2020

Lieve beste majesteit,prinses Beatrix,

Het is al halverwege januari 2020 en ik heb het gevoel dat ik moet hollen om het nieuws en de wereld bij te houden. Allereerst wil ik U de beste wensen voor 2020 wensen.

Waar moet ik beginnen? Of zullen we maar al dat nieuws van de laatste twee weken schrappen. Ik wil niets meer horen over de Britse prins Harry en zijn Meghan Markle. Ik heb er namelijk een afwijkende mening over. Ik vind het prima als ze zich terug trekken, maar ik heb een andere mening over hun reden.

Liever wil ik ook niets meer schrijven over het milieu-gedoe. Eergisteren stond een foto van Frans Timmermans in onze krant en daar onderen de woorden :1000 miljard klinkt veel, maar is het dat ook?’ Yep Frans Timmemans dát is het ook, ik vind het buitensporig veel geld. Misschien niet voor Frans, die per maand naast zijn mega salaris meer kledinggeld krijgt dan het bedrag waar iemand anders van moet leven.

Elke dag zie ik zoveel troep langs de weg liggen dat ik nu overweeg om een donkere zonnebril op te zetten zodat ik het niet meer zie….Maar heej, ik moet er toch even iets van zeggen. ‘Ze’ willen de dunne smalle rietjes verbieden vanwege het milieu, maar de berm ligt wel vol met lege blikjes, lege plastic flesjes, lege glazen flessen…en nog meer troep dat ik niet kan omschrijven.

Ziet U….ik begin alweer sneller te tikken op het toetsenbord omdat die onderwerpen me irriteren. Dat moet anders.

Ik heb een beter idee dan die 1000 miljard-Green Deal van Frans, én mijn idee brengt juist geld op. Waarom gaan ‘we’ geen bekeuring geven voor het weggooien van lege flesjes, blikjes en andere ‘mobiele’ troep, zoals men ook een bekeuring kan krijgen voor fietsen zonder licht, of fietsen met je mobieltje in de hand? Poepoeh, ik heb het nu gezegd.

Er stond ook een lichtpuntje in onze krant. Een mooie foto van Uw schoondochter met vrolijke ijverige kinderen in groene scouting uniformen met daarover heen een short. Koningin Maxima die samen met kinderen van scouting Nederland vrolijke muffins heeft gebakken vanwege het 100 jarig bestaan van scouting Nederland.

Daar laat ik het voor vandaag bij. Ik wens U nog een fijne januari verder.

Doei.

De Butler (vervolg)

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Excuses dat het zolang heeft geduurd eer ik U weer schrijf. We waren gebleven bij de butler van de Britse kroonprins Charles. In de titel van het bericht stond dat de butler uit de school heeft geklapt over de theemanieren van prins Charles. Over de theemanieren dus. De prins schijnt daarin toch wel streng te zijn. De temperatuur van het theewater word met een thermometer gecontroleerd. Groene thee bij exact 70 graden Celsius, Earl Grey of Englisch breakfast en Darjeeling moet bij 100 graden Celsius geserveerd worden. En er moet altijd een kannetje melk bij het kopje staan. Het handvat van het kopje moet altijd naar rechts wijzen en precies daaronder het lepeltje. De melk mag pas in het kopje als de thee al in geschonken is. Maar de suiker of honing moet wel in het kopje voordat de thee word ingeschonken.

De moeder van Charles, Queen Elizabeth heeft ook haar theemaniertjes. De Queen is gek op Twinings’ English breakfast tea, en alleen in een porseleinen kopje met flinterdunne wand. En een schaaltje met koekjes is altijd noodzakelijk. De queen laat altijd het ontbijt, lunch en diner checken op giftige stoffen. Zo, Dan weten we dat ook alweer.

Bij de woorden ‘butler klapt uit de school’ denk ik aan een geheimpje dat binnenskamers hoort te blijven. En waarvoor de butler op non-actief zou worden gezet als de prins er achter zou komen.

Zoiets als bijvoorbeeld…..ik weet niet of het U zint dat ik het noem….maar allee’h het stond in de krant….dan is het toch al te laat want iedereen die dezelfde krant leest weet het al…als ze het gelezen hebben. Dat krantenstukje vond ik eigenlijk wel onder ‘uit de school klappen’ vallen. In de krant stond: ‘Oranjes sloten deal met fiscus na overlijden Juliana’.

Er is gebruik gemaakt van een speciale regeling van de Successiewet. ‘De familie heeft een groot deel van de erfbelasting met kunstobjecten betaald’ aldus het tv-programma Zembla. Daar heeft het Rijk in strijd met de regeling gehandeld. Die regeling schrijft voor dat waardevolle kunst uit een nalatenschap een museale toepassing krijgen.

Zembla deed onderzoek en daaruit blijkt dat de topstukken, waar mee Uw zussen Irene, Margriet en Christina ruim 8,8 miljoen erfbelasting mochten aftrekken, niet in een museum terecht zijn gekomen maar achter zijn gebleven in de koninklijke paleizen. U destijds als vorst was vrijgesteld van het betalen van erfbelasting.

Nou vraag ik me af of bij dat terug houden van die topstukken ook waardevolle kunstobjecten zaten die Christina begin dit jaar bij veilinghuis Sotheby’s in New-York verkocht heeft zonder eerst aan Nederlandse musea te informeren. Alleen al een houtskooltekening bracht ruim 6 miljoen op.

Vraag mij maar beter niet wat ik er van vind…U wilt het niet weten. Maar als Uw zussen met die objecten ruim 8,8 miljoen erfbelasting konden aftrekken……dan hadden ze wel flink geerft. Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

Parels

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik las afgelopen week dat een jonge vrouw een parel vond in haar oester toen ze met vrienden in een Amsterdams restaurant voor maar één euro oesters zaten te eten. Het was ook nog een traanvormige oester wat de oester nóg meer uniek maakt. De parel kan een waarde hebben tussen de 10 en 30.000 euro.

Daar denkt men niet meteen bij na dat parels in een oesters kunnen wonen. Al die mooie parels uit Uw kroon of diadeem hebben misschien eerst ook de punt van een vork gezien.

Wat een minder mooie parel is is zoals oud-koning Albert van België er alles aan doet om zijn buitenechtelijke dochter niet te erkennen. In mei jl moest koning Albert in opdracht van het hof van beroep eindelijk DNA afstaan anders moest hij 5000 euro per dag boete betalen. Ook koninklijke hoogheden kunnen dus een boete krijgen als ze iets niet doen wat ze toch moeten doen van de rechter. Als hij jarenlang een romance had met barones Sybille de Selys Longchamps, de moeder van Delphine Boël, een romance waaruit een kind ‘ontsproot’, en dat kind ook op zijn schoot zat ….dan moet hij nu niet zo miemelen. Dat is niet netjes van een oud-koning. Dus hij moest dit jaar eindelijkkkkk DNA afstaan. Maar het Hof van Cassatie, het hoogste hof van België, moest op verzoek van koning Albert zich over deze zaak uitspreken,er voorzorgen dat de uitslag geheim bleef.

Alleen al dat verzet, die moeite om de uitslag geheim te houden, zegt mij meer dan genoeg. Vanmiddag heeft het Hof van Cassatie in Brussel bepaald dat op korte termijn beslist word of de resultaten van het DNA-onderzoek openbaar gemaakt gaan worden. Zodat een mogelijke erkenning binnen handbereik ligt. Kunstenares Delphine wil erkend worden als biologische dochter. En gelijk heeft ze.

Alvast welterusten majesteit.

Zestien

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Proficiat met de zestiende verjaardag van Uw kleindochter Amalia. En een supermooie dag gewenst met zoete koekjes, taart, koffie, thee, limonade en lekkere bonbonnetjes.

Denkt U zo nu en dan ook even terug aan toen U zestien jaar werd en wat U toen allemaal dacht en wou en vooral ‘niet wou’. Met zestien mocht ik eindelijk op een brommer rijden. Een tweede of derde hands brommer, en die deed niet altijd dat wat van een brommer verwacht kan worden of datgene wat ik graag wou dat de brommer deed, zo leerde ik bv hoe ik een bougie kon verwisselen of schoonmaken, welke benzine ik moest tanken en welke niet, maar vooral blij dat ik er op mocht rijden.

Ik zag een mooie foto die Uw zoon-onze-koning heeft gemaakt van zijn dochter. Deze dus:

Koning fotografeert oudste dochter Amalia voor verjaardag

© ANP Koning fotografeert oudste dochter Amalia voor verjaardag

Knappert hé.

Wens haar maar “met-Uw-goedvinden-uiteraard-als-U-dat-zou-willen-doen” proficiat en veel goeds van missie M.

Al eerder schreef ik U over 17 jaar op Geplaatst op 23 mei 2016

Op Zolder

 

10 december 2006 De Postbank

9 december 2006 Kerstboom
uitzoeken

2011 22 december Kerstkaartjes

Verder liggen er nog de brieven:

2015 15maart Zekerheid op aarde,Welness

2015 16oktober  De Rembrandts Maarten en Oopjes

2009 25oktober Gevangenis in België

2013 Thema Lyme

2014 Thema Lyme

Wandelpad

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vandaag las ik dat Uw zus prinses Irene een populair historisch voetpad achter haar villa in Doorn heeft laten sluiten. Het openbaar voetpad is geheel plots gesloten en tot verboden gebied verklaard. Wandelaars zijn boos en hebben de gemeente gevraagd het pad weer open te stellen.

Het Maarnse pad werd vroeger door kerkgangers uit Maarn, Maarsbergen en Woudenberg gebruikt om naar de enige kerk in Doorn te lopen. Het pad word nu al jaren gebruikt door wandelaars. De burgemeester van de Utrechtse heuvelrug, waar Doorn onderdeel van is, begrijpt dat de mensen het vervelend vinden dat ze plotseling voor een gesloten hek staan en wil binnenkort met een officiële reactie komen, maar hij wil daar nog niet op vooruit lopen. Volgens de burgemeester heeft het niet met privacy te maken maar met de veiligheid. Ik vraag me af waar over hij niet wil vooruitlopen.

Uw zus is pas vorig jaar in maart van Wassenaar naar Doorn verhuisd. Haar kapitale villa staat op een perceel van 4380 vierkante meter en koste 2.650.000 euro. Bijna 3 miljoen dus. Want er zullen wel de nodige rolletjes behang, gordijnstofjes en badkamertegeltjes gekocht zijn.

Wat ik wel raar vind is dat slechts één wandelaar zijn naam wou noemen. Andere omwonenden vreesden ‘de lange arm van de prinses’ stond in de krant. Dat klinkt naar knikkende knieën en bibberende handen. Misschien moet Uw zus gewoon eens naar dat gesloten hek lopen en de mensen geruststellen. Iemand die mooi met bomen kan praten kan ook met mensen praten.

Uw zus is zo begaan met de natuur. Ze probeert nu met haar stichting Natuurcollege verbinding te zoeken met de aarde en de natuur. Dat vind ik prima. Ze heeft een reservaat in Afrika. Vind ik ook prima. Maar gewone burgers houden ook van de natuur. Uw zus kan zo proberen verbinding te maken met de omwonenden en de natuur.

Gaat U wel eens op de thee bij Uw zus? Dat lijkt me leuk. Maar doe er maar geen ruchtbaarheid aan geven hé majesteit, want anders gaat men het voetpad aan de voorkant van de villa ook nog afsluiten.

En nu ben ik te moe en heb mijn nachtpon al aan. Mijn tanden ga ik nu poetsen. Alvast welterusten. Doei.

Sint Maarten

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Nog snel voordat deze dag weer voorbij is, vandaag was het de elfde van de elfde. Het carnavalsseizoen is begonnen. En het was vandaag Sint Maarten. Dan lopen kinderen met een uitgeholde biet of lampion ná het avondeten door de straten op weg naar het grote vuur waar sint Maarten met zijn paard rondjes rijd terwijl de kinderen liedjes zingen over sint Maarten. Dan krijgen de kinderen allemaal een appel…of misschien iets anders en gaan dan met hun ouders weer zingend naar huis.

Of Maarten vroeger van plan was om sint te worden weet ik niet. Ik denk het niet, Het is hem zo op het pad gekomen denk ik. Hij gaf een arme man in de koude avond de helft van zijn mantel. Hij heeft vast meer goeds gedaan want anders is hij wel heel snel sint geworden.

Majesteit, Wou U liever een ander beroep hebben gehad? Liever kaasmeisje in een supermarkt, of bloemenmeisje of zo. Misschien wou een bloemenmeisje liever koningin worden. Of bibliotheekmevrouw. Men hoeft dan heus niet alle boeken uit het hoofd te kennen. Ik las vandaag dat men in de bibliotheek in Weert afgelopen zaterdag zelfs een levend boek kon lenen. Dan kon je iemand uit het rek halen en die begon dan zijn of haar verhaal te vertellen. Majesteit, Niet iedereen word met een gouden lepel in zijn mond geboren. Het kan raar lopen in het leven.

Ik las dat een 63 jarige Russische hoogleraar per ongeluk moordenaar is geworden. Per ongeluk doodde hij een 24 jarige voormalig studente tijdens een ruzie. Beide hadden een relatie met elkaar. Hij zaagde haar in stukken en viel zelf in het water toen hij een rugzak met lichaamsdelen in het water wou dumpen. Hij werd gered met onderkoelingsverschijnselen, en toen vonden ze de afschuwelijke vondst in zijn rugzak.

Hij werd als een van de beste professoren van de universiteit beschouwd volgens een voormalig student. Ontving in 2003 een hoge Franse onderscheiding, “Het Legioen van Eer”. En dan dit.

Majesteit, Dat is toch rete-zonde. Hij is niet zomaar hoogleraar met een hoge onderscheiding geworden. Daarvoor heeft hij vroeger op de basisschool en middelbare school vast veel goede punten gehaald tijdens examens en proefwerken. Altijd zijn huiswerk netjes klaar. Altijd nette cijfers op zijn rapport. En dan zoiets. Gruwel de gruwel.

Ik wil U voor de nacht niet laten bibberen. Daarom even wat leuks om op prettige gedachten te komen. Het was vandaag “single day”. Dan krijgen mensen extra korting. Net zoiets als ‘black friday’ maar dan anders. Zelfs ik kreeg korting als ik iets zou bestellen. Hoe verzinnen ze het hé

Ik ga nu mijn pyjama aan doen en tanden poetsen. Welterusten

Allerzielen

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

In België en Duitsland vieren ze Allerheiligen en Allerzielen op de dag zelf. Dus als Allerheiligen op een woensdag of donderdag valt dan word het op een woensdag of donderdag gevierd. In ons land word het altijd verschoven naar het weekend daarvoor of het weekend erna. Wat ook verwarrend kan zijn, want vorige week zag ik heel veel mensen in hun nette kleren naar het kerkhof gaan om een bloemetje te brengen en een gebedje te doen bij hun dierbare overledenen. Ik schrok want hoooh is het nou al Allerzielen? Ik heb geen bloempjes bij me. Gelukkig vieren ze in ons dorp morgen pas Allerzielen en/of Allerheiligen zodat ik op tijd ben om een bloempje kan brengen.

Ik las dat premier Mark Rutte een flinke rekening aan de koning moet betalen voor een lift met een privévliegtuig dat onze koning gehuurd had omdat het regeringstoestel net een groot onderhoud kreeg. Onze koning vloog het toestel voor Mark Rutte en een collega. Zo’n rit voor twee man? Waarom moet het dure toestel net dan in onderhoud?

U weet het antwoord misschien ook niet. Dan ga ik maar mijn nachtpon aantrekken en de tanden poetsen. Welterusten.

Dure Whisky

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Wat ik gisteren toch las….Op een veiling in Londen heeft een onbekende koper een oude fles Schotse whisky gekocht voor 1,5 miljoen pond. Omgerekend is dat 1,7 miljoen euro. De fles whisky, Macallan, is uit 1926 maakte deel uit van een collectie van honderd flessen. Volgens Sotheby’s gaat het bij deze om de heilige graal onder de whisky’s. In 2018 werd er 1,2 miljoen pond betaald voor een Macallan uit 1926.

Majesteit, Al zou ik het geld hebben dan nog zou ik het niet uitgeven aan een fles drank. Hoeveel kleine glaasjes vul je met één fles? Elk glaasje heeft dan misschien wel de waarde van een appartement of huisje. Als het glas leeg is is het op. Foetsie. Dat drinkt dan toch niet lekker lijkt mij.

Of je zet zo’n fles in de vitrine of kluis. Je laat het verzekeren tegen diefstal….ooooo daar moet je toch niet aan denken. Of je bewaart de fles voor de volgende veiling, de veilingmeester verteld dan dat in 2018 iemand 1,2 miljoen betaalde, in 2019 een koper er 1,5 miljoen voor heeft betaald, en over een of twee jaar is die fles misschien wel 1,8 miljoen waard.

Elk jaar word de fles ouder. Maar men kan met een fles whisky niet zo pronken zoals U met een kroontje op het hoofd kan doen. Als U naar bed gaat ligt dat kroontje veilig op Uw nachtkastje of het nou warm weer is of koud. Veel meer kan U niet doen, kroontje op of kroontje af. Met een fles drank kan de eigenaar denken ‘drink ik de fles op of laat ik de fles dicht?’ Dicht natuurlijk, want die word steeds duurder, en ouder, maar wie durft er dan ooit een slokje van te proeven?

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en wens U een fijne nachtrust. En niet vergeten de klok vannacht een uurtje terug te zetten. Doei.