Op Zolder

Op Zolder liggen de volgende oude brieven :

2008 19 februari Prinses Christina

2010 15 februari Prins Carlos Hugo

2012 16 juli Kledingontwerpster

2012 27 februari 2012 Mijn brief

2011 26 maart Prinses Antoinette van Monaco

…..

Verder liggen er nog de brieven :

15 maart 2015 Zekerheid op aarde, Welness

oogcontact 16 oktober 2015  (De Rembrandts Maarten en Oopjen)

Zondag 25 oktober 2009 Gevangenis in België

twee iets oudere brieven uit 2013 en 2014 met als thema ‘lyme’

Gezicht bedekkende kledingverbod

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Het verbod van gezicht-bedekkende kleding op openbare plaatsen, zoals in het openbaar vervoer, het gemeentehuis en politiebureau. Of te wel het boerkaverbod zoals het genoemd word. U zult zich wel afvragen waarom ik U er nog niets over heb geschreven want het is al 11 augustus. Het verbod geld al tien dagen.

Ik wil U zeggen dat ik er ontzettend veel over gelezen heb en discussies over gevolgd. Het meest bij gebleven vond ik de berichten van de AIVD met de titel:
AIVD-publicatie ‘Jihadistische vrouwen, een niet te onderschatten dreiging’ .

De boerka valt onder extreem salafistisch, niets meer en niets minder. Alle IS-bruiden of vrouwelijke Jihadisten dragen er een. Dat is zeker. Dragen onschuldige vrouwen er ook een? Dat zal vast kunnen, want er zijn ook vrouwen die dat gewaad moeten dragen. Maar er zijn ook vrouwen die er om staan te springen. Kan U aan de buitenkant zien wie een jihadist is en wie niet?

Nederland is niet het land dat het volk voorschrijft wat het moet dragen en wat niet. Maar de boerka heeft niets maar dan ook helemaal niets met onze normen en waarden te maken. Het komt niet eens in de buurt. En het heeft ook niets met kleding te maken. Maar daarover kunnen meningen verschillen.

Op tv, bij Nieuwsuur en ook bij het NOS, zag ik een filmpje van een Nederlandse vrouw die zich bekeerde tot de islam. Dat kan. Dat mag. Ze ging de boerka dragen en is na een poosje met een man getrouwd die ze maar 1 keer had gezien. De man had alleen als voorwaarde dat de vrouw de boerka draagt. En dat deed ze dus was ze een geschikte kandidaat. Ze vertelt in het filmpje dat ze niet zou durven vragen ‘wat als ze de boerka niet meer draagt’. Zonder gezichtsbedekking kan ze niet meer naar de hulpverlener (dokter?) zegt ze, want ze vind haar geloof belangrijker dan haar gezondheid.

Deze vrouw wil zelf bepalen wie haar gezicht mag zien zegt ze. Ze wil niet dat Jan en alleman haar zien.

Het schijnt dat het niet uitmaakt wie zij is als persoon, hoe ze er uit ziet boeit blijkbaar ook niet want ze word toch onder een zwart gewaad weggemoffeld. De man met wie ze trouwde had al kinderen. De dochters moeten ook dat gewaad dragen. En dan heeft deze Nederlandse vrouw het over “vrijheid”. Majesteit, Neem maar even een slokje water, dan neem ik ook een slokje water. Blijkbaar zijn wij grote helden die het gevaar trotseren dat we gewoon gezien kunnen worden.

We mogen niet telefoneren op de fiets. Dat kan ik begrijpen. Maar zelfs de telefoon in handen houden op de fiets kan al een bekeuring opleveren. Maar die vrouw in dat filmpje, was niet in een openbaar gebouw, maar ze zat met die boerka toch eigenlijk ‘geblinddoekt’ met een wapperend gewaad op de fiets. Mag dat wel? En mag een vrouw met boerka in een auto rijden?

Majesteit, weet U wat me afgelopen vrijdag het aller aller allermeest verbaasde? Ik zag een bericht van de demonstratie tegen het boerkaverbod. Bij die demonstratie aanwezig, zittend en rokend op een bank zat Sylvana Simons. Zij voelde zich heel goed zei ze, en rookte een sigaret als de pers haar een vraag stelt, maar weigert antwoord te geven.

Sylvana wie? U weet wel…..deze vrouw ziet in het leuke onschuldige decemberkinderfeest racisme en slavernij. Maar voor dit nederig vrouwonvriendelijk bivakmutsgewaad komt zij op? Het gewaad waar sommige moslima’s vrijwillig voor kiezen…om welke reden dan ook…. maar waar lang niet elke moslima vrijwillig mee rond moet lopen van haar vader, schoonvader, haar man of broer.

Ik weet dat in veel landen een boerkaverbod geld. In Sri Lanka wegens veiligheidsredenen. Dit vanwege de laatste aanslagen op kerken en andere gebouwen. Maar ook in islamitisch Tunesië en Marokko is de boerka verboden. In Marokko is zelfs het productie en handel van boerka’s verboden sinds 2017

Afgelopen vrijdag, op de demonstratie tegen het Nederlandse boerkaverbod, sprak een “verstopte” vrouw door de microfoon. Een klein publiek luistert naar de ingepakte-niqabdraagster-met-handschoenen-aan (bij 28 graden) Deze persoon zegt dat ze slachtoffers zijn van de Nederlandse wet. En dan klappen enkele mensen in het publiek. Slachtoffers?? Ze hebben hier alle vrijheid, ze mogen gewoon in hun woestijnpak (dat is de boerka oorspronkelijk) rond lopen, ze mogen alleen geen gezichtsbedekking voor hun gezicht als ze een politiebureau of gemeentehuis binnen gaan. En ook in het OpenbaarVervoer is alleen de gezichtsbedekking niet gewenst.

Majesteit, trek Uw zoon aan zijn koningsmantel en zeg dan “Jongen, laat je niet gek maken” We mogen trots zijn op onze Nederlandse identiteit. Net zoals een Turk trots is op Turkije.

Maar om nog even terug te komen op die demonstratie. Een “politica” die aanwezig is bij het protest tegen een Nederlandse wet, maar wel weigert de mond open te doen tegen de pers, Vooral de manier waarop ze de verslaggever aan kijkt. Zo dwingend, onprofessioneel en cru. Dat vind ik zo Amterdamsgemeenteraadslidonwaardig.

U kan het filmpje van de demonstratie terug kijken op youtube, vrouwen met lange gewaden en grote borden met Engelse woorden over vrijheid. Dan kan U ook zien dat een man die graag antwoord gaf aan de verslaggever helemaal niet vrij was om antwoord te geven. Hij werd door een grote donkere meneer weg gedouwd, …en dat ging niet zo soepel…..en de verslaggever kreeg op een hele nette manier te verstaan dat hij moest ophoepelen.

Ik plaats hier onderen een paar linkjes. Fijne dag gewenst. Doei.

©missie M.

_____________________________________________________________________

https://www.aivd.nl/onderwerpen/terrorisme/documenten/publicaties/2017/11/17/jihadistische-vrouwen

klein stukje quote uit deze link:……Jihadistische vrouwen vormen ook op een ander vlak een bedreiging voor Nederland, omdat ze anderen rekruteren, propaganda produceren en verspreiden, en geld inzamelen voor de jihadistische strijd. Bovendien indoctrineren deze vrouwen hun kinderen met het jihadistisch gedachtegoed.…..etc.etc.

https://nos.nl/l/m/2010508 De dag waarop de Schilderswijk zwart vlagde

https://nos.nl/l/m/679222 OM onderzoekt beelden Gaza-demonstratie

https://nos.nl/l/m/2294190 Instellingen gaan niet streng handhaven op het boerkaverbod (de zelfde Emara)

Nederland niet uniek met boerkaverbod: zelfs in Tunesië https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4800236/boerkaverbod-buitenland-boetes-proces-verbaal-politiek

stukje quote uit de laatste link:In Frankrijk bijvoorbeeld zei parlementsvoorzitter Bernard Accoyer bij de invoering in 2011: “De volledige sluier vertegenwoordigt alles wat Frankrijk instinctief verwerpt. Het is een symbool van slavernij van de vrouw en de standaard voor extreem fundamentalisme.


Draagmoeder

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik las gisteren dat de 70 jarige Caitlyn Jenner nog graag een baby heeft samen met haar 22 jarige vriendin Sophia Hutchens.

De 70 jarige Jenner is al vader van zes volwassen kinderen met zijn ex-vrouw. En heeft nu de wens om moeder te worden van een baby. Althans de rol van moeder. Nu kan het zijn dat ik wat wazig overkom. Ik heb U al eens geschreven over Caitlyn maar dat zult U vast wel niet meer weten. Ik leg het even uit. Caitlyn Jenner was eerst Bruce Jenner. Bruce liet zich op latere leeftijd om toveren tot vrouw. Hij raakte zijn huwelijk en vrouw kwijt…en misschien nog wel veel meer.

De operaties hebben flink veel geld gekost, en ik geloof zelfs dat hij even spijt heeft gehad want hij viel als ‘omgetoverde’ nog steeds op vrouwen.

De jonge vriendin van Caitlyn is ook transgender. Daarom is het stel op zoek naar een draagmoeder.

Natuurlijk gun ik iedereen het allerbeste. Ook transgenders, want die hebben het toch al niet makkelijk. Maar majesteit, iemand van 70 jaar, die zoveel geld heeft uitgegeven om te zijn wie hij wou zijn, en dan op oma-leeftijd een relatie heeft met iemand wat qua leeftijd een kleinkind had kunnen zijn, die nog moeder wil worden van een baby dat anderen moeten baren vind ik wel een beetje “te ver losgedraaid”. Als Bruce niet rijk was geworden als man, had hij niet al dat geld kunnen verdienen én uitgeven om te worden wie hij niet was….of diep van binnen wel was maar wat verder niemand zag.

Majesteit, toen God Adam en Eva schiep en in de appelwei losliet. Moet hij toch wel even gedacht hebben “ben ik nog wat vergeten?” En misschien heeft hij dat ook even gedacht.

Heeft niet alles op een bepaald moment op een bepaalde leeftijd zijn grenzen? U had heel misschien soms liever een zeemeermin willen zijn in plaats van een koningin, maar dan gaat een dokter U nog lang geen zwemvin aan naaien. Want ook met een zwemvin kan een mens niet onder water leven.

Zucht, Was het niet beter geweest als er naast de twee stenen tafels met de Tien geboden nog een derde stenen tafel was gemaakt met ‘tien keer wijze raad’.

Ik ga mijn tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

Appelklokhuis

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Als Uw lakei of butler U binnenkort een schaaltje met het klokhuis van een appel serveert…met het steeltje er nog aan…dan moet U hem niet ontslaan. Dan heeft hij wellicht ook gelezen dat Oostenrijkse wetenschappers van de Graz University of Technology pas ontdekt hebben dat de gezondste bacteriën juist in het klokhuis zitten. De wetenschappers analyseerden de bacteriën in het steeltje, het vruchtvlees en de schil. Ze ontdekten dat er in elke appel honderd miljoen bacteriën zitten. Zonder klokhuis bevat de appel nog maar tien miljoen bacteriën.

Ik heb twee appelbomen, en dit jaar worden de appels aan de boom al opgegeten door mieren. Hele gaten maken ze er in terwijl de appel nog niet klaar is met appel worden. Dus elke appel aan mijn appelboom bevat een steeltje, een schil, een klokhuis, minder vruchtvlees en zeker tien mieren die ik er eerst van af moet sturen. De bacteriën kan ik niet zien en dat is goed zo. Ik wil er liever niet bij nadenken dat er misschien wel honderd miljoen bacteriën op mijn appel zitten. Ik vind 1 miljoen meer dan zat….dat klokhuis lijkt me toch niet zo lekker….En als het een kleine ronde appel is vallen ze er misschien wel 20 duizend bacteriën af wegens plaatsgebrek. En dat vind ik nog altijd veel bacteriën. Liever had ik er vitamientjes in zitten. Maar ook die heb ik nooit van kortbij bekeken. Misschien zijn die bacteriën wel vitamientjes.

Och en dan al die minifriemels tellen, dat lukt me nooit, die lopen toch steeds door elkaar en lijken vast op elkaar. Je zou toch blij zijn dat er geen honderd miljoen op zitten. Als ik tot 1 miljoen moet tellen bij een appel analyseren dan is de appel in de tussentijd allang verschrompelt.

Gaaapppp, ik ben erg moe.

Ik wens U een fijne nachtrust. Welterusten.

©missie M.

Boot voor prinses Victoria

Lieve beste majesteit, prinse Beatrix,

Ik las zojuist dat Uw petekind kroonprinses Victoria van Zweden en haar man Daniel een luxe motorjacht ter waarde van 4 miljoen Zweedse kroon hebben gekocht in Göteborg. Geen paniek….omgerekend is dat 376.000 euro. De motorboot is een Nimbus 365 Coupé, is 10 meter lang en 3,5 meter breed en heeft veel snufjes en een houten interieur. In het bericht stond ‘prachtig houten interieur’ maar of dat prachtig is kan ik niet beoordelen want ik heb het niet gezien.

Als U in de vakantie met de Groene Draeck naar Zweden vaart…of Victoria met de Nimbus naar Nederland vaart kan U samen met Victoria achter elkaar aan varen.

Dat is een heel eind natuurlijk. Maar bij de naam Nimbus moet ik dan toch aan Harry Potter denken. Die kan toveren. Ik ben zo blij dat er weer een regenbui is gevallen na deze slopende hitte van de afgelopen dagen.

Welterusten.


The queen zoekt een kok

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik zag de nieuwe zomerfoto’s van het koninklijk gezin. Uw zoon koning Willem Alexander met zijn vier knappe meisjes. Maxima, Amalia Alexia en Ariaan. Wat een mooi gezin en wat heeft U toch aller charmante kleindochters.

Majesteit, vorig jaar augustus schreef Ik U een brief met de titel “Keukenprinses gezocht” omdat Queen Elizabeth een keukenprinses zocht. In april zocht de Queen een souschef die gespecialiseerd is in de Franse cuisine. En vandaag las ik dat Queen Elizabeth een kok zoekt voor op Buckingham Palace. Voor 2000 euro per maand moet de ‘Demi Chef de Partie’ voldoen aan de hoogste standaarden. In diversen koninklijke kastelen zal de kok gaan koken. De Queen zou dol zijn op lekker eten, en vooral zoet. Elke dag zou ze zich op cake trakteren.

De paleizen-kok zal wel voornamelijk achter mooie fornuizen staan, boven de stomende pannen en ketels, en elke dag de beste ingrediënten uitzoeken, en instructies geven aan de keukenprinsessen die met rode wangen en tranen in de ogen rode bietjes en rode uitjes staan te snijden. Nadat ze eerst de wortels hebben geschraapt en de aardappels hebben geschild.

Of hij of zij zelf het menu mag opstellen weet ik niet. Voor een beetje top-kok is het natuurlijk een plezier om voor deftig gezelschap extra lekker te koken. Een plezier dat je elke dag je uitbundig mag uitleven in de keuken. Met een lekker sappig kersje en een toefje room op de pudding. Maar het kan ook tegenvallen als dat deftig gezelschap niet meer opkijkt van een sappig kersje en toefje room op de pudding. Het kan zelfs zwaar tegenvallen als ze bij een alternatief besje zeggen ‘waar is dat sappig kersje?’ Of erger nog dat ze zeggen ‘dit kersje is niet sappig meer’ omdat je het de dag ervoor geplukt hebt en niet op de dag zelf.

En je kan dan als top-kok ook niet zomaar de eetzaal binnenlopen en met opgeheven stem vragen “wie was dat die het kersje niet meer sappig vond?”

2000 euro per maand is misschien wel netjes, maar voor dat bedrag moet de kok wel voldoen in de hoogste standaarden. Heeft hij een eigen woonruimte op het paleis? En heeft de kok ook weleens weekend? Omdat de queen ook in het weekend wil eten. Hebben ze meerdere kokken die in wisseldienst werken, Of is deze kok alleen voor feesten en partijen?

De Queen en haar familieleden staan geregeld in de schijnwerpers. Dan rijd queen Elizabeth weer eens met een leuk roze, geel, rood of groen hoedje en bijpassende mantel in een koets langs wuivende mensen, met naast haar een prins of prinses, een lord of lady, hertog of hertogin. De pers knipt leuke foto’s en de volgende dag staan ze mooi in de krant….en dan heeft ze alleen gewuifd toen ze in de koets voorbij zoefte tijdens de Royal Ascott, ….en dat is helemaal prima want ze heeft een hoge leeftijd en ziet er nog zo goed uit, maar nooit lees je iets over hoe lekker de kok of keukenprinses gekookt heeft.

Kijk eens op de klok met Uw goedvinden, het is bedtijd. Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

Tja

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Wist U dat het tellen van de knobbelzwanen van de Engelse koning in Engeland een traditie is van acht eeuwen? Dat stond gisteren in onze krant. Vroeger zou dat tellen door het hele land gebeuren. De koninklijke zwanenteller David Barber inspecteert tijdens de telling ook meteen de gezondheid van de zwanen en dat gebeurt tegenwoordig alleen nog in de Theems bij Londen. Dat tellen en inspecteren ziet er best “koninklijk indrukwekkend” uit. Mannen gekleed in rood en wit in kleine bootjes vangen een zwaan en helpen bij het controleren van de zwaan. Heeft U ook koninklijke zwanen?

Vandaag las ik dat een supermarkt in het Duitse Xanten nu een heel speciale parkeerplaats heeft. Een blauw bord met een witte P en een witte krat bier. De betekenis van het bord staat erbij namelijk “Kunde mit Bier” Klant met bier. Klanten met een krat bier kunnen dan kort bij de winkel parkeren en hoeven dan niet ver te lopen met die krat. Het moet niet gekker meer worden hé majesteit? Waarom niet een speciale parkeerplaats voor klanten die 10 kilo aardappelen, een bloemkool, een kilo appels en tien liter melk in de winkelkar hebben liggen? En vooral als de wieltjes van dat karretje zwenken. Dat is een heel gedoe om zo’n kar over een grote parkeerplaats te duwen en trekken. En als het dan ook nog regent…of pijn aan je voeren of knie hebt.

In een supermarkt in Vlijmen is er nu een “kletskassa” geopend. Niet meer snel snel die spullen op de band, afrekenen en hopsaflops wegwezen. Nee, bij deze kassa word de tijd genomen om even een praatje met de klant te maken om het initiatief eenzaamheid onder ouderen aan te pakken. Misschien dat er later nog meer kletskassa’s in andere supermarkten komen. Wat lief van deze supermarktketen. Majesteit, Ik hoef niet zo nodig een praatje te maken aan de kassa, maar een beetje meer tijd geven om mijn beurs weer terug te kunnen stoppen zou ik wel prettig vinden.

Ik weet niet waar te beginnen over de pensioenen in Frankrijk. In Frankrijk is de pensioenleeftijd met pijn en moeite 62 jaar. Er is in 1995 wekenlang gedemonstreerd en gestaakt omdat ze de pensioenleeftijd niet verhoogd wilden hebben. Een ware volksopstand was er. Er zijn ook nog speciale voorwaarden bij sommige beroepen, die gaan nog eerder met pensioen. Militairen gaan met 47 met pensioen. Dansers met 42. Zeevarenden met 50, Treinmachinisten Landelijke politie en luchtverkeersleiding met 52. Elektriciens, vuilnismannen en verplegers in ziekenhuizen met 57 jaar. Maar de pensioenleeftijd gaat waarschijnlijk met een “bonus-malussysteem” verkapt verhoogt worden naar 64. Iedereen die na 62 nog werkt word beloond, en iemand die stopt met 62 word financieel gestraft.

Hebben de Fransen nog nooit van onze pensioenleeftijdsgrens gehoord?

Ik wens U een fijne nachtrust. Welterusten.

Schat zoeken

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Vandaag las ik dat een rijke miljardair….die zijn meestal rijk….toestemming heeft gekregen van Chili om ‘de grootste nog niet ontdekte schat’ op te graven. De Nederlandse Amerikaan Bernard Keiser is in Amsterdam geboren en emigreerde met zijn ouders naar de Verenigde Staten toen hij een tiener was. Hoe hij miljardair is geworden heb ik niet gelezen.

De schat zou volgens Bernard Keiser op het Robinson Crusoe-eiland begraven liggen. Hoeehooooe die naam alleen al klinkt romantisch en avontuurlijk. Het ligt ongeveer 700 meter ten Westen van het Zuid-Amerikaanse land. Bernard Keiser krijgt logistieke hulp van Chili en mag in september beginnen met opgraven van de schat die een waarde van tien miljard zou hebben.

Tot nu toe heeft Bernard Keiser zelf al enkele miljoenen dollars betaald voor onderzoek. De schat bevond zich aan boord van het Spaanse galjoen Nuestra Senora de Montecarmelo. Dat vervoerde in 1715 ongeveer 800 ton aan dubloenen (Spaanse munten) edelstenen, en sieraden van Spanje naar de Juan Fernandez archipel, waar het Robinson Crusoe-eiland deel van uitmaakt stond in de krant.

De legende zegt dat de Britse admiraal Lord Anson deze ‘Spaanse Zilvervloot’ ontdekt zou hebben en de lading liet begraven op het Robinson-Crusoe eiland. Hij ‘liet’ de schat begraven betekend dat anderen ook weten waar de schat ligt. Deze admiraal gaf in 1761 aan de Britse zeevaarder Cornelius Webb de opdracht om de lading om te halen. Toen Cornelius de schat had opgehaald en weer terug op zee was liep het schip averij op door een storm en moest hij noodgedwongen terug keren naar het eiland. Ook Cornelius ‘liet’ de schat overnieuw begraven. Cornelius stuurde naar de admiraal gecodeerde berichten met gegevens van die plek. Een bericht over een verstopte schat versturen…dat had ik nou nooit gedaan als ik Cornelius was geweest. Ik had ze dan op dezelfde plek terug begraven, ten eerste is daar de grond toch al lekker los gemuffelt, en ten tweede hoef je dan niet raar te doen met codes. De Britse admiraal weet heus nog wel waarhij de schat begraven had. Maar ik ben niet Cornelius. Cornelius verstuurde het bericht.

De admiraal zou die berichten nooit ontvangen hebben omdat hij in juni 1762 onverwachts overleed. Die berichten kwamen jaren later terecht bij een zakenman met de naam Luis Cousino. Waar waren in de tussentijd die berichten geweest? De nakomelingen van Luis Cousino gaven die berichten aan Bernard Keiser.

….

Gecodeerde berichten in de tijd dat er nog geen GPS bestond. En nog niemand gehoord had van GEO-cashen of panic-room met opdrachtjes in coordinaten. Hoe deden ze dat destijds? “Als de zon op het hoogste punt staat volg de schaduw van de palmboom en loop dan 5 meter naar links, geteld vanaf de grote blauwgrijze rots?” Zoiets? En niet onbelangrijk, hoe diep ligt de schat?

Heeft Cornelius alles begraven? Hoeveel bemanningsleden en nazaten wisten van de schat? Ik bedoel als je ooit voor je baas een schat begraven hebt ga je daar vast over opscheppen als je gezellig met je kinderen aan tafel zit tijdens koude wintermaanden of met kerstmis. Of als je droomt van een stukje bief en alleen een kippeneitje hebt.

Het komt er op neer dat zoveel jaren later een rijke miljardair al enkele miljoenen dollars heeft betaald om onderzoek naar de schat te doen. Enkele miljoenen dollars is toch ook al een schat. Ik las dat als Bernard Keiser de schat vind dan heeft hij volgens de wet recht op 25% De rest is voor de Staat Chili. Dat is wel veel wat Chili krijgt, en weinig wat Bernard krijgt, terwijl hij al zoveel aan onderzoek heeft betaald.

Een miljardair die op een eiland gaat graven naar een schat doet dat volgens mij niet echt om het geld maar eerder voor de spanning en nieuwsgierigheid naar de glimmende gouden munten en edelstenen. Hoe ziet zo’n parelketting of armband uit die tijd eruit? Of hij doet dat om zijn kinderen en kleinkinderen er over te vertellen als ze gezellig op visite zijn en vragen “opa, vertel nog eens over die mooie glimmende groene steen onder die glazen stolp”

Majesteit, De helft van dat geld dat betaald is voor onderzoek…..of een kwart van dat geld….vind ik al een grote schat. Als die schat op het eiland maar niet al heeeeel lang geleden is leeggehaald. Ik ben wel benieuwd.

Wat te doen met een miljoen? U bent dat wel gewend maar ik zou toch goed moeten nadenken. Want uitgeven doe je maar een keer. Ik hoef geen gouden koets, geen paleis of Groene Draeck. Ik heb een andere levensstijl dan een prinses of gepensioeneerde koningin. Ik zou niet meer zelf mijn bloementuintje hoeven te schoffelen maar een tuinman dit laten doen. Ik zou een schilder mijn ramen en kozijnen laten schilderen. Nieuwe gordijnen. Een nieuwe electrische fiets of autootje zou ik wel willen. Maar nu ga ik lekker dromen.

Ik wens U een fijne nachtrust. Welterusten.

©missie M.

Verbouwing Huis ten Bosch klaar

Lieve beste majesteit, oud-koningin Bearix,

Ik hoorde gistermiddag op de radio dat de renovatie van Huis ten Bosch klaar is. En vandaag zag ik foto’s in de krant staan. De pers mocht gisteren een uurtje binnen kijken. En daarom stonden in onze krant een paar mooie foto’s. De Oranjezaal is geheel gerenoveerd en echt prachtig. Zo stel ik me het kasteel van een koning voor. De werkkamer van koningin Maxima met prachtig bureau vind ik echt een kantoor voor een koningin. Heel stijlvol met veel goudkleur.

Ik hoorde gistermiddag op de radio ook dat de wanden van de Groene Salon zijn betegeld met verschillende tegeltjes wat het DNA van onze koning moet voorstellen. Ik kon me daar niet veel bij voorstellen, want ik heb nog nooit een DNA gezien. Maar zo juist zag ik een foto van de wanden van de Groene salon op huis ten Bosch. Majesteit, 60.000 handgemaakte steentjes vormen het DNA-portret van koning Willem Alexander, koningin Maxima en prinses Amalia. Als ik het niet had geweten had ik gedacht dat het een afwijkende Qr-code was. Het is wel een superleuk idee en die tegeltjes zijn natuurlijk niet zo kwetsbaar als dat Chinese behang dat door zilvervisjes was aan gevreten. Als zilvervisjes of motten hier aan zouden willen beginnen dan hebben ze vet pech.

Maar ik kan ook niet echt zeggen ‘o wat mooi’. Ik moet er even aan wennen, het zijn niet echt mijn kleuren. Ik ben geen koningin. De kleuren van dat DNA lijkt wel goud en bruin. En is zo’n DNA-motief tegen de muren niet erg privé? Dan kan iedere gast die in de Groene salon gaat koekeloeren zien hoe het DNA van de koninklijke hoogheden er uit ziet. Maar het mag gezien worden. Kunstenaar Jacob van der Beugel heeft samengewerkt met genetisch onderzoeker en hoogleraar Hans Clevers. En als dat echt het patroon van het koninklijk DNA is dan vind ik het super knap gedaan. En zo modern als maar wat.

Ik las dat Uw oude werkkamer nu ook de werkkamer van onze koning is. U had een dichtgemetseld raam. En dat dichtgemetselde raam is opengebroken en nu weer een raam geworden zodat de koning meer licht heeft en er door naar buiten kan kijken, en zo een uitzicht heeft op de mooie weelderige tuin.

De renovatie heeft ruim vier jaar geduurd en heeft 63 miljoen euro gekost.

Nu we het over renovatie en paleizen hebben. Gisteren las ik dat er een rattenplaag heerst in het paleis van Queen Elizabeth van Engeland. De queen gruwelt ervan. Heel Engeland zou last hebben van rattenplagen. Ik weet niet of het waar is wat ik las, maar ze zouden zelfs zo groot kunnen worden als een kat.

Nee daar wil ik nu voor de nacht ook liever niet aan denken. Ik heb mijn tanden al gepoetst en mijn nachtpon ligt klaar. Ik ga nu slapen. Welterusten.