Koning Albert II moet DNA afstaan

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Uw collega koning Albert is net als U met pensioen maar desondanks houd hij de titel koning.U bent weer een prinses geworden nadat U met pensioen bent gegaan. Maar  afgelopen weekend stond in de krant weer een stukje over de strijd van Delphine Boël.

Koning Albert moet dan nu toch echt DNA afstaan voor een vaderschapstest. De 50 jarige Delphine Boël strijdt al jaren om te kunnen aantonen dat niet Jacques Boël haar vader is maar dat koning Albert toch echt haar biologische vader is. Vorig jaar oktober oordeelde het Brusselse Hof van beroep dat Jacques Boël niet de wettelijke noch de biologische vader van Delphine is. Het hof beval koning Albert II om binnen drie maanden een DNA-test te ondergaan die uitsluitsel moest geven over zijn vermeend vaderschap.

U zult nu wel denken “dat doet hij wel” maar nee de 84 jarige koning Albert weigerde om DNA af te staan en tekende beroep aan bij het Hof van Cassatie, aldus zijn twee advocaten Alain Berenboom en Guy Hiernaux..

Maar als koning Albert II nu nog steeds weigert om DNA af te staan moet hij haar 5000 euro per dag betalen meldt de Franstalige RTBF na inkijk van het arrest.

Majesteit, Het zal je vader maar zijn die nog liever beroep aantekent dan dat hij wil dat aangetoond kan worden dat hij je vader is. Als hij niet de vader is kan hij dat met deze test dus ook aantonen. Dan zou hij dus voor eens en altijd klaar kunnen zijn met het gespeculeer.

Delphine Boël is kunstenares en de dochter van barones Sybille de Selys Longchamps. De barones had in de jaren 60 en 70 jarenlang een relatie met Albert terwijl Albert getrouwd was met Paola. Albert heeft de relatie toegeven, maar Delphine nooit als zijn kind erkend. Terwijl hij haar de eerste 17 jaar wel veel zag heeft hij in 1999 alle contact met Delphine verbroken toen het bestaan van Delphine in de openbaarheid kwam.

Voor de wet was jonkheer en zakenman Jacques Boël de vader van Delphine omdat hij met de barones was getrouwd toen Delphine geboren werd.Tien jaar later werd het huwelijk ontbonden en via DNA werd aangetoond dat Boël niet de vader was.

Als de rechter vast stelt dat Delphine toch echt Albert’s dochter is dan heeft zij recht op een erfenis. Maar volgens Delphine gaat het haar niet om geld maar om erkenning als dochter. Koning Albert en zijn Paola hebben in 2015 hun huwelijkscontract laten wijzigen omdat zij op huwelijkse voorwaarden waren getrouwd. Waarschijnlijk deed hij dit om een deel van zijn erfenis veilig te stellen voor zijn vrouw.

Tjonge jonge majesteit, het is niet niks als een dochter jarenlang word verstoten door haar vader, een koning nota bene.

U zou misschien een hartig woordje met hem kunnen spreken met de woorden: “Albert jonge, doe het nou maar, dan is het maar gebeurd, want anders word je later toch opgegraven en word er alsnog DNA genomen”

Hoe zegt men dat in België “potje breken is potje betalen”.

Ik ga slapen. Welterusten.

 

ps. Zie mijn brief van 10 juni 2014 met de titel: “Koning Albert en koningin Paola” (via google makkelijker op te zoeken)

Op Zolder

Op Zolder liggen de volgende oude brieven :

2012 Zondag 6 mei Behaagd

2007 Maandag 7 mei Prins Harry en Irak

2007 Zaterdag 5 mei Druk druk druk

2007 Donderdag 31 mei Natuurbegraafplaats

2008 Woensdag 25 juni Bezoekje aan Litouwen

2008 Dinsdag 8 juli Briefjes

2010 Donderdag 3 juni Tafelrede

2010 Zaterdag 19 juni Koninklijke bruiloft in Zweden

2012 Woensdag 2 mei Materiaal-moeheid

 

Verder liggen er nog de brieven :

15 maart 2015 Zekerheid op aarde, Welness

oogcontact 16 oktober 2015  (De Rembrandts Maarten en Oopjen)

Zondag 25 oktober 2009 Gevangenis in België

twee iets oudere brieven uit 2013 en 2014 met als thema ‘lyme’

Storing

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vanmorgen begon het al. De thee was loei-heet. De printer deed raar, die slikte twee blaadjes tegelijkertijd in en kwamen verkreukt er weer uit. De peer in de lamp sprong kapot.

Bij het nieuws op tv hoorde ik de mevrouw zeggen dat er een storing over Nederland trok. Dat woord herhaalde ze meerdere malen. “Dat komt door de storing”, en vanavond of vannacht…of was het morgen?…enfin er kwam nog meer storing. Ze wees op de kaart waar de storing was en naar toe trok.

De weer-mevrouw had het over regenbuien. Ze noemde de regen een storing. Echt waar. Regenbuien zijn heel normaal, ze vallen nou eenmaal van tijd tot tijd. Gelukkig wel. Vorig jaar toen er geen regen viel en we bomen konden horen zuchten en kreunen…de beken droog stonden en de visjes met open mond op de bodem lagen…dát was een storing.

Kan U aan Uw zoon vragen of hij er voor kan zorgen dat weer-mevrouwen het niet meer over een storing hebben als er een regenbui bedoeld word?

Dan ga ik nu mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

Koning Maha van Thailand

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik zie steeds berichten en filmbeelden uit Japan op tv en in de krant, omdat de keizer aftreed. Het lijkt wel alsof men verbaasd is dat hij aftreed, alsof men dit nu pas te horen kreeg. Ik heb er in het blog “Vaag” al overgeschreven. En dat was op 18 juli 2016. En ik ben maar een leek.

Ik zag ook een foto van de Thaise koning bij een nieuwsbericht waarin stond dat hij getrouwd is met zijn lijfwacht, de 40 jarige Suthida Tidjai. Ze zouden “vermoedelijk” al drie jaren een relatie hebben. Er is maar weinig bekend over Suthida. Ze is “vermoedelijk” een voormalig stewardess die voor Thai Airways International werkte waar ze Maha Vajiralongkom jaren geleden “vemoedelijk” tegenkwam tijdens een vlucht. In 2014 benoemde Maha haar tot vicecommandant van zijn lijfwacht en in 2016 maakte hij haar generaal. En…nu Maha met haar is getrouwd heeft hij haar tot koningin gemaakt.

Deze koning benoemde ooit zijn poedelhond tot luchtmaarschalk, trok hem een uniform aan en nam de poedel mee naar officiële gebeurtenissen. Toen de poedel stierf kondigde hij een rouwperiode van vier dagen aan. Ook leefde hij in het verleden als een playboy. Is al drie keer eerder gehuwd geweest. Met een nicht was hij gehuwd en hij verwekte vijf kinderen bij een minnares met wie hij later trouwde. In 2014 scheidde hij van zijn laatste vrouw met wie hij een zoon heeft.

Ik kan goed begrijpen dat men liever de jongere zus, prinses Maha Chackri Sirindhorn, als troonopvolger had gezien. Maar de wet verbood dat. Majesteit, dan hapert er toch grondig wat aan die Thaise wet hé. Want U deed het als vrouw toch maar hartstikke prachtig als ons Staatshoofd.

Enfin, de trouwerij in Thailand. Op de foto van de trouwerij zat de koning in een wit uniform, met aan zijn voeten, heel nederig en met gevouwen handen zijn bruid liggend op de grond in een zalmroze zijden jurk.  Ook zijn personeel lag languit over de grond. Ik dacht: Waar blijven de Grauwe-eeuwers met hun eeuwig geroep als het er op aan komt?

Het was oktober 2016 toen ik U schreef dat de Thaise Koning Bhumibol was overleden.. Sinds toen is zijn zoon, de nu 66 jarige Maha Vajiralongkorn opvolger van zijn vader, de zeer gerespecteerde koning Bhumibol Adulyadej. Maar officieel word Maha zaterdag pas gekroond, want dan is de rouwperiode pas voorbij las ik.

Het is alweer een tijd geleden dat koning Bhumibol is overleden, de rouwperiode is wel erg lang gerekt. Iedereen liep een jaar lang in het zwart gekleed. (Zie mijn blog “Dress-code in Thailand) Men verwachte toen wel dat de zwarte rouwkleding ná een jaar-van-rouw nog langer zou door zetten. Daarom vind ik trouwen van deze koning in een rouwperiode ook wel een beetje vreemd. Maar ssstttt…. het is allemaal wel wat vreemd hé.

Ik heb mijn tanden al gepoetst en ga nu mijn nachtpon aantrekken en slapen. Welterusten.

Koninginnendag

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

30 april, de dag waarop we voorheen koninginnendag vierden omdat Uw moeder die voor U de koningin was dan jarig was. De dag dat ook Uw schoonbroer Pieter van Vollenhoven jarig was samen met Uw moeder oud-koningin Juliana.

Pieter is vandaag 80 geworden. Hij ziet er nog piekfijn uit.

Ik moet nu de thermometer opzoeken want ik heb koorts, daarom maak ik het kort….mijn nachtpon heb ik al de hele dag aan.

Welterusten, Doei.

Groothertog Jean d’Aviano

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik las dat groothertog Jean d’Aviano van Luxemburg eergisteren op 98 jarige leeftijd aan een longontsteking is overleden. Jean d’Aviano. Ik moest mijn geheugen weer even opfrissen. Het voormalig Staatshoofd van Luxemburg regeerde vanaf 1964 tot oktober 2000. Toen gaf hij de troon door aan zijn oudste zoon Henri, de huidige groothertog. Onder het bewind van Jean groeide Luxemburg uit tot een belastingparadijs stond in de krant.

U was nog op zijn 95 ste verjaardag geweest las ik. Het contact tussen het Nederlands koningshuis en het vorstenhuis van Luxemburg was altijd bijzonder hartelijk. Daarom wil ik U veel sterkte wensen. Ik las dat tussen alle condoleances ook ons koningshuis bedroefd op zijn overlijden had gereageerd. Dit bericht stond in onze krant. Ik citeer:

“Met zijn weloverwogendheid en menselijkheid droeg hij bij aan rust en vertrouwen in zijn land en in Europa. Wij hebben een vriend verloren en denken met ontroering terug aan de mooie momenten met hem. Wij zijn dankbaar voor de vriendschap en warmte die hij uitstraalde en koesteren de vele dierbare herinneringen aan hem’, schrijven koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix. U noemde hem een wijs man, mild en verbindend in zijn optreden’.

Dat zijn allemaal hele mooie woorden.

Wat ik niet wist was dat de groothertog een oom was van koning Filip van België. Want hij was gehuwd met Joséphine-Charlotte. De zus van Filip’s vader, koning Albert II. En wat ik nog veel minder wist is dat wijlen-koning Boudewijn, koning Albert II en Joséphine-Charlotte nog een halfbroer hadden, Alexander, en twee jongere halfzussen hebben, Marie-Christine en Marie Esmeralda van België. Ze hebben alle zes de zelfde vader, Leopold III. Enfin het gaat nu niet over Leopold maar over de schoonzoon van Leopold III. Jean, of te wel Jan van Luxemburg, de echtgenoot van Joséphine-Charlotte.

Josephine Charlotte Stephanie Ingeborg Elisabeth Maria-Josepha Margaretha Astrid heeft acht voornamen en was het eerste kind van koning Leopold III en koningin Astrid….en toch is zij geen Staatshoofd geworden. Haar 3 jaar jongere sympathieke broer Boudewijn was van 1951 tot 1993 koning van België. Als Boudewijn en Albert nou ook meisjes waren geweest dan was Joséphine Charlotte misschien wel koningin van België geworden. Ik denk dat dat dan wel wat gecompliceerd was geworden als een Belgische koningin met het Staatshoofd van Luxemburg zou trouwen. Waar gaan ze dan wonen?

Prinses Joséphine-Charlotte trouwde met Groothertog Jean ‘d Aviano in 1953 en kregen samen vijf kinderen. Toen de groothertog in 2000 aftrad trok hij zich terug op kasteel Fischbach in het noorden van Luxemburg. Kasteel Fischbach, Dat klinkt naar een heel mooi kasteel. Ik wou zien of dat er uitziet zoals het klinkt en daarom ging ik googlen, Een heel mooi kasteel zo te zien aan de buitenkant. Het lijkt me absoluut geen straf om daar te wonen. Mits ik personeel in dienst zou hebben want het zijn wel veel ramen om te wassen.

De oudste zoon van het paar, Groothertog Henri die de troon heeft overgenomen is niet het oudste kind van Jean en Joséphine-Charlotte. Hun oudste kind is een dochter die maar een jaar ouder is.

Joséphine-Charlotte overleed helaas in 2005.  In 2014 was de groothertog wel nog aanwezig in Normandië voor de grote herdenking van D-Day. Want Jean was één van de weinigen uit een koninklijke familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief deel had genomen aan de gevechten. Hij was als luitenant en verbindingsofficier van de Irish Guards. Van Nederland kreeg hij het oorlogsherinneringskruis.

Petje af voor deze groothertog. Rust zacht.

Majesteit, sterkte en alvast Welterusten.

Josephine Charlotte (11 oktober 192710 januari 2005), getrouwd met groothertog Jan van Luxemburg;

 

Het toilet op de Groene Draeck

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Toen ik vanmorgen de krant las moest ik denken aan Uw boot ‘De Groene Draeck”. Hoe dat zo komt dat ik daar aan dacht?  In onze krant stond een artikel dat over het toilet aan boord van een pleziervaartuig gaat. U heeft veel plezier van de Groene Draeck, dus is het een pleziervaartuig. Ik neem aan dat er een toilet op de Groene Draeck aanwezig is. Vanaf deze zomer moeten eigenaren een zuiveringsinstallatie aan boord hebben als ze een drol in het water zouden willen lozen. Anders zijn de schippers verplicht het toiletwater af te geven bij een haven, want voor het dumpen van de toiletinhoud staat een boete.

Sinds 2009 is het verboden om ongezuiverd toiletwater te lozen maar volgens Verkeer en Waterstaat word deze regel op grote schaal overtreden. Een boete kost 160 euro maar het verbod is nauwelijks te handhaven stond in de krant want het is onzichtbaar als de eigenaren de afsluitklep onder het wateroppervlak openen om de drol te laten zwemmen.

U als oud-koningin heeft natuurlijk allang zo’n zuiveringsinstallatie laten plaatsen neem ik aan. Dat eigenaren het niet leuk vinden om de keutel op te vangen en in te leveren bij de haven begrijp ik nog wel, maar nog minder leuk én ongezond is het voor de zwemmer als die gaat zwemmen zonder badmuts en er een drol in het haar blijft plakken.

Ik vind het goed dat er strengere regels voor komen.

Majesteit, Ik ga mijn tanden poetsen en nachtpon aantrekken. Welterusten.

Toen…

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

U zult wel gedacht hebben ‘waarom schrijft ze nou niet?’. Ik heb U wel willen schrijven. Daar was dat hondje dat misschien wel 220 km door zee had gezwommen toen werknemers op een boorplatform hem uit zee visten en op het droge legden. Had hij echt zover gezwommen? Dat was vaag want misschien was hij ergens van een boot gevallen. Dan was er ook nog nieuws over bijen die ingezet worden bij het opsporen van mijnen. Ik ben blij dat ik dat niet hoef te onderzoeken. Uw kleindochter Alexia wil in een musical zingen. De renovatie van Uw ouderlijk paleis Soestdijk gaat niet zoals men had gehoopt. Dan die afschuwelijke brand van de Notre Dame, wel indrukwekkend en mooi om te zien hoe jong en oud in Parijs biddend en knielend op straat het Avé zongen voor behoud van de kathedraal. Dan was er ook een brand in een kerk in ons land. En afgelopen zondag, paaszondag, de afschuwelijke laffe aanslagen in Sri Lanka. Er zijn momenten dat ik een hekel heb aan bepaalde religieuze ‘stromingen’. Waar halen ze het recht vandaan om mensen te vermoorden omdat zij iets anders geloven?

Zoveel nieuws dat ik door de bomen het bos bijna niet meer zag. Ik pak een nieuw vel papier voor een nieuwe brief en kom zo meteen terug. Tot zo.

Namen voor viaducten

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

In Limburg zouden drie viaducten van de vernieuwde N280 vernoemd worden naar drie bekende Roermondenaren. Drie mannelijke Roermondenaren. Daar was de Vrouwenraad niet blij mee en stapten naar de gemeente. Ze kregen hun zin. De drie viaducten worden vernoemd naar drie bekende Roermondenaren, twee mannen en een vrouw.

De viaducten worden vernoemd naar architect Pierre Cuypers (1827-1921). Naar textielfabrikant Francois Stoltzenberg (1805-1875). En het derde viaduct word niet het Joep Nicolas-viaduct maar het Maria Sloot-viaduct. Een Roermondse schrijfster uit de periode 1853-1927.

Dat zijn wel namen van heel lang geleden. In 1853 hadden alle drie vast geen vermoeden dat hun naam ooit in 2019 boven een viaduct zou hangen. U bent het vast wel gewend. de prinses Beatrix-straat.  Het prinses Beatrix fonds, Het prinses Beatrix ziekenhuis en noem maar op. Majesteit, ik vind U een toffe peer, maar als er morgen weer een prinses-Beatrix-straat geopend word dan stap ik ook naar de gemeente en zal ik vragen of ze wel eens het aantal prinses-Beatrix-straten geteld hebben.  Grapjuh. Ik stap echt niet naar de gemeente als Uw naam weer boven een weggetje of straat komt te hangen. Ik stap nu wel snel in mijn bed. Welterusten.

 

Toch wel kwiek van de Vrouwenraad hé majesteit.

Sultan Brunei

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Al eerder heb ik U geschreven over Uw vriendschap met de sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah. In 2013 heeft U hem een onderscheiding gegeven tijdens een Staatsbezoek. En niet de eerste de beste onderscheiding. U gaf hem toen het Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zucht….Was een mooie Delfts blauwe vaas met Nederlandse tulpen niet goed genoeg majesteit? Waarom een Ridder-onderscheiding? Hij is al een van de rijkste mensen ter wereld door de olie-inkomsten. Ik denk niet dat hij daar krom voor heeft gelegen of als een ridder heeft moeten vechten om zo rijk te worden.

Maar nu heeft de sultan de shariawetgeving ingevoerd. Door die wet kunnen homoseksuelen de doodstraf krijgen. Of overspelige vrouwen dood gestenigd worden. Ik neem aan dat ons koningshuis nu geen vriendje meer wil zijn met deze sultan.

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vind dat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok de ambassadeur van Brunei uitleg moet vragen over die ingevoerde Sharia wetgeving. En dat de onderscheiding moet worden ingetrokken. Maarrrr dat kan zomaar niet. Dat kan alleen als iemand is veroordeeld voor een misdaad stond in de krant. Sjoerdsma wil dat het kabinet onderzoekt of het mogelijk is om de regels aan te scherpen. Dat een onderscheiding ingevorderd kan worden als iemand het internationaal recht schendt.

Vorige week had het Duits parlement ook zo’n verzoek. Want eind jaren 90 kreeg de sultan het Duitse Grootkruis van Verdienste. Volgens bondspresident Steinmeier kunnen bij Staatsbezoeken verleende onderscheidingen niet worden ingetrokken. Maxima had een paar jaren geleden een clutch gekregen tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk. Zoiets is versleten als ze dat na een paar jaren terug zouden moeten geven. Maar een onderscheiding is alleen maar voor de sier. Daar slijt het niet gauw van.

Ik ken geweldige lieve mensen die homo zijn. De gedachten dat zij van de sultan de doodstraf zouden krijgen omdat ze van elkaar houden is onmenselijk. Dan moeten we er toch niet aan denken dat die sultan met het ereteken van ons koninklijk Huis op zijn borst rond paradeert.

Wat doen we hieraan? U durft hem natuurlijk niet te vragen om de onderscheiding  terug te geven. Als hij die onderscheiding zou verliezen en ik zou hem vinden zou ik die dus nooit aan hem terug geven. Als hij de onderscheiding in de kluis bewaart kunnen we er naar fluiten. Als hij de onderscheiding in zijn nachtkastje zou bewaren zouden we een correcte-inbreker opdracht kunnen geven om die onderscheiding om te ruilen voor een glanzend muntje van een winkelkarretje.

Als als als….zo makkelijk is het allemaal niet. Majesteit, nooit meer doen hé. Ik hoop dat er een oplossing komt. Ik ga nu mijn tanden poetsen, nachtpon aantrekken en proberen te slapen. Welterusten.