie financieel uit de hand loopt.

In een ander artikel met de titel “Rutte: schimmel in mijn torentje” las ik dat premier Mark Rutte de noodzaak van de komende verbouwing wou benadrukken. Hij zei ‘er moet iets gebeuren’. Die renovatie is geen luxe. Hij zei letterlijk;

Dan zie je ongeveer de schimmels en zo op de muur“.

Raar hé majesteit, de woorden “ongeveer de schimmels en zo” ?? Dat klinkt naar een ‘beschimmelde boterham en zo’

 

Dit zegt Mark Rutte:

De premier wijst erop dat de opknapbeurt een enorme sloot geld gaat kosten, maar dat iedereen wil dat het sober en doelmatig gebeurt: „Geen rare fratsen.”

Hij erkent dat in dat proces „spanningen” zijn ontstaan. Oud-D66-leider Alexander Pechtold, die dat volgens Rutte beter kan dan wie ook, gaat kijken of „die knoop eruit te trekken” is. Pechtold is door de Tweede Kamer gevraagd begin juli met adviezen te komen. Hij doet dat gratis.

Een palmentuin in een Nederlands Binnenhof zijn wel rare fratsen. 475 miljoen voor een renovatie zijn ook rare fratsen. Op Funda zag ik een picobello ontzettend groot landhuis met 16 kamers, met heel veel privébos. Perfect onderhouden, voor nog geen twee miljoen. Is dat niks?

Maar nu ga ik mijn nachtpon aantrekken. Welterusten.

_______________________________________________________________

al eerder schreef ik over de renovatie van het paleis in:

** Huis ten Bosch | Majesteit, ook namens mij… Missie

Lieve Mona

Lieve Mona,

Vandaag zag ik uw foto in onze krant. Aandachtig heb ik uw verhaal gelezen. U bent ernstig ziek en wilt daarom binnenkort afscheid nemen van het leven. Afscheid van uw dochter en twee kleinzoons.

Als kind las ik vaak uw column “Lieve Mona”. Altijd had u een goed antwoord voor de briefschrijfster die bij u om advies vroeg. Altijd had u de juiste woorden.

Voor de grap zei ik wel eens “schrijf maar naar Lieve Mona’ als iemand in mijn naaste omgeving wat saggerijnig of moeilijk deed.

Maar nu schrijf ik zelf naar Lieve Mona en ik kan de juiste woorden niet vinden.

Dag dappere lieve Mona. Bedankt voor de vele jaren leesplezier.

80 jarige bankovervaller

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Majesteit, morgen is het 1 juni. Vijf jaren geleden schreef ik U op 4 juni een brief met de titel “Steeds meer bejaarden Duitse criminelen”. Daar moest ik aan denken toen ik een week of twee geleden in onze krant las dat in Duitsland een 80 jarige bankovervaller uit Baden-Würtemberg is gearresteerd.

U denkt vast “oei die wist niet meer wat hij deed”, maar dat wist hij heel goed, het was niet de eerste keer want hij heeft de afgelopen jaren vijf banken beroofd. Zover we weten. Hij werd echter deze maand op heterdaad betrapt in Balingen. Toen ze hem in de kraag hadden gesnapt bekende hij een overval op een spaarbank in Waldkirch bij Freiburg op 11 april waar hij zonder buit is gevlucht. Hij heeft bankovervallen bekend in 2009 in Freiburg en Villingen-Schwenningen en in 2012 op een bankfiliaal in Rastatt.

Tis wat hé majesteit. Zou men minder bang kunnen zijn als bij de bankovervaller een pluk grijs haar onder een zwarte bivakmuts springt? Of juist banger omdat ze trillerige vingers kunnen hebben als ze een pistool in hun handen hebben? Triest is het wel als ouderen het criminele pad op gaan. De 60-plusgangsters.

Ik ga mijn tanden poetsen en nachtpon aantrekken want ik ben doodmoe. Welterusten.

 

Het DNA van koning Albert

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Had U koning Albert nog gesproken? Want ‘hiep hoi’ hij heeft eergisteren einnnndelijkkkkk DNA afgestaan voor een vaderschapstest die moet aantonen of uitsluiten of Delphine Boël zijn biologische dochter is. Delphine wil dat haar identiteit en die van haar kinderen wettelijk erkend worden.

Als de koning weer zou weigeren om DNA af te staan dan zou hij 5000 euro per dag moeten betalen. Dat is veel geld, daar zou de koning heel wat uurtjes tuinwerk voor kunnen laten doen, of voor de stookkosten van het kasteel aan de kant kunnen leggen.

Zijn advocaat, Alain Berenboom, liet aan de media weten dat de koning DNA heeft afgestaan. Majesteit, dat de koning een advocaat heeft was me meteen duidelijk toen ik las dat de resultaten van de test strikt vertrouwelijk zijn, zelfs voor de koning is het vertrouwelijk had de advocaat gezegd. De uitslag blijft geheim in afwachting van een nieuwe beslissing van het gerecht. Het paleis wenste niet te reageren op de zaak stond in de krant.

Majesteit, ik wil niet op de zaken vooruitlopen maar stel dat hij haar biologische vader is, dan is het wel erg triest dat Delphine jarenlang heeft moeten knokken voor erkenning dat zij dochter is van deze man. Ik weet niet of men dan nog ‘papa’ zou willen zeggen.

Mocht het gerecht een ‘nieuwe beslissing’ nemen dan kan Delphine contact zoeken met Caroline Tensen en met de kinderen van Josephine Charlotte, de zus van koning Albert. Want als U een foto van Josephine Charlotte naast een foto van Delphine legt dan ziet U het meteen. Ze lijken erg veel op elkaar.

Ik zie niet echt een flierefluiter in koning Albert maar blijkbaar was hij dat toch wel een beetje veel. Terwijl Albert bij barones Sybille op de bank zat….vermoed ik… zong in 1964 Adamo een lied voor de vrouw van Albert, de toekomstige koningin Paola “Dolce Paola”.

Enfin, Adamo zong dit lied zo prachtig dat 33 jaar later de zoon van Albert en Paola, toen nog prins Filip, aan Adamo een verzoek deed om een lied te componeren voor zijn Mathilde. Zo lief van koning Filip. ‘Als zijn moeder een liedje had dan verdiende zijn vrouw er ook een’ had Filip destijds tegen Adamo gezegd. Het lied moest over de lach en schoonheid van Mathilde gaan. Dat lied over Mathilde heeft Adamo in 2006 geschreven. Op 2 januari 2007 zei Adamo dat de single nog niet te koop was. Ik ben wel nieuwsgierig geworden naar dat lied. Maar nog nieuwsgieriger ben ik naar de beslissing over het DNA-onderzoek.

Hoe ziet het DNA van een koning er uit? Zitten er glinstertjes en glittertjes op? Of ziet het DNA van een koning er net zo ongewoon uit als het DNA van een metselaar of tandarts. Behalve dan dat ze allemaal hun eigen DNA hebben.

Ik wens U een fijne nachtrust. Welterusten.

 

Het stembureau

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik denk dat U zich af zou kunnen vragen of ik vorige week naar het stembureau ben gegaan om te stemmen voor het Europees Parlement en waarom ik daar nog niets over heb geschreven. Ik ben geweest. Binnen in het stembureau was het een slappe boel, de drie heren aan de lange tafel waar ik me moest melden, en waarvan ik een stemformulier kreeg, hadden eigenlijk verder niets te doen,….U zou dan denken dat ze blij waren dat er een stemmer binnen kwam….,de eerste meneer sprak tegen de andere twee meneren toen ik binnen kwam, en sprak tegen hen toen ik de tafel naderde, hij stopte heel even toen hij mijn oproepkaart aannam, hij las een nummer op, de tweede meneer schreef iets op en van de derde meneer kreeg ik het stemformulier….en weet U wat gebeurde?….. Tussen het oplezen van het nummer en het aanreiken van het formulier ging de eerste meneer gewoon verder met zijn verhaal over zijn vakantiebestemming en de twee andere meneren luisterden naar hem. Ik was onzichtbaar leek het wel. Niemand die me een ‘prettige stemdag’ wenste.

Ik heb gestemd in het hokje, met het rode potlood heb ik een vette dikke rode stip in het rondje gemaakt….zodat het duidelijk was dat deze onzichtbare wel flink gestemd heeft……Ik wil U best vertellen op wie….maar daar gaat het niet om. Het leek er op dat het die drie meneren niet boeide dat iemand kwam stemmen. Ze kunnen onmogelijk last hebben gehad van werkdruk of stress, ….misschien dat ze al in vakantiestemming verkeerden.

Majesteit, Zou U tegen Uw zoon willen zeggen ‘jongen, sla met je vuist op lange tafels met drie kakelende meneren met de woorden “en nou is het genoeg met jullie vakantieverhaaltjes, doe dat maar in je eigen tijd maar niet als missie’s komen stemmen “.

Bij voorbaat hartelijk dank. Dan ga ik nu mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

Koning Albert II moet DNA afstaan

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Uw collega koning Albert is net als U met pensioen maar desondanks houd hij de titel koning.U bent weer een prinses geworden nadat U met pensioen bent gegaan. Maar  afgelopen weekend stond in de krant weer een stukje over de strijd van Delphine Boël.

Koning Albert moet dan nu toch echt DNA afstaan voor een vaderschapstest. De 50 jarige Delphine Boël strijdt al jaren om te kunnen aantonen dat niet Jacques Boël haar vader is maar dat koning Albert toch echt haar biologische vader is. Vorig jaar oktober oordeelde het Brusselse Hof van beroep dat Jacques Boël niet de wettelijke noch de biologische vader van Delphine is. Het hof beval koning Albert II om binnen drie maanden een DNA-test te ondergaan die uitsluitsel moest geven over zijn vermeend vaderschap.

U zult nu wel denken “dat doet hij wel” maar nee de 84 jarige koning Albert weigerde om DNA af te staan en tekende beroep aan bij het Hof van Cassatie, aldus zijn twee advocaten Alain Berenboom en Guy Hiernaux..

Maar als koning Albert II nu nog steeds weigert om DNA af te staan moet hij haar 5000 euro per dag betalen meldt de Franstalige RTBF na inkijk van het arrest.

Majesteit, Het zal je vader maar zijn die nog liever beroep aantekent dan dat hij wil dat aangetoond kan worden dat hij je vader is. Als hij niet de vader is kan hij dat met deze test dus ook aantonen. Dan zou hij dus voor eens en altijd klaar kunnen zijn met het gespeculeer.

Delphine Boël is kunstenares en de dochter van barones Sybille de Selys Longchamps. De barones had in de jaren 60 en 70 jarenlang een relatie met Albert terwijl Albert getrouwd was met Paola. Albert heeft de relatie toegeven, maar Delphine nooit als zijn kind erkend. Terwijl hij haar de eerste 17 jaar wel veel zag heeft hij in 1999 alle contact met Delphine verbroken toen het bestaan van Delphine in de openbaarheid kwam.

Voor de wet was jonkheer en zakenman Jacques Boël de vader van Delphine omdat hij met de barones was getrouwd toen Delphine geboren werd.Tien jaar later werd het huwelijk ontbonden en via DNA werd aangetoond dat Boël niet de vader was.

Als de rechter vast stelt dat Delphine toch echt Albert’s dochter is dan heeft zij recht op een erfenis. Maar volgens Delphine gaat het haar niet om geld maar om erkenning als dochter. Koning Albert en zijn Paola hebben in 2015 hun huwelijkscontract laten wijzigen omdat zij op huwelijkse voorwaarden waren getrouwd. Waarschijnlijk deed hij dit om een deel van zijn erfenis veilig te stellen voor zijn vrouw.

Tjonge jonge majesteit, het is niet niks als een dochter jarenlang word verstoten door haar vader, een koning nota bene.

U zou misschien een hartig woordje met hem kunnen spreken met de woorden: “Albert jonge, doe het nou maar, dan is het maar gebeurd, want anders word je later toch opgegraven en word er alsnog DNA genomen”

Hoe zegt men dat in België “potje breken is potje betalen”.

Ik ga slapen. Welterusten.

 

ps. Zie mijn brief van 10 juni 2014 met de titel: “Koning Albert en koningin Paola” (via google makkelijker op te zoeken)

Storing

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vanmorgen begon het al. De thee was loei-heet. De printer deed raar, die slikte twee blaadjes tegelijkertijd in en kwamen verkreukt er weer uit. De peer in de lamp sprong kapot.

Bij het nieuws op tv hoorde ik de mevrouw zeggen dat er een storing over Nederland trok. Dat woord herhaalde ze meerdere malen. “Dat komt door de storing”, en vanavond of vannacht…of was het morgen?…enfin er kwam nog meer storing. Ze wees op de kaart waar de storing was en naar toe trok.

De weer-mevrouw had het over regenbuien. Ze noemde de regen een storing. Echt waar. Regenbuien zijn heel normaal, ze vallen nou eenmaal van tijd tot tijd. Gelukkig wel. Vorig jaar toen er geen regen viel en we bomen konden horen zuchten en kreunen…de beken droog stonden en de visjes met open mond op de bodem lagen…dát was een storing.

Kan U aan Uw zoon vragen of hij er voor kan zorgen dat weer-mevrouwen het niet meer over een storing hebben als er een regenbui bedoeld word?

Dan ga ik nu mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

Koning Maha van Thailand

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik zie steeds berichten en filmbeelden uit Japan op tv en in de krant, omdat de keizer aftreed. Het lijkt wel alsof men verbaasd is dat hij aftreed, alsof men dit nu pas te horen kreeg. Ik heb er in het blog “Vaag” al overgeschreven. En dat was op 18 juli 2016. En ik ben maar een leek.

Ik zag ook een foto van de Thaise koning bij een nieuwsbericht waarin stond dat hij getrouwd is met zijn lijfwacht, de 40 jarige Suthida Tidjai. Ze zouden “vermoedelijk” al drie jaren een relatie hebben. Er is maar weinig bekend over Suthida. Ze is “vermoedelijk” een voormalig stewardess die voor Thai Airways International werkte waar ze Maha Vajiralongkom jaren geleden “vemoedelijk” tegenkwam tijdens een vlucht. In 2014 benoemde Maha haar tot vicecommandant van zijn lijfwacht en in 2016 maakte hij haar generaal. En…nu Maha met haar is getrouwd heeft hij haar tot koningin gemaakt.

Deze koning benoemde ooit zijn poedelhond tot luchtmaarschalk, trok hem een uniform aan en nam de poedel mee naar officiële gebeurtenissen. Toen de poedel stierf kondigde hij een rouwperiode van vier dagen aan. Ook leefde hij in het verleden als een playboy. Is al drie keer eerder gehuwd geweest. Met een nicht was hij gehuwd en hij verwekte vijf kinderen bij een minnares met wie hij later trouwde. In 2014 scheidde hij van zijn laatste vrouw met wie hij een zoon heeft.

Ik kan goed begrijpen dat men liever de jongere zus, prinses Maha Chackri Sirindhorn, als troonopvolger had gezien. Maar de wet verbood dat. Majesteit, dan hapert er toch grondig wat aan die Thaise wet hé. Want U deed het als vrouw toch maar hartstikke prachtig als ons Staatshoofd.

Enfin, de trouwerij in Thailand. Op de foto van de trouwerij zat de koning in een wit uniform, met aan zijn voeten, heel nederig en met gevouwen handen zijn bruid liggend op de grond in een zalmroze zijden jurk.  Ook zijn personeel lag languit over de grond. Ik dacht: Waar blijven de Grauwe-eeuwers met hun eeuwig geroep als het er op aan komt?

Het was oktober 2016 toen ik U schreef dat de Thaise Koning Bhumibol was overleden.. Sinds toen is zijn zoon, de nu 66 jarige Maha Vajiralongkorn opvolger van zijn vader, de zeer gerespecteerde koning Bhumibol Adulyadej. Maar officieel word Maha zaterdag pas gekroond, want dan is de rouwperiode pas voorbij las ik.

Het is alweer een tijd geleden dat koning Bhumibol is overleden, de rouwperiode is wel erg lang gerekt. Iedereen liep een jaar lang in het zwart gekleed. (Zie mijn blog “Dress-code in Thailand) Men verwachte toen wel dat de zwarte rouwkleding ná een jaar-van-rouw nog langer zou door zetten. Daarom vind ik trouwen van deze koning in een rouwperiode ook wel een beetje vreemd. Maar ssstttt…. het is allemaal wel wat vreemd hé.

Ik heb mijn tanden al gepoetst en ga nu mijn nachtpon aantrekken en slapen. Welterusten.